
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Deser
Arbuz (500 g) myjemy, następnie kroimy na mniejsze części. Za pomocą widelca wyjmujemy wszystkie pestki. Miąższ arbuza miksujemy (powinniśmy otrzymać około 400 ml zmiksowanego miąższu) za pomocą blendera na gładką masę (50 ml powstałego płynu odlewamy i namaczamy w nim żelatynę), jeśli arbuz nie będzie słodki, dosładzamy do smaku.
Do zmiksowanego miąższu arbuza dodajemy sok z 1 limonki oraz rum (jeśli deser będzie przeznaczony dla dzieci, pomijamy alkohol), mieszamy.
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, następnie łączymy ją z pozostałymi składnikami. Przygotowaną mieszankę wlewamy na dno pucharków, wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny (do momentu ścięcia się galaretki).
Pozostałego arbuza kroimy w kostkę. Na galaretkę nakładamy łyżkę gęstego jogurtu, pokrojony w kosteczkę miąższ arbuza i świeże borówki.
Jak podawać
Deser podajemy z chrupiącymi ciasteczkami z ciasta francuskiego.
Chrupiące ciasteczka z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie bardzo cienko rozwałkowujemy na grubość około 2 mm (na blacie podsypanym mąką). Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia, wcześniej wyłożoną papierem.
Za pomocą pędzelka smarujemy całą powierzchnię ciasta roztrzepanym jajem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Ciasto kroimy na bardzo cieniutkie paseczki, następnie w cienkie romby. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C (z termoobiegiem) lub 215°C (bez termoobiegu) przez 5-7 minut (do uzyskania złotego koloru). Odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Zwijane zrazy wołowe
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ramen
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Francuskie makaroniki
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
4409 dni temu
Przepis wyszedł pysznie. Desery Pawła są najlepsze.
Odpowiedz
4417 dni temu
Bardzo smaczne! Wystarczylo na 2 porcje w kieliszkach do martini. Z 2 lyzeczek zelatyny wyszla konsystencja pomiedzy galaretka a musem, ale tak bylo nawet lepiej:) polecam
Odpowiedz
4424 dni temu
Pysznie orzeźwiający deser, arbuzy z Lidla baaardzo słodziutkie :)
Odpowiedz
4426 dni temu
szkoda,że nie ma przepisu na gofry :-(
Odpowiedz
4427 dni temu
Deserki zrobione,mąż był zachwycony,rumu lekko podkreśla smak co bardzo nam smakowało.
Odpowiedz
4427 dni temu
Zrobiłam ten deser dla swoich dzieci, nie dodawałam rumu. Wyszło mi przepyszne! Moje dzieci uwielbiają owoce lata a szczególnie arbuza. Mój mąż też się nim zajadał. Cała moja rodzina mówi że jest ze mnie profesjonalny cukiernik :). Zawsze przyrządzam desery Pawła :)
Odpowiedz
4428 dni temu
Świetny pomysł na deser,pora wybrać się na zakupy do Lidla :)
Odpowiedz