
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
- formę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: DUSIMY KAPUSTĘ Z WARZYWAMI
Bułkę tartą miksujemy w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju smażymy posiekane cebule, czosnek i kiszoną kapustę, podlewamy wodą i lekko dusimy przez ok. 10 minut, aż woda odparuje. Pozostałe grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Następnie grzyby odcedzamy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FASOLĘ
Gotujemy fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolę miksujemy z jajami i odrobiną wody. Do zmiksowanej fasoli dodajemy kapustę z grzybami, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.
KROK 3: PIECZEMY PASZTET
Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą z grzybami. Przygotowaną masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Po upieczeniu zostawiamy w formie do ostudzenia.
Pasztet możemy podawać na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.


Kanapka jak śliwka w pasztet
Śliwka to idealny dodatek do pasztetu, a razem stworzą wspaniałe wypełnienie smakowitej kanapki. Spróbuj!

Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.

Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.

Zobacz przepisy
na lato
- Zapiekanka ziemniaczana
- Pancakes z borówkami
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Chili con carne
- Spaghetti à la carbonara
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Krem z dyni
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Guacamole
- Chłodnik z botwiny
- Boczniaki po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Ryż smażony z warzywami
- Zupa pho z wołowiną
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Owsianka na mleku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (26)
816 dni temu
Czy jesli bede piekla w keksowce silikonowej to rowniez mam oproszyc bulka?
odpowiedz
816 dni temu
Nie musisz oprószać silikonowej keksówki bułką. Mimo to zachęcamy, aby to zrobić, gdyż do oprószania używamy w tym przepisie bułki tartej wymieszanej z suszonymi grzybami, co nadaje pasztetowi dodatkowego aromatu :)
1558 dni temu
Czy zamiast czerwonej fasoli można dać białą?
odpowiedz
1558 dni temu
Jak najbardziej :) Smacznego!
1720 dni temu
czy przypadkiem fasoli nie trzeba namoczyć przed gotowaniem?
odpowiedz
1720 dni temu
Jakubie, aby skrócić czas gotowania fasoli, jak najbardziej możesz ją namoczyć kilka godzin wcześniej :)
2016 dni temu
Jest pyszny! Must have na święta :)
odpowiedz
2020 dni temu
Czy fasoli ma być 500 g suchej, czy po ugotowaniu?
odpowiedz
2020 dni temu
Fasola ma być sucha :)
1912 dni temu
Czy można dać fasole z puszki?
1911 dni temu
Kami, możesz użyć fasoli z puszki. Pamiętaj jednak, by bardzo dokładnie odsączyć ją z zalewy.
2367 dni temu
Co zamiast jajka żeby był weganski?
odpowiedz
2366 dni temu
Polecamy artykuł o tym, jakimi produktami najlepiej zastąpić jajko w przepisach -https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach .A do tego przepisu rekomendujemy połączenie siemienia lnianego z wodą lub użycie ¼ szklanki dowolnego purée np. słodkich ziemniaków.
2355 dni temu
Może aquafaba lub mąka ziemniaczana?
2355 dni temu
Może aquafaba lub mąka ziemniaczana?
2429 dni temu
Korzystałam z przepisu z Waszej książki , gdzie nie jest ten przepis, tak dokładnie opisany... Był komentarz do bułki tartej , gdzie napisane było w nawiesie , że oprócz 50 g odrobina do opruszenia formy, więc te 50 gram z grzybami dodałam do całej masy... Hmm jeśli chodzi o fasolę ... W przepisie napisano, że czas przygotowania 90 minut, więc z gotowaniem fasoli byłoby to dłużej... Dlatego moja fasola była z puszki... Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że pasztet będzie taki pyszny. Naprawdę bardzo miło się zaskoczyłam 😊. W tym roku chyba będzie u nas na wigilijnym stole.
odpowiedz
2756 dni temu
Na jakie wymiary foremki ten pasztet?
odpowiedz
2756 dni temu
Korzystamy z keksówki o długości 25 cm.
2769 dni temu
Czy fasola może być z puszki?
odpowiedz
2769 dni temu
Nie zalecamy takiej zamiany :)
326 dni temu
Może być z puszki po odsączeniu z zalewy.
2959 dni temu
Chciałbym zapytać o to samo co przedmówczyni... Bułką tartą z grzybami - kiedy dodajemy?
odpowiedz
2959 dni temu
Bułką tartą z grzybami oprószamy formę :)
2985 dni temu
brak odpowiedzi xD
odpowiedz
3001 dni temu
a ta bulke zmiksowana z grzybami to kiedy sie dodaje ?
odpowiedz
3001 dni temu
Lili, bułką tartą z grzybami oprószamy formę :)
zobacz wszystkie