
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mięso drobiowe myjemy, zalewamy około 1,5 litra zimnej wody, dodajemy boczek, włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe oraz sól. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 1 godziny.
Wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Wątróbkę myjemy, osuszamy i smażymy na 1 łyżce masła. Studzimy.
Ugotowane mięso drobiowe, boczek, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie. Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszać bardzo dokładnie, dodając żółtka jaj, pistacje i żurawinę, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Pieczemy około 60 minut. Studzimy w keksówce, a następnie chłodzimy dobrze w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.

Kaczka z żurawiną
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.

Komentarze (31)
1658 dni temu
Czy zamiast boczku mogę dodać karkówkę ?.Z góry dziękuję,pozdrawiam
odpowiedz
1658 dni temu
Można dokonać takiej zamiany :)
2009 dni temu
Z ilu udek można otrzymać 80 dkg mięsa? Czy kupic 80 dkg udek i z tego obrac mieso ktorego wyjdzie mniej niz 80 dkg?
odpowiedz
1998 dni temu
Około 10-12 udek powinno wystarczyć :)
2010 dni temu
Bardzo dobre
odpowiedz
2106 dni temu
Czy można pasztet zrobić jednego dnia a upiec drugiego?
odpowiedz
2106 dni temu
Nie polecamy takiego rozwiązania. Najlepiej będzie, jeśli upieczesz pasztet od razu i przechowasz go w lodówce. Ewentualnie, możesz gotowy pasztet zamrozić, jeśli ma wytrzymać dłużej ;)
2357 dni temu
Mój ulubiony świąteczny pasztet. Robiłam go już z 5 razy na Wielkanoc i Boże Narodzenie, zawsze tak samo smaczny :) Polecam zwłaszcza z dodatkiem konfitury z żurawiny!
odpowiedz
2358 dni temu
Pozwolę sobie podzielić się spostrzeżeniami po wczorajszym pieczeniu pasztetu :) proporcje zachowałam prawie w stu procentach zgodnie z przepisem, z maleńkimi modyfikacjami: pominęłam pistacje, dołożyłam żurawiny, włoszczyzny i co najważniejsze musiałam dolać około 0,75l wywaru. Smakowo pasztet wyszedł super, chociaż zastanawiam się czy następnym razem nie dać więcej boczku lub jakiegoś innego tłustego mięsa, ponieważ po wyrobieniu mięsa z wszystkimi dodatkami masa była bardzo sucha... Nauczona doświadczeniem na wszelki wypadek zostawiłam wywar, na wypadek gdyby tak się właśnie okazało i całe szczęście bo musiałabym dolać wody a tak wyszło idealnie. W komentarzach nikt nie sugerował, że masa jest zbyt sucha, więc nie wiem czy to tylko tak u mnie wyszło... Ilość masy wystarczyła na dwie keksówki 10X30. Ogólnie przepis bardzo fajny :)
odpowiedz
2359 dni temu
Czy piekarnik ustawić na termoobieg czy góra-dół? I jaka wielkość keksówki będzie optymalna? Z niecierpliwością czekam na odpowiedź, bo wywar już się robi :) dam znać jak wyszło
odpowiedz
2359 dni temu
Piekarnik ustawiamy na funkcję grzania góra-dół, a keksówka o wymiarach około 24x10 powinna się sprawdzić - jednak jeśli masz kekówskę o innych wymiarach, też możesz ją wykorzystać, zmieni się tylko wysokość pasztetu :)
2486 dni temu
Czy pasztetu nie trzeba piec w brytfannie z wodą? nie będzie suchy? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
odpowiedz
2486 dni temu
Gościu, są różne metody pieczenia pasztetu, między innymi ta w kąpieli wodnej - jednak nie jest to konieczne. Należy natomiast pilnować temperatury w piekarniku, gdyż zbyt duża może właśnie pasztet wysuszyć :)
2745 dni temu
Dzięki!!! :*
odpowiedz
2745 dni temu
no, ale co z tymi cebulami? :(
2745 dni temu
Mam pytanie co robimy z tymi dwoma cebulami?
odpowiedz
2746 dni temu
witatam mam pytanie :D robilam ten pasztecik nie raz jest pyszny! Czy ja moge ugotowac miesko dzien wczesniej i na dzien nastepny je zmielic? :)
odpowiedz
2746 dni temu
z góry dziękuje za odpowiedz :)
2745 dni temu
Magdo, oczywiście!
2745 dni temu
Dzięki!! :*
2839 dni temu
czy zamiast pisyacji i zurawiny moge dodac suszona sliwke? Robilam ten paasztet i jest naprawde wysmienity z gory dziekuje za szybka odpowiedz gdyz chcialam zrobic go wlasnie na swieta ;)
odpowiedz
2838 dni temu
Oczywiście, że można :) Na pewno będzie pyszny - powodzenia :)
2838 dni temu
Dziękuje :)
3452 dni temu
Tereso, solone pistacje idealnie będą pasowały w pasztecie.
odpowiedz
3452 dni temu
Czy pistacje mogą być solone, bo jakoś nie widzę w sklepach nie solonych?
odpowiedz
3806 dni temu
Pasztet rewelacyjny !!! Pierwszy raz robiłem go na wielkanoc i dziś robię kolejny tylko bez pistacji i żurawiny żeby tez z dodatkami został przepisem wyłącznie świątecznym :)
odpowiedz
3831 dni temu
niestety pasztet tylko dla wielbicieli czystej wątróbki, bo zdominowała smak :(
odpowiedz
3834 dni temu
Szkoda że w przepisie dokładnie nie jest napisane co zrobić ze składnikami: cebulą, natką pietruszki i z dwoma pozostałymi łyżkami masła ? Można się tylko domyślać.
odpowiedz
2746 dni temu
Nie ma jak czytanie ze zrozumieniem ...
3835 dni temu
ja dałam boczek wędzony, bo akurat miałam, ale myślę, że świeży surowy też będzie super. Wtedy po prostu będzie nieco inny smak.
odpowiedz
3835 dni temu
jaki boczek?
odpowiedz
zobacz wszystkie