
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Udka kurczaka trybujemy, jednak nie pozbawiamy ich skóry. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
KROK 2: SMAŻYMY KURCZAKA
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, najpierw od strony skóry, na złoty kolor.
WSKAZÓWKA! Aby kurczak miał jak najbardziej chrupką skórkę, można go przykryć inną patelnią lub talerzem i przycisnąć do dna.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Imbir, papryczkę chili i czosnek dość drobno siekamy. W misce łączymy 2 łyżki pasty miso, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu sojowego, a także imbir i papryczkę chili. Całość mieszamy, dodajemy skórkę i sok z połowy limonki. Następnie marynatę doprawiamy miodem i czosnkiem. Ponownie ją mieszamy i dodajemy ok. 50 ml wody.
KROK 4: PODSMAŻAMY KURCZAKA W SOSIE
Marchewkę przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie półtalarki. Następnie dodajemy ją do smażącego się kurczaka, mieszamy i zalewamy całość przygotowaną wcześniej marynatą. Mięso podsmażamy w sosie, aż większość wyparuje, a składniki nabiorą głębokiego koloru.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Dodatkowy kawałek papryczki chili kroimy w plastry, a arkusz nori w niewielkie paski. Kurczaka podajemy oprószonego drobno posiekaną papryczką chili i nori z dodatkiem ryżu lub ulubionego smażonego makaronu.
Zobacz podobne
przepisy
Wegetariański ramen
Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!

Makaron udon z kurczakiem hoisin
Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!

Udon z kurczakiem w ostrym sosie
Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!

Katsu curry z kurczakiem
Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.

Zobacz przepisy
na święta
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)