
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mięso drobiowe myjemy, zalewamy około 1,5 litra zimnej wody, dodajemy boczek, włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe oraz sól. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 1 godziny.
Wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Wątróbkę myjemy, osuszamy i smażymy na 1 łyżce masła. Studzimy.
Ugotowane mięso drobiowe, boczek, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie. Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszać bardzo dokładnie, dodając żółtka jaj, pistacje i żurawinę, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Pieczemy około 60 minut. Studzimy w keksówce, a następnie chłodzimy dobrze w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.

Kaczka z żurawiną
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.

Pasztet, czyli niezawodny, świąteczny klasyk
Pasztet świąteczny to obowiązkowa pozycja na wielu stołach w Polsce. Nic dziwnego! Odpowiednio przyrządzony jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Pasztet z żurawiną nierzadko przygotowuje się tylko raz w roku, co czyni go tym bardziej wyjątkowym. W wielu domach korzysta się z receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu pasztet na święta stanowi wspaniałą kulinarną podróż w czasie łącząca współczesność z tradycją. Ale jeśli Twoja rodzina niekoniecznie pielęgnuje tego typu tradycje kulinarne, bez obaw! Właśnie dla Ciebie powstał nasz przepis na pasztet z żurawiną. Być może właśnie on stanie się Twoją ulubioną, odtwarzaną każdego roku recepturą! Zapewniamy, że z nami stworzysz prawdziwie niezapomniane doświadczenie kulinarne.
Zastanawiasz się, czy przepis na pasztet jest dla Ciebie odpowiedni? Cóż, określamy go średnim poziomem trudności. Zatem nie musisz się obawiać – nie należy on do najtrudniejszych. Przekonaj się, jak się robi pasztet bożonarodzeniowy od Kuchni Lidla.
Szybki pasztet? Przekonaj się, ile zajmie Ci przygotowanie naszego przysmaku
Wiele osób obawia się wypróbowania przepisu na pieczony pasztet, ponieważ cieszy się on opinią pracochłonnego, wymagającego dania. Niekoniecznie musi być to prawda. Czas przygotowania całości wynosi 2 godziny i 15 minut, czyli całkiem sporo, jednak weź pod uwagę, że większość tego czasu to oczekiwanie. Warzywa gotują się przez godzinę i tyle samo czasu pasztet spędza w piekarniku! Oznacza to, że możesz wykorzystać te chwile na inne czynności, czy to związane ze świątecznym gotowaniem, czy po prostu na relaks. Pamiętaj, że ten dość prosty przepis na pasztet zakłada schłodzenie dania już po upieczeniu. To ważne, ponieważ dzięki niskiej temperaturze zyskuje ono zwartą strukturę i nie rozpada się podczas krojenia.
Pasztet z żurawiną oraz innymi smakowitymi dodatkami
Wiesz, jak piec pasztet oraz ile zajmuje jego przyrządzenie. To dobry moment, aby przyjrzeć się dodatkom, które wzbogacają jego smak. Nasza sugestia to żurawina, czyli niezawodny klasyk, który fantastycznie urozmaica smak większości mięsnych potraw. Z kolei pistacje nie tylko doskonale smakują, ale też dodają pasztetowi szlachetności. Dzięki nim konsystencja pasztetu domowego staje się ciekawie zróżnicowana.
Oczywiście przepis na pasztet pieczony pozwala na pewne modyfikacje w kwestii dodatków. Możesz dołożyć do masy mięsnej suszone grzyby, które wprost perfekcyjnie wpisują się w świąteczny charakter potrawy. Uwaga – zanim dodasz je do Twojego mięsnego pasztetu, wcześniej je namocz (zwykle potrzebują od 2 do 5 godzin spędzonych w wodzie), a później je ugotuj. Do opisanego przepisu na pasztet pasują też rozmaite suszone owoce, jak choćby śliwki. Wielbiciele orzechów mogą sięgnąć po orzechy laskowe – wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Ciekawa propozycja to także szynka wędzona. A teraz coś dla odważnych – wyraziste w smaku kapary, zielony pieprz, a nawet zielone oliwki!
Jakie przyprawy do pasztetu drobiowego pasują najlepiej? My radzimy Ci sięgnąć po absolutne minimum, ale jeśli lubisz intensywne smaki, masz kilka dodatkowych opcji. Wśród nich warto wymienić świeżo wyciśnięty czosnek, słodką paprykę czy kminek, który dobrze współgra z drobiem. Ciekawie może smakować również pasztet z ostrą papryką.
Jakie mięso na pasztet?
Pierwsze wzmianki o pasztetach pojawiających się na polskich stołach pochodzą z XVII wieku. To znakomite danie wprowadził do kraju Jan III Sobieski, który wysoko cenił sobie dania kuchni francuskiej. Przepisy na pasztet już wtedy zakładały wykorzystanie kilku rodzajów mięsa o zróżnicowanym smaku oraz zawartości tłuszczu. Szczególną popularnością cieszył się francuski pasztet z mięsa królika.
Pasztet mieszany dobrze smakuje również z dziczyzną czy wieprzowiną. W dawnych przepisach można się nawet natknąć na wersje rybne. Główne składniki pasztetu w prezentowanej odsłonie to mięso z kurczaka oraz boczek. Musisz jednak wiedzieć, że pasztety zaskakują wielością odsłon. W przepisach nierzadko zauważysz dość tłuste mięso z karkówki, dzięki któremu potrawa zyskuje bogatszy smak. Jeśli zechcesz również po nie sięgnąć, uważaj, aby nie przesadzić z ilością, gdyż zaburzy to konsystencję pasztetu. Pewne jest jedno – mięso na pasztet musi być wysokiej jakości.
Pyszny pasztet – wskazówki dotyczące przygotowania i przechowywania
Częste pytanie dotyczące naszego przepisu dotyczy tego, czy boczek do pasztetu trzeba gotować. Jak zapewne pamiętasz, sugerujemy Ci gotować boczek wraz z drobiem i warzywami. Dzięki temu pasztet zyskuje jedwabistą konsystencję i łagodny smak. Jednak warto wiedzieć, że w niektórych z przepisów na pasztet możesz spotkać się z innymi sugestiami. Czasami zaleca się dodanie wędzonego boczku o wyrazistym smaku. Najlepsze rozwiązanie to trzymanie się po prostu wskazówek z danej receptury.
Wiesz, jak zrobić pyszny drobiowy pasztet z boczku i wątróbki. Czas na kilka słów o jego przechowywaniu. Gdyby zdarzyło się, że nie zniknie on w całości ze świątecznego stołu, warto wiedzieć, jak zamrozić pasztet. Zacznij od podzielenia go na mniejsze części, a następnie owiń je folią spożywczą lub aluminiową, starając się usunąć jak najwięcej powietrza. Możesz również umieścić pasztet w szczelnie zamkniętym pojemniku do zamrażania. Warto oznaczyć datę zamrożenia, aby wiedzieć, przez jak długi czas pasztet będzie nadal smaczny. Pasztet można przechowywać w zamrażarce przez około 1-2 miesiące. Po tym czasie smak oraz konsystencja pasztetu drobiowego z wątróbką i boczkiem może się pogorszyć.
W jakiej temperaturze piec pasztet drobiowy? Radzimy Ci ustawić piekarnik na temperaturę 190°C i piec go przez godzinę – weź jednak pod uwagę, że czas ten może się nieco różnić w zależności od piekarnika, dlatego od czasu do czasu kontroluj stan dania.
Spodobał Ci się nasz pasztet drobiowy z warzywami? Trzymamy kciuki za powodzenie jego wykonania. Sprawdź także inne przepisy prosto z Kuchni Lidla. Pasztet z ryby z pieczarkami, kaczka z żurawiną czy pieczony kurczak z pistacjami to tylko niektóre z nich!
Zobacz przepisy
na święta
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Pasztet z dzika
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Muffinki wielkanocne
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Roślinny tort marchewkowy
- Sernik limonkowy
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Babka kawowa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Sernik na zimno
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (33)
339 dni temu
Ile wyjdzie całej masy po wymieszaniu?
odpowiedz
339 dni temu
Masa będzie ważyła ok. 2 kilogramów.
2164 dni temu
Czy zamiast boczku mogę dodać karkówkę ?.Z góry dziękuję,pozdrawiam
odpowiedz
2164 dni temu
Można dokonać takiej zamiany :)
2515 dni temu
Z ilu udek można otrzymać 80 dkg mięsa? Czy kupic 80 dkg udek i z tego obrac mieso ktorego wyjdzie mniej niz 80 dkg?
odpowiedz
2505 dni temu
Około 10-12 udek powinno wystarczyć :)
2516 dni temu
Bardzo dobre
odpowiedz
2613 dni temu
Czy można pasztet zrobić jednego dnia a upiec drugiego?
odpowiedz
2612 dni temu
Nie polecamy takiego rozwiązania. Najlepiej będzie, jeśli upieczesz pasztet od razu i przechowasz go w lodówce. Ewentualnie, możesz gotowy pasztet zamrozić, jeśli ma wytrzymać dłużej ;)
2863 dni temu
Mój ulubiony świąteczny pasztet. Robiłam go już z 5 razy na Wielkanoc i Boże Narodzenie, zawsze tak samo smaczny :) Polecam zwłaszcza z dodatkiem konfitury z żurawiny!
