zobacz film Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami

Joanna

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1

Orientalna zupa z makaronem - gotujemy wywarDo gotującej się wody w garnku dodajemy 2 piramidki smaku, mielony imbir i sos sojowy.

 

 

KROK 2

Orientalna zupa z makaronem - formujemy klopsikiDo mięsa dodajemy posiekany szczypiorek, posiekany mały ząbek czosnku, pieprz i sól. Formujemy klopsiki i obtaczamy je w mące.  Na rozgrzaną patelnię wylewamy 1 łyżkę oleju, na którym podsmażamy klopsiki, aż się zarumienią.

 

KROK 3

Orientalna zupa z makaronem - smażymy warzywaMarchewkę obieramy, kroimy w drobne paski i zalewamy niewielką ilością wody, by zmiękła. Por kroimy w cienkie paski, a papryczkę chili siekamy drobno. Namoczoną marchewkę przekładamy na patelnię, dolewamy olej, dodajemy por i odrobinę papryczki chili. Smażymy.

Do misek (4) przekładamy ugotowany wcześniej makaron, na makaron wykładamy pulpeciki, wlewamy wywar i przekładamy smażone na patelni warzywa. Dodajemy posiekane białe części dymki, szczypior i posiekaną kolendrę.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Joanna Joanna
    302 dni temu
    ja trochę zmieniłam recepturę na wywar (trochę mniej studencką wersję ;) ) do 2 l wody dodałam większy kawałek obranego imbiru (ok. 1 cm3), marchewkę, pietruszkę normalnie jak na rosół oraz główkę czosnku ze skórką z odciętą górą, potem tak jak w przepisie dwie piramidki i sos sojowy. Zupa wyszła bardziej aromatyczna!

    odpowiedz

  • Aleksandra Aleksandra
    2139 dni temu
    Właśnie zrobiłam! Jest pyszna i bardzo sycąca <3 makaron krajanka zamieniłam na makaron ramen.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2334 dni temu
    Czym można zastąpić piramidki smaku oraz ile wody powinno być w przepisie użyte?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2333 dni temu
    Drogi Gościu, piramidki smaku mają w składzie zioła, warzywa i przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy, palona cebula w płatkach, pieprz oraz lubczyk. Możesz dodać je więc osobno do wywaru lub przygotować bulion w oparciu o przyprawy, które na co dzień stosujesz w kuchni. Do przygotowania zupy orientalnej użyj ok. 1,5 l wody.
  • karol karol
    3229 dni temu
    A jesli chcemy wzmocnic azjatycki charakter - jaki makaron, zamiast "rosolowego", byscie polecili?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3228 dni temu
    Karolu, świetnie się tutaj sprawdzi makaron sojowy :)
  • Gość Gość
    3066 dni temu
    Sojowy☺
  • Gość Gość
    2735 dni temu
    Ryżowy :-)
  • ona ona
    3280 dni temu
    Piramidki smaku? Imbir w proszku? Makaron krajanka? Czy ten ktoś wie jak smakuje prawdziwy ramen / bulion śniadaniowy / zupa ostro-kwaśna / itp.itd? Nawet w polskiej chińskiej restauracji coś takiego wróciłoby do kuchni.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3278 dni temu
    Przepis na zupę jest tylko inspirowany kuchnią azjatycką :)
  • Gość Gość
    3326 dni temu
    hehehe mocno spolszczony przepis, jednak lepiej pogrzebać i znaleźć coś bardziej esencjonalnego np z kuchni tajskiej

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3326 dni temu
    Drogi Gościu, ten przepis ukazał się w serii studenckich przepisów w dobrej cenie :) Zachęcamy do odwiedzenia zakładki z kuchnią azjatycką :) Znajdziesz tam wiele inspirujących przepisów - https://kuchnialidla.pl/przepisy/kuchnia-azjatycka
  • Gość Gość
    3343 dni temu
    Dziś będę gotować chinkę :) zobaczymy jak smakuje

    odpowiedz

  • MAGDA MAGDA
    3344 dni temu
    CO TO SĄ PIRAMIDKI SMAKU?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3344 dni temu
    Magdo, piramidki smaku to suszone warzywa i przyprawy zamknięte w praktycznej piramidce, którą łatwo jest wyłowić z zupy :)
  • Gość Gość
    3346 dni temu
    No właśnie, a ile tej wody ma tu być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3346 dni temu
    Około 2 litrów :)
  • Gość Gość
    3353 dni temu
    Klopsiki i warzywa super, ale wywar to porażka. Pewnie dlatego, że składnik "woda" bez podania proporcji jest baaaaaaaaardzo nieprecyzyjny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3170 dni temu
    Zgadzam się
  • Gość Gość
    3354 dni temu
    mniam, mniam, szybka zupa, gdy głód dopada

    odpowiedz

  • W. W.
    3361 dni temu
    Makaron do rosołu? Gotowany wcześniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3360 dni temu
    Tak, ugotowany wcześniej makaron.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!