Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek do gotowania na parze
 - moździerz
 - rozgrzej piekarnik do 170°C
 
Przygotuj wcześniej
WAŻNE! Potrawę warto przygotować dzień przed planowanym podaniem.
Przed przystąpieniem do gotowania zawijamy wyczyszczone, nieobrane buraki w folię aluminiową i pieczemy do miękkości nawet przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg).
Gotujemy 1 jajo na twardo.
Przygotowanie
Śledzie kroimy na skos w paski i rozkładamy je na talerzu. Cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do miski, dodajemy ok. 25 ml oleju rzepakowego i ocet spirytusowy. Śledzie polewamy cebulą z olejem i octem. Odstawiamy.
Upieczone i obrane buraki kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Przekładamy do miski. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, drobniejszą niż buraki. Dodajemy do miski, doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny, dodajemy sól, biały pieprz i niewielką ilość oleju rzepakowego (ok. 25 ml). Mieszamy. Odstawiamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy na parze przez mniej więcej 10-15 minut. Zestawiamy z ognia, przekładamy je do naczynia. 2 ząbki czosnku siekamy i dodajemy do parujących ziemniaków. Pół pęczka natki pietruszki siekamy, dodajemy do ziemniaków, wszystko skrapiamy 25 ml oleju rzepakowego i sokiem z 1/2 cytryny. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy.
Sos
Do miseczki wbijamy 1 żółtko. Czosnek, siekamy i rozcieramy w moździerzu razem z pozostałą natką pietruszki, niewielką ilością soli i kilkoma kroplami oleju rzepakowego i łyżeczką musztardy dijon. Dodajemy do żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z 1/2 cytryny i lejemy cienkim strumieniem 100 ml oleju, cały czas mieszając.
Jak podawać
W 2 miskach układamy warstwowo: buraki, śledzie z cebulą, buraki, na samym końcu zamarynowane ziemniaki. Całość dekorujemy pozostałymi burakami. Jajko ugotowane na twardo kroimy na mniejsze części i dekorujemy nimi sałatkę w obu miskach. Całość polewamy niewielką ilością sosu (resztę przelewamy do sosjerki) i dekorujemy pietruszką.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
 - Spaghetti carbonara
 - Przekąski sylwestrowe
 - Krokiety z mięsem
 - Pieczona ryba po grecku
 - Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
 - Pistacjowy sernik baskijski
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Najlepsza sałatka z tortellini
 - Śledź w oleju
 - Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
 - Makowiec japoński
 - Barszcz czerwony z ziemniakami
 - Burek ze szpinakiem
 - Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
 - Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
 - Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Klasyczna sałatka grecka
 - Bardzo puszysty sernik z wiaderka
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (15)
2149 dni temu
Chodzi o solone filety śledziowe :)
Odpowiedz
2151 dni temu
Czy śledzie mają być w oleju?
Odpowiedz
3974 dni temu
Mikjam, jedno opakowanie ma około 200g.
Odpowiedz
3974 dni temu
Jak rozumieć 2 opakowania filetów śledziowych? Jak duże powinny być te opakowania?
Odpowiedz
4163 dni temu
Takie pochlebne komentarze a mnie aż zemdliło jak spróbowałam. Chyba mi nie wyszło w takim razie. Wszystko wyrzuciłam!
Odpowiedz
4707 dni temu
Żenada!!! co z tego ze jest przepis jak w Lidlu nie ma matjasów. Zapytałem kierownika sklepu gdzie sie znajduja reklamowane Matiasy. Kierowniczka odpowiedziała mi ze przyjechały znikome ilosci Matiasów które zostały sprzedane w pierwszy dzien trwania promocji. Czy osoby odpowiedzoalne za zaopatrzenie sugeruja sie wogle iloscia mieszkanców w danym miescie??? Tak samo jest z innymi towarami z gazetki. Przyjezdza raptem kilka sztuk na 100tys miasto. ŻENADA!!!
Odpowiedz
4707 dni temu
lenio, masz rację - warto ją zrobić, najlepiej szybciutko! :-)
Odpowiedz
4707 dni temu
Mr. Pyra - w imieniu Karola dziękujemy za opinię i cieszymy się, że razem z Okrasą mogliśmy Cię zainspirować! Polecamy się także z innymi przepisami.
Odpowiedz
4707 dni temu
Moniko, fajnie, że spodobał Ci się przepis i sałatka smakowała. Pieczenie buraków lepiej zachowuje ich aromat i naturalną słodycz, niż gotowanie. Miło nam, że danie Karola Cię zainspirowało :-) Wpada do nas systematycznie po kolejne pyszne przepisy!
Odpowiedz
4707 dni temu
Robię podobną sałatkę od lat ale nigdy w tak wspaniały sposób nie przyrządzałem pyrek. Bardzo dobra sałatka, dzięki Karol.
Odpowiedz
4707 dni temu
Bardzo dobra salatka. Pierwszy raz pieklam buraki i chyba zostane przy tym sposobie, podczas przyrzadzania innych potraw - super. Doprawienie ziemniaczkow czosnkiem i pietruszka rowniez wykorzystam do innych dan. Maja niesamowity aromat :)
Odpowiedz
4708 dni temu
Róbcie ją szybciutko pyyszna ja już smakuję
Odpowiedz
4709 dni temu
Tirinti, na pewno będzie smaczne! Próbowaliśmy, więc ręczymy. A kuchnia... no cóż, przed świętami należy jej się porządne sprzątanie, w prezencie! :-)
Odpowiedz
4709 dni temu
Pewnie będzie smaczne, natomiast moja kuchnia to pobojowisko. Panie Karolu może następnym razem coś wymagającego mniej garnków i misek.
Odpowiedz
4711 dni temu
Super
Odpowiedz
zobacz wszystkie