odpowiedz
2865 dni temu
Pozwolę sobie podzielić się spostrzeżeniami po wczorajszym pieczeniu pasztetu :) proporcje zachowałam prawie w stu procentach zgodnie z przepisem, z maleńkimi modyfikacjami: pominęłam pistacje, dołożyłam żurawiny, włoszczyzny i co najważniejsze musiałam dolać około 0,75l wywaru. Smakowo pasztet wyszedł super, chociaż zastanawiam się czy następnym razem nie dać więcej boczku lub jakiegoś innego tłustego mięsa, ponieważ po wyrobieniu mięsa z wszystkimi dodatkami masa była bardzo sucha... Nauczona doświadczeniem na wszelki wypadek zostawiłam wywar, na wypadek gdyby tak się właśnie okazało i całe szczęście bo musiałabym dolać wody a tak wyszło idealnie. W komentarzach nikt nie sugerował, że masa jest zbyt sucha, więc nie wiem czy to tylko tak u mnie wyszło... Ilość masy wystarczyła na dwie keksówki 10X30. Ogólnie przepis bardzo fajny :)
odpowiedz
2866 dni temu
Czy piekarnik ustawić na termoobieg czy góra-dół? I jaka wielkość keksówki będzie optymalna? Z niecierpliwością czekam na odpowiedź, bo wywar już się robi :) dam znać jak wyszło
odpowiedz
2866 dni temu
Piekarnik ustawiamy na funkcję grzania góra-dół, a keksówka o wymiarach około 24x10 powinna się sprawdzić - jednak jeśli masz kekówskę o innych wymiarach, też możesz ją wykorzystać, zmieni się tylko wysokość pasztetu :)
2993 dni temu
Czy pasztetu nie trzeba piec w brytfannie z wodą? nie będzie suchy? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
odpowiedz
2992 dni temu
Gościu, są różne metody pieczenia pasztetu, między innymi ta w kąpieli wodnej - jednak nie jest to konieczne. Należy natomiast pilnować temperatury w piekarniku, gdyż zbyt duża może właśnie pasztet wysuszyć :)
3251 dni temu
Dzięki!!! :*
odpowiedz
3251 dni temu
no, ale co z tymi cebulami? :(
3252 dni temu
Mam pytanie co robimy z tymi dwoma cebulami?
odpowiedz
3252 dni temu
witatam mam pytanie :D robilam ten pasztecik nie raz jest pyszny! Czy ja moge ugotowac miesko dzien wczesniej i na dzien nastepny je zmielic? :)
odpowiedz
3252 dni temu
z góry dziękuje za odpowiedz :)
3252 dni temu
Magdo, oczywiście!
3251 dni temu
Dzięki!! :*
3345 dni temu
czy zamiast pisyacji i zurawiny moge dodac suszona sliwke? Robilam ten paasztet i jest naprawde wysmienity z gory dziekuje za szybka odpowiedz gdyz chcialam zrobic go wlasnie na swieta ;)
odpowiedz
3345 dni temu
Oczywiście, że można :) Na pewno będzie pyszny - powodzenia :)
3344 dni temu
Dziękuje :)
3958 dni temu
Tereso, solone pistacje idealnie będą pasowały w pasztecie.
odpowiedz
3958 dni temu
Czy pistacje mogą być solone, bo jakoś nie widzę w sklepach nie solonych?
odpowiedz
4312 dni temu
Pasztet rewelacyjny !!! Pierwszy raz robiłem go na wielkanoc i dziś robię kolejny tylko bez pistacji i żurawiny żeby tez z dodatkami został przepisem wyłącznie świątecznym :)
odpowiedz
4338 dni temu
niestety pasztet tylko dla wielbicieli czystej wątróbki, bo zdominowała smak :(
odpowiedz
4340 dni temu
Szkoda że w przepisie dokładnie nie jest napisane co zrobić ze składnikami: cebulą, natką pietruszki i z dwoma pozostałymi łyżkami masła ? Można się tylko domyślać.
odpowiedz
3252 dni temu
Nie ma jak czytanie ze zrozumieniem ...
4341 dni temu
ja dałam boczek wędzony, bo akurat miałam, ale myślę, że świeży surowy też będzie super. Wtedy po prostu będzie nieco inny smak.
odpowiedz
4341 dni temu
jaki boczek?
odpowiedz
zobacz wszystkie