Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Makaron wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą wraz z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, skrapiamy oliwą z oliwek.
100 g rukoli, 1 duży rozgnieciony ząbek czosnku i 5 filetów anchovies siekamy, przekładamy do miski miksera, dodajemy ser grana padano pokrojony na mniejsze części oraz obrane pistacje. Dodajemy solidną porcję oliwy z oliwek, małą łyżeczkę oliwy z filetów anchovies i niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Odstawiamy.
Kurki blanszujemy. 1 ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, smażymy kurki, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu.
Podgrzane kurki i pomidory chwilę podsmażamy, następnie zdejmujemy z ognia. Niewielką ilość oliwy z oliwek wylewamy na czystą patelnię, podgrzewamy. Na patelnię wykładamy porcję makaronu, chwilę podgrzewamy, dodajemy porcję pesto, mieszamy.
Jak podawać
Spaghetti wykładamy na talerz, na spaghetti wykładamy kurki z suszonymi pomidorami. Mozzarellę rwiemy na kawałki, danie skrapiamy oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą
Upały to idealny czas na lekki, orzeźwiający posiłek, taki jak sałatka na bazie rukoli, z ożywczym melonem i arbuzem.
Arbuzowe szaleństwo
Pyszny deser dla wszystkich fanów arbuza! Orzeźwiający, z dodatkiem borówek, rumu i chrupiących ciasteczek.
Sałatka fitness
Niesamowicie prosta, szybka, zdrowa i pyszna sałatka z owoców i suszonej żurawiny doda Ci energii w gorący letni dzień!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Kutia
- Wegańska ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (28)
187 dni temu
Dlaczego nie ma już anchois w Lidlu?
odpowiedz
180 dni temu
W sprawie dostępności produktów polecamy kontaktować się z Biurem Obsługi Klienta przez formularz, który znajduje się tutaj: https://obsluga-klienta.lidl.pl/SelfServicePL/s/contactsupport
3070 dni temu
Zastąpiłem rukole bazylią,grana padano cheddarem REWELACJA,aaa i oczywiście ciut mnie oliwy:)
odpowiedz
3070 dni temu
Brzmi smacznie!
3841 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za sugestię. Oczywiście przyjrzymy się temu problemowi.
odpowiedz
3843 dni temu
Powinniście zmienić opcję drukowania i dać możliwość drukowania przepisu bez obrazków oraz bez zbędnych odstępów! Teraz wygląda to tak że połowa kartki jest pusta (tam gdzie jest film na stornie) pod nim jest bezsensowny dla wydruku obrazek dania i dopiero pod koniec pierwszej strony zaczyna się przepis tylko po to by zostać w połowie przerwany i dokończony na następnej stornie! Wysoce nie profesjonalne.
odpowiedz
4015 dni temu
Bardzo ciekawa wariacja na temat pesto, mnie bardzo smakowało. Polecam też wersję bardziej zbliżoną do pesto klasycznego: http://wyprawakulinarna.blogspot.com/2013/12/woskie-spaghetti-z-sosem-ala-pesto.html
odpowiedz
4036 dni temu
Oliwa to bardzo ważny składnik pesto - bez niej nie byłoby tego dania! :)
odpowiedz
4036 dni temu
Oliwa oliwę oliwą pogania..
odpowiedz
4046 dni temu
Danie zrobione bez anchovies ale i tak wyszło genialne.
odpowiedz
4096 dni temu
Spaghetti jest przepyszne, robiłam już kilka razy polecam każdemu
odpowiedz
4123 dni temu
Jeżeli się nie lubi jakiegoś składnika to się go po prostu nie jada. Jeżeli część osób nie lubi rukoli to niech nie robią tego dania a nie twierdzą, że jest niedobre tylko dlatego, że jest z rukolą.
odpowiedz
4137 dni temu
Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.
odpowiedz
4141 dni temu
Uwielbiam każdy z tych składników i różne pyszności z nich już jadłam ! Dlatego też jak zobaczyłam ten przepis od razu obrałam kierunek LIDL ! Trochę przepis zmodyfikowałam usunęłam flety anchovies. Dodałam polędwiczkę wieprzową. Mój facet nie uznaje obiadu bez mięsa;) Wyszło PYSZNEEEEE !! Szczerze polecam ! Więcej takich dań !!! Niebawem zabieram się za Sałatkę z arbuzem, melonem i mozzarellą Pascala;)
odpowiedz
4141 dni temu
wyszło przepyszne!!
odpowiedz
4141 dni temu
zrobilam, tylko bez kurek [bo nie jadam grzybów] - bardzo średnie... zjadłam, ale drugi raz nie zrobię. dominująca gorycz rukoli niestety nie dodała smaku
odpowiedz
4144 dni temu
REWELACJA!!!! Nawet mój niemąż, wybredny straszliwie i mięsożerny był tym pesto zachwycony :) Jedno z lepszych dań na lato!
odpowiedz
4145 dni temu
Rozczarowanie! Tak wiele przepisów udanych, a ten niemalze niejadalny, za duża gorycz z rukoli!!! Szkoda, bo składniki interesujące, ale i nienajtansze, a danie zmarnowane!
odpowiedz
4145 dni temu
fajny pomysł, szkoda tylko ze w przepisach nie jest podawana ich kaloryczność...
odpowiedz
4146 dni temu
Oryginalne pesto jest z bazylii. Jak ci nie pasuje rukola to dodaj bazylię i bezie ok.
odpowiedz
4146 dni temu
..... wtedy będzie pesto z rukoli BEZ rukoli, bez sensu...
odpowiedz
4146 dni temu
to jej nie dodawaj. ale wielki problem...
odpowiedz
4146 dni temu
rukola jest obrzydliwa!!! nie cierpię jej!!!
odpowiedz
4147 dni temu
Mój mąż rzadko gotuje....ale to co zrobił (bardzo szczegółowo trzymając się przepisu) było przepyszne!!!!!!!i wyglądało jak na obrazku! Poproszę więcej takich pyszności obiadowych ,żeby była równowaga , ja będę od kotletów a mąż przynajmniej raz w tygodniu od tych "wymyślnych "dań.:)
odpowiedz
4148 dni temu
Zastanawiające dlaczego gość musi skrapiać mozarellę na desce do krojenia, pobowić się nią by obtoczyć ów ser w oliwie, a następnie dodać ser do spagetti [tracąc pełno oliwy, która poszła na dechę] Nie prościej dodać ser, a DOPIERO oliwę na ser będący na talerzu?! Oliwe dał do wszytskiego, do makaronu 3 x. A wyatarczy dać na koniec - bedzie mniej kalorii i smak oliwy świeższy.
odpowiedz
4148 dni temu
Nie jest to dobre danie. Bardzo się rozczarowałam. Robiłam wcześniej barszcz biały i gulasz Okrasy i naprawdę były pyszne i zachwyciły moją rodzinę. Niestety to danie to porażka.
odpowiedz
4149 dni temu
Uwielbiam makarony, z pesto z rukoli i mozzarellą na pewno pyszny, a spaghetti pełne ziarno z Lidla już od dawna kupuję :)
odpowiedz
4150 dni temu
Makaron pełnoziarnisty z sosem z rukoli musi być pyszny:)
odpowiedz
zobacz wszystkie