Pasztet z ryby z pieczarkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik nagrzać do 180°C

Przygotuj wcześniej

2 jajka ugotuj na twardo. Chleb namocz w mleku. 

Przygotowanie

Pstrągi w środku i na zewnątrz nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w ćwiartki, zawinąć w folię razem z rybą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez mniej więcej 30 minut. Wyjmujemy rybę z folii, ostudzamy.
Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy pieczarki razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
Chleb moczymy w mleku. Ostudzoną rybę, cebulę, 2/3 usmażonych pieczarek, odciśnięty z mleka chleb oraz jaja na twardo mielimy w maszynce do mięsa. Masę mieszamy z surowymi jajkami, resztą pieczarek. Natkę pietruszki siekamy. Masę doprawiamy posiekaną pietruszką, tymiankiem, papryką, pieprzem, solą i niewielką ilością gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Foremkę (keksówkę) wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do foremki. Wyrównujemy dokładnie wierzch dłonią, zwilżoną wodą. Pieczemy około 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    20 dni temu
    najpierw jest żeby ugotować jaja na twardo a potem żeby dodać surowe ....

    odpowiedz

  • ja-nina ja-nina
    142 dni temu
    Czy można zamrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    142 dni temu
    Ja-nina, jak najbardziej-pasztet świetnie nadaje się do mrożenia, a po rozmrożeniu nie traci swoich właściwości. Należy tylko pamiętać, by całkowicie wystudzić go po upieczeniu.
  • Gość Gość
    1580 dni temu
    Co z czosnkiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1579 dni temu
    Przciskamy przez praskę i dodajemy do pieczarek :)
  • Hans Hans
    2992 dni temu
    fajny przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3451 dni temu
    Kasiu, możesz pasztet zamrozić, jednak nie zalecamy przechowywać go w zamrażalniku dłużej niż miesiąc. Produkty gotowe przechowuje się mrożone znacznie krócej niż surowe składniki.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3451 dni temu
    Czy możecie podawać w waszych przepisach ile czasu można przechowywać dany produkt, jakie mogą być sposoby konserwacji, itp. Np czy ten pasztet można zamrozić, a jeśli tak to czy termin przechowywania jest jak dla ryb (3mce), czy może dłuższy? Ile można przechowywać świeży produkt? Dziękuję

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3670 dni temu
    Pstrąga zastąpiłam dorszem, użyłam także chleba żytniego gruboziarnistego. Pasztet wyśmienity :) Także dla osób dbających o linię. Polecam

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!