Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Obieramy i kroimy włoszczyznę
Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do zimnej wody wraz z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Pora (tylko białe części) podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy do wywaru.
Krok 2: Dodajemy grzyby do wywaru
Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, a następnie kroimy w plastry. W osobnym garnku podsmażamy drobno posiekany czosnek, cebulę i imbir. Dolewamy szklankę wywaru z warzyw. Po kilku minutach dolewamy resztę wywaru. Dodajemy pokrojone grzyby wraz z pastą z tamaryndowca i sosem sojowym. Doprowadzamy do wrzenia i obniżamy temperaturę. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Dodajemy olej sezamowy i pastę miso.
Krok 3: Układamy elementy zupy
Jaja gotujemy na twardo. Tofu kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Marchew kroimy w julienne i podsmażamy na oleju. Minikukurydzę blanszujemy w gorącej wodzie przez kilka minut, odcedzamy. Szczypiorek kroimy na małe paseczki. Papryczkę chili siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Kolendrę drobno siekamy. Do miski wykładamy makaron. Zalewamy wywarem. Zupę podajemy z podsmażonym tofu, marchewką i papryczką chili. Dodajemy jajko przekrojone na pół, minikukurydze i groszek. Posypujemy szczypiorkiem, kolendrą i świeżym szpinakiem. Według uznania możemy także posypać zupę podprażonym na suchej patelni sezamem.
Zobacz podobne
przepisy
Japońska zupa z herbaty z ryżem
Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.
Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
Orientalna zupa, pachnące imbirem - doskonała na rozgrzanie w najchłodniejsze dni!
Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!
Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Tort czekoladowo-kawowy
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Bananowo-kokosowa owsianka
- Rosół z gęsi z warzywami
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Makaron w sosie sojowym
- Rosół z makaronem
- Rosół azjatycki
- Tarta flambee
- Najlepszy rosół
- Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Kotleciki z tofu
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Kotleciki jagnięce
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Bigos rybny
- Zupa krem z buraczków
- Kotlety ziemniaczane à la farszynki
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Palia w cytrynach
- Leczo
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Hummus grzybowy
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Ciastka pisanki
- Wieniec wielkanocny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
1447 dni temu
Bardzo smacznie wyszło :)
odpowiedz
1509 dni temu
Ja jrstem wegetarianką i jemy jaja i produkty pochodzenia zwierzęcego to weganie tego nie jedzą a ten ramen to nie ramen to zupa azjatycka kazdy kto ma trochę pojecia to wie ze ramen to jest japoński rosół podrasowany
odpowiedz
1529 dni temu
Grzyby shitake to nie to samo co grzyby mun :)
odpowiedz
1529 dni temu
Doroto, zgadza się :) Chcieliśmy dać widzom znać, że w tym przepisie można wykorzystać zarówno suszone grzyby shitake, jak i suszone grzyby mun. Zapis rzeczywiście może wydawać się mylący, dlatego wprowadziliśmy niewielką poprawkę na liście składników :) Dziękujemy za Twój komentarz!
1748 dni temu
Jajek nie jedzą weganie :)
odpowiedz
1749 dni temu
To nie jest wegetariańskie, tylko jarskie Wegetarianie nie jedzą także jajek, proszę nie mieszać pojęć.
odpowiedz
2019 dni temu
Dzień dobry, czy kukurydze mini mogą być marynowane?
odpowiedz
2019 dni temu
Możesz dokonać takiej zamiany. Marynowanych kolb nie musisz blanszować w gorącej wodzie. Mają one jednak bardziej wyrazisty smak, który może nieco zmienić charakter dania.
1750 dni temu
Mogą, tylko najpierw proszę wypłukać je z octu. Pozdrawiam, DŁ
2101 dni temu
Nie nazywajmy ramenem czegoś, co nawet nie jest podobne do oryginału... To jest przepis na zupę w stylu azjatyckim
odpowiedz
2408 dni temu
Gościu - to Ty Jesteś masakra, oprócz pisania bzdur i "obcinania" od innych, co więcej w tym stylu szlachetnym jeszcze umiesz? Tomasz Adamek
odpowiedz
2440 dni temu
Tyle że do Ramenu nie dodaje się jajka na twardo... Makaronu chińskiego też... Tamarandynowiec? Lol... Groszek ? Masakra... Także tego... Ramen jest wypasiony, ale bez przesady.
odpowiedz
2663 dni temu
Szkoda, ze nie wszystko co było potrzebne znalazłam w lidlu.
odpowiedz
2660 dni temu
No... ślinka cieknie na myśl o tym przepisie. Tylko skompletowanie wszystkich składników w małym mieście troszkę utrudnia sprawę. :P
2667 dni temu
za dużo składników, jak na moje umiejętności gotowania
odpowiedz
2664 dni temu
Znam ten ból ;-;
zobacz wszystkie