Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do warzyw
- tarkę
Przygotowanie
Cebule kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Czosnek kroimy w plasterki, imbir ścieramy na tarce, 2 papryczki chilli pozbawiamy ziarenek i kroimy w drobną kostkę.
Cukinię kroimy we wstążki z pomocą obieraczki do warzyw. Paski cukinii krótko obgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Do usmażonej cebuli dodajemy czosnek, imbir, papryczkę i przyprawy. Całość smażymy 1 min. Wrzucamy krewetki, zwiększamy ogień. Smażymy jeszcze przez 3 min.
Wlewamy mleczko kokosowe. Czekamy, aż cała potrawa zacznie wrzeć. Zdejmujemy z ognia, dodajemy paski cukinii, delikatnie mieszamy.
Jak podawać
Nakładamy do miseczek. Posypujemy posiekaną kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.
Sałatka z salami
Pyszne połączenie ziemniaków, pieczarek, suszonych pomidorów oraz plastrów salami w postaci wyśmienitej sycącej sałatki!
Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.
Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierniki
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
3841 dni temu
A jak przygotowac krewetki? Przeciez trzeba je obrac, oczyscic, nic o tym nie napisaliscie, jak to zrobic?
odpowiedz
3146 dni temu
wystarczy kupić krewetki gotowane, np. mrożone ;)
2519 dni temu
Krewetki super ale ich obieranie a co gorsza czyszczenie to dramat😥
1527 dni temu
kupujesz mrożone krewetki , odmrażasz polewając wodą ,obierasz z ogonków i to wszystko . Polecam dodać grzyby mun oraz bambusa.
1428 dni temu
skoro wiesz jak to zrobić, to napisz zamiast niepotrzebnie krytykowac..btw..najlepszy sposob to swieze (jezeli sa zywe) krewetki wsadzic do lodowatej i mocno osolonej wody na ok 2 h. Nastepnie wystarczy poodrywac im glowy trzymajac lewa reka za 2 od konca glowy część pancerzyka (jezeli chcesz miec same ogonki). nastepnie odrywasz nogi (lub nie) i wsadzasz zab widelca miedzy gorna czesc pancerza,a krewetke i delikatnie przesuwasz po obrysie krewetki...pancerzyk odskoczy sam zostawiajac ozdobny ogonek. Nastepnie wystarczy ponacinac krewetki od ich gornej czesci (tak jak w przypadku pancerzykow) i wykałaczką lub palcami usunąć czarną żyłkę (niektórzy uważają, ze daje ona duzo dobrego smaku, ale to nie prawda, bo w przypadku krewetek hodowlanych, znajduje sie tam duzo toksyn i metali ciezkich) ;)
3956 dni temu
Generalnie słabe... W skali szkolnej 2! ;) POZDRAWIAM
odpowiedz
1428 dni temu
Dla mnie wyszło naprawdę pyszne i efektowne...zalezy też od umiejętności kucharza ii wlozonego serca w przygotowanie potrawy, jak i od jakości uzytych w tym celu produktow :)
4001 dni temu
Rewelacja-robilam juz dwa razy i za kazdym razem sa przepyszne-polecam!!!!
odpowiedz
4039 dni temu
Może wypróbujesz również przepis na krewetki na ostro? https://kuchnialidla.pl/Szaszlyki-z-krewetek-w-slodko-ostrej-marynacie
odpowiedz
4039 dni temu
Wyszło przepyszne.
odpowiedz
4135 dni temu
Paski cukinii są blanszowane i odsączane na ręczniku papierowym, a następnie dodawane do krewetek. Dziękujemy za czujność, przepis został już uzupełniony o tę informację.
odpowiedz
4138 dni temu
Mam podać jej surowe paski cukini? :)
odpowiedz
4300 dni temu
Cukinie tez smazymy?
odpowiedz
4311 dni temu
Zrobiłam i wyszło absolutnie przepyszne :)
odpowiedz
4321 dni temu
@bart: Wiesz myślę, że wzorując się na fotografii do przepisu ja bym nią udekorował całe danie z wierzchu :) P. S. Nie przejmuj się ludźmi bez kultury.
odpowiedz
4322 dni temu
A Ty nie musisz nikogo obrażać prostaku. On tylko zadał pytanie.
odpowiedz
4322 dni temu
trzeba być debilem żeby po obejrzeniu zdjęcia pytać co zrobić z cukinią
odpowiedz
4323 dni temu
A cukinią udekorować stół ;)
odpowiedz
4323 dni temu
a co ma z robic z cukienią pokorojona w paseczki??
odpowiedz
zobacz wszystkie