
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Makaron wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą wraz z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, skrapiamy oliwą z oliwek.
100 g rukoli, 1 duży rozgnieciony ząbek czosnku i 5 filetów anchovies siekamy, przekładamy do miski miksera, dodajemy ser grana padano pokrojony na mniejsze części oraz obrane pistacje. Dodajemy solidną porcję oliwy z oliwek, małą łyżeczkę oliwy z filetów anchovies i niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Odstawiamy.
Kurki blanszujemy. 1 ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, smażymy kurki, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu.
Podgrzane kurki i pomidory chwilę podsmażamy, następnie zdejmujemy z ognia. Niewielką ilość oliwy z oliwek wylewamy na czystą patelnię, podgrzewamy. Na patelnię wykładamy porcję makaronu, chwilę podgrzewamy, dodajemy porcję pesto, mieszamy.
Jak podawać
Spaghetti wykładamy na talerz, na spaghetti wykładamy kurki z suszonymi pomidorami. Mozzarellę rwiemy na kawałki, danie skrapiamy oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą
Upały to idealny czas na lekki, orzeźwiający posiłek, taki jak sałatka na bazie rukoli, z ożywczym melonem i arbuzem.

Arbuzowe szaleństwo
Pyszny deser dla wszystkich fanów arbuza! Orzeźwiający, z dodatkiem borówek, rumu i chrupiących ciasteczek.

Sałatka fitness
Niesamowicie prosta, szybka, zdrowa i pyszna sałatka z owoców i suszonej żurawiny doda Ci energii w gorący letni dzień!

Komentarze (26)
2625 dni temu
Zastąpiłem rukole bazylią,grana padano cheddarem REWELACJA,aaa i oczywiście ciut mnie oliwy:)
odpowiedz
2624 dni temu
Brzmi smacznie!
3395 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za sugestię. Oczywiście przyjrzymy się temu problemowi.
odpowiedz
3397 dni temu
Powinniście zmienić opcję drukowania i dać możliwość drukowania przepisu bez obrazków oraz bez zbędnych odstępów! Teraz wygląda to tak że połowa kartki jest pusta (tam gdzie jest film na stornie) pod nim jest bezsensowny dla wydruku obrazek dania i dopiero pod koniec pierwszej strony zaczyna się przepis tylko po to by zostać w połowie przerwany i dokończony na następnej stornie! Wysoce nie profesjonalne.
odpowiedz
3569 dni temu
Bardzo ciekawa wariacja na temat pesto, mnie bardzo smakowało. Polecam też wersję bardziej zbliżoną do pesto klasycznego: http://wyprawakulinarna.blogspot.com/2013/12/woskie-spaghetti-z-sosem-ala-pesto.html
odpowiedz
3590 dni temu
Oliwa to bardzo ważny składnik pesto - bez niej nie byłoby tego dania! :)
odpowiedz
3591 dni temu
Oliwa oliwę oliwą pogania..
odpowiedz
3600 dni temu
Danie zrobione bez anchovies ale i tak wyszło genialne.
odpowiedz
3650 dni temu
Spaghetti jest przepyszne, robiłam już kilka razy polecam każdemu
odpowiedz
3677 dni temu
Jeżeli się nie lubi jakiegoś składnika to się go po prostu nie jada. Jeżeli część osób nie lubi rukoli to niech nie robią tego dania a nie twierdzą, że jest niedobre tylko dlatego, że jest z rukolą.
odpowiedz
3691 dni temu
Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.
odpowiedz
3695 dni temu
Uwielbiam każdy z tych składników i różne pyszności z nich już jadłam ! Dlatego też jak zobaczyłam ten przepis od razu obrałam kierunek LIDL ! Trochę przepis zmodyfikowałam usunęłam flety anchovies. Dodałam polędwiczkę wieprzową. Mój facet nie uznaje obiadu bez mięsa;) Wyszło PYSZNEEEEE !! Szczerze polecam ! Więcej takich dań !!! Niebawem zabieram się za Sałatkę z arbuzem, melonem i mozzarellą Pascala;)
odpowiedz
3695 dni temu
wyszło przepyszne!!
odpowiedz
3695 dni temu
zrobilam, tylko bez kurek [bo nie jadam grzybów] - bardzo średnie... zjadłam, ale drugi raz nie zrobię. dominująca gorycz rukoli niestety nie dodała smaku
odpowiedz
3698 dni temu
REWELACJA!!!! Nawet mój niemąż, wybredny straszliwie i mięsożerny był tym pesto zachwycony :) Jedno z lepszych dań na lato!
odpowiedz
3699 dni temu
Rozczarowanie! Tak wiele przepisów udanych, a ten niemalze niejadalny, za duża gorycz z rukoli!!! Szkoda, bo składniki interesujące, ale i nienajtansze, a danie zmarnowane!
odpowiedz
3699 dni temu
fajny pomysł, szkoda tylko ze w przepisach nie jest podawana ich kaloryczność...
odpowiedz
3700 dni temu
Oryginalne pesto jest z bazylii. Jak ci nie pasuje rukola to dodaj bazylię i bezie ok.
odpowiedz
3700 dni temu
..... wtedy będzie pesto z rukoli BEZ rukoli, bez sensu...
odpowiedz
3700 dni temu
to jej nie dodawaj. ale wielki problem...
odpowiedz
3701 dni temu
rukola jest obrzydliwa!!! nie cierpię jej!!!
odpowiedz
3701 dni temu
Mój mąż rzadko gotuje....ale to co zrobił (bardzo szczegółowo trzymając się przepisu) było przepyszne!!!!!!!i wyglądało jak na obrazku! Poproszę więcej takich pyszności obiadowych ,żeby była równowaga , ja będę od kotletów a mąż przynajmniej raz w tygodniu od tych "wymyślnych "dań.:)
odpowiedz
3702 dni temu
Zastanawiające dlaczego gość musi skrapiać mozarellę na desce do krojenia, pobowić się nią by obtoczyć ów ser w oliwie, a następnie dodać ser do spagetti [tracąc pełno oliwy, która poszła na dechę] Nie prościej dodać ser, a DOPIERO oliwę na ser będący na talerzu?! Oliwe dał do wszytskiego, do makaronu 3 x. A wyatarczy dać na koniec - bedzie mniej kalorii i smak oliwy świeższy.
odpowiedz
3702 dni temu
Nie jest to dobre danie. Bardzo się rozczarowałam. Robiłam wcześniej barszcz biały i gulasz Okrasy i naprawdę były pyszne i zachwyciły moją rodzinę. Niestety to danie to porażka.
odpowiedz
3703 dni temu
Uwielbiam makarony, z pesto z rukoli i mozzarellą na pewno pyszny, a spaghetti pełne ziarno z Lidla już od dawna kupuję :)
odpowiedz
3704 dni temu
Makaron pełnoziarnisty z sosem z rukoli musi być pyszny:)
odpowiedz
zobacz wszystkie