Świąteczne śledzie po cygańsku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Śledzie moczymy w wodzie z octem od 3 do 4 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, osączamy i kroimy w dużą kostkę.
Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w dużą kostkę. Por kroimy w plasterki, a następnie w połówki. Czosnek obieramy i miażdżymy.
Mieszamy delikatnie cukier ze szczyptą ostrej papryki oraz pieprzu. Stopniowo dodajemy na zmianę: musztardę, ketchup oraz olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił.

Jak podawać

Przekładamy śledzie do miski, dodajemy ogórki konserwowe, cebulę, por oraz czosnek. Dodajemy przygotowany wcześniej sos i całość dokładnie mieszamy. Gotowe danie podajemy schłodzone.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    796 dni temu
    Jak długo można przechowywać tak przygotowane śledzie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    795 dni temu
    Do kilku dni, oczywiście w lodówce ;)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1521 dni temu
    Zalej śledzie zimną wodą i dodaj odrobinę octu (2-3 łyżeczki).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1521 dni temu
    Ile potrzeba wody i octu do moczenia śledzi?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1538 dni temu
    Mniam,również fajny przepis na śledzika,na imprezy i przyjęcia jak znalazł :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram