zobacz film Deser pascha w 10 minut

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rózgę kuchenną
  • pucharki do deserów
  • miskę pasującą średnicą do dużego garnka
  • worek cukierniczy

Krok 1: KROIMY ORZECHY I BAKALIE

Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (niezbyt drobne, 0,5 x 0,5 cm). W ten sam sposób kroimy bakalie. Wszystkie składniki łączymy w misce.

Krok 2: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM I WANILIĄ

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i przekładamy je do miski. Dodajemy żółtka i cukier puder. Wszystkie składniki delikatnie ucieramy za pomocą rózgi kuchennej, aż się połączą.

Krok 3: UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Miskę z żółtkami umieszczamy nad parą i energicznie podbijamy przez ok. 3 minuty, aż uzyskamy puszysty, napowietrzony krem. Po tym czasie ściągamy miskę znad pary i ucieramy krem jeszcze chwilę.

Krok 4: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z TWAROGIEM

Dodajemy twaróg. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy pokrojone wcześniej orzechy i bakalie. Mieszamy.

Krok 5: PODAJEMY DESER

Masę przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę odcinamy i szprycujemy masę do pucharków. Paschę dekorujemy z wierzchu suszonymi morelami i listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Kasia Kasia
    385 dni temu
    moja babcia do paschy gotowała jajka na twardo i ucierała same żółtka z pudrem i laską wanilii, białka kroiła w kosteczkę do sosu tatarskiego z grzybkami marynowanymi i majonezem. Pasch była kremowa gęsta i nikt się nie bał surowych jajek.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1114 dni temu
    Deser przugotowuje się dłużej niż 10 minut, siekanie bakalii i orzechów zajmuje sporo czasu. Wyszedł niestety zbyt rzadki 😞

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1114 dni temu
    Anno, czas przygotowania jest orientacyjny. To taki awaryjny deser, który niekiedy przygotowujemy w tak zwanym międzyczasie, wykorzystując np. nadmiar orzechów i bakalii, które już posiekaliśmy do ciasta. Co do konsystencji deseru: na pewno nie będzie on tak stały, jak klasyczna pascha, powinien raczej przypominać jogurt. Jeśli wyszedł Ci rzadszy, następnym razem upewnij się, czy krem z żółtek jest odpowiednio napowietrzony, a twaróg dodawaj porcjami, za każdym razem mieszając i kontrolując konsystencję już na tym etapie. Orzechy i bakalie powinny dodatkowo zagęścić deser.
  • Asia Asia
    1467 dni temu
    Czy cukier puder można zamienić na jakiś zdrowszy słodzik czy miód lub syrop klonowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1465 dni temu
    Asiu, jako zamienniki cukru pudru sprawdzą się zarówno ksylitol i erytrol, jak i miód i syrop klonowy. Ten ostatni jednak jest najmniej neutralny i może wpłynąć na smak delikatnej, twarogowej paschy.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!