zobacz film Wegański pasztet z fasoli

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • keksówkę
  • papier do pieczenia
  • tarkę o dużych oczkach
  • praskę do czosnku
  • robot wielofunkcyjny lub blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

 

Krok 1: Podsmażamy składniki pasztetu

Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy gruszkę startą na tarce o grubych oczkach, sos sojowy, sól i pieprz.

Dodajemy odcedzoną fasolę i smażymy ok. 5 minut, by smaki się połączyły. Pod koniec smażenia doprawiamy całość majerankiem.

Krok 2: Miksujemy składniki pasztetu

Podsmażone warzywa przekładamy do naczynia robota. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę.

Dodajemy żurawiny, mieszamy i przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy włoskie.

Krok 3: Pieczemy pasztet

Pasztet pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i przekładamy na płaski talerz.

Na wierzchu układamy gałązki oregano.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Kredka Kredka
    294 dni temu
    Robiłam 3 razy zgodnie z przepisem. Za pierwszym razem super. 2 pozostałe skorupka na wierzchu, w środku zupa. Nie mam bladego pojęcia co jest przyczyną. Temperatura? Rodzaj fasoli?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    293 dni temu
    Kredka, jeśli fasola nie zostanie bardzo dokładnie odsączona z zalewy, może rozrzedzać masę pasztetu nawet po upieczeniu. Najlepiej przełożyć ją na sitko i na kilka chwil o niej "zapomnieć", by nadmiar płynu został całkowicie oddzielony na tym etapie. Warto też przyjrzeć się masie tuż po zmiksowaniu: jeśli wydaje ci się zbyt luźna, dodaj 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie zmiksuj całość. Temperatura i czas pieczenia są podane właściwie-przy takich ustawieniach pieczemy pasztet z funkcją grzania góra-dół. I ostatnia wskazówka: upieczony pasztet odstawiamy do całkowitego wystudzenia zanim wyjmiemy go z formy. Masa dodatkowo zwiąże się podczas studzenia.
  • bakłażanka bakłażanka
    560 dni temu
    Wyszedł rewelacyjnie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    641 dni temu
    Robiłam i jest pyszny ,zamiast oleju z pestek winogron dałam rzepakowy,ale smak mega .nie wyszedł gumowaty ,ale trochę suchy hmmmm ..może dlatego że dałam mniejsza ilość oleju. Na pewno znowu zrobię , dzięki Lidl 👍

    odpowiedz

  • Gość Gość
    906 dni temu
    Zrobiłam wg przepisu i niestety wyszedł jak guma, jakby zakalec.... zastanawiam się czy osobom które piekły wyszła normalna pasztetowa konsystencja?

    odpowiedz

  • Grzegorz Grzegorz
    902 dni temu
    Niestety. Też zakalec...robione ściśle wg przepisu. Nie znam przyczyny. Gruszka była soczysta, ale cały płyn zredukowałem.
  • Gość Gość
    885 dni temu
    Myślę, że za dużo żurawiny. Najlepiej dodawać też taką która nie jest bardzo wilgotna. U mnie sprawdzila się z bakallandu i dodałam garść. Następnym razem robiłam pasztet z tańszaą żurawiną, dałam jej więcej. Smak ten sam, ale konsystencja gumowata.
  • Gość Gość
    645 dni temu
    Pasztet nie wyszedł, przepis oceniam na minus. Może coś jest niedopowiedziane, niech Lidl zweryfikuje.
  • Gość Gość
    909 dni temu
    Musi być olej z pestek winogron czy można użyć innego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    908 dni temu
    Użyłam lnianego i wyszło super
  • Gość Gość
    909 dni temu
    Fasolę z puszki tylko odcedzić czy też przepłukać pod bieżąca wodą?

    odpowiedz

  • GośćA GośćA
    911 dni temu
    A gdyby gotować sucha fasolę to ile by takiego suchego produktu przed na oczenie użyć?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    910 dni temu
    Właśnie też się zastanawiam, ugotowałam 1kg fasoli, teraz zastanawiam się jak dobrać proporcje.W przepisie podana jest waga fasoli przed odlaniem zalewy, ale brakuje mi informacji ile jest samej fasoli .
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    910 dni temu
    Po odsączeniu zalewy uzyskujemy łącznie ok. 700-750 g fasoli, więc właśnie taka ilość tego składnika po ugotowaniu z suchej bazy powinna wystarczyć do przygotowaniu pasztetu. :)
  • Gość Gość
    908 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź. Pasztet będzie zaraz robiony :)
  • Gość Gość
    1018 dni temu
    Jak długo jest dobry taki pasztet?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1017 dni temu
    koło tygodnia :) Pamiętaj, że zawsze taki pasztet można zamrozić :)
  • Maria Maria
    1265 dni temu
    Smak super tylko konsystencja gumowa🤔 Czy nie byłaby lepsza gdybym zmieliła zimny farsz?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1054 dni temu
    Moze to przez make ziemniaczana..... ja bede dzis robic, zamierzam dodac migdalowa albo kokosowa
  • Łała Łała
    1267 dni temu
    Proszę napisać jaki wymiar keksówki, please :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1267 dni temu
    Możesz użyć keksówki o wymiarach 25x12 cm.
  • LAŁA LAŁA
    1267 dni temu
    Dziękuję <3
  • Gość Gość
    1341 dni temu
    3 puszki fasoli ? jakiej wielkości te puszki by proporcje zostały zachowane ? Niedokładany ten przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1339 dni temu
    1 puszka ma 400 g :)
  • Gość Gość
    1280 dni temu
    Przepis Lidla zatem i produkty z ryneczku Lidla - a w sklepie fasola ma standardowe puszki tak jak np. pomidory, groszek itp. 😉. Pozdrawiam ciepło
  • Gość Gość
    1384 dni temu
    Fasola z puszki konserwowa - czy gotowana na parze np Bonduelle?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1378 dni temu
    Drogi Gościu, chodzi o fasolę konserwową.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!