
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
KROK 1
Papryki myjemy, odkrawamy górną część, usuwamy gniazda nasienne.
KROK 2
Do miski z ugotowaną kaszą gryczaną dodajemy mięso mielone, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię dajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, które następnie dodajemy do farszu. Dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek do farszu. Mieszamy.
KROK 3
Papryki wypełniamy farszem, zakrywamy wcześniej odkrojonymi górnymi częściami (kapeluszami). Wkładamy do naczynia żaroodpornego z niewielką ilością wody, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 40-45 minut.
Sok z połowy cytryny, oliwę i posiekaną miętę mieszamy, doprawiamy solą. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy wodę i mieszamy.
Upieczone papryki przekładamy na talerze, zdejmujemy kapelusze, farsz polewamy sosem. Przykrywamy ponownie odciętymi górnymi częściami papryk.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Łazanki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Klasyczna sałatka grecka
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Burek ze szpinakiem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka gyros
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
- Sernik pistacjowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Nuggetsy z kurczaka
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Guacamole
- Jajka na miękko
- Pulpety w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
3645 dni temu
mielone kosztuje 5 zł,a gdzie reszta produktów
Odpowiedz
3644 dni temu
Drogi Gościu, 5 zł to koszt przybliżony koszt jednej porcji dania :)
3297 dni temu
Chyba raczej chodzi o cenę porcji, a nie całości...