
Krok 1: Obieramy i kroimy włoszczyznę
Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do zimnej wody wraz z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Pora (tylko białe części) podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy do wywaru.
Krok 2: Dodajemy grzyby do wywaru
Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, a następnie kroimy w plastry. W osobnym garnku podsmażamy drobno posiekany czosnek, cebulę i imbir. Dolewamy szklankę wywaru z warzyw. Po kilku minutach dolewamy resztę wywaru. Dodajemy pokrojone grzyby wraz z pastą z tamaryndowca i sosem sojowym. Doprowadzamy do wrzenia i obniżamy temperaturę. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Dodajemy olej sezamowy i pastę miso.
Krok 3: Układamy elementy zupy
Jaja gotujemy na twardo. Tofu kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Marchew kroimy w julienne i podsmażamy na oleju. Minikukurydzę blanszujemy w gorącej wodzie przez kilka minut, odcedzamy. Szczypiorek kroimy na małe paseczki. Papryczkę chili siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Kolendrę drobno siekamy. Do miski wykładamy makaron. Zalewamy wywarem. Zupę podajemy z podsmażonym tofu, marchewką i papryczką chili. Dodajemy jajko przekrojone na pół, minikukurydze i groszek. Posypujemy szczypiorkiem, kolendrą i świeżym szpinakiem. Według uznania możemy także posypać zupę podprażonym na suchej patelni sezamem.
Zobacz podobne
przepisy
Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.

Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!

Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
Orientalna zupa, pachnące imbirem - doskonała na rozgrzanie w najchłodniejsze dni!

Japońska zupa z herbaty z ryżem
Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.

Komentarze (6)
81 dni temu
Gościu - to Ty Jesteś masakra, oprócz pisania bzdur i "obcinania" od innych, co więcej w tym stylu szlachetnym jeszcze umiesz? Tomasz Adamek
odpowiedz
113 dni temu
Tyle że do Ramenu nie dodaje się jajka na twardo... Makaronu chińskiego też... Tamarandynowiec? Lol... Groszek ? Masakra... Także tego... Ramen jest wypasiony, ale bez przesady.
odpowiedz
336 dni temu
Szkoda, ze nie wszystko co było potrzebne znalazłam w lidlu.
odpowiedz
333 dni temu
No... ślinka cieknie na myśl o tym przepisie. Tylko skompletowanie wszystkich składników w małym mieście troszkę utrudnia sprawę. :P
340 dni temu
za dużo składników, jak na moje umiejętności gotowania
odpowiedz
337 dni temu
Znam ten ból ;-;
zobacz wszystkie