zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • młynek do kawy
  • blender ręczny
  • sito
  • worek cukierniczy z karbowaną końcówką
  • rózgę kuchenną
  • pucharki
  • kornet z papieru do pieczenia
  • obieraczkę do warzyw

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY

Maliny z cukrem zagotowujemy w rondelku. Blendujemy i przecieramy przez sito. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ MIGDAŁOWĄ

Migdały mielemy w młynku na gładką, jednolitą pastę, stopniowo dodając oliwę z oliwek.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy białą czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i zdejmujemy rondelek z ognia. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Dodajemy połowę pasty migdałowej. Opcjonalnie dodajemy amaretto. Dokładnie mieszamy i przelewamy ganasz do miski. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 4: KRUSZYMY CIASTECZKA

Ciasteczka kruszymy w misce. Dodajemy drugą połowę pasty z migdałów. Mieszamy.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY MUS MIGDAŁOWY

Ganasz z białej czekolady łączymy z ubitą śmietanką i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY DESER

Mus migdałowy przekładamy do worka cukierniczego z karbowaną końcówką. Szprycujemy pierwszą warstwę na dno pucharków. Mus polewamy sosem malinowym i posypujemy ciasteczkami wymieszanymi z pastą migdałową.

Na warstwę ciasteczek ponownie szprycujemy mus migdałowy. Sos malinowy przekładamy do kornetu wykonanego z papieru do pieczenia i szprycujemy na warstwę musu.

Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy wiórki z czekolady i dekorujemy nimi desery. W każdym pucharku umieszczamy ciasteczko amaretti, prażony migdał i listek mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1 dzień temu
    Pucha :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram