Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Ugotuj krewetki w pancerzykach - przez około 4 minuty we wrzącej i osolonej wodzie. Odstaw do wystudzenia. 

Przygotowanie

Z pomarańczy i grejpfruta wycinamy miąższ – najpierw odcinamy skórkę razem z białymi błonkami (najlepiej użyć do tej czynności noża do chleba). Małym nożem wycinamy segmenty miąższu wzdłuż białych błonek (czynność wykonujemy nad miseczką).
Gdy wytniemy ostatni segment miąższu, wyciskamy z pozostałej części sok do miseczki.

Winegret

Do czystej miseczki dodajemy 2 łyżki miodu, 2 łyżki czerwonego octu winnego. Dodajemy sok z 1/2 cytryny, mieszamy. Następnie dodajemy 100 ml oliwy z oliwek, ponownie mieszamy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
Małymi porcjami dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i grejpfruta, mieszamy.
Na zimną patelnię wrzucamy orzechy nerkowca, prażymy, pilnując, żeby się nie przypaliły.

Usuwamy główki i nóżki krewetek, następnie usuwamy pancerze (zostawiamy tylko ogonki). Krewetki nacinamy wzdłuż od strony grzbietowej i wyciągamy jelita. Tak przygotowane krewetki myjemy pod bieżącą wodą.
Awokado kroimy na pół, przekręcamy aby oddzielić od siebie połówki, obieramy i kroimy w paski. Szczypiorek z dymki kroimy w paski.

Jak podawać

Rukolę myjemy i układamy na talerzu, dodajemy miks sałat, na sałacie układamy miąższ pomarańczy i grejpfruta, krewetki, szczypiorek, awokado i kilka listków kolendry.
Uprażone orzechy siekamy, posypujemy sałatkę orzechami. Całość polewamy przygotowanym winegretem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Pierre Pierre
    2388 dni temu
    Też krewetki przesmażyłem na masełku z oliwą. Ta sałatka jest niesamowita! Chyba najlepsza sałatka jaką w życiu jadłem! Smakowała nawet mojej dziewczynie, która preferuje tradycyjną kuchnię polską, schabowy, kapustę i golonkę, a tą sałatką zajadała się, aż jej się uszy trzęsły:):)

    odpowiedz

  • patka patka
    2781 dni temu
    Sałatka bardzo smaczna! Krewetki przesmażyłam lekko na maśle z czosnkiem i pietruszką. Goście się zajadali!

    odpowiedz

  • Gość Łukasz Gość Łukasz
    2796 dni temu
    Mi nie smakowało, zonie smakowało. Dużo roboty było z przyrządzeniem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2930 dni temu
    Rozumiem, że według tego przepisu krewetki podajemy surowe, bo ani wzmianki o ich przygotowaniu oprócz umycia i wyczyszczenia nie ma :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2873 dni temu
    na liście składników w tym przepisie są ugotowane krewetki, więc w gdzie tu niejasność?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3882 dni temu
    ko2ak, akurat te krewetki pochodzą z oferty akcyjnej. Jeśli chcesz, możesz śledzić naszą ofertę na Lidl.pl!

    odpowiedz

  • ko2ak ko2ak
    3882 dni temu
    Czy krewetki prezentowane na filmie będą jeszcze w ofercie Lidla ? Nigdzie nie można ich dostać :(

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3892 dni temu
    Fantastyczna, lekka, odświeżająca, a zarazem sycąca sałatka. Fantastyczna :)

    odpowiedz

  • Zosia Loska Kot Loska Zosia Loska Kot Loska
    4248 dni temu
    Mam pomarańcze. Jadam Grejpfruta . Lubię Pascala przepisy i mam jedną gazetę. Miałam dwa,ale jedna mi się zgubiła. Wzięłam w Lidla Pszczyna.

    odpowiedz

  • krewetek krewetek
    4280 dni temu
    sałatka super. nowy smak, polecam sprobowac. dla malkontentow- zeby wyszlo taniej mozna pominac nerkowce. resztę zasadniczo ma się w domu. jak się chce jeść krewetki to niestety kosztuja drozej niz parówki.

    odpowiedz

  • neria neria
    4288 dni temu
    Bardzo smaczna, odjęłam avocado, którego nie znoszę ;)

    odpowiedz

  • Becia Becia
    4288 dni temu
    Przepyszna, chociaż moim dzieciakom nie smakowała a krewetki lubią.

