Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Do gotującej się wody w garnku dodajemy 2 piramidki smaku, mielony imbir i sos sojowy.
KROK 2
Do mięsa dodajemy posiekany szczypiorek, posiekany mały ząbek czosnku, pieprz i sól. Formujemy klopsiki i obtaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewamy 1 łyżkę oleju, na którym podsmażamy klopsiki, aż się zarumienią.
KROK 3
Marchewkę obieramy, kroimy w drobne paski i zalewamy niewielką ilością wody, by zmiękła. Por kroimy w cienkie paski, a papryczkę chili siekamy drobno. Namoczoną marchewkę przekładamy na patelnię, dolewamy olej, dodajemy por i odrobinę papryczki chili. Smażymy.
Do misek (4) przekładamy ugotowany wcześniej makaron, na makaron wykładamy pulpeciki, wlewamy wywar i przekładamy smażone na patelni warzywa. Dodajemy posiekane białe części dymki, szczypior i posiekaną kolendrę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Guacamole
- Sernik pistacjowy
- Pieczona ryba po grecku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Łazanki
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sałatka gyros
- Makówki śląskie
- Jajka na miękko
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kutia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto marchewkowe
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (22)
647 dni temu
ja trochę zmieniłam recepturę na wywar (trochę mniej studencką wersję ;) ) do 2 l wody dodałam większy kawałek obranego imbiru (ok. 1 cm3), marchewkę, pietruszkę normalnie jak na rosół oraz główkę czosnku ze skórką z odciętą górą, potem tak jak w przepisie dwie piramidki i sos sojowy. Zupa wyszła bardziej aromatyczna!
Odpowiedz
2484 dni temu
Właśnie zrobiłam! Jest pyszna i bardzo sycąca <3 makaron krajanka zamieniłam na makaron ramen.
Odpowiedz
2679 dni temu
Czym można zastąpić piramidki smaku oraz ile wody powinno być w przepisie użyte?
Odpowiedz
2678 dni temu
Drogi Gościu, piramidki smaku mają w składzie zioła, warzywa i przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy, palona cebula w płatkach, pieprz oraz lubczyk. Możesz dodać je więc osobno do wywaru lub przygotować bulion w oparciu o przyprawy, które na co dzień stosujesz w kuchni. Do przygotowania zupy orientalnej użyj ok. 1,5 l wody.
3574 dni temu
A jesli chcemy wzmocnic azjatycki charakter - jaki makaron, zamiast "rosolowego", byscie polecili?
Odpowiedz
3573 dni temu
Karolu, świetnie się tutaj sprawdzi makaron sojowy :)
3411 dni temu
Sojowy☺
3080 dni temu
Ryżowy :-)
3625 dni temu
Piramidki smaku? Imbir w proszku? Makaron krajanka? Czy ten ktoś wie jak smakuje prawdziwy ramen / bulion śniadaniowy / zupa ostro-kwaśna / itp.itd? Nawet w polskiej chińskiej restauracji coś takiego wróciłoby do kuchni.
Odpowiedz
3623 dni temu
Przepis na zupę jest tylko inspirowany kuchnią azjatycką :)
3671 dni temu
hehehe mocno spolszczony przepis, jednak lepiej pogrzebać i znaleźć coś bardziej esencjonalnego np z kuchni tajskiej
Odpowiedz
3671 dni temu
Drogi Gościu, ten przepis ukazał się w serii studenckich przepisów w dobrej cenie :) Zachęcamy do odwiedzenia zakładki z kuchnią azjatycką :) Znajdziesz tam wiele inspirujących przepisów - https://kuchnialidla.pl/przepisy/kuchnia-azjatycka
3688 dni temu
Dziś będę gotować chinkę :) zobaczymy jak smakuje
Odpowiedz
3689 dni temu
CO TO SĄ PIRAMIDKI SMAKU?
Odpowiedz
3689 dni temu
Magdo, piramidki smaku to suszone warzywa i przyprawy zamknięte w praktycznej piramidce, którą łatwo jest wyłowić z zupy :)
3691 dni temu
No właśnie, a ile tej wody ma tu być?
Odpowiedz
3691 dni temu
Około 2 litrów :)
3698 dni temu
Klopsiki i warzywa super, ale wywar to porażka. Pewnie dlatego, że składnik "woda" bez podania proporcji jest baaaaaaaaardzo nieprecyzyjny.
Odpowiedz
3515 dni temu
Zgadzam się
3699 dni temu
mniam, mniam, szybka zupa, gdy głód dopada
Odpowiedz
3706 dni temu
Makaron do rosołu? Gotowany wcześniej?
Odpowiedz
3705 dni temu
Tak, ugotowany wcześniej makaron.
zobacz wszystkie