Pasztet z fasoli z grzybami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blender
  • formę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

KROK 1: DUSIMY KAPUSTĘ Z WARZYWAMI

Bułkę tartą miksujemy w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju smażymy posiekane cebule, czosnek i kiszoną kapustę, podlewamy wodą i lekko dusimy przez ok. 10 minut, aż woda odparuje. Pozostałe grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Następnie grzyby odcedzamy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FASOLĘ

Gotujemy fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolę miksujemy z jajami i odrobiną wody. Do zmiksowanej fasoli dodajemy kapustę z grzybami, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.

KROK 3: PIECZEMY PASZTET

Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą z grzybami. Przygotowaną masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Po upieczeniu zostawiamy w formie do ostudzenia.

Pasztet możemy podawać na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Gość Gość
    595 dni temu
    Czy jesli bede piekla w keksowce silikonowej to rowniez mam oproszyc bulka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    595 dni temu
    Nie musisz oprószać silikonowej keksówki bułką. Mimo to zachęcamy, aby to zrobić, gdyż do oprószania używamy w tym przepisie bułki tartej wymieszanej z suszonymi grzybami, co nadaje pasztetowi dodatkowego aromatu :)
  • Gość Gość
    1337 dni temu
    Czy zamiast czerwonej fasoli można dać białą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1337 dni temu
    Jak najbardziej :) Smacznego!
  • Jakub Jakub
    1499 dni temu
    czy przypadkiem fasoli nie trzeba namoczyć przed gotowaniem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1499 dni temu
    Jakubie, aby skrócić czas gotowania fasoli, jak najbardziej możesz ją namoczyć kilka godzin wcześniej :)
  • fu fu
    1795 dni temu
    Jest pyszny! Must have na święta :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1799 dni temu
    Czy fasoli ma być 500 g suchej, czy po ugotowaniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1799 dni temu
    Fasola ma być sucha :)
  • Kami Kami
    1690 dni temu
    Czy można dać fasole z puszki?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1690 dni temu
    Kami, możesz użyć fasoli z puszki. Pamiętaj jednak, by bardzo dokładnie odsączyć ją z zalewy.
  • Gość Gość
    2146 dni temu
    Co zamiast jajka żeby był weganski?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2145 dni temu
    Polecamy artykuł o tym, jakimi produktami najlepiej zastąpić jajko w przepisach -https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach .A do tego przepisu rekomendujemy połączenie siemienia lnianego z wodą lub użycie ¼ szklanki dowolnego purée np. słodkich ziemniaków.
  • Gość Gość
    2134 dni temu
    Może aquafaba lub mąka ziemniaczana?
  • Gość Gość
    2134 dni temu
    Może aquafaba lub mąka ziemniaczana?
  • Kina Kina
    2208 dni temu
    Korzystałam z przepisu z Waszej książki , gdzie nie jest ten przepis, tak dokładnie opisany... Był komentarz do bułki tartej , gdzie napisane było w nawiesie , że oprócz 50 g odrobina do opruszenia formy, więc te 50 gram z grzybami dodałam do całej masy... Hmm jeśli chodzi o fasolę ... W przepisie napisano, że czas przygotowania 90 minut, więc z gotowaniem fasoli byłoby to dłużej... Dlatego moja fasola była z puszki... Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że pasztet będzie taki pyszny. Naprawdę bardzo miło się zaskoczyłam 😊. W tym roku chyba będzie u nas na wigilijnym stole.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2534 dni temu
    Na jakie wymiary foremki ten pasztet?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2534 dni temu
    Korzystamy z keksówki o długości 25 cm.
  • Gość Gość
    2548 dni temu
    Czy fasola może być z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2548 dni temu
    Nie zalecamy takiej zamiany :)
  • Gość;,Ewa-Zofia. Gość;,Ewa-Zofia.
    104 dni temu
    Może być z puszki po odsączeniu z zalewy.
  • Gość Gość
    2738 dni temu
    Chciałbym zapytać o to samo co przedmówczyni... Bułką tartą z grzybami - kiedy dodajemy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2738 dni temu
    Bułką tartą z grzybami oprószamy formę :)
  • Gość Gość
    2763 dni temu
    brak odpowiedzi xD

    odpowiedz

  • Lili Lili
    2780 dni temu
    a ta bulke zmiksowana z grzybami to kiedy sie dodaje ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2780 dni temu
    Lili, bułką tartą z grzybami oprószamy formę :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!