    odpowiedz

  • Magic Magic
    4305 dni temu
    Pierwszy raz obierałam krewetki... W trakcie szykowania powiedziałam sobie "nigdy więcej"! Trwałam w tym przekonaniu do czasu spróbowania sałatki. Pyszna! Ja też zarumieniłam krewetki. A winegret przecudny! Dziękuję :)

    odpowiedz

  • łowca Masła łowca Masła
    4308 dni temu
    A ja Wole masło a wy?

    odpowiedz

  • piotr piotr
    4308 dni temu
    ale dobry ten

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4308 dni temu
    Mi niesmakowala ale to rzecz gustu bo mojej dziewczynie bardzo... Ale droga to jest

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4309 dni temu
    a ja wszystko zakupiłam w lidlu w Skoczowie i sałatka naprawdę smaczna ale krewetki smaczniejsze podsmażone:)

    odpowiedz

  • KUCHCIK KUCHCIK
    4309 dni temu
    Witam, wczoraj miałem okazję przygotowywać w/w sałatkę z krewetkami. wiem, pewnie kazdy powie kwestia gustu, ale polecam żeby krewetki podmażyć na patelni lub żucić na głęboki olej - salatka bedzie o wiele lepsza :) z ilością rukoli też bym nie przesadzał - kwestia smaku. z wielkim żalem muszę stwiedzić iż po raz kolejny wiekszość porduktów nie była dostępna w sklepie lidla Cieszyn - przykre, że musiałem podeprzeć się produktami konkurencyjnego sklepu. dziękuję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4310 dni temu
    sałatka super lecz pracochłonna./Polecam krewetki mrożone i ugotować- mniej pracy/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4311 dni temu
    dla mnie rewelacja polecam, PRZEPYSZNA

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4312 dni temu
    Sałatka rewelacja,bardzo elegancka i pyszna:) Nie wychodzi aż tak drogo jeśli mamy w domu miód i ocet balsamiczny jednak jeśli musimy wszystko kupić to fakt wychodzi drogo. Gdyby nie pracochłonne obieranie krewetek sałatka była by ekspresowa. Ja osobiście polecam i pozdrawiam:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4312 dni temu
    Pyszna! Ale trzeba najpierw sprawdzić jak słodkie pomarańcze nam się trafiły. Jeśli słodkie to polecam dodać mniej miodu i więcej octu bo sałatka wychodzi zbyt słodka. Ja przesmażyłam krewetki na maśle z dodatkiem czosnku - wyszło idealnie. Smacznego;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4312 dni temu
    Droga i bardzo pracochłonna

    odpowiedz

  • ivar ivar
    4312 dni temu
    Wg mnie świetny pomysł na egzotyczną i niecodzienną sałatkę - na takie okazje jak właśnie Walentynki, a co do kosztów to krewetki za 5zl z groszami/200g to naprawdę ok cena. A jak się nie jest przyzwyczajonym do łączenia smaków w jednym daniu i poprzestaje się na warzywnej sałatce z majonezem to zawsze można ponarzekać

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4313 dni temu
    Jak na walentynkowy posiłek to myślę że nie jest wcale taka droga ;) w każdej restauracji za 1 porcję takiej sałatki zapłacisz tyle co tutaj za dwie. Dla mnie bomba

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4313 dni temu
    jak nie umiesz zrobić sosu vinegret to może i beznadziejny :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4313 dni temu
    beznadziejna ta salatka i jaka droga wychodzi jak wszystko zsumujesz - zenada

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Sałatka z krewetkami i awokado — cytrusowa, lekka, smaczna!

Sałatka z krewetek i awokado to prawdziwy rarytas. Lekka, przyjemna sałatka z krewetkami i awokado w połączeniu z odświeżającymi cytrusami tworzy mistrzowskie danie, które dostarcza naszym kubkom smakowym wiele przyjemności.

Pomarańcze, grejpfruty, limonki, mandarynki i inne cytrusy dodane do sałatki tworzą unikalną dynamikę smakową. Świeża kwasowość doskonale podkreśla smak delikatnych krewetek oraz kremowego awokado, tworząc odpowiedni balans.

Sałatka z krewetkami na zimno oraz w wersji na ciepło to gratka dla fanów owoców morza. Delikatne mięso krewetki dodane do sałatki doskonale kontrastuje z kruchymi liśćmi sałaty oraz smakiem awokado. Najlepsza sałatka z krewetkami zawiera wysokiej jakości świeże krewetki tygrysie lub argentyńskie. Jeśli zależy Ci na tym, aby smak krewetki był wyczuwalny w sałatce, wybieraj większe egzemplarze.

Delikatne, kremowe awokado ma zdolność do absorbowania okalających smaków, co czyni je doskonałym towarzyszem dla kwaśnych cytrusów.

Ogromne znaczenie dla smaku całej sałatki ma również dressing — cytrusowy winegret dodaje sałatce głębi smaku. Złocista tekstura sosu wiąże je ze sobą, tworząc niezapomnianą podróż w krainę kulinarnej przyjemności. Odpowiednia prezentacja sałatki także wpływa na jej smak. Wszystkie składniki powinny być pokrojone tak, aby dało się je rozpoznać. W jaki sposób apetycznie podać sałatkę?

Najlepiej jest zrobić to na ozdobnym półmisku. Na sam spód należy wysypać rukolę i mieszankę sałat, a potem ozdobić ją podsmażonymi krewetkami i pokrojonym w plastry lub kostkę awokado. Na sam koniec w puste miejsca należy dodać wyfiletowane cytrusy i skropić całość winegretem albo podać go obok w ozdobnej sosjerce. Taka prezentacja gwarantuje prawdziwą rozkosz dla zmysłów!

Sałatka z krewetkami i awokado

Sałatka z krewetkami i rukolą z dodatkiem awokado i cytrusów jest niezwykle prosta w przygotowaniu, jednakże często popełnia się małe błędy, które wpływają negatywnie na jej smak. Co zrobić, żeby sałatka z grejpfrutem i awokado oraz resztą wspaniałych składników smakowała jak z najlepszej restauracji? Mamy dla Ciebie kilka cennych wskazówek.

Kluczowym elementem, który wpływa na smak sałatki z krewetkami i awokado, jest świeżość i jakość wybieranych składników. Kupując krewetki, wybieraj okazy większe z ładnym pancerzem, które podczas mrożenia nie zostały ze sobą ściśnięte. Wystrzegaj się wszystkich malutkich krewetek, ponieważ owoce morza potrafią zmniejszyć swoja objętość kilkukrotnie w trakcie obróbki cieplnej. Do sałatki wybieraj tylko dojrzałe warzywa i owoce, które mają w sobie wiele smaku. Mrożone krewetki należy najpierw rozmrozić, a dopiero potem można przejść do ich gotowania lub smażenia.

Awokado używane do sałatki powinno być miękkie w dotyku, ale dopiero po delikatnym naciśnięciu. Całkiem miękki owoc nie nadaje się już do zjedzenia. Jeśli chcesz mieć pewność, czy awokado jest dobre do zjedzenia, zerwij szypułkę, która znajduje się na czubku owocu. Jeśli pod szypułką znajduje się zielony miąższ — owoc jest dobry, jeśli kolor jest bardziej brązowy i siny, a na powierzchni pojawia się biały nalot to znak, że awokado jest już zepsute. Pokrojone awokado, nawet to dojrzałe może delikatnie ciemnieć — jeśli chcesz tego uniknąć, skrop je sokiem z grejpfruta lub innego cytrusa zaraz po pokrojeniu, a dopiero potem dodaj do sałatki.

Jeśli już jesteś w trakcie przyrządzania sałatki zawierającej krewetki i awokado, postaraj się zadbać o kolejność przygotowywania składników. Krewetki najpierw lekko podgotuj, aby zmiękły ich pancerzyki. Potem przejdź do obierania awokado, filetowania cytrusów i przyrządzania sosu. Jeśli chcesz podać sałatkę z krewetkami i rukolą na ciepło, usmaż krewetki dopiero na sam koniec, gdy cała reszta składników znajdzie się już na talerzu.

Nasz przepis na cytrusową sałatkę z krewetkami możesz dowolnie modyfikować, by dostosować jej smak do własnego gustu i preferencji. Nie przepadasz za cytrusami? Możesz zamienić je na pomidorki koktajlowe. Jesteś uczulony na orzechy, a chcesz, żeby coś w niej chrupało? Przygotuj do sałatki aromatyczne, czosnkowe grzanki. Chciałbyś dodać do sałatki coś więcej? Do krewetek, awokado i cytrusów doskonale pasować będzie ser feta, oliwki, zielony ogórek lub pieczona papryka. Zastanów się, czego brakuje w Twojej sałatce i dodaj do niej to, na co masz ochotę! Kreatywność w doborze składników i proporcji pozwoli Ci stworzyć wyjątkową kompozycję.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!