Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Udka kurczaka trybujemy, jednak nie pozbawiamy ich skóry. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
KROK 2: SMAŻYMY KURCZAKA
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, najpierw od strony skóry, na złoty kolor.
WSKAZÓWKA! Aby kurczak miał jak najbardziej chrupką skórkę, można go przykryć inną patelnią lub talerzem i przycisnąć do dna.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Imbir, papryczkę chili i czosnek dość drobno siekamy. W misce łączymy 2 łyżki pasty miso, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu sojowego, a także imbir i papryczkę chili. Całość mieszamy, dodajemy skórkę i sok z połowy limonki. Następnie marynatę doprawiamy miodem i czosnkiem. Ponownie ją mieszamy i dodajemy ok. 50 ml wody.
KROK 4: PODSMAŻAMY KURCZAKA W SOSIE
Marchewkę przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie półtalarki. Następnie dodajemy ją do smażącego się kurczaka, mieszamy i zalewamy całość przygotowaną wcześniej marynatą. Mięso podsmażamy w sosie, aż większość wyparuje, a składniki nabiorą głębokiego koloru.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Dodatkowy kawałek papryczki chili kroimy w plastry, a arkusz nori w niewielkie paski. Kurczaka podajemy oprószonego drobno posiekaną papryczką chili i nori z dodatkiem ryżu lub ulubionego smażonego makaronu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Ryba z piekarnika
- Mini burgery
- Łazanki
- Domek z piernika
- Sałatka gyros
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makówki śląskie
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Piernik świąteczny
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)