
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Do gotującej się wody w garnku dodajemy 2 piramidki smaku, mielony imbir i sos sojowy.
KROK 2
Do mięsa dodajemy posiekany szczypiorek, posiekany mały ząbek czosnku, pieprz i sól. Formujemy klopsiki i obtaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewamy 1 łyżkę oleju, na którym podsmażamy klopsiki, aż się zarumienią.
KROK 3
Marchewkę obieramy, kroimy w drobne paski i zalewamy niewielką ilością wody, by zmiękła. Por kroimy w cienkie paski, a papryczkę chili siekamy drobno. Namoczoną marchewkę przekładamy na patelnię, dolewamy olej, dodajemy por i odrobinę papryczki chili. Smażymy.
Do misek (4) przekładamy ugotowany wcześniej makaron, na makaron wykładamy pulpeciki, wlewamy wywar i przekładamy smażone na patelni warzywa. Dodajemy posiekane białe części dymki, szczypior i posiekaną kolendrę.
Zobacz podobne
przepisy
Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
Oszczędne, łatwe i przepyszne spaghetti do wykonania w pół godziny!

Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!

Komentarze (21)
1704 dni temu
Właśnie zrobiłam! Jest pyszna i bardzo sycąca <3 makaron krajanka zamieniłam na makaron ramen.
odpowiedz
1899 dni temu
Czym można zastąpić piramidki smaku oraz ile wody powinno być w przepisie użyte?
odpowiedz
1899 dni temu
Drogi Gościu, piramidki smaku mają w składzie zioła, warzywa i przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy, palona cebula w płatkach, pieprz oraz lubczyk. Możesz dodać je więc osobno do wywaru lub przygotować bulion w oparciu o przyprawy, które na co dzień stosujesz w kuchni. Do przygotowania zupy orientalnej użyj ok. 1,5 l wody.
2794 dni temu
A jesli chcemy wzmocnic azjatycki charakter - jaki makaron, zamiast "rosolowego", byscie polecili?
odpowiedz
2794 dni temu
Karolu, świetnie się tutaj sprawdzi makaron sojowy :)
2632 dni temu
Sojowy☺
2300 dni temu
Ryżowy :-)
2845 dni temu
Piramidki smaku? Imbir w proszku? Makaron krajanka? Czy ten ktoś wie jak smakuje prawdziwy ramen / bulion śniadaniowy / zupa ostro-kwaśna / itp.itd? Nawet w polskiej chińskiej restauracji coś takiego wróciłoby do kuchni.
odpowiedz
2843 dni temu
Przepis na zupę jest tylko inspirowany kuchnią azjatycką :)
2891 dni temu
hehehe mocno spolszczony przepis, jednak lepiej pogrzebać i znaleźć coś bardziej esencjonalnego np z kuchni tajskiej
odpowiedz
2891 dni temu
Drogi Gościu, ten przepis ukazał się w serii studenckich przepisów w dobrej cenie :) Zachęcamy do odwiedzenia zakładki z kuchnią azjatycką :) Znajdziesz tam wiele inspirujących przepisów - http://kuchnialidla.pl/przepisy/vitasia
2909 dni temu
Dziś będę gotować chinkę :) zobaczymy jak smakuje
odpowiedz
2909 dni temu
CO TO SĄ PIRAMIDKI SMAKU?
odpowiedz
2909 dni temu
Magdo, piramidki smaku to suszone warzywa i przyprawy zamknięte w praktycznej piramidce, którą łatwo jest wyłowić z zupy :)
2911 dni temu
No właśnie, a ile tej wody ma tu być?
odpowiedz
2911 dni temu
Około 2 litrów :)
2918 dni temu
Klopsiki i warzywa super, ale wywar to porażka. Pewnie dlatego, że składnik "woda" bez podania proporcji jest baaaaaaaaardzo nieprecyzyjny.
odpowiedz
2735 dni temu
Zgadzam się
2919 dni temu
mniam, mniam, szybka zupa, gdy głód dopada
odpowiedz
2927 dni temu
Makaron do rosołu? Gotowany wcześniej?
odpowiedz
2926 dni temu
Tak, ugotowany wcześniej makaron.
zobacz wszystkie