
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ważne!
Patyczki do szaszłyków moczymy co najmniej 1 godzinę w zimnej wodzie.
Przygotowanie
Jeśli używamy krewetek mrożonych, rozmrażamy je.
Czosnek, kolendrę i papryczki chilli drobno siekamy. Składniki marynaty mieszamy. Dodajemy krewetki i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Krewetki nadziewamy na patyczki.
Szaszłyki grillujemy na grillu lub patelni grillowej (wówczas dodajemy do smażenia 2 łyżki oliwy) po mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
Jak podawać
Gotowe szaszłyki podajemy z zieloną sałatą.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.

Ośmiorniczki z grilla
Odbiegający od tradycji, ale bardzo smaczny pomysł na grilla: kawałki ośmiornicy w marynacie z sosem peri-peri.

Mątwa w białym winie
Szybki i prosty sposób na oryginalne danie z owocami morza: mątwy przyrządzone z wytrawnym winem, oliwkami i pietruszką.

Zobacz przepisy
na święta
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
287 dni temu
Czy beda dostępne jeszcze krewetki w marynacie od Abramczyka?
odpowiedz
628 dni temu
W jakiej temperaturze grillować na grillu gazowym?
odpowiedz
628 dni temu
Odpowiednia będzie temperatura ok. 160-180°C.
1125 dni temu
Dokładnie tak.
odpowiedz
2663 dni temu
3 minuty z kazdej strony to zdecydowanie za dlugo. max 1.5 minuty z kazdej strony co lacznie daje 3 minuty. po 6 minutach smazenia wyjda podeszwy
odpowiedz
1755 dni temu
1.5 minuty z obu stron to nie 3 minuty tylko 3.4 min 😊😊
1425 dni temu
Zgadzam się w 100%tach
3079 dni temu
Rzadko zajmuję się "prawdziwym" gotowaniem i przyrządzaniem bardziej wyrafinowanych posiłków. Może więc ten portal jest nie dla mnie? Jakby nie było, to podany wyżej przepis na krewetki jest dla mnie niezrozumiały. Ciekawe czy tylko dla mnie? Cyt.: "Składniki marynaty mieszamy. Wkładamy do zalewy i dokładnie, ale delikatnie mieszamy." Co tu jest zalewą? Co jest marynatą? Marynatę wkładamy do zalewy czy krewetki? Jeśli marynata jest zalewą i jest to 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z cytryny, papryczka, kolendra i czosnek, to jak w takiej ilości marynaty zamarynować pół kilo krewetek? Jeśli jeszcze w skład wchodzi oliwa, to ile? Aczkolwiek oliwa wg przepisu jest do smażenia. Czy ktoś może mi ten przepis przetłumaczyć z kucharskiego na polski? Z góry dziękuję.
odpowiedz
2663 dni temu
skladniki marynaty mieszamy, krewetki dodajemy do marynany i delikatnie mieszamy, tak mialo byc, zwyczajmy blad :) ja generalnie zawsze dodoaje oliwy do marynaty, z reguly na tzw "oko" przy podanych iosciach ja dodalam ok 1 lyzki oliwy z oliwek, ale smazylam na suchej patelni bez dodatku oliwy (wystarczyla ta z marynaty) p.s. smaz 1.5 max 2 minuty z kazdej strony. w przepisie podali zdecydowanie zbyt dlugi czas smazenia
3139 dni temu
krewetki kupione , za chwile sprawdzę co ten przepis jest wart ;p
odpowiedz
3138 dni temu
Jesteśmy ciekawi opinii! :)
4049 dni temu
pyszne :)
odpowiedz
4329 dni temu
Robiłam dziś te krewetki na patelni grillowej, marynata bardzo smaczna, jutro wybiorę się do lidla i wypróbuję też te w gotowej marynacie :)
odpowiedz
zobacz wszystkie