zobacz film Wegańskie ciasto Leśny Mech

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • sitko o drobnych oczkach
  • 2 duże miski
  • 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • paterę

Przygotuj wcześniej

Orzechy nerkowca mocz w zimnej wodzie ok. 6-8 godzin lub zalej wrzątkiem i mocz co najmniej 1 godzinę. Odcedź dokładnie na sicie.

KROK 1: Łączymy suche składniki ciasta

Wszystkie suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do dużej miski.

KROK 2: Blendujemy mokre składniki ciasta

Mleko, szpinak, olej i sok wyciśnięty z cytryny blendujemy w drugiej misce na jednolitą masę.

KROK 3: Łączymy suche i mokre składniki ciasta

Mieszankę suchych składników przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i mieszamy za pomocą rózgi, aż całkowicie się połączą.

KROK 4: Pieczemy biszkopt

Gotową masę przekładamy do dwóch form wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto nie jest surowe, za pomocą drewnianego patyczka. Gdy patyczek będzie suchy, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i odstawiamy go do wystygnięcia.

KROK 5: Przygotowujemy krem z nerkowców

Mocno odsączone nerkowce łączymy w naczyniu blendera z nasionkami z laski wanilii i resztą składników kremu. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.

KROK 6: Składamy i dekorujemy ciasto

Upieczone biszkoptowe blaty wyjmujemy z form i odstawiamy do wystygnięcia. Jeden z nich przekrawamy wzdłuż na pół. Połowę przekrojonego biszkoptu kruszymy do miski.

Na grubszy biszkopt wykładamy część kremu z nerkowców i przykrywamy go cieńszym (połową wcześniej przekrojonego blatu). Nakładamy kolejną warstwę kremu. Ciasto dekorujemy z wierzchu pokruszonym biszkoptem i borówkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (25)

Avatar
  • Justyna Justyna
    995 dni temu
    Czy można z tego ciasta zrobić muffiny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    995 dni temu
    Droga Justyno, oczywiście, z tego ciasta możesz również przygotować muffiny ;)
  • Gość Gość
    1456 dni temu
    ciasto po 35 min jest w środku dalej surowe więc jakim cudem upiekło się wam w 20 min?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1456 dni temu
    Czas pieczenia wegańskiego biszkoptu może się zmieniać, ponieważ zależy od bardzo wielu czynników: ilości ciasta, średnicy formy, możliwości i funkcji piekarnika. Test suchego patyczka to najlepsza opcja kontrolowania stopnia wypieczenia ciasta. Czy Twoje biszkopty trafiły do rozgrzanego wcześniej piekarnika? Korzystałeś z funkcji grzania góra-dół czy z termoobiegu?
  • M. M.
    1467 dni temu
    czy biszkopt można piec w jednej formie i potem przekroić go na pół? jeśli tak, to czy to wydłuży czas pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1466 dni temu
    Czas może się nieznacznie wydłużyć, jednak nie powinna być to znacząca różnica. Wszystko zależy od piekarnika :) Zalecamy po czasie podanym w przepisie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli nie będzie jeszcze gotowe, należy dodać 7-10 minut.
  • Justyna Justyna
    1469 dni temu
    Jaka inna mąka niż pszenna sprawdzi się w tym przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1468 dni temu
    Justyno, w tym przepisie sprawdzi się również mąka orkiszowa, a jeśli zależy Ci na bezglutenowym zamienniku, rekomendujemy, by wykorzystać miks kilku mąk bezglutenowych (np. kukurydzianej i bezglutenowej owsianej).
  • Gość Gość
    1713 dni temu
    Czy mozna użyć mrożonego szpinaku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1713 dni temu
    Tak, ale pamiętaj, by rozmrażając szpinak na sicie bardzo dokładnie odsączyć go z wody. W przeciwnym razie ciasto na wegański biszkopt stanie się zbyt rzadkie i wypiek może się nie udać.
  • Gość Gość
    1694 dni temu
    A ile mniej więcej mrożonego szpinaku wykorzystać?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1692 dni temu
    Tyle, by po rozmrożeniu ważył ok. 100 g czyli mniej więcej 1/4 opakowania.
  • Gość Gość
    1720 dni temu
    Ciasto przepyszne, jedno z lepszych jakie jadłam ;) Nie mam dwóch tortownic, więc upiekłam ciasto w jednej podłużnej blaszce. Następnie podzieliłam ciasto na dwie części i zrobiłam taki "kwadratowy" tort ;) Masa była dość rzadka, ale gęstnieje w lodówce, więc następnym razem przygotuję ją wcześniej i schłodzę w lodówce przed przełożeniem ciasta. ;)

    odpowiedz

  • Gabriel Gabriel
    1736 dni temu
    Czy można w tym przepisie pominąć robienie plingu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1736 dni temu
    Gabrielu, Ewa i Kinga przygotowały pilingi w tak zwanym międzyczasie, ze składników, które każdy zazwyczaj ma pod ręką w kuchni. Ta czynność nie zalicza się oczywiście do kroków przygotowywania ciasta i nie musisz jej wykonywać, ale mimo wszystko zachęcamy, by wypróbować ten świetny patent! :)
  • Gość Gość
    1911 dni temu
    Czy można w tym przepisie pominąć cytrynę??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1909 dni temu
    Można, choć cytrynowy smak nadaje temu kremowi lżejszego, świeżego smaku.
  • Gość Gość
    2036 dni temu
    Czym można zastąpić orzechy nerkowca, albo jakaś inna alternatywna wersja kremu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2035 dni temu
    Możesz wykorzystać krem orzechowy z tego przepisu: https://kuchnialidla.pl/czekoladowy-tort-weganski-z-domowym-kremem-orzechowym
  • Gość Gość
    2051 dni temu
    Do kremu orzechowego użyłam mleczka kokosowego i choć dałam kilka orzechów więcej, krem wyszedł bardzo rzadki :( Czy można dodać coś do kremu by go zagęścić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2049 dni temu
    Możesz dodać więcej nerkowców. Ten krem z natury jest dosyć rzadki. Zobacz, jak to wygląda u Kingi w filmie :)
  • Ania Ania
    2073 dni temu
    W przepisie napisane jest aby odsączyć orzechy nerkowca ... Ale jak długo i w czym je namaczać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2073 dni temu
    Aniu, już stosowna informacja wisi w akapicie "przygotuj wcześniej" :)
  • Ewa Ewa
    2081 dni temu
    Mam tylko jedną foremkę do pieczenia. Czy druga część ciasta może poczekać aż się pierwszy blat upiecze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2081 dni temu
    Ewo, jak najbardziej. Zwłaszcza, że ciasto potrzebuje czasu, by ostygnąć przed połączeniem z kremem.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!