Grejpfrut jest krzyżówką pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Jest większy od znanych nam pomarańczy i zdecydowanie różni się smakiem. Grejpfrut nie każdemu przypada do gustu ze względu na gorzki smak. Owoc ten występuje w trzech odmianach:
• grejpfrut czerwony – gorzki (jednak najsłodszy ze wszystkich), kwaśny, soczysty,
• grejpfrut żółty – kwaśny, soczysty,
• grejpfrut zielony – słodki, średnio soczysty.
Jakie ma właściwości?
Owoce te są spożywane na surowo. Wytwarza się z nich również sok. Miąższ grejpfruta jest soczysty i w zasadzie w 90% składa się z wody, lecz mimo to zawiera m.in. witaminę C, kwas pantotenowy i witaminę A. Dodatkowo czerwone grejpfruty zawierają antyoksydant likopen. W błonach między cząstkami miąższu występuje cenny błonnik, wspomagający pracę układu pokarmowego. Powinniśmy zjadać również część białej skórki, tak zwanego albedo, które bogate jest w pektynę.
Za gorzki smak odpowiada naringina, która działa przeciwzapalnie. Ze względu na dużą zawartość witaminy C grejpfruty powinniśmy spożywać dla wzmacniania układu odpornościowego. Owoce te działają również przeciwmiażdżycowo. Sok z grejpfruta obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko zawału. Ze względu na niewielką zawartość węglowodanów mogą je spożywać diabetycy. Z tego samego powodu grejpfrut jest ulubionym owocem osób odchudzających się.
Kiedy go nie jeść?
Wielu lekarzy jednak ostrzega, by nie łączyć grejpfruta z poszczególnymi lekami, gdyż owoc ten lubi wchodzić w niepożądane interakcje z niektórymi substancjami.
Wartości odżywcze w 100 g grejpfruta:
• Wartość energetyczna – 32 kcal
• Białko – 0,63 g
• Węglowodany – 8,08 g
• Tłuszcz – 0,1 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA