Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wiśnie odcedzamy na sicie, zbierając sok. 2 łyżki soku mieszamy z mąką ziemniaczaną na gładką masę. W małym garnku zagotowujemy pozostały sok z cynamonem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną z sokiem, mieszając, a następnie doprowadzamy do wrzenia, aż płyn nieznacznie zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 80°C. Rozbijamy jajka. Białka ubijamy na sztywno. Żółtko mieszamy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy na przemian mąkę i mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Dodajemy ubite białko i wiśnie, ostrożnie mieszamy.
Na dużej, powlekanej patelni roztapiamy jedną łyżkę masła. Smażymy na nim połowę ciasta przez 2-3 minuty, aż od spodu się lekko przyrumieni, obracamy i smażymy przez kolejne 3 minuty. Rozrywamy ostrożnie dwoma widelcami na małe kawałki i wkładamy do gorącego piekarnika. Pozostałą część ciasta przygotowujemy w ten sam sposób. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem wiśniowym.
Wskazówka: nie martw się, jeśli naleśnik rozpadnie się przy obracaniu. Omlet wystarczy wtedy kilka razy obrócić, aby był z każdej strony usmażony i lekko przyrumieniony.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Boczek pieczony
- Mini burgery
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledź w oleju
- Nuggetsy z kurczaka
- Łazanki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Krokiety z mięsem
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
3051 dni temu
Nie rozumiem - po co do piekarnika? Przecież to omlet... Nawet nie jest napisane na jak długo do tego piekarnika...
Odpowiedz
3050 dni temu
Drogi Gościu, podczas przygotowywania drugiej porcji ciasta, już przygotowany omlet wkładamy do piekarnika, aby nie wystygł :) Wyciągamy go przed podaniem, nie podaliśmy czasu pieczenia, gdyż zależy to od tego, jak szybko przygotuje się drugą część ciasta :)
2152 dni temu
Żeby nie wystygł jak smażymy resztę ciasta ;)) . W piekarniku pozostaje do wysmażenia całości ciasta..