Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Cebule kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Czosnek kroimy w plasterki, trzemy imbir, 2 papryczki chilli pozbawiamy ziarenek i kroimy w drobną kosteczkę.

Paski cukinii krótko obgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Do usmażonej cebuli dodajemy czosnek, imbir, papryczkę i przyprawy. Całość smażymy 1 min. Wrzucamy krewetki, zwiększamy ogień. Smażymy jeszcze przez 3 min.

Wlewamy mleczko kokosowe. Czekamy, aż cała potrawa zacznie wrzeć. Zdejmujemy z ognia, dodajemy paski cukinii, delikatnie mieszamy.

Jak podawać

Nakładamy do miseczek. Posypujemy posiekaną kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Gość Gość
    2656 dni temu
    A jak przygotowac krewetki? Przeciez trzeba je obrac, oczyscic, nic o tym nie napisaliscie, jak to zrobic?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1961 dni temu
    wystarczy kupić krewetki gotowane, np. mrożone ;)
  • Gość Gość
    1334 dni temu
    Krewetki super ale ich obieranie a co gorsza czyszczenie to dramat😥
  • Gość Gość
    342 dni temu
    kupujesz mrożone krewetki , odmrażasz polewając wodą ,obierasz z ogonków i to wszystko . Polecam dodać grzyby mun oraz bambusa.
  • Gość Gość
    244 dni temu
    skoro wiesz jak to zrobić, to napisz zamiast niepotrzebnie krytykowac..btw..najlepszy sposob to swieze (jezeli sa zywe) krewetki wsadzic do lodowatej i mocno osolonej wody na ok 2 h. Nastepnie wystarczy poodrywac im glowy trzymajac lewa reka za 2 od konca glowy część pancerzyka (jezeli chcesz miec same ogonki). nastepnie odrywasz nogi (lub nie) i wsadzasz zab widelca miedzy gorna czesc pancerza,a krewetke i delikatnie przesuwasz po obrysie krewetki...pancerzyk odskoczy sam zostawiajac ozdobny ogonek. Nastepnie wystarczy ponacinac krewetki od ich gornej czesci (tak jak w przypadku pancerzykow) i wykałaczką lub palcami usunąć czarną żyłkę (niektórzy uważają, ze daje ona duzo dobrego smaku, ale to nie prawda, bo w przypadku krewetek hodowlanych, znajduje sie tam duzo toksyn i metali ciezkich) ;)
  • Artur Artur
    2771 dni temu
    Generalnie słabe... W skali szkolnej 2! ;) POZDRAWIAM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    244 dni temu
    Dla mnie wyszło naprawdę pyszne i efektowne...zalezy też od umiejętności kucharza ii wlozonego serca w przygotowanie potrawy, jak i od jakości uzytych w tym celu produktow :)
  • Gość Gość
    2817 dni temu
    Rewelacja-robilam juz dwa razy i za kazdym razem sa przepyszne-polecam!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2855 dni temu
    Może wypróbujesz również przepis na krewetki na ostro? https://kuchnialidla.pl/product/Szaszlyki-z-krewetek-w-slodko-ostrej-marynacie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2855 dni temu
    Wyszło przepyszne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2951 dni temu
    Paski cukinii są blanszowane i odsączane na ręczniku papierowym, a następnie dodawane do krewetek. Dziękujemy za czujność, przepis został już uzupełniony o tę informację.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2954 dni temu
    Mam podać jej surowe paski cukini? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3116 dni temu
    Cukinie tez smazymy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3127 dni temu
    Zrobiłam i wyszło absolutnie przepyszne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3137 dni temu
    @bart: Wiesz myślę, że wzorując się na fotografii do przepisu ja bym nią udekorował całe danie z wierzchu :) P. S. Nie przejmuj się ludźmi bez kultury.

    odpowiedz

  • Mad Mad
    3137 dni temu
    A Ty nie musisz nikogo obrażać prostaku. On tylko zadał pytanie.

    odpowiedz

  • wolf wolf
    3138 dni temu
    trzeba być debilem żeby po obejrzeniu zdjęcia pytać co zrobić z cukinią

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3138 dni temu
    A cukinią udekorować stół ;)

    odpowiedz

  • bart bart
    3139 dni temu
    a co ma z robic z cukienią pokorojona w paseczki??

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!