Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mięso drobiowe myjemy, zalewamy około 1,5 litra zimnej wody, dodajemy boczek, włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe oraz sól. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 1 godziny.

Wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Wątróbkę myjemy, osuszamy i smażymy na 1 łyżce masła. Studzimy.

Ugotowane mięso drobiowe, boczek, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie. Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszać bardzo dokładnie, dodając żółtka jaj, pistacje i żurawinę, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Pieczemy około 60 minut. Studzimy w keksówce, a następnie chłodzimy dobrze w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (29)

Avatar
  • Gość Gość
    23 dni temu
    Z ilu udek można otrzymać 80 dkg mięsa? Czy kupic 80 dkg udek i z tego obrac mieso ktorego wyjdzie mniej niz 80 dkg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    12 dni temu
    Około 10-12 udek powinno wystarczyć :)
  • Happy Happy
    24 dni temu
    Bardzo dobre

    odpowiedz

  • Gość Gość
    120 dni temu
    Czy można pasztet zrobić jednego dnia a upiec drugiego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    120 dni temu
    Nie polecamy takiego rozwiązania. Najlepiej będzie, jeśli upieczesz pasztet od razu i przechowasz go w lodówce. Ewentualnie, możesz gotowy pasztet zamrozić, jeśli ma wytrzymać dłużej ;)
  • Maria Maria
    371 dni temu
    Mój ulubiony świąteczny pasztet. Robiłam go już z 5 razy na Wielkanoc i Boże Narodzenie, zawsze tak samo smaczny :) Polecam zwłaszcza z dodatkiem konfitury z żurawiny!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    372 dni temu
    Pozwolę sobie podzielić się spostrzeżeniami po wczorajszym pieczeniu pasztetu :) proporcje zachowałam prawie w stu procentach zgodnie z przepisem, z maleńkimi modyfikacjami: pominęłam pistacje, dołożyłam żurawiny, włoszczyzny i co najważniejsze musiałam dolać około 0,75l wywaru. Smakowo pasztet wyszedł super, chociaż zastanawiam się czy następnym razem nie dać więcej boczku lub jakiegoś innego tłustego mięsa, ponieważ po wyrobieniu mięsa z wszystkimi dodatkami masa była bardzo sucha... Nauczona doświadczeniem na wszelki wypadek zostawiłam wywar, na wypadek gdyby tak się właśnie okazało i całe szczęście bo musiałabym dolać wody a tak wyszło idealnie. W komentarzach nikt nie sugerował, że masa jest zbyt sucha, więc nie wiem czy to tylko tak u mnie wyszło... Ilość masy wystarczyła na dwie keksówki 10X30. Ogólnie przepis bardzo fajny :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    373 dni temu
    Czy piekarnik ustawić na termoobieg czy góra-dół? I jaka wielkość keksówki będzie optymalna? Z niecierpliwością czekam na odpowiedź, bo wywar już się robi :) dam znać jak wyszło

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    373 dni temu
    Piekarnik ustawiamy na funkcję grzania góra-dół, a keksówka o wymiarach około 24x10 powinna się sprawdzić - jednak jeśli masz kekówskę o innych wymiarach, też możesz ją wykorzystać, zmieni się tylko wysokość pasztetu :)
  • Gość Gość
    500 dni temu
    Czy pasztetu nie trzeba piec w brytfannie z wodą? nie będzie suchy? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    500 dni temu
    Gościu, są różne metody pieczenia pasztetu, między innymi ta w kąpieli wodnej - jednak nie jest to konieczne. Należy natomiast pilnować temperatury w piekarniku, gdyż zbyt duża może właśnie pasztet wysuszyć :)
  • Magda Magda
    759 dni temu
    Dzięki!!! :*

    odpowiedz

  • Gość Gość
    759 dni temu
    no, ale co z tymi cebulami? :(
  • Gość Gość
    759 dni temu
    Mam pytanie co robimy z tymi dwoma cebulami?

    odpowiedz

  • Magda Magda
    760 dni temu
    witatam mam pytanie :D robilam ten pasztecik nie raz jest pyszny! Czy ja moge ugotowac miesko dzien wczesniej i na dzien nastepny je zmielic? :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    760 dni temu
    z góry dziękuje za odpowiedz :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    759 dni temu
    Magdo, oczywiście!
  • Gość Gość
    759 dni temu
    Dzięki!! :*
  • Magda Magda
    852 dni temu
    czy zamiast pisyacji i zurawiny moge dodac suszona sliwke? Robilam ten paasztet i jest naprawde wysmienity z gory dziekuje za szybka odpowiedz gdyz chcialam zrobic go wlasnie na swieta ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    852 dni temu
    Oczywiście, że można :) Na pewno będzie pyszny - powodzenia :)
  • Magda Magda
    851 dni temu
    Dziękuje :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1466 dni temu
    Tereso, solone pistacje idealnie będą pasowały w pasztecie.

    odpowiedz

  • teresa teresa
    1466 dni temu
    Czy pistacje mogą być solone, bo jakoś nie widzę w sklepach nie solonych?

    odpowiedz

  • mihaello mihaello
    1820 dni temu
    Pasztet rewelacyjny !!! Pierwszy raz robiłem go na wielkanoc i dziś robię kolejny tylko bez pistacji i żurawiny żeby tez z dodatkami został przepisem wyłącznie świątecznym :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1845 dni temu
    niestety pasztet tylko dla wielbicieli czystej wątróbki, bo zdominowała smak :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1847 dni temu
    Szkoda że w przepisie dokładnie nie jest napisane co zrobić ze składnikami: cebulą, natką pietruszki i z dwoma pozostałymi łyżkami masła ? Można się tylko domyślać.

    odpowiedz

  • Gocha Gocha
    759 dni temu
    Nie ma jak czytanie ze zrozumieniem ...
  • Gość Gość
    1849 dni temu
    ja dałam boczek wędzony, bo akurat miałam, ale myślę, że świeży surowy też będzie super. Wtedy po prostu będzie nieco inny smak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1849 dni temu
    jaki boczek?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram