
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię z pokrywą
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY KURCZAKA
Udka kurczaka pozbawiamy skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i smażymy kurczaka, najlepiej pod pokrywą, na lekko złoty kolor. Podsmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni, zostawiając na niej olej.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a papryczkę chili i czosnek w cienkie plasterki. Imbir pozbawiamy skórki i siekamy w cienkie paski (julienne).
KROK 3: GOTUJEMY SOS CURRY MANGO
Cebulę szklimy na oleju pozostałym po smażeniu kurczaka. Kiedy zacznie pachnieć, dodajemy do niej czosnek i krótko go podgrzewamy, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy zieloną pastę curry, imbir oraz papryczkę chili i całość dokładnie mieszamy. Po połączeniu się składników na patelnię wlewamy mleczko kokosowe i ok. 100 ml wody. Na koniec do sosu dodajemy purée z mango i 1 łyżeczkę kurkumy. Sos mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut.
KROK 4: DODAJEMY MANGO I KOLENDRĘ DO SOSU
Kolendrę dość drobno siekamy, a mango kroimy w niewielką kostkę. Do lekko zredukowanego sosu dodajemy kawałki kurczaka i mango. Sos redukujemy przez kilka minut, dodajemy do niego kolendrę i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos stanie się dość gęsty.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie przekładamy go na talerze wraz z sosem. Każdą porcję oprószamy kolendrą i podajemy jeszcze gorącą z kilkoma cząstkami limonki i odrobiną chili.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.

Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.

Katsu curry z kurczakiem
Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.

Kurczak miso
Chrupiące kawałki udek kurczaka w aromatycznym sosie z pasty miso z dodatkiem imbiru, czosnku i marchewki. Podaj je z ulubionym makaronem i sałatką z alg morskich i ciesz się smakiem w japońskim stylu!

Zobacz przepisy
na lato
- Mus truskawkowy
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Butter chicken
- Krewetki w tempurze
- Boczniaki po azjatycku
- Kotlet pożarski – przepis
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
199 dni temu
Po co w skladnikach limonka, jesli nie jest uzyta w przepisie?
odpowiedz
199 dni temu
Kurczaka podajemy z cząstkami limonki, które możemy wykorzystać do skropienia dania sokiem według uznania.
268 dni temu
Przepyszne jest to danie, dziś robię właśnie drugi raz, aromat mango robi robotę, dziękuję Panie Karolu! :)
odpowiedz
276 dni temu
Przecież tu nie ma napisane kiedy dodajemy imbir
odpowiedz
276 dni temu
Bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu i zwrócenie nam uwagi! Imbir dodajemy na patelnię po podsmażeniu cebuli i czosnku, razem z papryczką chili :)