Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania
- słoik z zamknięciem
Sposób przygotowania:
Przygotuj wcześniej: nasiona słonecznika zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 15 minut, aż napęcznieją i zmiękną.
Krok 1: SMAŻYMY SKŁADNIKI PASZTETU
Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na oliwie lekko rozgrzanej w garnku. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i tymianek. Całość oprószamy solą i pieprzem. Smażymy, aż pieczarki nabiorą koloru. Gdy przyrumienią się z jednej strony, przewracamy je na drugą.
Dodajemy sos sojowy i odsączone nasiona słonecznika. Chwilę smażymy i przekładamy składniki do naczynia robota.
Krok 2: MIELEMY SKŁADNIKI PASZTETU
Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką, wędzoną paprykę, śliwki pokrojone w kostkę i ocet balsamiczny. Całość mielemy na masę przypominającą pasztet.
Krok 3: PRZEKŁADAMY PASZTET DO SŁOICZKA
Pasztet przekładamy do zamykanego słoiczka i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce ok. 3-4 dni.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makowiec japoński
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Śledź w oleju
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik pistacjowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
945 dni temu
czy można go zapiec w piekarniku?
Odpowiedz
945 dni temu
Odradzamy zapiekanie tego pasztetu w piekarniku, stanie się zbyt suchy. Jeśli chcesz przygotować pieczony, wegański pasztet proponujemy ten z innego przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/weganski-pasztet-z-fasoli
1676 dni temu
To bardziej pasta kanapkowy niż pasztet
Odpowiedz
1673 dni temu
W tym przepisie Kinga starała się jak najlepiej odtworzyć smak i wygląd klasycznego pasztetu ze słoika, a nazwa tego dania powstała po to, by osoby, które są na diecie wegańskiej łatwiej znalazły to, czego często szukają. Jeśli jednak masz życzenie, by nazywać to danie pastą kanapkową, obstawiamy, że nie straci ono na wartości i na smaku :) A w to właśnie największa wartość przepisu Kingi. Smacznego!