zobacz film Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami

Joanna

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1

Orientalna zupa z makaronem - gotujemy wywarDo gotującej się wody w garnku dodajemy 2 piramidki smaku, mielony imbir i sos sojowy.

 

 

KROK 2

Orientalna zupa z makaronem - formujemy klopsikiDo mięsa dodajemy posiekany szczypiorek, posiekany mały ząbek czosnku, pieprz i sól. Formujemy klopsiki i obtaczamy je w mące.  Na rozgrzaną patelnię wylewamy 1 łyżkę oleju, na którym podsmażamy klopsiki, aż się zarumienią.

 

KROK 3

Orientalna zupa z makaronem - smażymy warzywaMarchewkę obieramy, kroimy w drobne paski i zalewamy niewielką ilością wody, by zmiękła. Por kroimy w cienkie paski, a papryczkę chili siekamy drobno. Namoczoną marchewkę przekładamy na patelnię, dolewamy olej, dodajemy por i odrobinę papryczki chili. Smażymy.

Do misek (4) przekładamy ugotowany wcześniej makaron, na makaron wykładamy pulpeciki, wlewamy wywar i przekładamy smażone na patelni warzywa. Dodajemy posiekane białe części dymki, szczypior i posiekaną kolendrę.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • karol karol
    860 dni temu
    A jesli chcemy wzmocnic azjatycki charakter - jaki makaron, zamiast "rosolowego", byscie polecili?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    860 dni temu
    Karolu, świetnie się tutaj sprawdzi makaron sojowy :)
  • Gość Gość
    698 dni temu
    Sojowy☺
  • Gość Gość
    366 dni temu
    Ryżowy :-)
  • ona ona
    911 dni temu
    Piramidki smaku? Imbir w proszku? Makaron krajanka? Czy ten ktoś wie jak smakuje prawdziwy ramen / bulion śniadaniowy / zupa ostro-kwaśna / itp.itd? Nawet w polskiej chińskiej restauracji coś takiego wróciłoby do kuchni.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    910 dni temu
    Przepis na zupę jest tylko inspirowany kuchnią azjatycką :)
  • Gość Gość
    957 dni temu
    hehehe mocno spolszczony przepis, jednak lepiej pogrzebać i znaleźć coś bardziej esencjonalnego np z kuchni tajskiej

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    957 dni temu
    Drogi Gościu, ten przepis ukazał się w serii studenckich przepisów w dobrej cenie :) Zachęcamy do odwiedzenia zakładki z kuchnią azjatycką :) Znajdziesz tam wiele inspirujących przepisów - http://kuchnialidla.pl/przepisy/vitasia
  • Gość Gość
    975 dni temu
    Dziś będę gotować chinkę :) zobaczymy jak smakuje

    odpowiedz

  • MAGDA MAGDA
    975 dni temu
    CO TO SĄ PIRAMIDKI SMAKU?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    975 dni temu
    Magdo, piramidki smaku to suszone warzywa i przyprawy zamknięte w praktycznej piramidce, którą łatwo jest wyłowić z zupy :)
  • Gość Gość
    977 dni temu
    No właśnie, a ile tej wody ma tu być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    977 dni temu
    Około 2 litrów :)
  • Gość Gość
    984 dni temu
    Klopsiki i warzywa super, ale wywar to porażka. Pewnie dlatego, że składnik "woda" bez podania proporcji jest baaaaaaaaardzo nieprecyzyjny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    801 dni temu
    Zgadzam się
  • Gość Gość
    985 dni temu
    mniam, mniam, szybka zupa, gdy głód dopada

    odpowiedz

  • W. W.
    993 dni temu
    Makaron do rosołu? Gotowany wcześniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    992 dni temu
    Tak, ugotowany wcześniej makaron.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram