Wegański pasztet z pieczarek

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania
  • słoik z zamknięciem

Sposób przygotowania:

Przygotuj wcześniej: nasiona słonecznika zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 15 minut, aż napęcznieją i zmiękną.

Krok 1: SMAŻYMY SKŁADNIKI PASZTETU

Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na oliwie lekko rozgrzanej w garnku. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i tymianek. Całość oprószamy solą i pieprzem. Smażymy, aż pieczarki nabiorą koloru. Gdy przyrumienią się z jednej strony, przewracamy je na drugą.

Dodajemy sos sojowy i odsączone nasiona słonecznika. Chwilę smażymy i przekładamy składniki do naczynia robota.

Krok 2: MIELEMY SKŁADNIKI PASZTETU

Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką, wędzoną paprykę, śliwki pokrojone w kostkę i ocet balsamiczny. Całość mielemy na masę przypominającą pasztet.

Krok 3: PRZEKŁADAMY PASZTET DO SŁOICZKA

Pasztet przekładamy do zamykanego słoiczka i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce ok. 3-4 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Pasztet z fasoli z grzybami

Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.

Pasztet z fasoli z grzybami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pasztet z krewetek i łososia

Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.

Pasztet z krewetek i łososia sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 8 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    818 dni temu
    czy można go zapiec w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    818 dni temu
    Odradzamy zapiekanie tego pasztetu w piekarniku, stanie się zbyt suchy. Jeśli chcesz przygotować pieczony, wegański pasztet proponujemy ten z innego przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/weganski-pasztet-z-fasoli
  • Gość Gość
    1549 dni temu
    To bardziej pasta kanapkowy niż pasztet

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1546 dni temu
    W tym przepisie Kinga starała się jak najlepiej odtworzyć smak i wygląd klasycznego pasztetu ze słoika, a nazwa tego dania powstała po to, by osoby, które są na diecie wegańskiej łatwiej znalazły to, czego często szukają. Jeśli jednak masz życzenie, by nazywać to danie pastą kanapkową, obstawiamy, że nie straci ono na wartości i na smaku :) A w to właśnie największa wartość przepisu Kingi. Smacznego!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!