Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- 12 papierowych foremek na babeczki
- blachę piekarnikową lub formę do babeczek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Orzechy grubo siekamy i mieszamy z marchewką oraz rodzynkami. Jaja, brązowy cukier i sól ubijamy na gęsty, jasny krem. Dolewamy olej, mieszając. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy i krótko mieszamy. Dodajemy mieszankę z marchwi i bakalii i ponownie mieszamy.
Krok 2: Pieczemy babeczki
Ciasto przekładamy do 12 papilotek na babeczki, które umieszczamy na blasze lub w formie do babeczek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 25-30 minut. Studzimy.
Krok 3: Przygotowujemy twarożek lawendowy
Cukier i lawendę (w ilości według uznania) dokładnie rozgniatamy w moździerzu. Odsypujemy 2-3 łyżeczki, pozostałą ilość wraz z sokiem pomarańczowym dodajemy do serka i mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki do momentu podania. Przed podaniem na każdej babeczce robimy kleks z lawendowego twarożku, posypujemy pozostałym cukrem z lawendą i dekorujemy kwiatami lawendy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Krokiety z mięsem
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik pistacjowy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka gyros
- Pierniki
- Makówki śląskie
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto na pierogi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Guacamole
- Śledź w oleju
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)