Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wiśnie odcedzamy na sicie, zbierając sok. 2 łyżki soku mieszamy z mąką ziemniaczaną na gładką masę. W małym garnku zagotowujemy pozostały sok z cynamonem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną z sokiem, mieszając, a następnie doprowadzamy do wrzenia, aż płyn nieznacznie zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 80°C. Rozbijamy jajka. Białka ubijamy na sztywno. Żółtko mieszamy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy na przemian mąkę i mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Dodajemy ubite białko i wiśnie, ostrożnie mieszamy.
Na dużej, powlekanej patelni roztapiamy jedną łyżkę masła. Smażymy na nim połowę ciasta przez 2-3 minuty, aż od spodu się lekko przyrumieni, obracamy i smażymy przez kolejne 3 minuty. Rozrywamy ostrożnie dwoma widelcami na małe kawałki i wkładamy do gorącego piekarnika. Pozostałą część ciasta przygotowujemy w ten sam sposób. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem wiśniowym.
Wskazówka: nie martw się, jeśli naleśnik rozpadnie się przy obracaniu. Omlet wystarczy wtedy kilka razy obrócić, aby był z każdej strony usmażony i lekko przyrumieniony.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Roladki z indyka z warzywami i ryżem
Delikatne mięso, lekki warzywny sos i pożywny ryż – wystarczy kilka składników i przepyszny obiad gotowy! Spróbuj!
Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.
Spaghetti z klopsikami
Makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem inspirowany kuchnią włoską, podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Banany smażone w cieście
- Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
- Racuchy drożdżowe z jabłkami
- Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
- Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
- Deser jogurtowo-truskawkowy
- Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
- Syrop czekoladowo-kawowy
- Ciasto na pizzę
- Zupa z cukinii z kurkami
- Spaghetti carbonara
- Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
- Wegańskie placki z cukinii
- Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Owocowy kisiel z serkiem waniliowym
- Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Sałatka z topinamburem
- Brzoskwiniowe smoothie z arbuzem i winogronami
- Lasagne z bakłażanem i cukinią
- Kuleczki z koziego sera
- Chlebek jabłkowo-cynamonowy
- Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem
- Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami
- Aglio e olio w wersji fit
- Smoothie z żurawinami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2654 dni temu
Nie rozumiem - po co do piekarnika? Przecież to omlet... Nawet nie jest napisane na jak długo do tego piekarnika...
odpowiedz
2653 dni temu
Drogi Gościu, podczas przygotowywania drugiej porcji ciasta, już przygotowany omlet wkładamy do piekarnika, aby nie wystygł :) Wyciągamy go przed podaniem, nie podaliśmy czasu pieczenia, gdyż zależy to od tego, jak szybko przygotuje się drugą część ciasta :)
1755 dni temu
Żeby nie wystygł jak smażymy resztę ciasta ;)) . W piekarniku pozostaje do wysmażenia całości ciasta..