zobacz film Wegański pasztet z pieczarek

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania
  • słoik z zamknięciem

Sposób przygotowania:

Przygotuj wcześniej: nasiona słonecznika zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 15 minut, aż napęcznieją i zmiękną.

Krok 1: SMAŻYMY SKŁADNIKI PASZTETU

Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na oliwie lekko rozgrzanej w garnku. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i tymianek. Całość oprószamy solą i pieprzem. Smażymy, aż pieczarki nabiorą koloru. Gdy przyrumienią się z jednej strony, przewracamy je na drugą.

Dodajemy sos sojowy i odsączone nasiona słonecznika. Chwilę smażymy i przekładamy składniki do naczynia robota.

Krok 2: MIELEMY SKŁADNIKI PASZTETU

Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką, wędzoną paprykę, śliwki pokrojone w kostkę i ocet balsamiczny. Całość mielemy na masę przypominającą pasztet.

Krok 3: PRZEKŁADAMY PASZTET DO SŁOICZKA

Pasztet przekładamy do zamykanego słoiczka i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce ok. 3-4 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    207 dni temu
    To bardziej pasta kanapkowy niż pasztet

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    204 dni temu
    W tym przepisie Kinga starała się jak najlepiej odtworzyć smak i wygląd klasycznego pasztetu ze słoika, a nazwa tego dania powstała po to, by osoby, które są na diecie wegańskiej łatwiej znalazły to, czego często szukają. Jeśli jednak masz życzenie, by nazywać to danie pastą kanapkową, obstawiamy, że nie straci ono na wartości i na smaku :) A w to właśnie największa wartość przepisu Kingi. Smacznego!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!