Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blender
  • formę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

KROK 1: DUSIMY KAPUSTĘ Z WARZYWAMI

Bułkę tartą miksujemy w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju smażymy posiekane cebule, czosnek i kiszoną kapustę, podlewamy wodą i lekko dusimy przez ok. 10 minut, aż woda odparuje. Pozostałe grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Następnie grzyby odcedzamy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FASOLĘ

Gotujemy fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolę miksujemy z jajami i odrobiną wody. Do zmiksowanej fasoli dodajemy kapustę z grzybami, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.

KROK 3: PIECZEMY PASZTET

Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą z grzybami. Przygotowaną masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Po upieczeniu zostawiamy w formie do ostudzenia.

Pasztet możemy podawać na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    246 dni temu
    Na jakie wymiary foremki ten pasztet?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    246 dni temu
    Korzystamy z keksówki o długości 25 cm.
  • Gość Gość
    259 dni temu
    Czy fasola może być z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    259 dni temu
    Nie zalecamy takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    449 dni temu
    Chciałbym zapytać o to samo co przedmówczyni... Bułką tartą z grzybami - kiedy dodajemy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    449 dni temu
    Bułką tartą z grzybami oprószamy formę :)
  • Gość Gość
    475 dni temu
    brak odpowiedzi xD

    odpowiedz

  • Lili Lili
    491 dni temu
    a ta bulke zmiksowana z grzybami to kiedy sie dodaje ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    491 dni temu
    Lili, bułką tartą z grzybami oprószamy formę :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram