Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- sitko o drobnych oczkach
- 2 duże miski
- 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm
- papier do pieczenia
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- paterę
Przygotuj wcześniej
Orzechy nerkowca mocz w zimnej wodzie ok. 6-8 godzin lub zalej wrzątkiem i mocz co najmniej 1 godzinę. Odcedź dokładnie na sicie.
KROK 1: Łączymy suche składniki ciasta
Wszystkie suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do dużej miski.
KROK 2: Blendujemy mokre składniki ciasta
Mleko, szpinak, olej i sok wyciśnięty z cytryny blendujemy w drugiej misce na jednolitą masę.
KROK 3: Łączymy suche i mokre składniki ciasta
Mieszankę suchych składników przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i mieszamy za pomocą rózgi, aż całkowicie się połączą.
KROK 4: Pieczemy biszkopt
Gotową masę przekładamy do dwóch form wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto nie jest surowe, za pomocą drewnianego patyczka. Gdy patyczek będzie suchy, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i odstawiamy go do wystygnięcia.
KROK 5: Przygotowujemy krem z nerkowców
Mocno odsączone nerkowce łączymy w naczyniu blendera z nasionkami z laski wanilii i resztą składników kremu. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
KROK 6: Składamy i dekorujemy ciasto
Upieczone biszkoptowe blaty wyjmujemy z form i odstawiamy do wystygnięcia. Jeden z nich przekrawamy wzdłuż na pół. Połowę przekrojonego biszkoptu kruszymy do miski.
Na grubszy biszkopt wykładamy część kremu z nerkowców i przykrywamy go cieńszym (połową wcześniej przekrojonego blatu). Nakładamy kolejną warstwę kremu. Ciasto dekorujemy z wierzchu pokruszonym biszkoptem i borówkami.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto z batatów
Przedstawiamy klasykę wypieków w amerykańskim stylu – ciasto z nadzieniem korzennym z batatów. Gwarantujemy, że je polubisz!
Ciasto marchewkowe
Klasyczne ciasto marchewkowe jest wilgotne, pełne orzechów i ozdobione aksamitnym kremem. Przygotuj je z Pawłem i zachwyć się korzennym smakiem!
Ciasto dyniowe
Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.
Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (25)
1017 dni temu
Czy można z tego ciasta zrobić muffiny?
odpowiedz
1017 dni temu
Droga Justyno, oczywiście, z tego ciasta możesz również przygotować muffiny ;)
1478 dni temu
ciasto po 35 min jest w środku dalej surowe więc jakim cudem upiekło się wam w 20 min?
odpowiedz
1478 dni temu
Czas pieczenia wegańskiego biszkoptu może się zmieniać, ponieważ zależy od bardzo wielu czynników: ilości ciasta, średnicy formy, możliwości i funkcji piekarnika. Test suchego patyczka to najlepsza opcja kontrolowania stopnia wypieczenia ciasta. Czy Twoje biszkopty trafiły do rozgrzanego wcześniej piekarnika? Korzystałeś z funkcji grzania góra-dół czy z termoobiegu?
1489 dni temu
czy biszkopt można piec w jednej formie i potem przekroić go na pół? jeśli tak, to czy to wydłuży czas pieczenia?
odpowiedz
1489 dni temu
Czas może się nieznacznie wydłużyć, jednak nie powinna być to znacząca różnica. Wszystko zależy od piekarnika :) Zalecamy po czasie podanym w przepisie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli nie będzie jeszcze gotowe, należy dodać 7-10 minut.
1491 dni temu
Jaka inna mąka niż pszenna sprawdzi się w tym przepisie?
odpowiedz
1490 dni temu
Justyno, w tym przepisie sprawdzi się również mąka orkiszowa, a jeśli zależy Ci na bezglutenowym zamienniku, rekomendujemy, by wykorzystać miks kilku mąk bezglutenowych (np. kukurydzianej i bezglutenowej owsianej).
1735 dni temu
Czy mozna użyć mrożonego szpinaku?
odpowiedz
1735 dni temu
Tak, ale pamiętaj, by rozmrażając szpinak na sicie bardzo dokładnie odsączyć go z wody. W przeciwnym razie ciasto na wegański biszkopt stanie się zbyt rzadkie i wypiek może się nie udać.
1716 dni temu
A ile mniej więcej mrożonego szpinaku wykorzystać?
1714 dni temu
Tyle, by po rozmrożeniu ważył ok. 100 g czyli mniej więcej 1/4 opakowania.
1742 dni temu
Ciasto przepyszne, jedno z lepszych jakie jadłam ;) Nie mam dwóch tortownic, więc upiekłam ciasto w jednej podłużnej blaszce. Następnie podzieliłam ciasto na dwie części i zrobiłam taki "kwadratowy" tort ;) Masa była dość rzadka, ale gęstnieje w lodówce, więc następnym razem przygotuję ją wcześniej i schłodzę w lodówce przed przełożeniem ciasta. ;)
odpowiedz
1759 dni temu
Czy można w tym przepisie pominąć robienie plingu?
odpowiedz
1759 dni temu
Gabrielu, Ewa i Kinga przygotowały pilingi w tak zwanym międzyczasie, ze składników, które każdy zazwyczaj ma pod ręką w kuchni. Ta czynność nie zalicza się oczywiście do kroków przygotowywania ciasta i nie musisz jej wykonywać, ale mimo wszystko zachęcamy, by wypróbować ten świetny patent! :)
1933 dni temu
Czy można w tym przepisie pominąć cytrynę??
odpowiedz
1931 dni temu
Można, choć cytrynowy smak nadaje temu kremowi lżejszego, świeżego smaku.
2059 dni temu
Czym można zastąpić orzechy nerkowca, albo jakaś inna alternatywna wersja kremu?
odpowiedz
2057 dni temu
Możesz wykorzystać krem orzechowy z tego przepisu: https://kuchnialidla.pl/czekoladowy-tort-weganski-z-domowym-kremem-orzechowym
2073 dni temu
Do kremu orzechowego użyłam mleczka kokosowego i choć dałam kilka orzechów więcej, krem wyszedł bardzo rzadki :( Czy można dodać coś do kremu by go zagęścić?
odpowiedz
2071 dni temu
Możesz dodać więcej nerkowców. Ten krem z natury jest dosyć rzadki. Zobacz, jak to wygląda u Kingi w filmie :)
2095 dni temu
W przepisie napisane jest aby odsączyć orzechy nerkowca ... Ale jak długo i w czym je namaczać?
odpowiedz
2095 dni temu
Aniu, już stosowna informacja wisi w akapicie "przygotuj wcześniej" :)
2104 dni temu
Mam tylko jedną foremkę do pieczenia. Czy druga część ciasta może poczekać aż się pierwszy blat upiecze?
odpowiedz
2104 dni temu
Ewo, jak najbardziej. Zwłaszcza, że ciasto potrzebuje czasu, by ostygnąć przed połączeniem z kremem.
zobacz wszystkie