Jabłkowy pudding z twarożkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Winogrona myjemy, osączamy i przekrawamy na pół. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, nasiona usuwamy. Ćwiartki jabłka kroimy na kawałki i mieszamy z sokiem z cytryny. Żaroodporną formę smarujemy tłuszczem, wykładamy owocami.

Jajka rozbijamy, białko ubijamy na sztywno. Jedną łyżkę masła odkładamy, pozostałe masło mieszamy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy żółtko, twaróg i mieszamy razem. Dodajemy budyń w proszku, kaszkę i krótko mieszamy. Dużą łyżką ostrożnie dodajemy ubite białka. Masę rozsmarowujemy na owocach. Obsypujemy płatkami pozostałego masła.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku mniej więcej przez 45 minut.

Jeśli to konieczne, w ostatnich 10 minutach przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch ciasta zbyt mocno się nie przyrumienił. Podajemy na gorąco lub w letniej temperaturze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • kaja kaja
    1157 dni temu
    pudding wyszedł naprawdę pyszny polecam i pozdrawiam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram