Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik nagrzać do 180°C
Przygotuj wcześniej
2 jajka ugotuj na twardo. Chleb namocz w mleku.
Przygotowanie
Pstrągi w środku i na zewnątrz nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w ćwiartki, zawinąć w folię razem z rybą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez mniej więcej 30 minut. Wyjmujemy rybę z folii, ostudzamy.
Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy pieczarki razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
Chleb moczymy w mleku. Ostudzoną rybę, cebulę, 2/3 usmażonych pieczarek, odciśnięty z mleka chleb oraz jaja na twardo mielimy w maszynce do mięsa. Masę mieszamy z surowymi jajkami, resztą pieczarek. Natkę pietruszki siekamy. Masę doprawiamy posiekaną pietruszką, tymiankiem, papryką, pieprzem, solą i niewielką ilością gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Foremkę (keksówkę) wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do foremki. Wyrównujemy dokładnie wierzch dłonią, zwilżoną wodą. Pieczemy około 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
Śledź marynowany w pieczonych burakach
Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.
Świąteczne śledzie po cygańsku
Śledź lubi warzywa. Zobacz, jakie pyszne będzie połączenie filetów śledziowych z cebulą, porem, papryką…
Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik piernikowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
257 dni temu
najpierw jest żeby ugotować jaja na twardo a potem żeby dodać surowe ....
odpowiedz
379 dni temu
Czy można zamrozić?
odpowiedz
378 dni temu
Ja-nina, jak najbardziej-pasztet świetnie nadaje się do mrożenia, a po rozmrożeniu nie traci swoich właściwości. Należy tylko pamiętać, by całkowicie wystudzić go po upieczeniu.
1816 dni temu
Co z czosnkiem?
odpowiedz
1815 dni temu
Przciskamy przez praskę i dodajemy do pieczarek :)
3229 dni temu
fajny przepis
odpowiedz
3687 dni temu
Kasiu, możesz pasztet zamrozić, jednak nie zalecamy przechowywać go w zamrażalniku dłużej niż miesiąc. Produkty gotowe przechowuje się mrożone znacznie krócej niż surowe składniki.
odpowiedz
3688 dni temu
Czy możecie podawać w waszych przepisach ile czasu można przechowywać dany produkt, jakie mogą być sposoby konserwacji, itp. Np czy ten pasztet można zamrozić, a jeśli tak to czy termin przechowywania jest jak dla ryb (3mce), czy może dłuższy? Ile można przechowywać świeży produkt? Dziękuję
odpowiedz
3907 dni temu
Pstrąga zastąpiłam dorszem, użyłam także chleba żytniego gruboziarnistego. Pasztet wyśmienity :) Także dla osób dbających o linię. Polecam
odpowiedz