
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Uwaga!
W przepisie najlepiej wykorzystać mleko pasteryzowane.
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- gazę o długości ok. 1 m
Przygotuj wcześniej:
Rodzynki zamocz w rumie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY MLEKO Z WANILIĄ
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i gotujemy z mlekiem. Następnie usuwamy laskę wanilii.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SER
Śmietanę mieszamy z jajkami i dodajemy do mleka. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 7-10 minut, aż mleko się zwarzy i powstaną grudki sera.
KROK 3: ODCISKAMY SER
Na misce umieszczamy sitko o drobnych oczkach i wykładamy je gazą. Do tak przygotowanego sitka wkładamy ser i czekamy ok. 15 minut, aż ser się odsączy. Następnie przykrywamy go gazą, aby nie wysechł, i odstawiamy na noc do lodówki.
KROK 4: UCIERAMY SKŁADNIKI PASCHY
Miękkie masło ucieramy przez kilka minut z cukrem, aż powstanie gładka, kremowa i puszysta masa. Stopniowo dodajemy do niej przygotowany wcześniej twaróg. Tak przygotowaną masę delikatnie łączymy z bakaliami.
KROK 5: PODAJEMY PASCHĘ
Następnie masę przekładamy do wyłożonego czystą gazą sitka o drobnych oczkach i przykrywamy ją od góry gazą, aby nie wyschła. Paschę chłodzimy przez noc w lodówce, ułożoną na misce, aby mogła swobodnie odciekać.
Paschę podajemy na paterze, ozdobioną dowolnymi dekoracjami.
Komentarze (0)