zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rózgę kuchenną
  • pucharki do deserów
  • miskę pasującą średnicą do dużego garnka
  • worek cukierniczy

Krok 1: KROIMY ORZECHY I BAKALIE

Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (niezbyt drobne, 0,5 x 0,5 cm). W ten sam sposób kroimy bakalie. Wszystkie składniki łączymy w misce.

Krok 2: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM I WANILIĄ

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i przekładamy je do miski. Dodajemy żółtka i cukier puder. Wszystkie składniki delikatnie ucieramy za pomocą rózgi kuchennej, aż się połączą.

Krok 3: UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Miskę z żółtkami umieszczamy nad parą i energicznie podbijamy przez ok. 3 minuty, aż uzyskamy puszysty, napowietrzony krem. Po tym czasie ściągamy miskę znad pary i ucieramy krem jeszcze chwilę.

Krok 4: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z TWAROGIEM

Dodajemy twaróg. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy pokrojone wcześniej orzechy i bakalie. Mieszamy.

Krok 5: PODAJEMY DESER

Masę przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę odcinamy i szprycujemy masę do pucharków. Paschę dekorujemy z wierzchu suszonymi morelami i listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Asia Asia
    109 dni temu
    Czy cukier puder można zamienić na jakiś zdrowszy słodzik czy miód lub syrop klonowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    107 dni temu
    Asiu, jako zamienniki cukru pudru sprawdzą się zarówno ksylitol i erytrol, jak i miód i syrop klonowy. Ten ostatni jednak jest najmniej neutralny i może wpłynąć na smak delikatnej, twarogowej paschy.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram