![Hreczanyki z wegańską okrasą Hreczanyki z wegańską okrasą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c1aae6732f69-e93eda485507-KW_37_Karol_34687_202642_Hreczanyki_z_weganska_okrasa_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- sito
- praskę do ziemniaków
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Kaszę gryczaną również ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ OKRASĘ
Olej delikatnie rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wolno smażymy na małym ogniu ok. 30 minut. Cebula powinna się lekko wysuszyć i nabrać ładnego, lekko brązowego koloru.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Ugotowane ziemniaki przeciskamy dwa razy przez praskę.
Krok 2: GOTUJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ
Kapustę siekamy. Jeśli jest słona, przepłukujemy ją zimną wodą i dokładnie odsączamy na sicie.
Przekładamy kapustę do garnka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż woda odparuje, a kapusta delikatnie zmięknie i skruszeje. Jeśli woda odparuje, a kapusta wciąż będzie dość twarda, dolewamy odrobinę wody i ponownie odparowujemy.
Wyjmujemy przyprawy. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączamy na sicie.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA HRECZANYKI
Ziemniaczane purée łączymy w misce z ugotowaną kapustą i ugotowaną kaszą gryczaną. Dodajemy jajka, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Mieszamy.
Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy całość, aż składniki się połączą. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy ok. 1 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Powinniśmy uzyskać zwartą, nielejącą się masę, którą łatwo można formować w dłoniach.
Krok 4: FORMUJEMY I SMAŻYMY HRECZANYKI
Bułkę tartą przesypujemy na talerz. Z porcji gotowej masy na hreczanyki formujemy w dłoniach okrągłe kotleciki, które następnie delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
Kotleciki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju ok. 3-5 minut z każdej strony – tak, by masa uzyskała ładny, złoty kolor.
Krok 5: PODAJEMY HRECZANYKI
Gotowe hreczanyki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany, wegańską okrasą i posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!
![Wegańska musaka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/97d38ae71af9-3ae29ab9831f-KW12_Kinga_Paruzel_musaka_32570_200310_MA_10365_rgb_ok_1250x700.webp)
Wegański green bowl
Miska wypełniona warzywami to świetny pomysł na to, by uzupełnić swoją dietę o cenne składniki. Wypróbuj przepis Karola i wgryź się w pożywny posiłek, który przygotujesz w niecałe pół godziny!
![Wegański green bowl](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/305f3e8f434e-770099d23c3b-KW13_Karol_Okrasa_green_bowl_32570_200310_MA_10397_rgb_ok_1250x700.webp)
Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!
![Wegański pasztet z pieczarek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a5b11a64a9b7-c572d9648472-KW_15_Kinga_Karol_sniadanie_wielkanocne_RGB_OK_1250x700.webp)
Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.
![Wegańska pasta à la makrela](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/066c2afd7ba8-01c8207b2777-kw31-weganska-pasta-a-la-makrela-kinga-paruzel-1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Śledź marynowany po mazursku
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Zielone curry z groszkiem cukrowym
- Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
- Krupnik
- Kurczak w kwasie chlebowym
- Trufle z ciecierzycy
- Szare kluski
- Kotlety ziemniaczane à la farszynki
- Śląska szpajza cytrynowa
- Ekspresowy bigos w 25 minut i na 2 sposoby
- Wegeburger z tatarem buraczanym
- Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
- Jednogarnkowy makaron z indykiem
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Faszerowane jajka z pistacjami
- Chlebek bananowy
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
- Domowe sezamki
Komentarze (4)
169 dni temu
Smakują świetnie!
odpowiedz
1326 dni temu
Przydałyby się w przepisach również wartości odżywcze (B/T/W)!
odpowiedz
1413 dni temu
Co za bzdura, słowo klucz,"wegańską" użyte wyłącznie marketingowo by przyciągnąć tytułem, a to tylko cebula i olej. Dalej w przepisie są jajka i śmietana. Czemu nie jest podane, że w skład wchodzi też wegańska woda?!
odpowiedz
1411 dni temu
Danie, które proponujemy to "hreczanyki z wegańską okrasą", nie zaś "wegańskie hreczanyki z okrasą": zależało nam, by przekazać odbiorcom, że tylko część dania jest w pełni roślinna, a naszą intencją nie było wprowadzanie kogokolwiek w błąd. Jeśli chciałbyś przygotować roślinne hreczanyki, podpowiadamy: niewegańskie składniki tego dania bardzo łatwo zastąpić wegańskimi. Do masy wystarczy dodać 2 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszanego wcześniej z 6 łyżkami wody (odstaw miksturę na chwilę, by zmieniła konsystencję i zaczęła przypominać białko jaja), a całość podać z roślinną śmietaną. Mamy nadzieję, że dasz szansę wegańskiej okrasie i hreczanykom :) Smacznego!