Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Kukurydzę osączamy na sicie. Plastry szynki układamy jeden na drugim i kroimy w kostkę. Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Przygotowane składniki mieszamy w misce z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, papryką w proszku i 125 g emmentalera.
Jajka roztrzepujemy z maślanką i olejem rzepakowym. Dodajemy do mieszaniny i mieszamy krótko łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Zagłębienia blachy na muffiny smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Posypujemy pozostałym emmentalerem. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku mniej więcej przez 35 minut na złotożółty kolor. Pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia i podajemy lekko ciepłe.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Łazanki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledź w oleju
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Nuggetsy z kurczaka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Mini burgery
- Guacamole
- Krokiety z mięsem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makowiec japoński
- Ciasto marchewkowe
- Piernik świąteczny
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (12)
305 dni temu
Zrobiłam bez kukurydzy, bo nie lubię. Wyszły przepyszne <3
Odpowiedz
2907 dni temu
wersja dla dorosłych - polecam z wędzonym łososiem - dla dzieci może być za słone
Odpowiedz
3266 dni temu
Liczba porcji- 12? Z tych proporcji mi wyszło 22 muffiny.
Odpowiedz
3266 dni temu
Wszystko zależy od wielkości formy :)
3656 dni temu
ciekawe czy dzieciom posmakuje
Odpowiedz
3893 dni temu
A, dzięki :) to już lepiej brzmi i się dawkuje, musiałam sypnąć za dużo, bo posmak proszku był okropny.
Odpowiedz
3894 dni temu
Magdzica, pół opakowania o wadze 15 g, czyli 2 łyżeczki proszku.
Odpowiedz
3894 dni temu
Pyszne, świetne, ale pół opakowania proszku do pieczenia?! Raczej pół łyżeczki, zaszedł pomyłek!
Odpowiedz
4036 dni temu
wyszły pyszne, podałam na zimno, polecam!
Odpowiedz
4077 dni temu
czymś bym jeszcze doprawiła (dodałam pieprz), może dorzucić paprykę? pieczarki dla smaku? mądre głowy, kto już robił?
Odpowiedz
4105 dni temu
teraz zauważyłem, że na początku przepisu pisze
Odpowiedz
4106 dni temu
w jakiej temperaturze piec muffinki?
Odpowiedz
zobacz wszystkie