zobacz film Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku

Maciek

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1

Spaghetti - Gotujemy makaronWodę na makaron zagotowujemy w garnku z niewielką ilością oleju i soli. Gotujemy makaron. Odcedzamy. Przelewamy wodą.

 

 

KROK 2

Spaghetti - Smażymy mięsoNa patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju, dodajemy 500 g mięsa, pokrojone w talarki ząbki czosnku oraz cebulę. Smażymy do momentu zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy. Do mięsa dodajemy pokrojony seler naciowy. Smażymy. Pomidory z puszki, szczyptę cukru, sól, pieprz dodajemy do sosu. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możemy podlewać go stopniowo wodą. Doprawiamy 1 łyżeczką oregano, pieprzem i solą. Dodajemy 2 łyżki zmrożonego masła.

KROK 3

Spaghetti - Ugotowany makaron mieszamy z sosem i mięsemUgotowany makaron mieszamy z sosem i mięsem. Przekładamy na talerze (4), posypujemy niewielką ilością startego sera.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • estera estera
    3322 dni temu
    oj Panie Karolu, ostry jezyk...nieladnie!

    odpowiedz

  • GOŚĆ GOŚĆ
    3330 dni temu
    Pomidory takie całe z puszki, czy bardziej chodzi o suszone? Pozdrawiam Lidla :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3357 dni temu
    Panie Karolu, seler naciowy to świetny pomysł - również dodaję go do spaghetti (sezonowo także troszkę dyni pokrojonej w drobną kosteczkę, która rozpada się w czasie gotowania wzbogacając sos) proponuję tylko dodać go przed koncentratem, w przeciwnym wypadku może pozostać twardy. Ola

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3358 dni temu
    Makaronu po gotowaniu nie przelewa się wodą. To zbrodnia...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3364 dni temu
    Tez w czasach studenckich takie bledy popelnialem z bolonczykiem ;) Dzisiaj mozna zrobic jednogarnkowe prawdziwe spagettii bolonese ;) : na maslo marchewke, seler naciowy, po chwili cebule, czosnek + lisc laurowy i tymianek. Pozniej po przygotowaniu dorzucic mięso + troszkę wody (najlepiej z ugotowanego makaronu) zeby maslo sie nie przypalilo i podsmazyc je. Pozniej kartonik z pomidorow/lub przetrzec swieze pomidory. Dodac pieprz, sol, ziele angielskie, cukier i dusic okolo 20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodac kilka posiekanych suszonych pomidorow + przyprawy: bazylia, oregano itp. (wedle gustu) Wymieszac w garnku z makaronem zeby przeszedl smakiem :) Gratuluje za pomyslowosc w odcinkach :) Jest ciekawie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3364 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa i za podzielenie się swoim przepisem na spaghetti :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!