zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • rózgę kuchenną
  • robot wielofunkcyjny
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
  • formę o średnicy 25 cm
  • papier do pieczenia
  • sitko
  • drewniany patyczek lub długą wykałaczkę
  • paterę

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CIASTA

Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota.

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie przesypujemy do ubitych jaj i mieszamy za pomocą kuchennej rózgi.

Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy uprażone i posiekane orzechy oraz marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 2: PIECZEMY CIASTO

Masę ciasta przekładamy do formy wysmarowanej masłem, oprószonej mąką i wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 165°C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy jest suche, za pomocą drewnianego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Serek mieszamy w misce z cukrem pudrem przesianym przez sitko i sokiem wyciśniętym z cytryny.

Krok 4: DEKORUJEMY CIASTO

Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę.

Wierzch ciasta dekorujemy grubą warstwą kremu i posypujemy posiekanymi orzechami, cukrem pudrem przesianym przez sito i – opcjonalnie, tuż przed podaniem – marchewką startą na tarce o drobnych oczkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram