
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: MARYNUJEMY KURCZAKA
Mięso z udek kurczaka kroimy na kawałki, następnie mieszamy je ze składnikami marynaty: jasnym sosem sojowym, miodem, sokiem z limonki oraz startym imbirem.
KROK 2: GOTUJEMY KURCZAKA NA PARZE
Do misy wlewamy 1 litr wody, zakładamy koszyczek do gotowania na parze i wkładamy do niego zamarynowanego kurczaka. Przykrywamy koszyczek pokrywą. Gotujemy na parze, korzystając z programu „gotowanie na parze” / temperatura: 90°C / czas: 30 minut. W połowie programu mieszamy kawałki mięsa. Po zakończeniu gotowania odstawiamy kurczaka.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I CZOSNEK
Z misy wylewamy wodę i wrzucamy do niej obraną cebulę oraz czosnek. Siekamy je, używając programu „miksowanie na piure” / czas: 10 sekund / obroty: 8. W połowie programu zbieramy składniki ze ścianek szpatułką. Następnie wlewamy olej i smażymy warzywa, używając programu „przypiekanie” / temperatura: 120°C / czas: 2 minuty.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do podsmażonych warzyw dodajemy masło orzechowe, czerwoną pastę curry, mleko kokosowe, sos sojowy, miód oraz wędzoną paprykę. Sos gotujemy, aby smaki się połączyły, używając programu „przypiekanie” / temperatura: 100°C / czas: 10 minut.
KROK 5: BLENDUJEMY SOS
Ugotowany sos blendujemy, używając programu „miksowanie na piure” / czas: 1 minuta / obroty: 8 do uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 6: DODAJEMY KURCZAKA
Do sosu wrzucamy wcześniej ugotowanego kurczaka, następnie całość gotujemy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 15 minut.
WSKAZÓWKA: Danie będzie fantastycznie smakować z ugotowanym ryżem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto marchewkowe
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
- Ryba po japońsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Boczek pieczony
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Mini burgery
- Śledź w oleju
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Sernik pistacjowy
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)