![Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/7d398fe7ccee-62a2f9b46c-KW40_Chinka_z_klopsikami_orientalna_zupa_z_makaronem_i_warzywami_18544_1851317660_rgb_ok_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Do gotującej się wody w garnku dodajemy 2 piramidki smaku, mielony imbir i sos sojowy.
KROK 2
Do mięsa dodajemy posiekany szczypiorek, posiekany mały ząbek czosnku, pieprz i sól. Formujemy klopsiki i obtaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewamy 1 łyżkę oleju, na którym podsmażamy klopsiki, aż się zarumienią.
KROK 3
Marchewkę obieramy, kroimy w drobne paski i zalewamy niewielką ilością wody, by zmiękła. Por kroimy w cienkie paski, a papryczkę chili siekamy drobno. Namoczoną marchewkę przekładamy na patelnię, dolewamy olej, dodajemy por i odrobinę papryczki chili. Smażymy.
Do misek (4) przekładamy ugotowany wcześniej makaron, na makaron wykładamy pulpeciki, wlewamy wywar i przekładamy smażone na patelni warzywa. Dodajemy posiekane białe części dymki, szczypior i posiekaną kolendrę.
Zobacz podobne
przepisy
Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
Oszczędne, łatwe i przepyszne spaghetti do wykonania w pół godziny!
![Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6262345c9260-b75dfa0a06-KW40_Ekspresowy_bolonczyk_spaghetti_po_studencku_18544_1851317787_rgb_ok_1250x700.webp)
Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.
![Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fe7b72426d9e-92079adda2-KW40_Kaszaloty_papryki_faszerowane_miesno_kaszowym_farszem_18544_S_339904_rgb_ok_1250x700.webp)
Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!
![Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c542bb73a9b6-e6f4503945-KW40_Los_burrittos_tortilla_z_farszem_18544_1851317947_rgb_ok_1250x700.webp)
Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!
![Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dc96c4c01a11-4b9f9c7c30-KW40_Burger_Karola_9889_rgb_ok1250x700_2015.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa czosnkowa
- Krewetki w cieście
- Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
- Zupa harira
- Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
- Serbska zupa fasolowa
- Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
- Minipizza z kabanosami
- Twaróg z imbirem i owocami
- Aromatyczna mieszanka do kawy lub herbaty
- Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą
- Rosół z gęsi z warzywami
- Piernik z marchwi
- Szakszuka
- Zupa z topinamburu z sałatką
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Nalewka z głogu
- Tort malinowy
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe
- Spaghetti z dynią i borowikami
- Schab w sosie paprykowym
- Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
- Babka wielkanocna
- Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
- Cheesecake New York z orzechami pekan
Komentarze (22)
164 dni temu
ja trochę zmieniłam recepturę na wywar (trochę mniej studencką wersję ;) ) do 2 l wody dodałam większy kawałek obranego imbiru (ok. 1 cm3), marchewkę, pietruszkę normalnie jak na rosół oraz główkę czosnku ze skórką z odciętą górą, potem tak jak w przepisie dwie piramidki i sos sojowy. Zupa wyszła bardziej aromatyczna!
odpowiedz
2001 dni temu
Właśnie zrobiłam! Jest pyszna i bardzo sycąca <3 makaron krajanka zamieniłam na makaron ramen.
odpowiedz
2196 dni temu
Czym można zastąpić piramidki smaku oraz ile wody powinno być w przepisie użyte?
odpowiedz
2195 dni temu
Drogi Gościu, piramidki smaku mają w składzie zioła, warzywa i przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy, palona cebula w płatkach, pieprz oraz lubczyk. Możesz dodać je więc osobno do wywaru lub przygotować bulion w oparciu o przyprawy, które na co dzień stosujesz w kuchni. Do przygotowania zupy orientalnej użyj ok. 1,5 l wody.
3091 dni temu
A jesli chcemy wzmocnic azjatycki charakter - jaki makaron, zamiast "rosolowego", byscie polecili?
odpowiedz
3090 dni temu
Karolu, świetnie się tutaj sprawdzi makaron sojowy :)
2928 dni temu
Sojowy☺
2597 dni temu
Ryżowy :-)
3142 dni temu
Piramidki smaku? Imbir w proszku? Makaron krajanka? Czy ten ktoś wie jak smakuje prawdziwy ramen / bulion śniadaniowy / zupa ostro-kwaśna / itp.itd? Nawet w polskiej chińskiej restauracji coś takiego wróciłoby do kuchni.
odpowiedz
3140 dni temu
Przepis na zupę jest tylko inspirowany kuchnią azjatycką :)
3188 dni temu
hehehe mocno spolszczony przepis, jednak lepiej pogrzebać i znaleźć coś bardziej esencjonalnego np z kuchni tajskiej
odpowiedz
3188 dni temu
Drogi Gościu, ten przepis ukazał się w serii studenckich przepisów w dobrej cenie :) Zachęcamy do odwiedzenia zakładki z kuchnią azjatycką :) Znajdziesz tam wiele inspirujących przepisów - http://kuchnialidla.pl/przepisy/kuchnia-azjatycka
3205 dni temu
Dziś będę gotować chinkę :) zobaczymy jak smakuje
odpowiedz
3206 dni temu
CO TO SĄ PIRAMIDKI SMAKU?
odpowiedz
3206 dni temu
Magdo, piramidki smaku to suszone warzywa i przyprawy zamknięte w praktycznej piramidce, którą łatwo jest wyłowić z zupy :)
3208 dni temu
No właśnie, a ile tej wody ma tu być?
odpowiedz
3208 dni temu
Około 2 litrów :)
3215 dni temu
Klopsiki i warzywa super, ale wywar to porażka. Pewnie dlatego, że składnik "woda" bez podania proporcji jest baaaaaaaaardzo nieprecyzyjny.
odpowiedz
3032 dni temu
Zgadzam się
3216 dni temu
mniam, mniam, szybka zupa, gdy głód dopada
odpowiedz
3223 dni temu
Makaron do rosołu? Gotowany wcześniej?
odpowiedz
3222 dni temu
Tak, ugotowany wcześniej makaron.
zobacz wszystkie