Spaghetti à la carbonara
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sitko do odcedzania makaronu

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PODSMAŻAMY BOCZEK, CEBULĘ I CZOSNEK

Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Cebulę siekamy.

Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił. Do cebuli dodajemy wino. Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. Całość dusimy około 5 minut.

KROK 2: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA, ŚMIETANĘ, SER I BOCZEK

W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy patelnię z ognia.

KROK 3: PODAJEMY DANIE

Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Bazylię drobno siekamy i dekorujemy nią spaghetti przełożone na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (207)

Avatar
  • Papusia Papusia
    145 dni temu
    Kocham ten przepis. Robię z niego carbonare od ponad 6 lat i zawsze wychodzi pyszna

    odpowiedz

  • MariuszB MariuszB
    253 dni temu
    Super

    odpowiedz

  • MariuszB MariuszB
    253 dni temu
    W tym boczku z Waszego sklepu jest tyle wody że radzę wziąć dwa razy więcej niż napisane w przepisie. Po usmażeniu 250 gram zostało aż 90 gram boczku (wode z patelni trzeba odsączyć ręcznikiem papierowym inaczej smażenie tego czegoś nazwanego boczkiem jest niemożliwe).

    odpowiedz

  • Ola i Mikołaj Ola i Mikołaj
    811 dni temu
    Jedyna prawdziwa carbonara to ze śmietaną i winem!!!! Najlepszy przepis

    odpowiedz

  • Mania Mania
    1026 dni temu
    SPAGHETTI À LA CARBONARA pychotka. Polecam wszystkim niezdecydowanym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    915 dni temu
    Pychota! Często gości u mnie na stole.
  • nygus178 nygus178
    1450 dni temu
    Niech zatem żyje pizza A La pizza, BOSHE

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1665 dni temu
    Polecam czytanie ze zrozumieniem, jest napisane "a la". Nikt nie twierdzi, że to carbonara.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1667 dni temu
    prawdziwe carbonara nie ma w sobie smietany

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1663 dni temu
    Drogi Gościu, jak możesz zobaczyć w tytule przepisu, nasza propozycja jest wariacją na temat carbonary ;)
  • Morfa Morfa
    1677 dni temu
    To jest najlepsze carbonara jakie jadłam, choć "sosu" robię w potrójnych ilościach. Makaron bardzo go wpija i jedzenie jest wówczas przepyszne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1678 dni temu
    Bardzo dobre mi wyszlo

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1690 dni temu
    ulubione spagetti w moim domu, najlepsze !!!

    odpowiedz

  • mk mk
    1754 dni temu
    To nawet nie leżało obok carbonara. Ma być guanciale, ew. pancetta, bez smietanki, bez wina, za to z serem pecorino romano, no ewentualnie z parmezanem. Ja wiem, każdy robi po swojemu, ale "carbonara" to nazwa własna i powinno sie trzymać oryginalnego przepisu.

    odpowiedz

  • mk mk
    1754 dni temu
    O, przepraszam, teraz zauważyłem to "a la". Skoro tak, to można sobie pofantazjować.
  • Gość Gość
    1753 dni temu
    Dlatego w nazwie jest A'la carbonara. Na stronie jest przepis na carbonara bez wina i śmietany
  • Gość Gość
    1740 dni temu
    Też się z tym zgadzam... albo nazwijcie to fantazją na temat carbonary lub dekonstrukcją :)
  • Gość Gość
    1756 dni temu
    Wykonane bez wina. Efekt: niesamowity! Najlepsza wersja jaką kiedykolwiek jadłam!

    odpowiedz

  • GOĆŚ GOĆŚ
    1966 dni temu
    przepis super jedynie ilość składników na sos to chyba dla dwóch osób

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2031 dni temu
    GOŚĆ 1416 dni temu W restauracjach we Włoszech rownież można się spotkać ze śmietaną w sosie. Ale wtedy sos nazywa sie Ala carbonara, a nie carbonara.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2050 dni temu
    a co robimy w końcu z tą cebulą, którą wrzuciliśmy na tłuszcz po boczku? Brak tego w dalszym opisie... Wywalamy???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2040 dni temu
    nie wierzę... :) dusisz razem z winem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
  • Justyna Justyna
    2033 dni temu
    "Do cebuli dodajemy wino. Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. Całość dusimy około 5 minut."
  • Katarzyna Olifierko Katarzyna Olifierko
    2033 dni temu
    Wszystko jest dobrze opisane, cebulę podsmazamy, dodajemy wino, następnie dodajemy czosnek a potem dodajemy resztę składników. Czytanie ze zrozumieniem ;)
  • Gość Gość
    2032 dni temu
    Czytanie ze zrozumieniem widzę. Przecież do tej cebuli z winem i czosnkiem dodaje się pozostałe składniki i wyraźnie wynika to z treści przepisu.
  • Gość Gość
    2119 dni temu
    Najlepsza carbonara jaka jadłam :) robiłam wielokrotnie i chyba juz wiem co bedzie jutro na obiad :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2161 dni temu
    Robię carbonarę według Waszego przepisu, ale z makaronem pełne ziarno Lubella :) Pycha!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2165 dni temu
    Oryginalna carbonara jest bez smietany, ktora po prostu uwielbiam! Z czystej ciekawosci zrobilam z tego przepisu i w zyciu nie jadlam czegos rownie ochydnego!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2138 dni temu
    A widzisz dla mnie np pycha.Robie zawsze według tego przepisu.Po prostu każdemu ma inny gust.
  • Katarzyna Olifierko Katarzyna Olifierko
    2033 dni temu
    Dla mnie również ta wersja jest dużo smaczniejsza, przede wszystkim nie jest sucha. Nie wszystkie dania muszą być "oryginalne". Niektóre zmiany są dobre ;)
  • Gość Gość
    1989 dni temu
    ohydnego..
  • andy andy
    2239 dni temu
    Śmietana? To nie jest carbonara.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2237 dni temu
    Zapraszamy po przepis bez śmietany - https://kuchnialidla.pl/spaghetti-carbonara-1
  • Gość Gość
    2222 dni temu
    Właśnie o dziwo w jednej z bardziej znanych włoskich restauracji w Warszawie robią carbonarę ze śmietaną. Może zależy to od regionu Włoch jak carbonara jest robiona? Właściciel jest z Wenecji.
  • Gość Gość
    2168 dni temu
    śmietana, to nie jest carbonara, nawet nie czujesz, kiedy rymujesz,
  • Paula Paula
    1927 dni temu
    Przeciez jest napisane jak byk "A LA"
  • Gość Gość
    2298 dni temu
    Dla osób które nie są ortodoksyjni, mała porada, zamiast wina można użyć dobrego piwa niepasteryzowanego i wychodzi bardzo dobrze, lepiej niż bez żadnego trunku ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2251 dni temu
    Najlepiej sprawdza się ciemne dobre piwo zamiast wina.Dodałam kiedy zabrakło mi wina :-) i tak już zostało. .a bazylię zastępuję pietruszką :-)...
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2251 dni temu
    Interesujące połączenie! :)
  • Gość Gość
    2331 dni temu
    jak sobota to tylko do lidla do lidla rampampam :v

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2335 dni temu
    Pycha! Klasyczne włoskie carbonara jest dla mnie okropne, niezjadliwe, za to uwielbiam śmietanowe wersje.

    odpowiedz

  • falco falco
    2373 dni temu
    carbonara i smietana to przepis nie dla włochów, ale dla Polakow i Niemcow np.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2357 dni temu
    We Włoszech używa się również śmietany ale z 23% zawartości tłuszczu :). Pozdrawiam
  • Ola Ola
    2447 dni temu
    dziś będę próbować ! mam nadzieję,że wyjdzie równie pysznie :):)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2446 dni temu
    Koniecznie daj znać!
  • Gość Gość
    2456 dni temu
    Zakochaliśmy się w tym przepisie, pycha!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2520 dni temu
    robię już tysięczny raz i jak zawsze pychota

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2538 dni temu
    Wyszło przepyszne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2621 dni temu
    MMMMMMMM Z CALPOM RODZINKOM SIE ZAJADMY TAKIE DOBRE AZ SIE UCHA TRZESA :)))))))))) CZEKAMY NA WINCYJ !!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2643 dni temu
    To nie jest carbonara, nie wprowadzajcie błąd... Nauczcie się gotować, a potem dawajcie przepisy, Carbonary nie robi się ze śmietaną, co najwyżej ala carbonara, ignoranci!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2643 dni temu
    Polecamy zatem nasz inny przepis: https://kuchnialidla.pl/spaghetti-carbonara-1
  • Gość Gość
    2567 dni temu
    klasyczny czy zmodyfikowany sos jest pycha :)
  • Kamil Kamil
    2503 dni temu
    Podanie i przygotowanie carbonary zależy od regionu Włoch. Polecam zaznajomić się z tematem zanim nazwie się kogoś ignorantem. Elo :D
  • Gość Gość
    2688 dni temu
    Co to za ser grana padano jaki można użyć zamiast tego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2686 dni temu
    Idealny będzie parmezan lub inny twardy dojrzewający ser :-) Smacznego
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2685 dni temu
    Możesz użyć parmezanu :)
  • Gość Gość
    2681 dni temu
    każdy inny ser możesz użyć zamiast niego
  • Gość Gość
    2662 dni temu
    To parmezan. Grana padano lub Parmigiano Reggiano można kupić w Lidlu
  • Gość Gość
    2658 dni temu
    Grana padano to odpowiednik parmezanu w jego szlachetnej odmianie. Może być też ser pecorino.
  • Gość Gość
    2648 dni temu
    Podobny do parmezanu Jest nawet w biedronce
  • Jestę kucharzę Jestę kucharzę
    2700 dni temu
    Przepis jest cacy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2723 dni temu
    przepis jest niedokładny :P ale mam nadzieje ze wyjdzie dobrze.

    odpowiedz

  • ten typ ten typ
    2828 dni temu
    Sorry ale to profanacja tego dania , a jak już to niech będzie miało inną nazwę i nie będzie czepiania się .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2031 dni temu
    We Włoszech też sporkasz spaghetti carbonara ZE ŚMIETANĄ. Może będzie jej mniej ale też będzie. Obecność śmietany zależy od regionu.
  • Ola Ola
    2838 dni temu
    Prosty i pyszny przepis!!! Uwielbiam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2875 dni temu
    przepis jest rewelacyjny ! robię nieraz!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2885 dni temu
    Nie ma znaczenia czy jest to prawdziwe, czy nie prawdziwe, włoskie czy nie włoskie, Carbonara czy Ala Carbonara. Ten przepis jest po prostu bardzo dobry a danie to niebo w gębie. PS - robiłem bez wina bo nie miałem pod ręką. Róbcie i się delektujcie!

    odpowiedz

  • Grzegorz Grzegorz
    2932 dni temu
    Rewelacyjne mniammmmmmm

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    2958 dni temu
    Pyszne i szybkie w przygotowaniu.

    odpowiedz

  • justyna justyna
    2970 dni temu
    przepyszne:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3007 dni temu
    Poczytałem nizej... hm, żadnej smietany i cebuli. Makaron ma byc oblany tłuszczem z boczku... zresztą napisze jak ja to robię. Przy czym wina nie daję, choć brzmi to zachęcająco, następnym razem zrobię z winem, ale: - makaron (wiadomo jakiej firmy) -pilnuj by był ALDENTE !!!! i nie łam go - boczek koniecznie tłusty i koniecznie wędzony (choc teraz trudno o taki) - broń Boże parzony! Boczek kroimy na kosteczkę i powoli wysmażamy, im więcej tłuszczu - tym lepiej a skwareczki maja byc malutkie Makaron się gotuje, a skwareczki wytapiają - w międzyczasie - czosnek (2-4 ząbki) siekamy drobno (ja nie wyciskam, tylko siekam) - jajka - nie jajka - tylko same żółtka (2-3), lekko zbełtać ciupinką wody, odstawić na prawie koniec mieszania - przygotuj koniecznie świeżą bazylie - dużo, posiekaj - ser! nie łudź sie! tylko parmezan - żadne własne pomysły - duzo TERAZ WAŻNE czynności - najlepiej robic to na cztery ręce ! - do boczku wrzucamy czosnek, zrumienimy lekko (lekko, ma czuć czosnkiem a nie spalonym czosnkiem) i wyłączamy - makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, nie wyłączamy kuchni, by jak najlepiej odparował - jedna osoba podnosi dwoma duzymi widelcami makaron (czesze) a druga powoli dodaje żółtka - nie na raz bo się natychmiast grudki zrobią! dobrze "owinąć" makaron zółtkami - w podgrzewanym nadal garnku - jeden dalej czesze makaron a drugi (moze byc kobieta :) )powoli wlewa tłuszcz ze skwarkami Wszystko ma być dobrze wymieszane i jednolite, ale ważne - cały czas gorące Szybko na gorące (głębokie) talerze, szybko na wierzch bazylie, posypać parmezanem... i mieszać (czesać dwoma widelcami.To oczywiscie robi juz konsument. Makaron ma być jak najmniej wilgotny (odparowany), jak najbardziej aldente. A kto jada łyżka i widelcem spaghetti, ten jest turysta. Makaron je się jednym widelcem i zazwyczaj robi sie przy tym dziwne miny - włosi jedzą strasznie brzydko, ale mnie sie podoba. Ponizej "gość" to też ja Następne z winem

    odpowiedz

  • Mysza Mysza
    2567 dni temu
    Śmietanka podkręca smak, polecam spróbować, a w ogóle to ma przecież smakować,więc czy zrobisz jak włosi czy zmodyfikujesz świat się nie zawali ;)
  • Gość Gość
    3007 dni temu
    Śmietana? Cebula? bez sensu. Dobrze wytopiony boczek (skwareczki), czosnek, żółtka, parmezan, bazylia - koniec. Dzisiaj o zgrozo w Krakowie jadłem: makaron rozgotowany, boczek tylko podgrzany (parzony) a do tego duzo mleczka kokosowego. Za to mało jakiegoś dziwnego sera. Ręce mi opadły, ale nie chciało mi się kucharza objechac, bo pewnie by nie zrozumiał. Geslerowa tu nie da rady.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3020 dni temu
    a ja robie bez śmietany bo na Sycylii tak robili :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3038 dni temu
    trochę za dużo wina za mało śmietany.

    odpowiedz

  • C'to ma być C'to ma być
    3051 dni temu
    Ściema! Prawdziwa Carbonara nie zawiera śmietany!

    odpowiedz

  • smołeczki smołeczki
    3126 dni temu
    Najpyszniejsze spaghetti jakie w życiu jadłyśmy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3157 dni temu
    cudowne, łatwe, szybkie a zarazem wykwintne, idealne na romantyczną kolację z winem, mmmm.....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3204 dni temu
    rewelacyjne danie :D polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3214 dni temu
    Pycha, udało się i polecam. Przepis prosty a danie przepyszne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3216 dni temu
    Genialny przepis... właśnie odpoczywam po obiadku i delektuję się jeszcze smakiem...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3221 dni temu
    z tego przepisu korzystałam już kilka- kilkanaście razy, Ja daję więcej boczku - mąż lubi no i bez wina to już nie to samo :) przepis prosty i bardzo szybki. polecam każdemu niezdecydowanemu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3221 dni temu
    Drodzy Goście Kuchni Lidla, powyższy przepis jest dostosowany do naszych rodzinnych kulinarnych przyzwyczajeń. Nie jest to przepis Karola Okrasy, a Kuchni Lidla. W przyszłości z pewnością rozważymy zamieszczenie przepisu na prawdziwą włoską carbonarę ;) Dziękujemy za uwagi i pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3223 dni temu
    W jednej z reklam Pan Karol wspomniał, że carbonarę robi się bez śmietany. Dlaczego więc podany przepis na carbonarę zawiera śmietanę? Nie można podać tradycyjnego przepisu? Może chodzi o to aby podać przepis z większą ilością składników, żeby ich więcej zakupić w lidlu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3222 dni temu
    dobre! też dlatego chciałam sprawdzić przepis lidla, a okazało się, że skłamali... :(
  • Gość Gość
    3224 dni temu
    "Gotuj włoski makaron jak chcesz" - czy jakoś tak, przemknęło mi ostatnio w telewizji. Bardzo dobre hasło. Ale zachowajmy też szacunek dla zasad. My chcielibyśmy, żeby nie nazywać oscypkiem sera zrobionego jak oscypek, ale z krowiego mleka - na przykład. Nie rańmy więc też włoskiej, kulinarnej duszy, nazywając carbonarą coś, co carbonarą nie jest. Niech to będzie na przykład "makaron Karola z jajami i śmietaną". Też ładnie brzmi i każdy to kupi. Co, nie? Pozdrawiam wszystkich, a w szczególności pana Karola - który skądinąd jest jednym z moich ulubionych kucharzy, a jeśli chodzi o kuchnię polską, to jest dla mnie numerem jeden..

    odpowiedz

  • j23 j23
    3226 dni temu
    super przepis polecam .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3230 dni temu
    Naprawdę przepyszny przepis robię go 2 raz naprawdę pychota!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3230 dni temu
    Jeśli jesteś fanem makaronów, wypróbuj inne nasze przepisy: https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=makaron
  • Gość Gość
    3232 dni temu
    Przegapiłem jeszcze cebulę i czosnek - to też zbrodnia przeciw carbonarze. Ser - najlepiej parmezan lub pecorino, albo pół na pół. Dużo.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3232 dni temu
    Carbonara ze śmietaną? I z winem?? To nie jest kuchnia włoska. No i w sam raz przepis na wodę, która komuś wyszła zamiast sosu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3315 dni temu
    Porażające są przepisy odnośnie negowania śmietany w tym przepisie. Ile to mamy w narodzie specjalistów od gotowania, zwłaszcza od kuchni zagranicznej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3314 dni temu
    Prawdziwy włoski przepis nie zawiera śmietany :)
  • Gość Gość
    3132 dni temu
    No to ludzie róbcie bez śmietany ale nie piszcie w co drugim komentarzu że prawdziwy włoski przepis...
  • Gość Gość
    3315 dni temu
    zrobiłam po raz pierwszy bardzo wszystkim smakowało pychota ;) gorąco polecam ;);););)

    odpowiedz

  • Julia Julia
    3320 dni temu
    Zrobiłam po raz pierwszy i ostatni nie przypadło nikomu z rodziny do gustu.Zdecydowanie wolimy spaghetti bolońskie lub neapolitańskie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3324 dni temu
    dodaj więcej sera to się zgęstnieje :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3339 dni temu
    Ktoś mi wytłumaczy, dlaczego zamiast sosu wyszła mi woda?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3336 dni temu
    Drogi Gościu, być może za krótko gotowałeś sos.
  • MrPapa MrPapa
    3334 dni temu
    po dodaniu żółtek należy to jeszcze przez chwilę podgrzewać, aby nabrało gęstości
  • Początkujący Początkujący
    3199 dni temu
    przepis powinien być poprawiony pod tym względem. Ja też na początku nie wiedziałem że należy go trzymać na ogniu aż zgęstnieje bo nie jest to napisane! Szanowna kuchnio lidla, proszę o poprawienie przepisu.
  • Gość Gość
    3369 dni temu
    Pychotaaaa, polecam ;)

    odpowiedz

  • JUDKA JUDKA
    3377 dni temu
    właśnie skończyłam gotować :-) Wyszło pyszne ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3377 dni temu
    Caly smak carbonara to wlasnie to wino :)

    odpowiedz

  • Jaaa Jaaa
    3384 dni temu
    Wyszło mega!! Zrezygnowałam z wina ale spaghetti pycha. Cała rodzinka się zajada :) Dziękuję za świetny przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3384 dni temu
    Nie dodaje się cebuli do carbonary tylko czosnek i pietruszke.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3405 dni temu
    Claudi, do tego spaghetti nie rekomendujemy czerwonego i różowego wina. Tylko białe.

    odpowiedz

  • claudi claudi
    3405 dni temu
    moża dodać różowe bądź czerwone wino ? co myślicie

    odpowiedz

  • Hubert Hubert
    3408 dni temu
    Zrobilem wg przepisu, wyszlo bardzo dobre, jestem mile zaskoczony. Przepis prosty, daje rade. Nie radze zapominac o tym winie bialym. Robi roznice >(

    odpowiedz

  • renata renata
    3424 dni temu
    z cebula i czosnkiem jest leprze niz te wloskie

    odpowiedz

  • maty maty
    3426 dni temu
    to nie jest przepis na prawdziwe włoskie spaghetti carbonara. żadnej śmietany, cebuli i czosnku! tylko makaron, boczek, jaja i przyprawy (ŚWIEŻO MIELONY PIEPRZ).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3427 dni temu
    rewelacyjne, pyszne danie Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3427 dni temu
    Jaro, dziękujemy za miłe słowa!

    odpowiedz

  • Jaro Jaro
    3429 dni temu
    Bardzo smaczne, polecam w 100%, choć nie jestem wybitny w kuchni i nie rozumiem poprzedzającego komentarza, danie jest znakomite ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3448 dni temu
    W restauracjach we Włoszech rownież można się spotkać ze śmietaną w sosie. Ale wtedy sos nazywa sie Ala carbonara, a nie carbonara.

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3468 dni temu
    do błąd - a czego używa się do carbonary zamiast śmitany ?;p

    odpowiedz

  • błąd błąd
    3469 dni temu
    Nie dodaje się jajek na patelnię, ale wszystko z patelni do jajek. To nie jajecznica. Nie używa się śmietany...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3483 dni temu
    Solarka, można, tylko lepiej go wysmaż :)

    odpowiedz

  • solarka solarka
    3483 dni temu
    Czy zamiast boczku wędzonego można dodać surowy?

    odpowiedz

  • Dawid Dawid
    3516 dni temu
    Rewelacja! Zrobiłem na szybko bo to danie chodziło za mną już długi czas! Teoretycznie powinno wyjść słabo gdyż kupiłem w sklepiku zwykły żółty ser (nie było innego). Efekt przerósł oczekiwania. A ci co prześmiewają śmietanę jako składnik dodam, że ostatecznie liczy się smak. A do tak pozytywnego efektu to bym był gotów nawet dodać tytoni lub brukselek (tego ostatniego nie trawiłem nigdy). Reasumując polecam wszystkim!

    odpowiedz

  • monikaGość monikaGość
    3520 dni temu
    Ale się usmialam:D Kto to słyszałam do carbonara dodawać śmietany :D

    odpowiedz

  • R R
    3527 dni temu
    Próbowałem różnych przepisów na carbonarę, ale wasz jest zdecydowanie najlepszy. Sos wychodzi niesamowity :)

    odpowiedz

  • fionka fionka
    3555 dni temu
    dzisiaj zrobiłam i wyszło cuuudowne:)

    odpowiedz

  • nata nata
    3555 dni temu
    Jest przepyszne!!!!!

    odpowiedz

  • Jola Jola
    3557 dni temu
    Pyszne, a przepis rzeczowy i przede wszystkim się sprawdza ! Polecam !

    odpowiedz

  • Daniel Daniel
    3561 dni temu
    Polecam pyszota :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3562 dni temu
    Zajebiaszcze ;o

    odpowiedz

  • marta marta
    3570 dni temu
    wersja bezalkoholowa- dziecięca też wychodzi świetnie.. pycha:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3335 dni temu
    Alkohol wyparuje podczas gotowania, zostanie tylko smak wina. Niewiedza ludzka mnie przeraża...
  • Avlimoney Avlimoney
    3572 dni temu
    mniam :-)

    odpowiedz

  • Damian Damian
    3574 dni temu
    Nawet facet podołał . Pyszne

    odpowiedz

  • Monika Frymark Monika Frymark
    3580 dni temu
    Rewelacja

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3590 dni temu
    Pyszne danie

    odpowiedz

  • bieberfever bieberfever
    3600 dni temu
    mniamniam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3601 dni temu
    marny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3602 dni temu
    Agato, to bardzo ciekawy pomysł. My nie próbowaliśmy, ale jeśli się zdecydujesz, to koniecznie podziel się wrażeniami!

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3602 dni temu
    Zrobiłam i...pycha! Zastanawiam, czy zamiast tradycyjnego makaronu, można by użyć czarnego? Ktoś próbował?

    odpowiedz

  • NieUmiemGotowaćAleSięStaram NieUmiemGotowaćAleSięStaram
    3611 dni temu
    ser podany w przepisie jest bardzo drogi, zamiast niego kupiłam jego tańszy odpowiednik ser BURSZTYN i również wyszło niesamowicie pyszne. Polecam wszystkim, których nie stać na drogie prodykty.

    odpowiedz

  • Egon Egon
    3632 dni temu
    Co za amatorka co carbonary dodawać śmietane. Włosi by się załamali jak ta dwójka amatorów łamie ich przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2031 dni temu
    Sami Włosi też dodajä śmietanę i to w restauracjach 😁 ktoś tu chyba we Włoszech nie był.
  • Joanna Panek Joanna Panek
    3640 dni temu
    Przepyszne danie, sam zapach jest już zniewalający, a smak wyjątkowy, mój mąż był zachwycony jak dostał to danie na obiad :)

    odpowiedz

  • rondelek rondelek
    3645 dni temu
    bardzo dobry sos polecam, dodałam więcej boczku do sosu. Smaczniejsze jak dasz mniej makaronu, lepiej czuć smak sosu.

    odpowiedz

  • osc osc
    3654 dni temu
    Carbonara nie jest potrawa wymyslona przez wlochow tylko amerykanow;)

    odpowiedz

  • Wojtek_10-80 Wojtek_10-80
    3654 dni temu
    Pyszne, choć to raczej taka polsko-francuska wariacja na temat włoskiej kuchni. Włosi nie dodają śmietany do sosu carbonara.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3657 dni temu
    Pyszneee w smaku , szybkie , łatwe w zrobieniu! :D POLECEM!! :D

    odpowiedz

  • Justa Justa
    3662 dni temu
    Właśnie zrobiłam spaghetti carbonara. Koszt ok. 50 zł. - zakupy zrobiłam w lidlu. Moim zdaniem trzeba dodać mniej makaronu, ponieważ nie czuczy zabrudzone smaku sosu, poza tym ok. Danie smaczne i godne polecenia :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2616 dni temu
    Czuczy, czuczy zabrudzonego!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3663 dni temu
    Myszko, dziękujemy za sugestię :)

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    3667 dni temu
    Nam również smakowało. Dla wzmocnienia smaku dodałam sera pleśniowego, polecam również i taką wersję :)

    odpowiedz


  • 3669 dni temu
    Super. Pycha. Polecam ten przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3672 dni temu
    Dziś zrobiłam. Super wyszło !;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3694 dni temu
    Świetny przepis, już na stałe gości w mojej kuchni

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3699 dni temu
    Super przepis! Sprawdzony :) Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3713 dni temu
    Właśnie dzisiaj zrobiłam według tego przepisu...... pysznie wyszło.... zadowolenie moich mężczyzn bezcenne....:-) (Y) Pozdrawiam/ Danuta

    odpowiedz

  • 14 letnia kucharka 14 letnia kucharka
    3717 dni temu
    Pysznie wyglada a jak w kuchni pachnie. Aktualnie jestem na przed ostatnim etapie i zapowiada sie super.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3731 dni temu
    ja dodaje więcej jajek i inny makaron, śmietanę dodaję jak zapraszam znajomych bo wszyscy tak wolą ja osobiście preferuje same żółtka. i używam makaronu tagiatelle.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3733 dni temu
    Naprawdę pyszne danie - uwielbiam carbonara, wiele juz próbowałam i to jest na prawdę dobre !

    odpowiedz

  • BETI BETI
    3746 dni temu
    JA ZAMIAST BAZYLI DODAŁAM NATKI PIETRUSZKI I BYŁO PYSZNE

    odpowiedz

  • AMI AMI
    3746 dni temu
    BUKA CUKRU NIEMA W TYM DANIU A TŁUSZCZ TYLKO DO POD SMAŻENIA CEBULI I CZOSKU

    odpowiedz

  • Buka Buka
    3748 dni temu
    Carbonara, to chyba najgorszy wybór dla osoby, która się odchudza- sam tłuszcz i cukier :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3749 dni temu
    marysiaa, śmietana i jogurt mają odmienny smak oraz właściwości. Jogurt w tym przepisie niestety się nie sprawdzi.

    odpowiedz

  • marysiaa marysiaa
    3749 dni temu
    odchudzam się mogę dodać jogurt zamiast śmietany???

    odpowiedz

  • Gość z Wloch Gość z Wloch
    3754 dni temu
    ok lepiej przeczytalem. wino na patelnie z boczkiem. tylko ze 100ml to za duzo...

    odpowiedz

  • Gość z Wloch Gość z Wloch
    3754 dni temu
    Dziwnych przepisow na carbonare to duzo widzialem, ale takiego to jeszcze nie! Po pierwsze smietana da carbonary to nie wiem gdzie to wymyslili ale na pewno nie we Wloszech. Ale moze byc ok bo w sumie na calym swiecie (oprocz wloch) ja uzywaja. Ale CZOSNEK, CEBULA, BAZYLIA....AHAHHAHHAHHA! i na dodatek biale wino. Na poczatku, myslalem ze wino potrzebne zeby podsmazyc boczek, i mnie to zdziwilo bo w polsce sie tak w ogole nie gotuje w przeciwienstwie do wloch. w sumie lepiej wino wypic! a tu chodzilo jako wino do popicia! do carbonary jak by cos to czerwone, ale nie na pewno biale! dodam jeszcze ze poniewarz nie wiem co to za przepis, na pewno nie carbonara, radzilbym dodac w takim razie troche ketchupu i kielbasy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3776 dni temu
    Wyszło pyszne!:) Polecam:)

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    3779 dni temu
    wspaniałe danie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3782 dni temu
    Niektórzy kucharze zarzekają się, że prawdziwy sos carbonara to tylko żółtka, sporo tartego parmezanu, smażona pancetta i świeżo zmielony pieprz. Żadnej śmietany(ki). Gorący makaron prosto z garnka, bez odsączania, należy wrzucić do masy żółtkowej, dodać boczek, zamieszać, trochę pieprzu i voila!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3784 dni temu
    A co to za bzdura z tą śmietaną i śmietanką ? :D Jak się nie zna na kuchni,to może i się ma problem,ale wystarczy kupić to co napisane .. Śmietana i śmietanka,hahaha :D Dobre !

    odpowiedz

  • Adam Adam
    3786 dni temu
    Świetny przepis, jak większość z kuchnilidla. Gratulacje za pomysł. Polecam z przepisem eksperymentować (brak wina, śmietana 18%, więcej boczku), w końcu kuchnia to nie miejsce na nauki ścisłe :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3788 dni temu
    W przepisie wykorzystujemy śmietankę 30% czyli tzw. "kremówkę". Pisząc "śmietana" mamy na myśli potoczne określenie na wszystkie produkty nabiałowe uzyskane w procesie odwirowywania mleka. Podczas przygotowywania przepisów radzimy kierować się produktem znajdującym się na liście składników.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3789 dni temu
    odnosnie pytania ponizej.. smietana 30% zawsze jest słodka, rozni sie konstystencja czasem jest rzadka a czasem bardziej kremowa... 12% i 18% sa geste i kwasne. wystraczy kupic wg przepisu dowolna smietane 30%, sa tez 36%

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3789 dni temu
    To ma być śmietana czy śmietanka (śmietanka jest słodka, śmietana kwaśna) W składnikach jest śmietanka - w przepisie już śmietana. Skwaśniała po drodze z Lidla? Niech Ci wszyscy, co edytują te przepisy, w końcu nauczą się podstaw ŚMIETANA KWAŚNA - ŚMIETANKA SŁODKA. połowy przepisów nie da się zrobić bez zastanawiania na tych portalach!!! To jak ma być w tym przypadku?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3807 dni temu
    Pycha, użyłam tylko więcej śmietanki, aby uzyskać większą ilość sosu, polecam ! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3808 dni temu
    Polecam ten przepis. Również nie kupiłam boczku w Lidlu, tylko w sklepie mięsnym - wyszło przepyszne. Choć ja lubię smak czosnku i tak długo nie dusiłam. ;)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3823 dni temu
    Boczek z lidla jest fatalny? Mnie się własnie wydawało, że jest całkiem niezły jak na te dostępne w supermarketach.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3835 dni temu
    całkiem dobre pod warunkiem że nie użyjemy boczku z lidla bo jest fatalny

    odpowiedz

  • Adolfik Adolfik
    3844 dni temu
    Wyszło pysznie!!!

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    3862 dni temu
    Carbonara tak ale bez cebuli :) wino tez pomijam ;) makaron wrzucam na wysmazony boczek, podsmażam chwile i wlewam masę jajeczną, ściągając wcześniej patelnie z ognia. Gdy sos jest za gesty to dolewam trochę wody spod gotowania makaronu, która wcześniej odlewam sobie do filiżanki. No i śmietanka 18% spokojnie starczy :)

    odpowiedz

  • Rysiekp Rysiekp
    3876 dni temu
    Super , moje dziewczyny sie zajadały :) ale zamiast kremówki dałem zwykłą 18tke. Bardzo dobre tylko mało było.

    odpowiedz

  • kuba kuba
    3890 dni temu
    Z waszego przepisu wyszlo super! Thx

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3894 dni temu
    I kolejny sukces- pierwszy raz robiłam i w smaku naprawdę pyszne- polecam gorąco.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3895 dni temu
    Aniu tak, wino powinno się niemal całkowicie zredukować. Jeśli robisz wersję bez wina, możesz je całkowicie pominąć.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3895 dni temu
    Mam 2 pytanka: czy wino powinno się całkowicie zredukować? czy przyrządzając to danie bez użycia wina (wersja dla dzieci) trzeba jakoś zmodyfikować przepis czy po prostu ominąć ten składnik? ps.: to już kolejny przepis z Waszej kuchni póki co wszystko wychodzi pyszne, dzięki za inspiracje! :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3896 dni temu
    Zrobiłam wczoraj i zrobię także dziś :) Przepyszna nawet bez wina!

    odpowiedz

  • Gość - Nataliee Gość - Nataliee
    3902 dni temu
    Ponownie wracam do tego przepisu.. pyszności!

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    3905 dni temu
    Przepis nad wyraz prosty :) ogólna ocena *****

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3913 dni temu
    Drogi gościu, wino półsłodkie również się do tego dania nada.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3913 dni temu
    A jak dam wino pol slodkie bo takie tylko mam to bedzie dobre czy nie?

    odpowiedz

  • Endrju Marchewka Endrju Marchewka
    3914 dni temu
    Właśnie próbuję wyrzeźbić cosik z tego przepisu. Pachnie cudnie, myślę że żona będzie zadowolona ... :)

    odpowiedz

  • Marcela Marcela
    3920 dni temu
    Zajebiste, polecam. Marcelina

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    3937 dni temu
    Prosty przepis, szybko się robi i smakuje doskonale :) szczególnie z duużą ilością bazylii.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3971 dni temu
    adziula, śmiało gotuj wedle upodobań :)

    odpowiedz

  • adziula adziula
    3975 dni temu
    Przepyszna! tylko następnym razem zmodyfikuje przepis tak bym sosu było więcej :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4012 dni temu
    A czy próbowaliście również sosu a'la carbonara według Karola Okrasy? :) https://kuchnialidla.pl/makaron-lumaconi-wedlug-okrasy-z-sosem-alla-carbonara

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    4012 dni temu
    Bardzo dobre, genialny aromat wędzonego boczku, świetny przepis

    odpowiedz

  • DzikiWiatr DzikiWiatr
    4028 dni temu
    Dla mnie nie za dużo śmietanki, ciut wiecej wina i jest wyśmienite!!!! ja dodaje również odrobinę gałki muszkatołowej. polecam przepis-gotujcie moi drodzy!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4031 dni temu
    Zdecydowanie za dużo śmietanki ;/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4050 dni temu
    Na szczęście nie brakuje! W przepisie wykorzystane są 3 żółtka z jajek :)

    odpowiedz

  • ość ość
    4050 dni temu
    To nie jest carbonara!Brakują jajka!!!!!

    odpowiedz

  • Edzta Edzta
    4057 dni temu
    Przepis super szybki i smaczny, jak z restauracji. Cała wybredna rodzinka się zajadała. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4065 dni temu
    edp listki dodane są jedynie do dekoracji - w końcu je się także oczami :) Pozostała bazylia jest jednak posiekana.

    odpowiedz

  • epd epd
    4065 dni temu
    zwłaszcza ta drobno siekana bazylia jak na zdjęciu :D

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    4065 dni temu
    Wlasnie moja szanowna malzonka zrobila mi carbonare wg tego przepisu. No lepszego nie jadlem. Polecam wszystkim ten przepis!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4068 dni temu
    Świetnie, że Wam smakuje! Mamy nadzieję, że będziecie korzystać z tego przepisu jeszcze nie raz :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4068 dni temu
    Genialne w smaku! Świetny przepis!!!

    odpowiedz

  • P. P.
    4074 dni temu
    Przepis super!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4110 dni temu
    Jakie pyszne carbonara,często szukam własnie tego przepisu a tu w kuchni Lidla mam ,super.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!