Kasza gryczana - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Fioletowe wegańskie wrapy
Dodaj koloru swoim posiłkom! Spróbuj pełnych świeżych warzyw i aromatycznej pasty z fasoli fioletowych wrapów i skończ z nudą na talerzu.
Sałatka z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą
Szukasz pomysłu na szybki i pożywny lunch? Wypróbuj połączenie kaszy gryczanej, pieczarek i czerwonej fasoli. To świetny pomysł na sałatkę do pracy. Przygotujesz ją w mniej niż 30 minut!
Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!
Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.
Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
Pełna ziół sałatka z niepalonej kaszy gryczanej to idealny pomysł na obiad w letni dzień. Bogactwo smaków i aromatów, a także świeże warzywa z pewnością trafią w niejedne gusta!
Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
Lubisz ryby? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczonego dorsza pod kruszonką z prażonych orzechów i parmezanu. Dzięki dodatkowi białej kaszy gryczanej i sałatki z rukoli stanie się Twoim ulubionym pomysłem na obiad w wydaniu fit!
Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
Doskonały pomysł na obiad, brunch lub kolację: kaszotto gryczane z pożywnymi i smacznymi dodatkami. Wypróbuj ten przepis i odkryj smak kaszy na nowo!
Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko
Słodko, ale pożywnie i smakowicie – tak prezentuje się pomysł na lunchbox w wykonaniu Kingi i jej gościa. Wypróbuj prosty przepis na gryczankę i muffinki.
Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Tartę łatwo podzielić między gości, dlatego warto uwzględnić ją w sylwestrowym menu. Ta wg przepisu Karola to prawdziwa klasyka gatunku: pomidory, śmietanka i kozi ser łączą się, by stworzyć idealny farsz. Spróbuj!
Wigilijne pierogi buraczane na słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słono!
Prosta zupa z kaszą gryczaną
Bogata w warzywa domowa zupa z kaszą gryczaną jest niesamowicie prosta w przygotowaniu! Przepis na nią zawsze warto mieć pod ręką, by przygotować szybki i pożywny obiad.
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!
Czy kasza gryczana jest zbożem?
W odróżnieniu od innych kasz, np. jęczmiennej czy manny, kasza gryczana nie należy do zbóż. Jest owocem rozsławionej choćby przez Mickiewicza w „Panu Tadeuszu” gryki – na kartach lektury „jak śnieg białej”, w rzeczywistości czasem też różowej. Gryka kwitnie w lipcu i sierpniu. Wielkie jej pola spotykane są głównie na Lubelszczyźnie.
Ile kalorii ma kasza gryczana?
Kasza gryczana ma dość dużo kalorii: 336 w 100 g. 100 g ugotowanej kaszy to jednak już tylko ok. 90 kalorii – ze względu na zwiększanie objętości podczas gotowania. Jest jednak zalecana w diecie odchudzającej ze względu na dużą zawartość błonnika. Dobra wiadomość dla osób na diecie bezglutenowej: kasza gryczana nie zawiera glutenu, możecie więc spokojnie włączyć ją do swojego menu. Ma także niski indeks glikemiczny, co z kolei ucieszy osoby chore na cukrzycę.
Czy kasza gryczana jest zdrowa?
Kasza jest świetną alternatywą obiadową dla ziemniaków, które tak często goszczą na naszych stołach. Dodatkowo jedzenie jej przynosi organizmowi wiele korzyści, np.:
- zawarty w kaszy magnez wspomaga pracę mięśni i mózgu;
- dzięki zawartości żelaza kasza polecana jest kobietom planującym dziecko, kobietom w ciąży lub wegetarianom, weganom oraz osobom cierpiącym na niedokrwistość;
- dzięki magnezowi kasza pomaga w leczeniu niepłodności i łysienia u mężczyzn, a także łagodzi objawy stresu – polecana osobom pracującym i żyjącym w ciągłym napięciu i tym, które mają problem z bezsennością;
- zawarte w kaszy rutyna i kwercetyna dobrze wpływają na układ krwionośny.
Komu nie poleca się jedzenia kaszy gryczanej?
Kasza gryczana ma wiele wartości odżywczych, nie jest jednak dla wszystkich. Nie zaleca się spożywania kaszy osobom z chorobą wrzodową.
Kasza gryczana palona, niepalona, biała – czyli jaka?
Spotykamy kaszę gryczaną niepaloną (zwykłą lub białą) o odcieniu zielonkawym i paloną – prażona jest ciemniejsza. Ta druga podczas prażenia traci część witamin. Jest jednak bardziej wyrazista w smaku. Ze zmielonej kaszy białej lub prażonej otrzymuje się mąkę gryczaną.
Trzecim rodzajem kaszy gryczanej jest drobna kasza krakowska, mylona czasem z kaszą jęczmienną. Anna Jagiellonka – żona Stefana Batorego – kazała ją sobie sprowadzić niegdyś z Krakowa na Mazowsze – stąd jej nazwa. Kaszę tę można jeść także na słodko.
Kasza gryczana – jak gotować?
Kaszę gryczaną łatwo rozgotować. Żeby tego uniknąć, polecamy gotować ją zawsze na sypko.
Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?
Na sypko, czyli tak, by wody było w sam raz, nie za dużo i nie za mało. Kasza powinna całą wchłonąć podczas gotowania i jednocześnie zmięknąć. Do wody możesz dodać łyżkę oleju, aby ziarenka się nie posklejały.
Kasza gryczana – ile gotować?
Gotowanie trwa 5-7 minut. Potem garnek zawijamy w koc i odstawiamy na pół godziny, aby kasza doszła.
Jak ugotować kaszę gryczaną niepaloną?
Kaszę gryczaną niepaloną przed gotowaniem dokładnie płuczemy i zalewamy wodą. Następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie garnek zestawiamy z palnika, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby kasza wchłonęła resztę wody i „odpoczęła”.
Kasza gryczana biała – jak gotować?
Kaszę gryczaną białą, tak jak jej inne rodzaje, przed gotowaniem należy dobrze wypłukać. Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut, do momentu aż kasza zmięknie. Podczas gotowania kaszy nie należy mieszać, ponieważ będziemy musieli robić to już do samego końca – w przeciwnym wypadku kasza się przypali.
Co zrobić z kaszą gryczaną?
Możemy podawać ją do dań mięsnych, ryb, sosów, ale także z grillowanymi warzywami. Doskonale smakują placki z kaszy i cukinii. Kaszą gryczaną można również faszerować pierogi. Miłośników słodkich smaków z pewnością zaskoczą serniczki z kaszy czy ciasto gryczane. Gryka świetnie się sprawdza również jako chrupiący bezglutenowy spód serników!