zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • keksówkę
  • papier do pieczenia
  • tarkę o dużych oczkach
  • praskę do czosnku
  • robot wielofunkcyjny lub blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

 

Krok 1: Podsmażamy składniki pasztetu

Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy gruszkę startą na tarce o grubych oczkach, sos sojowy, sól i pieprz.

Dodajemy odcedzoną fasolę i smażymy ok. 5 minut, by smaki się połączyły. Pod koniec smażenia doprawiamy całość majerankiem.

Krok 2: Miksujemy składniki pasztetu

Podsmażone warzywa przekładamy do naczynia robota. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę.

Dodajemy żurawiny, mieszamy i przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy włoskie.

Krok 3: Pieczemy pasztet

Pasztet pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i przekładamy na płaski talerz.

Na wierzchu układamy gałązki oregano.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Gość Gość
    92 dni temu
    Zrobiłam wg przepisu i niestety wyszedł jak guma, jakby zakalec.... zastanawiam się czy osobom które piekły wyszła normalna pasztetowa konsystencja?

    odpowiedz

  • Grzegorz Grzegorz
    88 dni temu
    Niestety. Też zakalec...robione ściśle wg przepisu. Nie znam przyczyny. Gruszka była soczysta, ale cały płyn zredukowałem.
  • Gość Gość
    71 dni temu
    Myślę, że za dużo żurawiny. Najlepiej dodawać też taką która nie jest bardzo wilgotna. U mnie sprawdzila się z bakallandu i dodałam garść. Następnym razem robiłam pasztet z tańszaą żurawiną, dałam jej więcej. Smak ten sam, ale konsystencja gumowata.
  • Gość Gość
    95 dni temu
    Musi być olej z pestek winogron czy można użyć innego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    94 dni temu
    Użyłam lnianego i wyszło super
  • Gość Gość
    95 dni temu
    Fasolę z puszki tylko odcedzić czy też przepłukać pod bieżąca wodą?

    odpowiedz

  • GośćA GośćA
    97 dni temu
    A gdyby gotować sucha fasolę to ile by takiego suchego produktu przed na oczenie użyć?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    96 dni temu
    Właśnie też się zastanawiam, ugotowałam 1kg fasoli, teraz zastanawiam się jak dobrać proporcje.W przepisie podana jest waga fasoli przed odlaniem zalewy, ale brakuje mi informacji ile jest samej fasoli .
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    96 dni temu
    Po odsączeniu zalewy uzyskujemy łącznie ok. 700-750 g fasoli, więc właśnie taka ilość tego składnika po ugotowaniu z suchej bazy powinna wystarczyć do przygotowaniu pasztetu. :)
  • Gość Gość
    94 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź. Pasztet będzie zaraz robiony :)
  • Gość Gość
    204 dni temu
    Jak długo jest dobry taki pasztet?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    203 dni temu
    koło tygodnia :) Pamiętaj, że zawsze taki pasztet można zamrozić :)
  • Maria Maria
    451 dni temu
    Smak super tylko konsystencja gumowa🤔 Czy nie byłaby lepsza gdybym zmieliła zimny farsz?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    240 dni temu
    Moze to przez make ziemniaczana..... ja bede dzis robic, zamierzam dodac migdalowa albo kokosowa
  • Łała Łała
    453 dni temu
    Proszę napisać jaki wymiar keksówki, please :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    453 dni temu
    Możesz użyć keksówki o wymiarach 25x12 cm.
  • LAŁA LAŁA
    453 dni temu
    Dziękuję <3
  • Gość Gość
    527 dni temu
    3 puszki fasoli ? jakiej wielkości te puszki by proporcje zostały zachowane ? Niedokładany ten przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    525 dni temu
    1 puszka ma 400 g :)
  • Gość Gość
    466 dni temu
    Przepis Lidla zatem i produkty z ryneczku Lidla - a w sklepie fasola ma standardowe puszki tak jak np. pomidory, groszek itp. 😉. Pozdrawiam ciepło
  • Gość Gość
    570 dni temu
    Fasola z puszki konserwowa - czy gotowana na parze np Bonduelle?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    564 dni temu
    Drogi Gościu, chodzi o fasolę konserwową.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram