Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Wiśnie odcedzamy na sicie, zbierając sok. 2 łyżki soku mieszamy z mąką ziemniaczaną na gładką masę. W małym garnku zagotowujemy pozostały sok z cynamonem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną z sokiem, mieszając, a następnie doprowadzamy do wrzenia, aż płyn nieznacznie zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 80°C. Rozbijamy jajka. Białka ubijamy na sztywno. Żółtko mieszamy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy na przemian mąkę i mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Dodajemy ubite białko i wiśnie, ostrożnie mieszamy.

Na dużej, powlekanej patelni roztapiamy jedną łyżkę masła. Smażymy na nim połowę ciasta przez 2-3 minuty, aż od spodu się lekko przyrumieni, obracamy i smażymy przez kolejne 3 minuty. Rozrywamy ostrożnie dwoma widelcami na małe kawałki i wkładamy do gorącego piekarnika. Pozostałą część ciasta przygotowujemy w ten sam sposób. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem wiśniowym.

Wskazówka: nie martw się, jeśli naleśnik rozpadnie się przy obracaniu. Omlet wystarczy wtedy kilka razy obrócić, aby był z każdej strony usmażony i lekko przyrumieniony.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    2675 dni temu
    Nie rozumiem - po co do piekarnika? Przecież to omlet... Nawet nie jest napisane na jak długo do tego piekarnika...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2674 dni temu
    Drogi Gościu, podczas przygotowywania drugiej porcji ciasta, już przygotowany omlet wkładamy do piekarnika, aby nie wystygł :) Wyciągamy go przed podaniem, nie podaliśmy czasu pieczenia, gdyż zależy to od tego, jak szybko przygotuje się drugą część ciasta :)
  • Zosia S. Zosia S.
    1776 dni temu
    Żeby nie wystygł jak smażymy resztę ciasta ;)) . W piekarniku pozostaje do wysmażenia całości ciasta..

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!