zobacz film Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wykałaczki
  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg)

Filetowanie pstrągów

Wszystkie pstrągi należy oskrobać. Każdego pstrąga nacinamy od strony grzbietowej (od głowy w dół, jednym cięciem). Gdy struna grzbietowa się odsłoni, wystarczy przebić nóż do końca, a następnie przesunąć nóż po strunie grzbietowej, delikatnie, w stronę ogona. Odcinamy głowę razem z jedną płetwą. Oddzielamy od siebie filety. Z każdego fileta odcinamy od strony grzbietu kawałki ryby, wyrównując filety.

Marynata do pstrągów

Rozkruszamy w moździerzu 5 g suszonej kolendry. 2 ząbki czosnku siekamy, wrzucamy do moździerza, dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek, ucieramy, następnie ponownie dodajemy około 50 ml oliwy i ponownie ucieramy. Filety smarujemy marynatą na całej długości, od strony wewnętrznej. Tak zamarynowane pstrągi wkładamy do lodówki na mniej więcej 10 minut.
Po 10 minutach wyjmujemy zamarynowanego już pstrąga z lodówki, każdy filet doprawiamy niewielką ilością skórki z limonki i solą. Na każdy filet kładziemy po kilka gałązek kopru. Każdy filet delikatnie zawijamy w rulon i spinamy za pomocą wykałaczki. Każdy kawałek ryby doprawiamy małą ilością soli. Tak przygotowane pstrągi układamy na pergaminie w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na 12-15 minut.

Warzywa

2 ząbki czosnku kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę, do garnka wlewamy 10 ml oliwy z oliwek. Bakłażan pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy go na rozgrzany tłuszcz, zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i chwilę smażymy, często mieszając.
Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Gdy bakłażan zaczyna robić się przezroczysty, dolewamy mniej więcej 5-10 ml oliwy i dodajemy cukinię. Cukinia musi się tylko lekko zblanszować. Do lekko przesmażonej cukinii dodajemy pokrojoną cebulę i pokrojone w plastry ząbki czosnku. Często mieszamy. Warzywa przekładamy na talerz.
Ponownie do garnka dodajemy 5-10 ml oliwy. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę i chwilę smażymy, po czym przekładamy na talerz z warzywami.

Sos

Do garnka, w którym smażyliśmy warzywa, dodajemy puszkę pomidorów pelati, niewielką ilość skórki z limonki i chwilę przesmażamy, tak żeby pomidory się rozgotowały i wymieszały razem z sosem. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ok. 2/3 przygotowanej ilości. Masło rozpuszczamy. Koper drobno siekamy. Do garnka dodajemy sól i jeszcze odrobinę skórki z limonki. Gdy pomidory się prawie w całości rozgotują, całą zawartość garnka miksujemy na gładki sos. Dodajemy pozostałą porcję masła. Mieszamy. Doprawiamy małą łyżeczką cukru. Mieszamy. Możemy doprawić jeszcze solą (wg uznania).
Do sosu wrzucamy wcześniej przesmażone warzywa, delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy posiekany koper.

Jak podawać

Wyjmujemy pstrągi z piekarnika. Na półmisek wykładamy warzywa z sosem. Z pstrągów wyciągamy wykałaczki. Kawałki pstrągów układamy na warzywach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • redaqua redaqua
    3924 dni temu
    właśnie z mężem zjedliśmy pstrąga. Przepyszny, ale następnym razem rzeczywiście użyjemy mniej masła. Warzywa są przepyszne ale pół kostki masła na 1 obiad to lekka przesada:)

    odpowiedz

  • Ba Ba
    4105 dni temu
    rewelka, wszystkim smakowało, troche roboty jest ale efekt :)

    odpowiedz

  • Zuzia Loska Reksio Loska Zuzia Loska Reksio Loska
    4186 dni temu
    Znalazłam jedną gazetkę w koszu w naszym pokoju

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    4262 dni temu
    Ryba dobra, delikatna i taka 'nierybowa' w smaku (ja robiłam dorsza) co dla mnie akurat jest zaletą. Sos pyszny, ale..... bomba kaloryczna jeśli chodzi o ilość masła to masakra. Jest ciężkostrawny choć przepyszny. Kolejnym razem dam tylko odrobinę masełka bo na pewno warto powtórzyć ten przepis.

    odpowiedz

  • Anna Pietrzak Anna Pietrzak
    4319 dni temu
    Przepyszne danie;-) rybka wyszła super, bardzo delikatne mięsko ,a warzywa palce lizać, zwłaszcza przez ten sos pomidorowy z masłem, mąż był wniebowzięty ;D pozdrawiam

    odpowiedz

  • marki79 marki79
    4320 dni temu
    Bardzo dobre danie. Delikatny i bardzo soczysty filecik ale oprócz skórki polecam skropić filety sokiem z limonki i nie żałować koperku przed zwinięciem ryby i do tego fenomenalne warzywa chrupiące w delikatnym pomidorowo-maślanym sosie. Palce lizać !!! :-)

    odpowiedz

  • martinsky martinsky
    4321 dni temu
    Potwierdzam. Szczególnie wart uwagi jest to ze ryba nie jest tłusta od niczego tylko ''dusi się w sobie'' w tym piekarniku. polecam i pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4325 dni temu
    Sylvano, bardzo nam miło czytać, że przepis się udał i danie smakowało! Jesteśmy pewni, że ta rybka na świątecznym stole podbije podniebienia i serca gości :-)

    odpowiedz

  • Sylvana Adams Sylvana Adams
    4325 dni temu
    Wydawał mi się skomplikowane po pierwszym czytaniu, ale okazał się megaproste! Karol jak zwykle dał radę - danko ma "to coś". Już postanowiłam, że wjedzie w tym roku na świąteczny stół!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!