Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blender
  • formę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

KROK 1: DUSIMY KAPUSTĘ Z WARZYWAMI

Bułkę tartą miksujemy w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju smażymy posiekane cebule, czosnek i kiszoną kapustę, podlewamy wodą i lekko dusimy przez ok. 10 minut, aż woda odparuje. Pozostałe grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Następnie grzyby odcedzamy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FASOLĘ

Gotujemy fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolę miksujemy z jajami i odrobiną wody. Do zmiksowanej fasoli dodajemy kapustę z grzybami, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.

KROK 3: PIECZEMY PASZTET

Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą z grzybami. Przygotowaną masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Po upieczeniu zostawiamy w formie do ostudzenia.

Pasztet możemy podawać na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Kina Kina
    37 dni temu
    Korzystałam z przepisu z Waszej książki , gdzie nie jest ten przepis, tak dokładnie opisany... Był komentarz do bułki tartej , gdzie napisane było w nawiesie , że oprócz 50 g odrobina do opruszenia formy, więc te 50 gram z grzybami dodałam do całej masy... Hmm jeśli chodzi o fasolę ... W przepisie napisano, że czas przygotowania 90 minut, więc z gotowaniem fasoli byłoby to dłużej... Dlatego moja fasola była z puszki... Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że pasztet będzie taki pyszny. Naprawdę bardzo miło się zaskoczyłam 😊. W tym roku chyba będzie u nas na wigilijnym stole.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    363 dni temu
    Na jakie wymiary foremki ten pasztet?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    363 dni temu
    Korzystamy z keksówki o długości 25 cm.
  • Gość Gość
    377 dni temu
    Czy fasola może być z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    377 dni temu
    Nie zalecamy takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    567 dni temu
    Chciałbym zapytać o to samo co przedmówczyni... Bułką tartą z grzybami - kiedy dodajemy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    567 dni temu
    Bułką tartą z grzybami oprószamy formę :)
  • Gość Gość
    592 dni temu
    brak odpowiedzi xD

    odpowiedz

  • Lili Lili
    609 dni temu
    a ta bulke zmiksowana z grzybami to kiedy sie dodaje ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    609 dni temu
    Lili, bułką tartą z grzybami oprószamy formę :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram