Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek do gotowania na parze
- moździerz
- rozgrzej piekarnik do 170°C
Przygotuj wcześniej
WAŻNE! Potrawę warto przygotować dzień przed planowanym podaniem.
Przed przystąpieniem do gotowania zawijamy wyczyszczone, nieobrane buraki w folię aluminiową i pieczemy do miękkości nawet przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg).
Gotujemy 1 jajo na twardo.
Przygotowanie
Śledzie kroimy na skos w paski i rozkładamy je na talerzu. Cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do miski, dodajemy ok. 25 ml oleju rzepakowego i ocet spirytusowy. Śledzie polewamy cebulą z olejem i octem. Odstawiamy.
Upieczone i obrane buraki kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Przekładamy do miski. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, drobniejszą niż buraki. Dodajemy do miski, doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny, dodajemy sól, biały pieprz i niewielką ilość oleju rzepakowego (ok. 25 ml). Mieszamy. Odstawiamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy na parze przez mniej więcej 10-15 minut. Zestawiamy z ognia, przekładamy je do naczynia. 2 ząbki czosnku siekamy i dodajemy do parujących ziemniaków. Pół pęczka natki pietruszki siekamy, dodajemy do ziemniaków, wszystko skrapiamy 25 ml oleju rzepakowego i sokiem z 1/2 cytryny. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy.
Sos
Do miseczki wbijamy 1 żółtko. Czosnek, siekamy i rozcieramy w moździerzu razem z pozostałą natką pietruszki, niewielką ilością soli i kilkoma kroplami oleju rzepakowego i łyżeczką musztardy dijon. Dodajemy do żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z 1/2 cytryny i lejemy cienkim strumieniem 100 ml oleju, cały czas mieszając.
Jak podawać
W 2 miskach układamy warstwowo: buraki, śledzie z cebulą, buraki, na samym końcu zamarynowane ziemniaki. Całość dekorujemy pozostałymi burakami. Jajko ugotowane na twardo kroimy na mniejsze części i dekorujemy nimi sałatkę w obu miskach. Całość polewamy niewielką ilością sosu (resztę przelewamy do sosjerki) i dekorujemy pietruszką.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.
Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.
Sałatka z salami
Pyszne połączenie ziemniaków, pieczarek, suszonych pomidorów oraz plastrów salami w postaci wyśmienitej sycącej sałatki!
Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
1823 dni temu
Chodzi o solone filety śledziowe :)
odpowiedz
1824 dni temu
Czy śledzie mają być w oleju?
odpowiedz
3647 dni temu
Mikjam, jedno opakowanie ma około 200g.
odpowiedz
3647 dni temu
Jak rozumieć 2 opakowania filetów śledziowych? Jak duże powinny być te opakowania?
odpowiedz
3836 dni temu
Takie pochlebne komentarze a mnie aż zemdliło jak spróbowałam. Chyba mi nie wyszło w takim razie. Wszystko wyrzuciłam!
odpowiedz
4380 dni temu
Żenada!!! co z tego ze jest przepis jak w Lidlu nie ma matjasów. Zapytałem kierownika sklepu gdzie sie znajduja reklamowane Matiasy. Kierowniczka odpowiedziała mi ze przyjechały znikome ilosci Matiasów które zostały sprzedane w pierwszy dzien trwania promocji. Czy osoby odpowiedzoalne za zaopatrzenie sugeruja sie wogle iloscia mieszkanców w danym miescie??? Tak samo jest z innymi towarami z gazetki. Przyjezdza raptem kilka sztuk na 100tys miasto. ŻENADA!!!
odpowiedz
4380 dni temu
lenio, masz rację - warto ją zrobić, najlepiej szybciutko! :-)
odpowiedz
4380 dni temu
Mr. Pyra - w imieniu Karola dziękujemy za opinię i cieszymy się, że razem z Okrasą mogliśmy Cię zainspirować! Polecamy się także z innymi przepisami.
odpowiedz
4380 dni temu
Moniko, fajnie, że spodobał Ci się przepis i sałatka smakowała. Pieczenie buraków lepiej zachowuje ich aromat i naturalną słodycz, niż gotowanie. Miło nam, że danie Karola Cię zainspirowało :-) Wpada do nas systematycznie po kolejne pyszne przepisy!
odpowiedz
4380 dni temu
Robię podobną sałatkę od lat ale nigdy w tak wspaniały sposób nie przyrządzałem pyrek. Bardzo dobra sałatka, dzięki Karol.
odpowiedz
4380 dni temu
Bardzo dobra salatka. Pierwszy raz pieklam buraki i chyba zostane przy tym sposobie, podczas przyrzadzania innych potraw - super. Doprawienie ziemniaczkow czosnkiem i pietruszka rowniez wykorzystam do innych dan. Maja niesamowity aromat :)
odpowiedz
4381 dni temu
Róbcie ją szybciutko pyyszna ja już smakuję
odpowiedz
4382 dni temu
Tirinti, na pewno będzie smaczne! Próbowaliśmy, więc ręczymy. A kuchnia... no cóż, przed świętami należy jej się porządne sprzątanie, w prezencie! :-)
odpowiedz
4383 dni temu
Pewnie będzie smaczne, natomiast moja kuchnia to pobojowisko. Panie Karolu może następnym razem coś wymagającego mniej garnków i misek.
odpowiedz
4385 dni temu
Super
odpowiedz
zobacz wszystkie