Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blender
  • formę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

KROK 1: DUSIMY KAPUSTĘ Z WARZYWAMI

Bułkę tartą miksujemy w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju smażymy posiekane cebule, czosnek i kiszoną kapustę, podlewamy wodą i lekko dusimy przez ok. 10 minut, aż woda odparuje. Pozostałe grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Następnie grzyby odcedzamy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FASOLĘ

Gotujemy fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolę miksujemy z jajami i odrobiną wody. Do zmiksowanej fasoli dodajemy kapustę z grzybami, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.

KROK 3: PIECZEMY PASZTET

Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą z grzybami. Przygotowaną masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Po upieczeniu zostawiamy w formie do ostudzenia.

Pasztet możemy podawać na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    131 dni temu
    Czy zamiast czerwonej fasoli można dać białą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    130 dni temu
    Jak najbardziej :) Smacznego!
  • Jakub Jakub
    293 dni temu
    czy przypadkiem fasoli nie trzeba namoczyć przed gotowaniem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    292 dni temu
    Jakubie, aby skrócić czas gotowania fasoli, jak najbardziej możesz ją namoczyć kilka godzin wcześniej :)
  • fu fu
    589 dni temu
    Jest pyszny! Must have na święta :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    593 dni temu
    Czy fasoli ma być 500 g suchej, czy po ugotowaniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    592 dni temu
    Fasola ma być sucha :)
  • Kami Kami
    484 dni temu
    Czy można dać fasole z puszki?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    483 dni temu
    Kami, możesz użyć fasoli z puszki. Pamiętaj jednak, by bardzo dokładnie odsączyć ją z zalewy.
  • Gość Gość
    940 dni temu
    Co zamiast jajka żeby był weganski?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    938 dni temu
    Polecamy artykuł o tym, jakimi produktami najlepiej zastąpić jajko w przepisach -https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach .A do tego przepisu rekomendujemy połączenie siemienia lnianego z wodą lub użycie ¼ szklanki dowolnego purée np. słodkich ziemniaków.
  • Gość Gość
    928 dni temu
    Może aquafaba lub mąka ziemniaczana?
  • Gość Gość
    928 dni temu
    Może aquafaba lub mąka ziemniaczana?
  • Kina Kina
    1002 dni temu
    Korzystałam z przepisu z Waszej książki , gdzie nie jest ten przepis, tak dokładnie opisany... Był komentarz do bułki tartej , gdzie napisane było w nawiesie , że oprócz 50 g odrobina do opruszenia formy, więc te 50 gram z grzybami dodałam do całej masy... Hmm jeśli chodzi o fasolę ... W przepisie napisano, że czas przygotowania 90 minut, więc z gotowaniem fasoli byłoby to dłużej... Dlatego moja fasola była z puszki... Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że pasztet będzie taki pyszny. Naprawdę bardzo miło się zaskoczyłam 😊. W tym roku chyba będzie u nas na wigilijnym stole.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1328 dni temu
    Na jakie wymiary foremki ten pasztet?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1328 dni temu
    Korzystamy z keksówki o długości 25 cm.
  • Gość Gość
    1342 dni temu
    Czy fasola może być z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1341 dni temu
    Nie zalecamy takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    1532 dni temu
    Chciałbym zapytać o to samo co przedmówczyni... Bułką tartą z grzybami - kiedy dodajemy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1531 dni temu
    Bułką tartą z grzybami oprószamy formę :)
  • Gość Gość
    1557 dni temu
    brak odpowiedzi xD

    odpowiedz

  • Lili Lili
    1574 dni temu
    a ta bulke zmiksowana z grzybami to kiedy sie dodaje ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1573 dni temu
    Lili, bułką tartą z grzybami oprószamy formę :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram