
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- 12 papierowych foremek na babeczki
- blachę piekarnikową lub formę do babeczek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Orzechy grubo siekamy i mieszamy z marchewką oraz rodzynkami. Jaja, brązowy cukier i sól ubijamy na gęsty, jasny krem. Dolewamy olej, mieszając. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy i krótko mieszamy. Dodajemy mieszankę z marchwi i bakalii i ponownie mieszamy.
Krok 2: Pieczemy babeczki
Ciasto przekładamy do 12 papilotek na babeczki, które umieszczamy na blasze lub w formie do babeczek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 25-30 minut. Studzimy.
Krok 3: Przygotowujemy twarożek lawendowy
Cukier i lawendę (w ilości według uznania) dokładnie rozgniatamy w moździerzu. Odsypujemy 2-3 łyżeczki, pozostałą ilość wraz z sokiem pomarańczowym dodajemy do serka i mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki do momentu podania. Przed podaniem na każdej babeczce robimy kleks z lawendowego twarożku, posypujemy pozostałym cukrem z lawendą i dekorujemy kwiatami lawendy.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Butter chicken
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Gnocchi szpinakowe
- Sushi
- Baklawa grecka
- Leczo
- Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Kotlety siekane z kurczaka
- Rwany chlebek ziołowy
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Kurczak po tajsku
- Chlebek bananowy
- Tort lodowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)