Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Winogrona myjemy, osączamy i przekrawamy na pół. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, nasiona usuwamy. Ćwiartki jabłka kroimy na kawałki i mieszamy z sokiem z cytryny. Żaroodporną formę smarujemy tłuszczem, wykładamy owocami.
Jajka rozbijamy, białko ubijamy na sztywno. Jedną łyżkę masła odkładamy, pozostałe masło mieszamy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy żółtko, twaróg i mieszamy razem. Dodajemy budyń w proszku, kaszkę i krótko mieszamy. Dużą łyżką ostrożnie dodajemy ubite białka. Masę rozsmarowujemy na owocach. Obsypujemy płatkami pozostałego masła.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku mniej więcej przez 45 minut.
Jeśli to konieczne, w ostatnich 10 minutach przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch ciasta zbyt mocno się nie przyrumienił. Podajemy na gorąco lub w letniej temperaturze.
Zobacz podobne
przepisy
Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
Popularne słodkie danie śniadaniowe prosto z Austrii. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!
Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
Wytrawne babeczki podawane na zimno lub na ciepło. Zdrowy przysmak, który Twoje dziecko może mieć zawsze pod ręką!
Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
Puszyste placuszki z owocami i mleko czekoladowe to zdrowy sposób na słodki poranek. Takie śniadanie jest przepyszne!
Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
Puszyste pożywne babeczki, które sprawdzą się o każdej porze dnia! Z jogurtem naturalnym i owocem smakują doskonale.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grochem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1671 dni temu
Czy winogrona mozna zastapic kazdym owocem? Mam banany, nadadza sie? Jakie owoce jeszcze polecacie oprocz winogron?
odpowiedz
1671 dni temu
Moniko, zastępstwem dla winogron mogą być właściwie każde owoce (może poza cytrusami i arbuzem) :) Pieczone banany na pewno będą smakować świetnie, a ze swojej strony polecilibyśmy jeszcze borówki, jagody, śliwki, morele i brzoskwinie.
1744 dni temu
Czy konieczny jest budyń? lub... Czy można go zastąpić domowym przygotowanym budyniem?
odpowiedz
1744 dni temu
Budyń w tym przepisie jest dodatkiem, dzięki któremu uzyskujemy konsystencję puddingu oraz waniliowy smak. Możesz zastąpić go mąką ziemniaczaną (ok. 2 łyżek) i dodać do masy nasionka z laski wanilii lub domowy cukier waniliowy zamiast zwykłego.
1913 dni temu
Czym mogę zastąpić kaszkę manną? Nie mogę glutenu.
odpowiedz
1913 dni temu
W takim przypadku możesz pominąć kaszkę :)
3529 dni temu
pudding wyszedł naprawdę pyszny polecam i pozdrawiam
odpowiedz