Spaghetti carbonara
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cedzimy.

Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Cebulę siekamy. Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił. Do cebuli dodajemy wino. Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. Całość dusimy około 5 minut.

W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy patelnię z ognia.

Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Bazylię drobno siekamy i dekorujemy nią spaghetti.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (200)

Avatar
  • Gość Gość
    98 dni temu
    Polecam czytanie ze zrozumieniem, jest napisane "a la". Nikt nie twierdzi, że to carbonara.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    100 dni temu
    prawdziwe carbonara nie ma w sobie smietany

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    96 dni temu
    Drogi Gościu, jak możesz zobaczyć w tytule przepisu, nasza propozycja jest wariacją na temat carbonary ;)
  • Morfa Morfa
    110 dni temu
    To jest najlepsze carbonara jakie jadłam, choć "sosu" robię w potrójnych ilościach. Makaron bardzo go wpija i jedzenie jest wówczas przepyszne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    111 dni temu
    Bardzo dobre mi wyszlo

    odpowiedz

  • Gość Gość
    123 dni temu
    ulubione spagetti w moim domu, najlepsze !!!

    odpowiedz

  • mk mk
    187 dni temu
    To nawet nie leżało obok carbonara. Ma być guanciale, ew. pancetta, bez smietanki, bez wina, za to z serem pecorino romano, no ewentualnie z parmezanem. Ja wiem, każdy robi po swojemu, ale "carbonara" to nazwa własna i powinno sie trzymać oryginalnego przepisu.

    odpowiedz

  • mk mk
    187 dni temu
    O, przepraszam, teraz zauważyłem to "a la". Skoro tak, to można sobie pofantazjować.
  • Gość Gość
    186 dni temu
    Dlatego w nazwie jest A'la carbonara. Na stronie jest przepis na carbonara bez wina i śmietany
  • Gość Gość
    173 dni temu
    Też się z tym zgadzam... albo nazwijcie to fantazją na temat carbonary lub dekonstrukcją :)
  • Gość Gość
    189 dni temu
    Wykonane bez wina. Efekt: niesamowity! Najlepsza wersja jaką kiedykolwiek jadłam!

    odpowiedz

  • GOĆŚ GOĆŚ
    399 dni temu
    przepis super jedynie ilość składników na sos to chyba dla dwóch osób

    odpowiedz

  • Gość Gość
    464 dni temu
    GOŚĆ 1416 dni temu W restauracjach we Włoszech rownież można się spotkać ze śmietaną w sosie. Ale wtedy sos nazywa sie Ala carbonara, a nie carbonara.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    483 dni temu
    a co robimy w końcu z tą cebulą, którą wrzuciliśmy na tłuszcz po boczku? Brak tego w dalszym opisie... Wywalamy???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    473 dni temu
    nie wierzę... :) dusisz razem z winem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
  • Justyna Justyna
    466 dni temu
    "Do cebuli dodajemy wino. Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. Całość dusimy około 5 minut."
  • Katarzyna Olifierko Katarzyna Olifierko
    466 dni temu
    Wszystko jest dobrze opisane, cebulę podsmazamy, dodajemy wino, następnie dodajemy czosnek a potem dodajemy resztę składników. Czytanie ze zrozumieniem ;)
  • Gość Gość
    465 dni temu
    Czytanie ze zrozumieniem widzę. Przecież do tej cebuli z winem i czosnkiem dodaje się pozostałe składniki i wyraźnie wynika to z treści przepisu.
  • Gość Gość
    552 dni temu
    Najlepsza carbonara jaka jadłam :) robiłam wielokrotnie i chyba juz wiem co bedzie jutro na obiad :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    593 dni temu
    Robię carbonarę według Waszego przepisu, ale z makaronem pełne ziarno Lubella :) Pycha!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    598 dni temu
    Oryginalna carbonara jest bez smietany, ktora po prostu uwielbiam! Z czystej ciekawosci zrobilam z tego przepisu i w zyciu nie jadlam czegos rownie ochydnego!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    571 dni temu
    A widzisz dla mnie np pycha.Robie zawsze według tego przepisu.Po prostu każdemu ma inny gust.
  • Katarzyna Olifierko Katarzyna Olifierko
    466 dni temu
    Dla mnie również ta wersja jest dużo smaczniejsza, przede wszystkim nie jest sucha. Nie wszystkie dania muszą być "oryginalne". Niektóre zmiany są dobre ;)
  • Gość Gość
    421 dni temu
    ohydnego..
  • andy andy
    672 dni temu
    Śmietana? To nie jest carbonara.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    670 dni temu
    Zapraszamy po przepis bez śmietany - https://kuchnialidla.pl/spaghetti-carbonara-1
  • Gość Gość
    655 dni temu
    Właśnie o dziwo w jednej z bardziej znanych włoskich restauracji w Warszawie robią carbonarę ze śmietaną. Może zależy to od regionu Włoch jak carbonara jest robiona? Właściciel jest z Wenecji.
  • Gość Gość
    601 dni temu
    śmietana, to nie jest carbonara, nawet nie czujesz, kiedy rymujesz,
  • Paula Paula
    360 dni temu
    Przeciez jest napisane jak byk "A LA"
  • Gość Gość
    731 dni temu
    Dla osób które nie są ortodoksyjni, mała porada, zamiast wina można użyć dobrego piwa niepasteryzowanego i wychodzi bardzo dobrze, lepiej niż bez żadnego trunku ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    684 dni temu
    Najlepiej sprawdza się ciemne dobre piwo zamiast wina.Dodałam kiedy zabrakło mi wina :-) i tak już zostało. .a bazylię zastępuję pietruszką :-)...
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    684 dni temu
    Interesujące połączenie! :)
  • Gość Gość
    764 dni temu
    jak sobota to tylko do lidla do lidla rampampam :v

