zobacz film Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Makaron wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą wraz z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, skrapiamy oliwą z oliwek.

100 g rukoli, 1 duży rozgnieciony ząbek czosnku i 5 filetów anchovies siekamy, przekładamy do miski miksera, dodajemy ser grana padano pokrojony na mniejsze części oraz obrane pistacje. Dodajemy solidną porcję oliwy z oliwek, małą łyżeczkę oliwy z filetów anchovies i niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Odstawiamy.

Kurki blanszujemy. 1 ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, smażymy kurki, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu.

Podgrzane kurki i pomidory chwilę podsmażamy, następnie zdejmujemy z ognia. Niewielką ilość oliwy z oliwek wylewamy na czystą patelnię, podgrzewamy. Na patelnię wykładamy porcję makaronu, chwilę podgrzewamy, dodajemy porcję pesto, mieszamy.

Jak podawać

Spaghetti wykładamy na talerz, na spaghetti wykładamy kurki z suszonymi pomidorami. Mozzarellę rwiemy na kawałki, danie skrapiamy oliwą z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (28)

Avatar
  • Gość Gość
    183 dni temu
    Dlaczego nie ma już anchois w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    177 dni temu
    W sprawie dostępności produktów polecamy kontaktować się z Biurem Obsługi Klienta przez formularz, który znajduje się tutaj: https://obsluga-klienta.lidl.pl/SelfServicePL/s/contactsupport
  • Gość Gość
    3067 dni temu
    Zastąpiłem rukole bazylią,grana padano cheddarem REWELACJA,aaa i oczywiście ciut mnie oliwy:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3067 dni temu
    Brzmi smacznie!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3838 dni temu
    Drogi Gościu, dziękujemy za sugestię. Oczywiście przyjrzymy się temu problemowi.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3839 dni temu
    Powinniście zmienić opcję drukowania i dać możliwość drukowania przepisu bez obrazków oraz bez zbędnych odstępów! Teraz wygląda to tak że połowa kartki jest pusta (tam gdzie jest film na stornie) pod nim jest bezsensowny dla wydruku obrazek dania i dopiero pod koniec pierwszej strony zaczyna się przepis tylko po to by zostać w połowie przerwany i dokończony na następnej stornie! Wysoce nie profesjonalne.

    odpowiedz

  • Wyprawa kulinarna Wyprawa kulinarna
    4012 dni temu
    Bardzo ciekawa wariacja na temat pesto, mnie bardzo smakowało. Polecam też wersję bardziej zbliżoną do pesto klasycznego: http://wyprawakulinarna.blogspot.com/2013/12/woskie-spaghetti-z-sosem-ala-pesto.html

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4032 dni temu
    Oliwa to bardzo ważny składnik pesto - bez niej nie byłoby tego dania! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4033 dni temu
    Oliwa oliwę oliwą pogania..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4042 dni temu
    Danie zrobione bez anchovies ale i tak wyszło genialne.

    odpowiedz

  • Iza Iza
    4092 dni temu
    Spaghetti jest przepyszne, robiłam już kilka razy polecam każdemu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4119 dni temu
    Jeżeli się nie lubi jakiegoś składnika to się go po prostu nie jada. Jeżeli część osób nie lubi rukoli to niech nie robią tego dania a nie twierdzą, że jest niedobre tylko dlatego, że jest z rukolą.

    odpowiedz

  • gino gino
    4133 dni temu
    Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4137 dni temu
    Uwielbiam każdy z tych składników i różne pyszności z nich już jadłam ! Dlatego też jak zobaczyłam ten przepis od razu obrałam kierunek LIDL ! Trochę przepis zmodyfikowałam usunęłam flety anchovies. Dodałam polędwiczkę wieprzową. Mój facet nie uznaje obiadu bez mięsa;) Wyszło PYSZNEEEEE !! Szczerze polecam ! Więcej takich dań !!! Niebawem zabieram się za Sałatkę z arbuzem, melonem i mozzarellą Pascala;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4137 dni temu
    wyszło przepyszne!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4137 dni temu
    zrobilam, tylko bez kurek [bo nie jadam grzybów] - bardzo średnie... zjadłam, ale drugi raz nie zrobię. dominująca gorycz rukoli niestety nie dodała smaku

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4140 dni temu
    REWELACJA!!!! Nawet mój niemąż, wybredny straszliwie i mięsożerny był tym pesto zachwycony :) Jedno z lepszych dań na lato!

    odpowiedz

  • Gość z kuchni Gość z kuchni
    4141 dni temu
    Rozczarowanie! Tak wiele przepisów udanych, a ten niemalze niejadalny, za duża gorycz z rukoli!!! Szkoda, bo składniki interesujące, ale i nienajtansze, a danie zmarnowane!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4141 dni temu
    fajny pomysł, szkoda tylko ze w przepisach nie jest podawana ich kaloryczność...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4142 dni temu
    Oryginalne pesto jest z bazylii. Jak ci nie pasuje rukola to dodaj bazylię i bezie ok.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4142 dni temu
    ..... wtedy będzie pesto z rukoli BEZ rukoli, bez sensu...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4143 dni temu
    to jej nie dodawaj. ale wielki problem...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4143 dni temu
    rukola jest obrzydliwa!!! nie cierpię jej!!!

    odpowiedz

  • marta marta
    4144 dni temu
    Mój mąż rzadko gotuje....ale to co zrobił (bardzo szczegółowo trzymając się przepisu) było przepyszne!!!!!!!i wyglądało jak na obrazku! Poproszę więcej takich pyszności obiadowych ,żeby była równowaga , ja będę od kotletów a mąż przynajmniej raz w tygodniu od tych "wymyślnych "dań.:)

    odpowiedz

  • Gośćkj Gośćkj
    4144 dni temu
    Zastanawiające dlaczego gość musi skrapiać mozarellę na desce do krojenia, pobowić się nią by obtoczyć ów ser w oliwie, a następnie dodać ser do spagetti [tracąc pełno oliwy, która poszła na dechę] Nie prościej dodać ser, a DOPIERO oliwę na ser będący na talerzu?! Oliwe dał do wszytskiego, do makaronu 3 x. A wyatarczy dać na koniec - bedzie mniej kalorii i smak oliwy świeższy.

    odpowiedz

  • Boni Boni
    4144 dni temu
    Nie jest to dobre danie. Bardzo się rozczarowałam. Robiłam wcześniej barszcz biały i gulasz Okrasy i naprawdę były pyszne i zachwyciły moją rodzinę. Niestety to danie to porażka.

    odpowiedz

  • Goga Goga
    4145 dni temu
    Uwielbiam makarony, z pesto z rukoli i mozzarellą na pewno pyszny, a spaghetti pełne ziarno z Lidla już od dawna kupuję :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4146 dni temu
    Makaron pełnoziarnisty z sosem z rukoli musi być pyszny:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!