
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
KROK 1
Papryki myjemy, odkrawamy górną część, usuwamy gniazda nasienne.
KROK 2
Do miski z ugotowaną kaszą gryczaną dodajemy mięso mielone, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię dajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, które następnie dodajemy do farszu. Dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek do farszu. Mieszamy.
KROK 3
Papryki wypełniamy farszem, zakrywamy wcześniej odkrojonymi górnymi częściami (kapeluszami). Wkładamy do naczynia żaroodpornego z niewielką ilością wody, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 40-45 minut.
Sok z połowy cytryny, oliwę i posiekaną miętę mieszamy, doprawiamy solą. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy wodę i mieszamy.
Upieczone papryki przekładamy na talerze, zdejmujemy kapelusze, farsz polewamy sosem. Przykrywamy ponownie odciętymi górnymi częściami papryk.
Zobacz podobne
przepisy
Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
Oszczędne, łatwe i przepyszne spaghetti do wykonania w pół godziny!

Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
Orientalna zupa, pachnące imbirem - doskonała na rozgrzanie w najchłodniejsze dni!

Zobacz przepisy
na lato
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Camembert z grilla
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Butter chicken
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3542 dni temu
mielone kosztuje 5 zł,a gdzie reszta produktów
odpowiedz
3541 dni temu
Drogi Gościu, 5 zł to koszt przybliżony koszt jednej porcji dania :)
3194 dni temu
Chyba raczej chodzi o cenę porcji, a nie całości...