Kurczak w sosie orzechowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: MARYNUJEMY KURCZAKA

Mięso z udek kurczaka kroimy na kawałki, następnie mieszamy je ze składnikami marynaty: jasnym sosem sojowym, miodem, sokiem z limonki oraz startym imbirem.

KROK 2: GOTUJEMY KURCZAKA NA PARZE

Do misy wlewamy 1 litr wody, zakładamy koszyczek do gotowania na parze i wkładamy do niego zamarynowanego kurczaka. Przykrywamy koszyczek pokrywą. Gotujemy na parze, korzystając z programu „gotowanie na parze” / temperatura: 90°C / czas: 30 minut. W połowie programu mieszamy kawałki mięsa. Po zakończeniu gotowania odstawiamy kurczaka.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I CZOSNEK

Z misy wylewamy wodę i wrzucamy do niej obraną cebulę oraz czosnek. Siekamy je, używając programu „miksowanie na piure” / czas: 10 sekund / obroty: 8. W połowie programu zbieramy składniki ze ścianek szpatułką. Następnie wlewamy olej i smażymy warzywa, używając programu „przypiekanie” / temperatura: 120°C / czas: 2 minuty.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do podsmażonych warzyw dodajemy masło orzechowe, czerwoną pastę curry, mleko kokosowe, sos sojowy, miód oraz wędzoną paprykę. Sos gotujemy, aby smaki się połączyły, używając programu „przypiekanie” / temperatura: 100°C / czas: 10 minut.

KROK 5: BLENDUJEMY SOS

Ugotowany sos blendujemy, używając programu „miksowanie na piure” / czas: 1 minuta / obroty: 8 do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 6: DODAJEMY KURCZAKA

Do sosu wrzucamy wcześniej ugotowanego kurczaka, następnie całość gotujemy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 15 minut.

WSKAZÓWKA: Danie będzie fantastycznie smakować z ugotowanym ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!