    odpowiedz

  • Gość Gość
    768 dni temu
    Pycha! Klasyczne włoskie carbonara jest dla mnie okropne, niezjadliwe, za to uwielbiam śmietanowe wersje.

    odpowiedz

  • falco falco
    805 dni temu
    carbonara i smietana to przepis nie dla włochów, ale dla Polakow i Niemcow np.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    790 dni temu
    We Włoszech używa się również śmietany ale z 23% zawartości tłuszczu :). Pozdrawiam
  • Ola Ola
    880 dni temu
    dziś będę próbować ! mam nadzieję,że wyjdzie równie pysznie :):)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    879 dni temu
    Koniecznie daj znać!
  • Gość Gość
    889 dni temu
    Zakochaliśmy się w tym przepisie, pycha!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    952 dni temu
    robię już tysięczny raz i jak zawsze pychota

    odpowiedz

  • Gość Gość
    971 dni temu
    Wyszło przepyszne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1054 dni temu
    MMMMMMMM Z CALPOM RODZINKOM SIE ZAJADMY TAKIE DOBRE AZ SIE UCHA TRZESA :)))))))))) CZEKAMY NA WINCYJ !!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1076 dni temu
    To nie jest carbonara, nie wprowadzajcie błąd... Nauczcie się gotować, a potem dawajcie przepisy, Carbonary nie robi się ze śmietaną, co najwyżej ala carbonara, ignoranci!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1076 dni temu
    Polecamy zatem nasz inny przepis: https://kuchnialidla.pl/spaghetti-carbonara-1
  • Gość Gość
    1000 dni temu
    klasyczny czy zmodyfikowany sos jest pycha :)
  • Kamil Kamil
    936 dni temu
    Podanie i przygotowanie carbonary zależy od regionu Włoch. Polecam zaznajomić się z tematem zanim nazwie się kogoś ignorantem. Elo :D
  • Gość Gość
    1121 dni temu
    Co to za ser grana padano jaki można użyć zamiast tego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1119 dni temu
    Idealny będzie parmezan lub inny twardy dojrzewający ser :-) Smacznego
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1118 dni temu
    Możesz użyć parmezanu :)
  • Gość Gość
    1114 dni temu
    każdy inny ser możesz użyć zamiast niego
  • Gość Gość
    1094 dni temu
    To parmezan. Grana padano lub Parmigiano Reggiano można kupić w Lidlu
  • Gość Gość
    1091 dni temu
    Grana padano to odpowiednik parmezanu w jego szlachetnej odmianie. Może być też ser pecorino.
  • Gość Gość
    1081 dni temu
    Podobny do parmezanu Jest nawet w biedronce
  • Jestę kucharzę Jestę kucharzę
    1133 dni temu
    Przepis jest cacy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1156 dni temu
    przepis jest niedokładny :P ale mam nadzieje ze wyjdzie dobrze.

    odpowiedz

  • ten typ ten typ
    1261 dni temu
    Sorry ale to profanacja tego dania , a jak już to niech będzie miało inną nazwę i nie będzie czepiania się .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    464 dni temu
    We Włoszech też sporkasz spaghetti carbonara ZE ŚMIETANĄ. Może będzie jej mniej ale też będzie. Obecność śmietany zależy od regionu.
  • Ola Ola
    1271 dni temu
    Prosty i pyszny przepis!!! Uwielbiam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1308 dni temu
    przepis jest rewelacyjny ! robię nieraz!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1318 dni temu
    Nie ma znaczenia czy jest to prawdziwe, czy nie prawdziwe, włoskie czy nie włoskie, Carbonara czy Ala Carbonara. Ten przepis jest po prostu bardzo dobry a danie to niebo w gębie. PS - robiłem bez wina bo nie miałem pod ręką. Róbcie i się delektujcie!

    odpowiedz

  • Grzegorz Grzegorz
    1365 dni temu
    Rewelacyjne mniammmmmmm

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    1391 dni temu
    Pyszne i szybkie w przygotowaniu.

    odpowiedz

  • justyna justyna
    1403 dni temu
    przepyszne:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1440 dni temu
    Poczytałem nizej... hm, żadnej smietany i cebuli. Makaron ma byc oblany tłuszczem z boczku... zresztą napisze jak ja to robię. Przy czym wina nie daję, choć brzmi to zachęcająco, następnym razem zrobię z winem, ale: - makaron (wiadomo jakiej firmy) -pilnuj by był ALDENTE !!!! i nie łam go - boczek koniecznie tłusty i koniecznie wędzony (choc teraz trudno o taki) - broń Boże parzony! Boczek kroimy na kosteczkę i powoli wysmażamy, im więcej tłuszczu - tym lepiej a skwareczki maja byc malutkie Makaron się gotuje, a skwareczki wytapiają - w międzyczasie - czosnek (2-4 ząbki) siekamy drobno (ja nie wyciskam, tylko siekam) - jajka - nie jajka - tylko same żółtka (2-3), lekko zbełtać ciupinką wody, odstawić na prawie koniec mieszania - przygotuj koniecznie świeżą bazylie - dużo, posiekaj - ser! nie łudź sie! tylko parmezan - żadne własne pomysły - duzo TERAZ WAŻNE czynności - najlepiej robic to na cztery ręce ! - do boczku wrzucamy czosnek, zrumienimy lekko (lekko, ma czuć czosnkiem a nie spalonym czosnkiem) i wyłączamy - makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, nie wyłączamy kuchni, by jak najlepiej odparował - jedna osoba podnosi dwoma duzymi widelcami makaron (czesze) a druga powoli dodaje żółtka - nie na raz bo się natychmiast grudki zrobią! dobrze "owinąć" makaron zółtkami - w podgrzewanym nadal garnku - jeden dalej czesze makaron a drugi (moze byc kobieta :) )powoli wlewa tłuszcz ze skwarkami Wszystko ma być dobrze wymieszane i jednolite, ale ważne - cały czas gorące Szybko na gorące (głębokie) talerze, szybko na wierzch bazylie, posypać parmezanem... i mieszać (czesać dwoma widelcami.To oczywiscie robi juz konsument. Makaron ma być jak najmniej wilgotny (odparowany), jak najbardziej aldente. A kto jada łyżka i widelcem spaghetti, ten jest turysta. Makaron je się jednym widelcem i zazwyczaj robi sie przy tym dziwne miny - włosi jedzą strasznie brzydko, ale mnie sie podoba. Ponizej "gość" to też ja Następne z winem

    odpowiedz

  • Mysza Mysza
    1000 dni temu
    Śmietanka podkręca smak, polecam spróbować, a w ogóle to ma przecież smakować,więc czy zrobisz jak włosi czy zmodyfikujesz świat się nie zawali ;)
  • Gość Gość
    1440 dni temu
    Śmietana? Cebula? bez sensu. Dobrze wytopiony boczek (skwareczki), czosnek, żółtka, parmezan, bazylia - koniec. Dzisiaj o zgrozo w Krakowie jadłem: makaron rozgotowany, boczek tylko podgrzany (parzony) a do tego duzo mleczka kokosowego. Za to mało jakiegoś dziwnego sera. Ręce mi opadły, ale nie chciało mi się kucharza objechac, bo pewnie by nie zrozumiał. Geslerowa tu nie da rady.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1453 dni temu
    a ja robie bez śmietany bo na Sycylii tak robili :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1471 dni temu
    trochę za dużo wina za mało śmietany.

    odpowiedz

  • C'to ma być C'to ma być
    1484 dni temu
    Ściema! Prawdziwa Carbonara nie zawiera śmietany!

    odpowiedz

  • smołeczki smołeczki
    1558 dni temu
    Najpyszniejsze spaghetti jakie w życiu jadłyśmy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1590 dni temu
    cudowne, łatwe, szybkie a zarazem wykwintne, idealne na romantyczną kolację z winem, mmmm.....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1636 dni temu
    rewelacyjne danie :D polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1647 dni temu
    Pycha, udało się i polecam. Przepis prosty a danie przepyszne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1649 dni temu
    Genialny przepis... właśnie odpoczywam po obiadku i delektuję się jeszcze smakiem...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1654 dni temu
    z tego przepisu korzystałam już kilka- kilkanaście razy, Ja daję więcej boczku - mąż lubi no i bez wina to już nie to samo :) przepis prosty i bardzo szybki. polecam każdemu niezdecydowanemu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1654 dni temu
    Drodzy Goście Kuchni Lidla, powyższy przepis jest dostosowany do naszych rodzinnych kulinarnych przyzwyczajeń. Nie jest to przepis Karola Okrasy, a Kuchni Lidla. W przyszłości z pewnością rozważymy zamieszczenie przepisu na prawdziwą włoską carbonarę ;) Dziękujemy za uwagi i pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1656 dni temu
    W jednej z reklam Pan Karol wspomniał, że carbonarę robi się bez śmietany. Dlaczego więc podany przepis na carbonarę zawiera śmietanę? Nie można podać tradycyjnego przepisu? Może chodzi o to aby podać przepis z większą ilością składników, żeby ich więcej zakupić w lidlu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1654 dni temu
    dobre! też dlatego chciałam sprawdzić przepis lidla, a okazało się, że skłamali... :(
  • Gość Gość
    1657 dni temu
    "Gotuj włoski makaron jak chcesz" - czy jakoś tak, przemknęło mi ostatnio w telewizji. Bardzo dobre hasło. Ale zachowajmy też szacunek dla zasad. My chcielibyśmy, żeby nie nazywać oscypkiem sera zrobionego jak oscypek, ale z krowiego mleka - na przykład. Nie rańmy więc też włoskiej, kulinarnej duszy, nazywając carbonarą coś, co carbonarą nie jest. Niech to będzie na przykład "makaron Karola z jajami i śmietaną". Też ładnie brzmi i każdy to kupi. Co, nie? Pozdrawiam wszystkich, a w szczególności pana Karola - który skądinąd jest jednym z moich ulubionych kucharzy, a jeśli chodzi o kuchnię polską, to jest dla mnie numerem jeden..

    odpowiedz

  • j23 j23
    1659 dni temu
    super przepis polecam .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1663 dni temu
    Naprawdę przepyszny przepis robię go 2 raz naprawdę pychota!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1663 dni temu
    Jeśli jesteś fanem makaronów, wypróbuj inne nasze przepisy: https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=makaron
  • Gość Gość
    1665 dni temu
    Przegapiłem jeszcze cebulę i czosnek - to też zbrodnia przeciw carbonarze. Ser - najlepiej parmezan lub pecorino, albo pół na pół. Dużo.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1665 dni temu
    Carbonara ze śmietaną? I z winem?? To nie jest kuchnia włoska. No i w sam raz przepis na wodę, która komuś wyszła zamiast sosu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1748 dni temu
    Porażające są przepisy odnośnie negowania śmietany w tym przepisie. Ile to mamy w narodzie specjalistów od gotowania, zwłaszcza od kuchni zagranicznej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1747 dni temu
    Prawdziwy włoski przepis nie zawiera śmietany :)
  • Gość Gość
    1565 dni temu
    No to ludzie róbcie bez śmietany ale nie piszcie w co drugim komentarzu że prawdziwy włoski przepis...
  • Gość Gość
    1748 dni temu
    zrobiłam po raz pierwszy bardzo wszystkim smakowało pychota ;) gorąco polecam ;);););)

    odpowiedz

  • Julia Julia
    1753 dni temu
    Zrobiłam po raz pierwszy i ostatni nie przypadło nikomu z rodziny do gustu.Zdecydowanie wolimy spaghetti bolońskie lub neapolitańskie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1757 dni temu
    dodaj więcej sera to się zgęstnieje :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1772 dni temu
    Ktoś mi wytłumaczy, dlaczego zamiast sosu wyszła mi woda?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1769 dni temu
    Drogi Gościu, być może za krótko gotowałeś sos.
  • MrPapa MrPapa
    1767 dni temu
    po dodaniu żółtek należy to jeszcze przez chwilę podgrzewać, aby nabrało gęstości
  • Początkujący Początkujący
    1632 dni temu
    przepis powinien być poprawiony pod tym względem. Ja też na początku nie wiedziałem że należy go trzymać na ogniu aż zgęstnieje bo nie jest to napisane! Szanowna kuchnio lidla, proszę o poprawienie przepisu.
  • Gość Gość
    1802 dni temu
    Pychotaaaa, polecam ;)

    odpowiedz

  • JUDKA JUDKA
    1810 dni temu
    właśnie skończyłam gotować :-) Wyszło pyszne ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1810 dni temu
    Caly smak carbonara to wlasnie to wino :)

    odpowiedz

  • Jaaa Jaaa
    1817 dni temu
    Wyszło mega!! Zrezygnowałam z wina ale spaghetti pycha. Cała rodzinka się zajada :) Dziękuję za świetny przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1817 dni temu
    Nie dodaje się cebuli do carbonary tylko czosnek i pietruszke.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1838 dni temu
    Claudi, do tego spaghetti nie rekomendujemy czerwonego i różowego wina. Tylko białe.

    odpowiedz

  • claudi claudi
    1838 dni temu
    moża dodać różowe bądź czerwone wino ? co myślicie

    odpowiedz

  • Hubert Hubert
    1841 dni temu
    Zrobilem wg przepisu, wyszlo bardzo dobre, jestem mile zaskoczony. Przepis prosty, daje rade. Nie radze zapominac o tym winie bialym. Robi roznice >(

    odpowiedz

  • renata renata
    1857 dni temu
    z cebula i czosnkiem jest leprze niz te wloskie

    odpowiedz

  • maty maty
    1859 dni temu
    to nie jest przepis na prawdziwe włoskie spaghetti carbonara. żadnej śmietany, cebuli i czosnku! tylko makaron, boczek, jaja i przyprawy (ŚWIEŻO MIELONY PIEPRZ).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1860 dni temu
    rewelacyjne, pyszne danie Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1860 dni temu
    Jaro, dziękujemy za miłe słowa!

    odpowiedz

  • Jaro Jaro
    1862 dni temu
    Bardzo smaczne, polecam w 100%, choć nie jestem wybitny w kuchni i nie rozumiem poprzedzającego komentarza, danie jest znakomite ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1880 dni temu
    W restauracjach we Włoszech rownież można się spotkać ze śmietaną w sosie. Ale wtedy sos nazywa sie Ala carbonara, a nie carbonara.

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1901 dni temu
    do błąd - a czego używa się do carbonary zamiast śmitany ?;p

    odpowiedz

  • błąd błąd
    1902 dni temu
    Nie dodaje się jajek na patelnię, ale wszystko z patelni do jajek. To nie jajecznica. Nie używa się śmietany...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1916 dni temu
    Solarka, można, tylko lepiej go wysmaż :)

    odpowiedz

  • solarka solarka
    1916 dni temu
    Czy zamiast boczku wędzonego można dodać surowy?

    odpowiedz

  • Dawid Dawid
    1949 dni temu
    Rewelacja! Zrobiłem na szybko bo to danie chodziło za mną już długi czas! Teoretycznie powinno wyjść słabo gdyż kupiłem w sklepiku zwykły żółty ser (nie było innego). Efekt przerósł oczekiwania. A ci co prześmiewają śmietanę jako składnik dodam, że ostatecznie liczy się smak. A do tak pozytywnego efektu to bym był gotów nawet dodać tytoni lub brukselek (tego ostatniego nie trawiłem nigdy). Reasumując polecam wszystkim!

    odpowiedz

  • monikaGość monikaGość
    1953 dni temu
    Ale się usmialam:D Kto to słyszałam do carbonara dodawać śmietany :D

    odpowiedz

  • R R
    1960 dni temu
    Próbowałem różnych przepisów na carbonarę, ale wasz jest zdecydowanie najlepszy. Sos wychodzi niesamowity :)

    odpowiedz

  • fionka fionka
    1988 dni temu
    dzisiaj zrobiłam i wyszło cuuudowne:)

    odpowiedz

  • nata nata
    1988 dni temu
    Jest przepyszne!!!!!

    odpowiedz

  • Jola Jola
    1990 dni temu
    Pyszne, a przepis rzeczowy i przede wszystkim się sprawdza ! Polecam !

    odpowiedz

  • Daniel Daniel
    1994 dni temu
    Polecam pyszota :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1995 dni temu
    Zajebiaszcze ;o

    odpowiedz

  • marta marta
    2003 dni temu
    wersja bezalkoholowa- dziecięca też wychodzi świetnie.. pycha:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1768 dni temu
    Alkohol wyparuje podczas gotowania, zostanie tylko smak wina. Niewiedza ludzka mnie przeraża...
  • Avlimoney Avlimoney
    2005 dni temu
    mniam :-)

    odpowiedz

  • Damian Damian
    2007 dni temu
    Nawet facet podołał . Pyszne

    odpowiedz

  • Monika Frymark Monika Frymark
    2013 dni temu
    Rewelacja

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2023 dni temu
    Pyszne danie

    odpowiedz

  • bieberfever bieberfever
    2033 dni temu
    mniamniam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2034 dni temu
    marny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2034 dni temu
    Agato, to bardzo ciekawy pomysł. My nie próbowaliśmy, ale jeśli się zdecydujesz, to koniecznie podziel się wrażeniami!

    odpowiedz

  • Agata Agata
    2035 dni temu
    Zrobiłam i...pycha! Zastanawiam, czy zamiast tradycyjnego makaronu, można by użyć czarnego? Ktoś próbował?

    odpowiedz

  • NieUmiemGotowaćAleSięStaram NieUmiemGotowaćAleSięStaram
    2044 dni temu
    ser podany w przepisie jest bardzo drogi, zamiast niego kupiłam jego tańszy odpowiednik ser BURSZTYN i również wyszło niesamowicie pyszne. Polecam wszystkim, których nie stać na drogie prodykty.

    odpowiedz

  • Egon Egon
    2065 dni temu
    Co za amatorka co carbonary dodawać śmietane. Włosi by się załamali jak ta dwójka amatorów łamie ich przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    464 dni temu
    Sami Włosi też dodajä śmietanę i to w restauracjach 😁 ktoś tu chyba we Włoszech nie był.
  • Joanna Panek Joanna Panek
    2073 dni temu
    Przepyszne danie, sam zapach jest już zniewalający, a smak wyjątkowy, mój mąż był zachwycony jak dostał to danie na obiad :)

    odpowiedz

  • rondelek rondelek
    2077 dni temu
    bardzo dobry sos polecam, dodałam więcej boczku do sosu. Smaczniejsze jak dasz mniej makaronu, lepiej czuć smak sosu.

    odpowiedz

  • osc osc
    2087 dni temu
    Carbonara nie jest potrawa wymyslona przez wlochow tylko amerykanow;)

    odpowiedz

  • Wojtek_10-80 Wojtek_10-80
    2087 dni temu
    Pyszne, choć to raczej taka polsko-francuska wariacja na temat włoskiej kuchni. Włosi nie dodają śmietany do sosu carbonara.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2090 dni temu
    Pyszneee w smaku , szybkie , łatwe w zrobieniu! :D POLECEM!! :D

    odpowiedz

  • Justa Justa
    2095 dni temu
    Właśnie zrobiłam spaghetti carbonara. Koszt ok. 50 zł. - zakupy zrobiłam w lidlu. Moim zdaniem trzeba dodać mniej makaronu, ponieważ nie czuczy zabrudzone smaku sosu, poza tym ok. Danie smaczne i godne polecenia :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1049 dni temu
    Czuczy, czuczy zabrudzonego!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2096 dni temu
    Myszko, dziękujemy za sugestię :)

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    2100 dni temu
    Nam również smakowało. Dla wzmocnienia smaku dodałam sera pleśniowego, polecam również i taką wersję :)

    odpowiedz


  • 2102 dni temu
    Super. Pycha. Polecam ten przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2105 dni temu
    Dziś zrobiłam. Super wyszło !;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2127 dni temu
    Świetny przepis, już na stałe gości w mojej kuchni

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2132 dni temu
    Super przepis! Sprawdzony :) Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2146 dni temu
    Właśnie dzisiaj zrobiłam według tego przepisu...... pysznie wyszło.... zadowolenie moich mężczyzn bezcenne....:-) (Y) Pozdrawiam/ Danuta

    odpowiedz

  • 14 letnia kucharka 14 letnia kucharka
    2150 dni temu
    Pysznie wyglada a jak w kuchni pachnie. Aktualnie jestem na przed ostatnim etapie i zapowiada sie super.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2164 dni temu
    ja dodaje więcej jajek i inny makaron, śmietanę dodaję jak zapraszam znajomych bo wszyscy tak wolą ja osobiście preferuje same żółtka. i używam makaronu tagiatelle.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2166 dni temu
    Naprawdę pyszne danie - uwielbiam carbonara, wiele juz próbowałam i to jest na prawdę dobre !

    odpowiedz

  • BETI BETI
    2179 dni temu
    JA ZAMIAST BAZYLI DODAŁAM NATKI PIETRUSZKI I BYŁO PYSZNE

    odpowiedz

  • AMI AMI
    2179 dni temu
    BUKA CUKRU NIEMA W TYM DANIU A TŁUSZCZ TYLKO DO POD SMAŻENIA CEBULI I CZOSKU

    odpowiedz

  • Buka Buka
    2181 dni temu
    Carbonara, to chyba najgorszy wybór dla osoby, która się odchudza- sam tłuszcz i cukier :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2182 dni temu
    marysiaa, śmietana i jogurt mają odmienny smak oraz właściwości. Jogurt w tym przepisie niestety się nie sprawdzi.

    odpowiedz

  • marysiaa marysiaa
    2182 dni temu
    odchudzam się mogę dodać jogurt zamiast śmietany???

    odpowiedz

  • Gość z Wloch Gość z Wloch
    2186 dni temu
    ok lepiej przeczytalem. wino na patelnie z boczkiem. tylko ze 100ml to za duzo...

    odpowiedz

  • Gość z Wloch Gość z Wloch
    2186 dni temu
    Dziwnych przepisow na carbonare to duzo widzialem, ale takiego to jeszcze nie! Po pierwsze smietana da carbonary to nie wiem gdzie to wymyslili ale na pewno nie we Wloszech. Ale moze byc ok bo w sumie na calym swiecie (oprocz wloch) ja uzywaja. Ale CZOSNEK, CEBULA, BAZYLIA....AHAHHAHHAHHA! i na dodatek biale wino. Na poczatku, myslalem ze wino potrzebne zeby podsmazyc boczek, i mnie to zdziwilo bo w polsce sie tak w ogole nie gotuje w przeciwienstwie do wloch. w sumie lepiej wino wypic! a tu chodzilo jako wino do popicia! do carbonary jak by cos to czerwone, ale nie na pewno biale! dodam jeszcze ze poniewarz nie wiem co to za przepis, na pewno nie carbonara, radzilbym dodac w takim razie troche ketchupu i kielbasy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2209 dni temu
    Wyszło pyszne!:) Polecam:)

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    2212 dni temu
    wspaniałe danie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2215 dni temu
    Niektórzy kucharze zarzekają się, że prawdziwy sos carbonara to tylko żółtka, sporo tartego parmezanu, smażona pancetta i świeżo zmielony pieprz. Żadnej śmietany(ki). Gorący makaron prosto z garnka, bez odsączania, należy wrzucić do masy żółtkowej, dodać boczek, zamieszać, trochę pieprzu i voila!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2217 dni temu
    A co to za bzdura z tą śmietaną i śmietanką ? :D Jak się nie zna na kuchni,to może i się ma problem,ale wystarczy kupić to co napisane .. Śmietana i śmietanka,hahaha :D Dobre !

    odpowiedz

  • Adam Adam
    2219 dni temu
    Świetny przepis, jak większość z kuchnilidla. Gratulacje za pomysł. Polecam z przepisem eksperymentować (brak wina, śmietana 18%, więcej boczku), w końcu kuchnia to nie miejsce na nauki ścisłe :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2221 dni temu
    W przepisie wykorzystujemy śmietankę 30% czyli tzw. "kremówkę". Pisząc "śmietana" mamy na myśli potoczne określenie na wszystkie produkty nabiałowe uzyskane w procesie odwirowywania mleka. Podczas przygotowywania przepisów radzimy kierować się produktem znajdującym się na liście składników.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2221 dni temu
    odnosnie pytania ponizej.. smietana 30% zawsze jest słodka, rozni sie konstystencja czasem jest rzadka a czasem bardziej kremowa... 12% i 18% sa geste i kwasne. wystraczy kupic wg przepisu dowolna smietane 30%, sa tez 36%

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2222 dni temu
    To ma być śmietana czy śmietanka (śmietanka jest słodka, śmietana kwaśna) W składnikach jest śmietanka - w przepisie już śmietana. Skwaśniała po drodze z Lidla? Niech Ci wszyscy, co edytują te przepisy, w końcu nauczą się podstaw ŚMIETANA KWAŚNA - ŚMIETANKA SŁODKA. połowy przepisów nie da się zrobić bez zastanawiania na tych portalach!!! To jak ma być w tym przypadku?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2240 dni temu
    Pycha, użyłam tylko więcej śmietanki, aby uzyskać większą ilość sosu, polecam ! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2241 dni temu
    Polecam ten przepis. Również nie kupiłam boczku w Lidlu, tylko w sklepie mięsnym - wyszło przepyszne. Choć ja lubię smak czosnku i tak długo nie dusiłam. ;)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    2256 dni temu
    Boczek z lidla jest fatalny? Mnie się własnie wydawało, że jest całkiem niezły jak na te dostępne w supermarketach.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2268 dni temu
    całkiem dobre pod warunkiem że nie użyjemy boczku z lidla bo jest fatalny

    odpowiedz

  • Adolfik Adolfik
    2276 dni temu
    Wyszło pysznie!!!

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    2295 dni temu
    Carbonara tak ale bez cebuli :) wino tez pomijam ;) makaron wrzucam na wysmazony boczek, podsmażam chwile i wlewam masę jajeczną, ściągając wcześniej patelnie z ognia. Gdy sos jest za gesty to dolewam trochę wody spod gotowania makaronu, która wcześniej odlewam sobie do filiżanki. No i śmietanka 18% spokojnie starczy :)

    odpowiedz

  • Rysiekp Rysiekp
    2309 dni temu
    Super , moje dziewczyny sie zajadały :) ale zamiast kremówki dałem zwykłą 18tke. Bardzo dobre tylko mało było.

    odpowiedz

  • kuba kuba
    2322 dni temu
    Z waszego przepisu wyszlo super! Thx

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2327 dni temu
    I kolejny sukces- pierwszy raz robiłam i w smaku naprawdę pyszne- polecam gorąco.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2328 dni temu
    Aniu tak, wino powinno się niemal całkowicie zredukować. Jeśli robisz wersję bez wina, możesz je całkowicie pominąć.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2328 dni temu
    Mam 2 pytanka: czy wino powinno się całkowicie zredukować? czy przyrządzając to danie bez użycia wina (wersja dla dzieci) trzeba jakoś zmodyfikować przepis czy po prostu ominąć ten składnik? ps.: to już kolejny przepis z Waszej kuchni póki co wszystko wychodzi pyszne, dzięki za inspiracje! :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    2328 dni temu
    Zrobiłam wczoraj i zrobię także dziś :) Przepyszna nawet bez wina!

    odpowiedz

  • Gość - Nataliee Gość - Nataliee
    2335 dni temu
    Ponownie wracam do tego przepisu.. pyszności!

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    2338 dni temu
    Przepis nad wyraz prosty :) ogólna ocena *****

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2346 dni temu
    Drogi gościu, wino półsłodkie również się do tego dania nada.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2346 dni temu
    A jak dam wino pol slodkie bo takie tylko mam to bedzie dobre czy nie?

    odpowiedz

  • Endrju Marchewka Endrju Marchewka
    2347 dni temu
    Właśnie próbuję wyrzeźbić cosik z tego przepisu. Pachnie cudnie, myślę że żona będzie zadowolona ... :)

    odpowiedz

  • Marcela Marcela
    2353 dni temu
    Zajebiste, polecam. Marcelina

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    2370 dni temu
    Prosty przepis, szybko się robi i smakuje doskonale :) szczególnie z duużą ilością bazylii.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2404 dni temu
    adziula, śmiało gotuj wedle upodobań :)

    odpowiedz

  • adziula adziula
    2408 dni temu
    Przepyszna! tylko następnym razem zmodyfikuje przepis tak bym sosu było więcej :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2444 dni temu
    A czy próbowaliście również sosu a'la carbonara według Karola Okrasy? :) https://kuchnialidla.pl/product/makaron-lumaconi-wedlug-okrasy-z-sosem-alla-carbonara

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    2445 dni temu
    Bardzo dobre, genialny aromat wędzonego boczku, świetny przepis

    odpowiedz

  • DzikiWiatr DzikiWiatr
    2461 dni temu
    Dla mnie nie za dużo śmietanki, ciut wiecej wina i jest wyśmienite!!!! ja dodaje również odrobinę gałki muszkatołowej. polecam przepis-gotujcie moi drodzy!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2464 dni temu
    Zdecydowanie za dużo śmietanki ;/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2483 dni temu
    Na szczęście nie brakuje! W przepisie wykorzystane są 3 żółtka z jajek :)

    odpowiedz

  • ość ość
    2483 dni temu
    To nie jest carbonara!Brakują jajka!!!!!

    odpowiedz

  • Edzta Edzta
    2490 dni temu
    Przepis super szybki i smaczny, jak z restauracji. Cała wybredna rodzinka się zajadała. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2497 dni temu
    edp listki dodane są jedynie do dekoracji - w końcu je się także oczami :) Pozostała bazylia jest jednak posiekana.

    odpowiedz

  • epd epd
    2498 dni temu
    zwłaszcza ta drobno siekana bazylia jak na zdjęciu :D

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    2498 dni temu
    Wlasnie moja szanowna malzonka zrobila mi carbonare wg tego przepisu. No lepszego nie jadlem. Polecam wszystkim ten przepis!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2500 dni temu
    Świetnie, że Wam smakuje! Mamy nadzieję, że będziecie korzystać z tego przepisu jeszcze nie raz :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2501 dni temu
    Genialne w smaku! Świetny przepis!!!

    odpowiedz

  • P. P.
    2506 dni temu
    Przepis super!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2543 dni temu
    Jakie pyszne carbonara,często szukam własnie tego przepisu a tu w kuchni Lidla mam ,super.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram