Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
- formę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: DUSIMY KAPUSTĘ Z WARZYWAMI
Bułkę tartą miksujemy w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju smażymy posiekane cebule, czosnek i kiszoną kapustę, podlewamy wodą i lekko dusimy przez ok. 10 minut, aż woda odparuje. Pozostałe grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Następnie grzyby odcedzamy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FASOLĘ
Gotujemy fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolę miksujemy z jajami i odrobiną wody. Do zmiksowanej fasoli dodajemy kapustę z grzybami, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.
KROK 3: PIECZEMY PASZTET
Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą z grzybami. Przygotowaną masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Po upieczeniu zostawiamy w formie do ostudzenia.
Pasztet możemy podawać na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.
Kanapka jak śliwka w pasztet
Śliwka to idealny dodatek do pasztetu, a razem stworzą wspaniałe wypełnienie smakowitej kanapki. Spróbuj!
Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.
Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Karp pieczony z grzybami
- Gulasz z dzika z grzybami
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Kruche zajączki maślane
- Burger z fasoli z kremem z mango
- Zielone curry z groszkiem cukrowym
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Kapuśniak gryczany
- Kurczak w kwasie chlebowym
- Trufle z ciecierzycy
- Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- Smażona minisałata rzymska
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
- Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Ciastka pisanki
- Wieniec wielkanocny
- Kotleciki jagnięce
- Bigos rybny
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Palia w cytrynach
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (26)
595 dni temu
Czy jesli bede piekla w keksowce silikonowej to rowniez mam oproszyc bulka?
odpowiedz
595 dni temu
Nie musisz oprószać silikonowej keksówki bułką. Mimo to zachęcamy, aby to zrobić, gdyż do oprószania używamy w tym przepisie bułki tartej wymieszanej z suszonymi grzybami, co nadaje pasztetowi dodatkowego aromatu :)
1337 dni temu
Czy zamiast czerwonej fasoli można dać białą?
odpowiedz
1337 dni temu
Jak najbardziej :) Smacznego!
1499 dni temu
czy przypadkiem fasoli nie trzeba namoczyć przed gotowaniem?
odpowiedz
1499 dni temu
Jakubie, aby skrócić czas gotowania fasoli, jak najbardziej możesz ją namoczyć kilka godzin wcześniej :)
1795 dni temu
Jest pyszny! Must have na święta :)
odpowiedz
1799 dni temu
Czy fasoli ma być 500 g suchej, czy po ugotowaniu?
odpowiedz
1799 dni temu
Fasola ma być sucha :)
1690 dni temu
Czy można dać fasole z puszki?
1690 dni temu
Kami, możesz użyć fasoli z puszki. Pamiętaj jednak, by bardzo dokładnie odsączyć ją z zalewy.
2146 dni temu
Co zamiast jajka żeby był weganski?
odpowiedz
2145 dni temu
Polecamy artykuł o tym, jakimi produktami najlepiej zastąpić jajko w przepisach -https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach .A do tego przepisu rekomendujemy połączenie siemienia lnianego z wodą lub użycie ¼ szklanki dowolnego purée np. słodkich ziemniaków.
2134 dni temu
Może aquafaba lub mąka ziemniaczana?
2134 dni temu
Może aquafaba lub mąka ziemniaczana?
2208 dni temu
Korzystałam z przepisu z Waszej książki , gdzie nie jest ten przepis, tak dokładnie opisany... Był komentarz do bułki tartej , gdzie napisane było w nawiesie , że oprócz 50 g odrobina do opruszenia formy, więc te 50 gram z grzybami dodałam do całej masy... Hmm jeśli chodzi o fasolę ... W przepisie napisano, że czas przygotowania 90 minut, więc z gotowaniem fasoli byłoby to dłużej... Dlatego moja fasola była z puszki... Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że pasztet będzie taki pyszny. Naprawdę bardzo miło się zaskoczyłam 😊. W tym roku chyba będzie u nas na wigilijnym stole.
odpowiedz
2534 dni temu
Na jakie wymiary foremki ten pasztet?
odpowiedz
2534 dni temu
Korzystamy z keksówki o długości 25 cm.
2548 dni temu
Czy fasola może być z puszki?
odpowiedz
2548 dni temu
Nie zalecamy takiej zamiany :)
104 dni temu
Może być z puszki po odsączeniu z zalewy.
2738 dni temu
Chciałbym zapytać o to samo co przedmówczyni... Bułką tartą z grzybami - kiedy dodajemy?
odpowiedz
2738 dni temu
Bułką tartą z grzybami oprószamy formę :)
2763 dni temu
brak odpowiedzi xD
odpowiedz
2780 dni temu
a ta bulke zmiksowana z grzybami to kiedy sie dodaje ?
odpowiedz
2780 dni temu
Lili, bułką tartą z grzybami oprószamy formę :)
zobacz wszystkie