zobacz film Arbuzowe szaleństwo

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Deser

Arbuz (500 g) myjemy, następnie kroimy na mniejsze części. Za pomocą widelca wyjmujemy wszystkie pestki. Miąższ arbuza miksujemy (powinniśmy otrzymać około 400 ml zmiksowanego miąższu) za pomocą blendera na gładką masę (50 ml powstałego płynu odlewamy i namaczamy w nim żelatynę), jeśli arbuz nie będzie słodki, dosładzamy do smaku.

Do zmiksowanego miąższu arbuza dodajemy sok z 1 limonki oraz rum (jeśli deser będzie przeznaczony dla dzieci, pomijamy alkohol), mieszamy.

Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, następnie łączymy ją z pozostałymi składnikami. Przygotowaną mieszankę wlewamy na dno pucharków, wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny (do momentu ścięcia się galaretki).

Pozostałego arbuza kroimy w kostkę. Na galaretkę nakładamy łyżkę gęstego jogurtu, pokrojony w kosteczkę miąższ arbuza i świeże borówki.

Jak podawać

Deser podajemy z chrupiącymi ciasteczkami z ciasta francuskiego.

Chrupiące ciasteczka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie bardzo cienko rozwałkowujemy na grubość około 2 mm (na blacie podsypanym mąką). Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia, wcześniej wyłożoną papierem.

Za pomocą pędzelka smarujemy całą powierzchnię ciasta roztrzepanym jajem i posypujemy cukrem trzcinowym.

Ciasto kroimy na bardzo cieniutkie paseczki, następnie w cienkie romby. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C (z termoobiegiem) lub 215°C (bez termoobiegu) przez 5-7 minut (do uzyskania złotego koloru). Odstawiamy do ostygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Smakosz Smakosz
    4107 dni temu
    Przepis wyszedł pysznie. Desery Pawła są najlepsze.

    odpowiedz

  • Praxi Praxi
    4115 dni temu
    Bardzo smaczne! Wystarczylo na 2 porcje w kieliszkach do martini. Z 2 lyzeczek zelatyny wyszla konsystencja pomiedzy galaretka a musem, ale tak bylo nawet lepiej:) polecam

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4123 dni temu
    Pysznie orzeźwiający deser, arbuzy z Lidla baaardzo słodziutkie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4124 dni temu
    szkoda,że nie ma przepisu na gofry :-(

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    4125 dni temu
    Deserki zrobione,mąż był zachwycony,rumu lekko podkreśla smak co bardzo nam smakowało.

    odpowiedz

  • Viola ;) Viola ;)
    4125 dni temu
    Zrobiłam ten deser dla swoich dzieci, nie dodawałam rumu. Wyszło mi przepyszne! Moje dzieci uwielbiają owoce lata a szczególnie arbuza. Mój mąż też się nim zajadał. Cała moja rodzina mówi że jest ze mnie profesjonalny cukiernik :). Zawsze przyrządzam desery Pawła :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4126 dni temu
    Świetny pomysł na deser,pora wybrać się na zakupy do Lidla :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!