zobacz film Ciasto marchewkowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CIASTA

Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota.

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie przesypujemy do ubitych jaj i mieszamy za pomocą kuchennej rózgi.

Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy uprażone i posiekane orzechy oraz marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 2: PIECZEMY CIASTO

Masę ciasta przekładamy do formy wysmarowanej masłem, oprószonej mąką i wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 165°C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy jest suche, za pomocą drewnianego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Serek mieszamy w misce z cukrem pudrem przesianym przez sitko i sokiem wyciśniętym z cytryny.

Krok 4: DEKORUJEMY CIASTO

Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę.

Wierzch ciasta dekorujemy grubą warstwą kremu i posypujemy posiekanymi orzechami, cukrem pudrem przesianym przez sito i – opcjonalnie, tuż przed podaniem – marchewką startą na tarce o drobnych oczkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    821 dni temu
    Ciasto się udało, prawie że bez zakalca, znikoma ilość. Dobre proporcje ale mam mały niedosyt, żeby było bardziej idealne, może jeszcze odrobine sody oczyszczonej ?? No w połaczeniu z sokiem cytrynowym jak używa się sody, wiadomo. Ogólnie przepis całkiem dobry, polecam. Ja nie dodawałam orzechów do ciasta ani kremu na wierzch ciasta, bez tego ciasto jest o połowe mniej kaloryczne :)

    odpowiedz

  • Dr Ski Dr Ski
    1085 dni temu
    Czy olej można zastąpić rozpuszczonym masłem

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1085 dni temu
    Dr Ski, jak najbardziej. Pamiętaj tylko, by po rozpuszczeniu je lekko przestudzić, zanim trafi do bazy ciasta, w której są jajka.
  • Antek Antek
    2087 dni temu
    Super przepis. Polecam serdecznie:)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!