
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię z pokrywą
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY KURCZAKA
Udka kurczaka pozbawiamy skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i smażymy kurczaka, najlepiej pod pokrywą, na lekko złoty kolor. Podsmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni, zostawiając na niej olej.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a papryczkę chili i czosnek w cienkie plasterki. Imbir pozbawiamy skórki i siekamy w cienkie paski (julienne).
KROK 3: GOTUJEMY SOS CURRY MANGO
Cebulę szklimy na oleju pozostałym po smażeniu kurczaka. Kiedy zacznie pachnieć, dodajemy do niej czosnek i krótko go podgrzewamy, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy zieloną pastę curry, imbir oraz papryczkę chili i całość dokładnie mieszamy. Po połączeniu się składników na patelnię wlewamy mleczko kokosowe i ok. 100 ml wody. Na koniec do sosu dodajemy purée z mango i 1 łyżeczkę kurkumy. Sos mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut.
KROK 4: DODAJEMY MANGO I KOLENDRĘ DO SOSU
Kolendrę dość drobno siekamy, a mango kroimy w niewielką kostkę. Do lekko zredukowanego sosu dodajemy kawałki kurczaka i mango. Sos redukujemy przez kilka minut, dodajemy do niego kolendrę i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos stanie się dość gęsty.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie przekładamy go na talerze wraz z sosem. Każdą porcję oprószamy kolendrą i podajemy jeszcze gorącą z kilkoma cząstkami limonki i odrobiną chili.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Nuggetsy z kurczaka
- Burek ze szpinakiem
- Mini burgery
- Sałatka gyros
- Ryba po japońsku
- Krokiety z mięsem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pierniki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Łazanki
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Makowiec japoński
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
308 dni temu
Po co w skladnikach limonka, jesli nie jest uzyta w przepisie?
Odpowiedz
308 dni temu
Kurczaka podajemy z cząstkami limonki, które możemy wykorzystać do skropienia dania sokiem według uznania.
378 dni temu
Przepyszne jest to danie, dziś robię właśnie drugi raz, aromat mango robi robotę, dziękuję Panie Karolu! :)
Odpowiedz
386 dni temu
Przecież tu nie ma napisane kiedy dodajemy imbir
Odpowiedz
385 dni temu
Bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu i zwrócenie nam uwagi! Imbir dodajemy na patelnię po podsmażeniu cebuli i czosnku, razem z papryczką chili :)