Jabłkowy pudding z twarożkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Winogrona myjemy, osączamy i przekrawamy na pół. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, nasiona usuwamy. Ćwiartki jabłka kroimy na kawałki i mieszamy z sokiem z cytryny. Żaroodporną formę smarujemy tłuszczem, wykładamy owocami.

Jajka rozbijamy, białko ubijamy na sztywno. Jedną łyżkę masła odkładamy, pozostałe masło mieszamy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy żółtko, twaróg i mieszamy razem. Dodajemy budyń w proszku, kaszkę i krótko mieszamy. Dużą łyżką ostrożnie dodajemy ubite białka. Masę rozsmarowujemy na owocach. Obsypujemy płatkami pozostałego masła.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku mniej więcej przez 45 minut.

Jeśli to konieczne, w ostatnich 10 minutach przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch ciasta zbyt mocno się nie przyrumienił. Podajemy na gorąco lub w letniej temperaturze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Monika Monika
    1671 dni temu
    Czy winogrona mozna zastapic kazdym owocem? Mam banany, nadadza sie? Jakie owoce jeszcze polecacie oprocz winogron?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1671 dni temu
    Moniko, zastępstwem dla winogron mogą być właściwie każde owoce (może poza cytrusami i arbuzem) :) Pieczone banany na pewno będą smakować świetnie, a ze swojej strony polecilibyśmy jeszcze borówki, jagody, śliwki, morele i brzoskwinie.
  • Gość Gość
    1744 dni temu
    Czy konieczny jest budyń? lub... Czy można go zastąpić domowym przygotowanym budyniem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1744 dni temu
    Budyń w tym przepisie jest dodatkiem, dzięki któremu uzyskujemy konsystencję puddingu oraz waniliowy smak. Możesz zastąpić go mąką ziemniaczaną (ok. 2 łyżek) i dodać do masy nasionka z laski wanilii lub domowy cukier waniliowy zamiast zwykłego.
  • ~~Gosia~~ ~~Gosia~~
    1913 dni temu
    Czym mogę zastąpić kaszkę manną? Nie mogę glutenu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1913 dni temu
    W takim przypadku możesz pominąć kaszkę :)
  • kaja kaja
    3529 dni temu
    pudding wyszedł naprawdę pyszny polecam i pozdrawiam

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!