Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Śledzie moczymy w wodzie z octem od 3 do 4 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, osączamy i kroimy w dużą kostkę.
Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w dużą kostkę. Por kroimy w plasterki, a następnie w połówki. Czosnek obieramy i miażdżymy.
Mieszamy delikatnie cukier ze szczyptą ostrej papryki oraz pieprzu. Stopniowo dodajemy na zmianę: musztardę, ketchup oraz olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił.
Jak podawać
Przekładamy śledzie do miski, dodajemy ogórki konserwowe, cebulę, por oraz czosnek. Dodajemy przygotowany wcześniej sos i całość dokładnie mieszamy. Gotowe danie podajemy schłodzone.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.
Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…
Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.
Śledź marynowany w pieczonych burakach
Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.
Śledzie po cygańsku to potrawa, która łączy w sobie smakowite tradycje i unikalną historię, przenosząc swoim smakiem w czasie do świątecznych stołów naszych przodków. Jak przygotować taką aromatyczną rybę z dodatkami? Poznaj nasze wskazówki na doskonałe śledzie po cygańsku.
Śledzie po cygańsku — przepis na tradycyjną, świąteczną potrawę
Śledź po cygańsku to znakomita potrawa przyrządzana na święta, która z Romami nie ma zbyt dużo wspólnego. Śledzie po cygańsku mają swoje korzenie w tradycyjnej kuchni żydowskiej, a ich „cygańskość” odnosi się do bogactwa smaków oraz aromatów, jakie kryje w sobie ta potrawa.
Dawny przepis na śledzie po cygańsku, który przygotowywany był na święta w domach żydowskich i nie tylko, zawierał śledzie marynowane w mieszance z octu, cukru i cebuli oraz przypraw. Wraz z biegiem czasu do klasycznego przepisu na śledzie po cygańsku dodano także bardziej nowoczesne dodatki takie jak cebulę ogórki konserwowe, pomidory, musztardę czy ketchup, nadając tej potrawie zupełnie odmiennego charakteru.
Na przestrzeni lat potrawa ta zyskała niezwykłą popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i prostocie przygotowania. Śledzie po cygańsku stały się nieodłącznym elementem wigilijnego stołu i świątecznych przyjęć, zdobywając uznanie zarówno wśród tradycjonalistów, jak i miłośników nowoczesnej kuchni.
Śledzie po cygańsku — co do nich dodać?
Śledzie po cygańsku z tytułowego przepisu to niezwykle pyszna i prosta w przygotowaniu wersja tego tradycyjnego dania — i jak zwykle niejedyna! Jak zrobić śledzie po cygańsku inaczej? Do naszego przepisu na świąteczne śledzie po cygańsku możesz dodać jeszcze kilka składników, aby jeszcze bardziej podkręcić smak tego pysznego dania.
Jeśli w naszej recepturze brakuje Ci odświeżenia i rześkości, to musisz koniecznie rozważyć dodanie do swojej sałatki śledziowej po cygańsku posiekanych ziół np. koperku lub natki pietruszki. Dobrym pomysłem może okazać się także dodanie do śledzi rodzynek oraz orzechów, które dodadzą potrawie słodkości i interesującej struktury.
Do rodzynek i orzechów warto dodać także plasterki kwaśnych jabłek oraz szczyptę pieprzu cayenne — w ten sposób cała potrawa zyska większą głębię smaku i aromatu! Jeśli nie przepadasz za jabłkami, możesz wymienić je na dojrzałą gruszkę lub morelę, albo suszoną żurawinę i migdały.
W naszym przepisie znajdziesz ogórka konserwowego, ale jeśli za nim nie przepadasz, możesz podmienić go na wersję kiszoną lub piklowaną albo całkiem z niego zrezygnować na rzecz innych pikli np. piklowanej czerwonej cebuli lub rzodkiewki, albo zastąpić te składniki podsmażonymi pieczarkami.
Świąteczne śledzie po cygańsku to nie tylko danie, lecz także kulinarne doświadczenie, które przenosi nas w świat tradycji i smaków. Przygotuj je z pasją, eksperymentując z dodatkami i podziel się ich wyjątkowym smakiem z najbliższymi.
Jak zrobić śledzie po cygańsku?
Jak zrobić śledzie wigilijne tak, aby smakowały, jak w najlepszej restauracji? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka trików i wskazówek, dzięki którym Twoje świąteczne śledzie po cygańsku staną się jeszcze smaczniejsze!
Przygotowywanie pysznych śledzi po cygańsku zacznij od wyboru świeżych składników. Szczególną uwagę zwróć na rybę — wybierz świeże filety śledziowe najwyższej jakości, aby uzyskać delikatny smak potrawy. Jeśli nie masz możliwości zakupu świeżych, wybierz wersję zasolankowaną.
Wybrane śledzie dokładnie oporządź i potnij na mniejsze kawałki, a potem pozwól im się marynować przez co najmniej 12 godzin. Im dłużej ryba będzie się marynować, tym intensywniejszy będzie jej smak.
Kluczem do uzyskania dobrych śledzi jest odpowiednio przygotowana marynata. Dostosuj ilość octu, cukru i wszystkich przypraw do własnych upodobań, tworząc unikatową recepturę. Pamiętaj o tym, aby nie przesadzić z octem oraz cukrem — te dwa składniki powinny być dodane w podobnych proporcjach, aby żaden ze smaków nie zdominował za bardzo samej ryby. Do marynaty dodaj także inne przyprawy takie jak ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, gorczycę lub czosnek niedźwiedzi.
Aby zachować odświeżający i lekki charakter tej potrawy, postaraj się dodać do niej jak najwięcej surowych twardych i chrupiących warzyw. Nie bój się wzbogacić klasycznego przepisu o marchew, selera naciowego, a nawet szparagi czy koperek.
Odważ się i otwórz na eksperymenty! Dodaj do śledzi po cygańsku kilka nietypowych składników, zachowując przy tym esencję tego kulinarnego klasyka. Baw się dodatkami, by nadać potrawie bardziej nowoczesnego wymiaru. Niech aromatyczne śledzie po cygańsku staną się integralną częścią naszych świątecznych tradycji, nie tylko w tej znanej i lubianej, klasycznej odsłonie, ale również w bardziej autorskich wariantach!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny makowiec
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Sałatka gyros
- Sernik krakowski
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1084 dni temu
Jaka proporcja octu do wody?
odpowiedz
1084 dni temu
Śledzie należy umieścić w misce i zalać taką ilością wody, aby znalazły się one pod jej powierzchnią. Do tego dodajemy 3 łyżki octu. Jeżeli lubisz jednak wyraźniejszy smak, możesz dodać go nieco więcej. Rekomendujemy jednak, aby nie przekraczać ilości 4 łyżek octu.
3281 dni temu
Jak długo można przechowywać tak przygotowane śledzie.
odpowiedz
3280 dni temu
Do kilku dni, oczywiście w lodówce ;)
4006 dni temu
Zalej śledzie zimną wodą i dodaj odrobinę octu (2-3 łyżeczki).
odpowiedz
4006 dni temu
Ile potrzeba wody i octu do moczenia śledzi?
odpowiedz
4023 dni temu
Mniam,również fajny przepis na śledzika,na imprezy i przyjęcia jak znalazł :)
odpowiedz