Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Wodę na makaron zagotowujemy w garnku z niewielką ilością oleju i soli. Gotujemy makaron. Odcedzamy. Przelewamy wodą.
KROK 2
Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju, dodajemy 500 g mięsa, pokrojone w talarki ząbki czosnku oraz cebulę. Smażymy do momentu zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy. Do mięsa dodajemy pokrojony seler naciowy. Smażymy. Pomidory z puszki, szczyptę cukru, sól, pieprz dodajemy do sosu. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możemy podlewać go stopniowo wodą. Doprawiamy 1 łyżeczką oregano, pieprzem i solą. Dodajemy 2 łyżki zmrożonego masła.
KROK 3
Ugotowany makaron mieszamy z sosem i mięsem. Przekładamy na talerze (4), posypujemy niewielką ilością startego sera.
Zobacz podobne
przepisy
Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
Orientalna zupa, pachnące imbirem - doskonała na rozgrzanie w najchłodniejsze dni!
Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.
Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!
Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik piernikowy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
3322 dni temu
oj Panie Karolu, ostry jezyk...nieladnie!
odpowiedz
3330 dni temu
Pomidory takie całe z puszki, czy bardziej chodzi o suszone? Pozdrawiam Lidla :)
odpowiedz
3357 dni temu
Panie Karolu, seler naciowy to świetny pomysł - również dodaję go do spaghetti (sezonowo także troszkę dyni pokrojonej w drobną kosteczkę, która rozpada się w czasie gotowania wzbogacając sos) proponuję tylko dodać go przed koncentratem, w przeciwnym wypadku może pozostać twardy. Ola
odpowiedz
3358 dni temu
Makaronu po gotowaniu nie przelewa się wodą. To zbrodnia...
odpowiedz
3364 dni temu
Tez w czasach studenckich takie bledy popelnialem z bolonczykiem ;) Dzisiaj mozna zrobic jednogarnkowe prawdziwe spagettii bolonese ;) : na maslo marchewke, seler naciowy, po chwili cebule, czosnek + lisc laurowy i tymianek. Pozniej po przygotowaniu dorzucic mięso + troszkę wody (najlepiej z ugotowanego makaronu) zeby maslo sie nie przypalilo i podsmazyc je. Pozniej kartonik z pomidorow/lub przetrzec swieze pomidory. Dodac pieprz, sol, ziele angielskie, cukier i dusic okolo 20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodac kilka posiekanych suszonych pomidorow + przyprawy: bazylia, oregano itp. (wedle gustu) Wymieszac w garnku z makaronem zeby przeszedl smakiem :) Gratuluje za pomyslowosc w odcinkach :) Jest ciekawie :)
odpowiedz
3364 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa i za podzielenie się swoim przepisem na spaghetti :)