Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania
- słoik z zamknięciem
Sposób przygotowania:
Przygotuj wcześniej: nasiona słonecznika zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 15 minut, aż napęcznieją i zmiękną.
Krok 1: SMAŻYMY SKŁADNIKI PASZTETU
Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na oliwie lekko rozgrzanej w garnku. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i tymianek. Całość oprószamy solą i pieprzem. Smażymy, aż pieczarki nabiorą koloru. Gdy przyrumienią się z jednej strony, przewracamy je na drugą.
Dodajemy sos sojowy i odsączone nasiona słonecznika. Chwilę smażymy i przekładamy składniki do naczynia robota.
Krok 2: MIELEMY SKŁADNIKI PASZTETU
Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką, wędzoną paprykę, śliwki pokrojone w kostkę i ocet balsamiczny. Całość mielemy na masę przypominającą pasztet.
Krok 3: PRZEKŁADAMY PASZTET DO SŁOICZKA
Pasztet przekładamy do zamykanego słoiczka i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce ok. 3-4 dni.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!
Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!
Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.
Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Baba drożdżowa
- Kompot z suszu z cytryną
- Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
- Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
- Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
- Truskawkowo-malinowe tiramisu
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Zupa chrzanowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Jarski żurek łemkowski
- Wegański krem ziołowy
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Makaron z pesto z bobu
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Sałatka z kiełkami fasoli
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Tort malinowy
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
- Kanapka łososie są w sosie
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
596 dni temu
czy można go zapiec w piekarniku?
odpowiedz
596 dni temu
Odradzamy zapiekanie tego pasztetu w piekarniku, stanie się zbyt suchy. Jeśli chcesz przygotować pieczony, wegański pasztet proponujemy ten z innego przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/weganski-pasztet-z-fasoli
1328 dni temu
To bardziej pasta kanapkowy niż pasztet
odpowiedz
1325 dni temu
W tym przepisie Kinga starała się jak najlepiej odtworzyć smak i wygląd klasycznego pasztetu ze słoika, a nazwa tego dania powstała po to, by osoby, które są na diecie wegańskiej łatwiej znalazły to, czego często szukają. Jeśli jednak masz życzenie, by nazywać to danie pastą kanapkową, obstawiamy, że nie straci ono na wartości i na smaku :) A w to właśnie największa wartość przepisu Kingi. Smacznego!