Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
- formę o średnicy 25 cm
- papier do pieczenia
- sitko
- drewniany patyczek lub długą wykałaczkę
- paterę
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CIASTA
Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota.
Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie przesypujemy do ubitych jaj i mieszamy za pomocą kuchennej rózgi.
Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy uprażone i posiekane orzechy oraz marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 2: PIECZEMY CIASTO
Masę ciasta przekładamy do formy wysmarowanej masłem, oprószonej mąką i wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 165°C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy jest suche, za pomocą drewnianego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Serek mieszamy w misce z cukrem pudrem przesianym przez sitko i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krok 4: DEKORUJEMY CIASTO
Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę.
Wierzch ciasta dekorujemy grubą warstwą kremu i posypujemy posiekanymi orzechami, cukrem pudrem przesianym przez sito i – opcjonalnie, tuż przed podaniem – marchewką startą na tarce o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.
Ciasto marchewkowe z czekoladą
Jesienne ciasto marchewkowe z pyszną polewą czekoladową pokochają dorośli i dzieci!
Ciasto marchewkowo-ananasowe
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? Zobacz, jak przygotować je w innej wersji – z ananasem! Dodatkowo dowiesz się, jak przygotować warzywne dekoracje!
Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
Doskonałe ciasto marchewkowe w formie babeczek z orzechami i kremem lawendowym – poznaj przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny makowiec
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
842 dni temu
Ciasto się udało, prawie że bez zakalca, znikoma ilość. Dobre proporcje ale mam mały niedosyt, żeby było bardziej idealne, może jeszcze odrobine sody oczyszczonej ?? No w połaczeniu z sokiem cytrynowym jak używa się sody, wiadomo. Ogólnie przepis całkiem dobry, polecam. Ja nie dodawałam orzechów do ciasta ani kremu na wierzch ciasta, bez tego ciasto jest o połowe mniej kaloryczne :)
odpowiedz
1105 dni temu
Czy olej można zastąpić rozpuszczonym masłem
odpowiedz
1105 dni temu
Dr Ski, jak najbardziej. Pamiętaj tylko, by po rozpuszczeniu je lekko przestudzić, zanim trafi do bazy ciasta, w której są jajka.
2107 dni temu
Super przepis. Polecam serdecznie:)
odpowiedz