Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rózgę kuchenną
- pucharki do deserów
- miskę pasującą średnicą do dużego garnka
- worek cukierniczy
Krok 1: KROIMY ORZECHY I BAKALIE
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (niezbyt drobne, 0,5 x 0,5 cm). W ten sam sposób kroimy bakalie. Wszystkie składniki łączymy w misce.
Krok 2: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM I WANILIĄ
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i przekładamy je do miski. Dodajemy żółtka i cukier puder. Wszystkie składniki delikatnie ucieramy za pomocą rózgi kuchennej, aż się połączą.
Krok 3: UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Miskę z żółtkami umieszczamy nad parą i energicznie podbijamy przez ok. 3 minuty, aż uzyskamy puszysty, napowietrzony krem. Po tym czasie ściągamy miskę znad pary i ucieramy krem jeszcze chwilę.
Krok 4: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z TWAROGIEM
Dodajemy twaróg. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy pokrojone wcześniej orzechy i bakalie. Mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY DESER
Masę przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę odcinamy i szprycujemy masę do pucharków. Paschę dekorujemy z wierzchu suszonymi morelami i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.
Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!
Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!
Deser owocowy z płatkami owsianymi
Ulubione owoce, chrupiące płatki crunchy i jogurt naturalny – prosty sposób na szybki, smaczny i lekki deser dla każdego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
- Sałatka gyros
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
617 dni temu
moja babcia do paschy gotowała jajka na twardo i ucierała same żółtka z pudrem i laską wanilii, białka kroiła w kosteczkę do sosu tatarskiego z grzybkami marynowanymi i majonezem. Pasch była kremowa gęsta i nikt się nie bał surowych jajek.
odpowiedz
1347 dni temu
Deser przugotowuje się dłużej niż 10 minut, siekanie bakalii i orzechów zajmuje sporo czasu. Wyszedł niestety zbyt rzadki 😞
odpowiedz
1346 dni temu
Anno, czas przygotowania jest orientacyjny. To taki awaryjny deser, który niekiedy przygotowujemy w tak zwanym międzyczasie, wykorzystując np. nadmiar orzechów i bakalii, które już posiekaliśmy do ciasta. Co do konsystencji deseru: na pewno nie będzie on tak stały, jak klasyczna pascha, powinien raczej przypominać jogurt. Jeśli wyszedł Ci rzadszy, następnym razem upewnij się, czy krem z żółtek jest odpowiednio napowietrzony, a twaróg dodawaj porcjami, za każdym razem mieszając i kontrolując konsystencję już na tym etapie. Orzechy i bakalie powinny dodatkowo zagęścić deser.
1699 dni temu
Czy cukier puder można zamienić na jakiś zdrowszy słodzik czy miód lub syrop klonowy?
odpowiedz
1697 dni temu
Asiu, jako zamienniki cukru pudru sprawdzą się zarówno ksylitol i erytrol, jak i miód i syrop klonowy. Ten ostatni jednak jest najmniej neutralny i może wpłynąć na smak delikatnej, twarogowej paschy.