Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię z pokrywą
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY KURCZAKA
Udka kurczaka pozbawiamy skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i smażymy kurczaka, najlepiej pod pokrywą, na lekko złoty kolor. Podsmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni, zostawiając na niej olej.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a papryczkę chili i czosnek w cienkie plasterki. Imbir pozbawiamy skórki i siekamy w cienkie paski (julienne).
KROK 3: GOTUJEMY SOS CURRY MANGO
Cebulę szklimy na oleju pozostałym po smażeniu kurczaka. Kiedy zacznie pachnieć, dodajemy do niej czosnek i krótko go podgrzewamy, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy zieloną pastę curry, imbir oraz papryczkę chili i całość dokładnie mieszamy. Po połączeniu się składników na patelnię wlewamy mleczko kokosowe i ok. 100 ml wody. Na koniec do sosu dodajemy purée z mango i 1 łyżeczkę kurkumy. Sos mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut.
KROK 4: DODAJEMY MANGO I KOLENDRĘ DO SOSU
Kolendrę dość drobno siekamy, a mango kroimy w niewielką kostkę. Do lekko zredukowanego sosu dodajemy kawałki kurczaka i mango. Sos redukujemy przez kilka minut, dodajemy do niego kolendrę i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos stanie się dość gęsty.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie przekładamy go na talerze wraz z sosem. Każdą porcję oprószamy kolendrą i podajemy jeszcze gorącą z kilkoma cząstkami limonki i odrobiną chili.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.
Katsu curry z kurczakiem
Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.
Kurczak miso
Chrupiące kawałki udek kurczaka w aromatycznym sosie z pasty miso z dodatkiem imbiru, czosnku i marchewki. Podaj je z ulubionym makaronem i sałatką z alg morskich i ciesz się smakiem w japońskim stylu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po indyjsku
- Kurczak pieczony w całości
- Potrawka z kurczaka z fasolą
- Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
- Zielone curry z groszkiem cukrowym
- Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
- Kurczak duszony w piwie
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Miodowy kurczak w stylu koreańskim
- Ognisty makaron udon z Cuszimy
- Kurczak po wietnamsku
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Katsu curry z kurczakiem
- Kurczak miso
- Kurczak po tajsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
47 dni temu
Przepyszne jest to danie, dziś robię właśnie drugi raz, aromat mango robi robotę, dziękuję Panie Karolu! :)
odpowiedz
54 dni temu
Przecież tu nie ma napisane kiedy dodajemy imbir
odpowiedz
54 dni temu
Bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu i zwrócenie nam uwagi! Imbir dodajemy na patelnię po podsmażeniu cebuli i czosnku, razem z papryczką chili :)