Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Uwaga!
W przepisie najlepiej wykorzystać mleko pasteryzowane.
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- gazę o długości ok. 1 m
Przygotuj wcześniej:
Rodzynki zamocz w rumie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY MLEKO Z WANILIĄ
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i gotujemy z mlekiem. Następnie usuwamy laskę wanilii.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SER
Śmietanę mieszamy z jajkami i dodajemy do mleka. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 7-10 minut, aż mleko się zwarzy i powstaną grudki sera.
KROK 3: ODCISKAMY SER
Na misce umieszczamy sitko o drobnych oczkach i wykładamy je gazą. Do tak przygotowanego sitka wkładamy ser i czekamy ok. 15 minut, aż ser się odsączy. Następnie przykrywamy go gazą, aby nie wysechł, i odstawiamy na noc do lodówki.
KROK 4: UCIERAMY SKŁADNIKI PASCHY
Miękkie masło ucieramy przez kilka minut z cukrem, aż powstanie gładka, kremowa i puszysta masa. Stopniowo dodajemy do niej przygotowany wcześniej twaróg. Tak przygotowaną masę delikatnie łączymy z bakaliami.
KROK 5: PODAJEMY PASCHĘ
Następnie masę przekładamy do wyłożonego czystą gazą sitka o drobnych oczkach i przykrywamy ją od góry gazą, aby nie wyschła. Paschę chłodzimy przez noc w lodówce, ułożoną na misce, aby mogła swobodnie odciekać.
Paschę podajemy na paterze, ozdobioną dowolnymi dekoracjami.
Zobacz podobne
przepisy
Pascha wielkanocna
Tradycyjne danie wielkanocne inspirowane kuchnią wschodnią. Wypiek na bazie twarogu z dodatkiem bakalii smakuje wspaniale.
Tradycyjna pascha wielkanocna
Zobacz, jak łatwo przygotujesz tradycyjną paschę wielkanocną z nutą wanilii, cytryny, limonki i kandyzowanej skórki pomarańczy!
Pascha czekoladowa
Jeśli lubisz paschę, koniecznie musisz spróbować jej w wersji czekoladowej z orzechami i żurawiną!
Deser pascha w 10 minut
Uwielbiasz smak paschy, ale brakuje Ci czasu, by przygotować ją na Wielkanoc? Sięgnij po przepis Pawła na ekspresową paschę z bakaliami i orzechami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś w sosie curry
- Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
- Wiśniowe Sushi
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Pascha wielkanocna
- Kutia
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
- Kaczka w sosie żurkowym
- Kajmak na trzy sposoby
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Gulasz po węgiersku
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Serniczkowe zajączki
- Gofrowe kanapki z francuskimi serami
- Chipsy grana padano z kawiorem
- Sałatka z chlebem figowym i szynką
- Wegański bekon z tempehu
- Lody truskawkowo-miętowe
- Tornado dog
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
- Zielone tosty francuskie
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Sos tzatziki
- Rolada bakaliowa
- Ryba z warzywami w papilocie
- Wegetariańskie hot dogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)