zobacz film Kurczak w sosie curry z mango

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię z pokrywą

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY KURCZAKA

Udka kurczaka pozbawiamy skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i smażymy kurczaka, najlepiej pod pokrywą, na lekko złoty kolor. Podsmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni, zostawiając na niej olej.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a papryczkę chili i czosnek w cienkie plasterki. Imbir pozbawiamy skórki i siekamy w cienkie paski (julienne).

KROK 3: GOTUJEMY SOS CURRY MANGO

Cebulę szklimy na oleju pozostałym po smażeniu kurczaka. Kiedy zacznie pachnieć, dodajemy do niej czosnek i krótko go podgrzewamy, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy zieloną pastę curry, imbir oraz papryczkę chili i całość dokładnie mieszamy. Po połączeniu się składników na patelnię wlewamy mleczko kokosowe i ok. 100 ml wody. Na koniec do sosu dodajemy purée z mango i 1 łyżeczkę kurkumy. Sos mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut.

KROK 4: DODAJEMY MANGO I KOLENDRĘ DO SOSU

Kolendrę dość drobno siekamy, a mango kroimy w niewielką kostkę. Do lekko zredukowanego sosu dodajemy kawałki kurczaka i mango. Sos redukujemy przez kilka minut, dodajemy do niego kolendrę i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos stanie się dość gęsty.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie przekładamy go na talerze wraz z sosem. Każdą porcję oprószamy kolendrą i podajemy jeszcze gorącą z kilkoma cząstkami limonki i odrobiną chili.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Magda Magda
    12 dni temu
    Przepyszne jest to danie, dziś robię właśnie drugi raz, aromat mango robi robotę, dziękuję Panie Karolu! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    20 dni temu
    Przecież tu nie ma napisane kiedy dodajemy imbir

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    20 dni temu
    Bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu i zwrócenie nam uwagi! Imbir dodajemy na patelnię po podsmażeniu cebuli i czosnku, razem z papryczką chili :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!