
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- młynek do kawy
- blender ręczny
- sito
- worek cukierniczy z karbowaną końcówką
- rózgę kuchenną
- pucharki
- kornet z papieru do pieczenia
- obieraczkę do warzyw
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY
Maliny z cukrem zagotowujemy w rondelku. Blendujemy i przecieramy przez sito. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ MIGDAŁOWĄ
Migdały mielemy w młynku na gładką, jednolitą pastę, stopniowo dodając oliwę z oliwek.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy białą czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i zdejmujemy rondelek z ognia. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Dodajemy połowę pasty migdałowej. Opcjonalnie dodajemy amaretto. Dokładnie mieszamy i przelewamy ganasz do miski. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4: KRUSZYMY CIASTECZKA
Ciasteczka kruszymy w misce. Dodajemy drugą połowę pasty z migdałów. Mieszamy.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY MUS MIGDAŁOWY
Ganasz z białej czekolady łączymy z ubitą śmietanką i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY DESER
Mus migdałowy przekładamy do worka cukierniczego z karbowaną końcówką. Szprycujemy pierwszą warstwę na dno pucharków. Mus polewamy sosem malinowym i posypujemy ciasteczkami wymieszanymi z pastą migdałową.
Na warstwę ciasteczek ponownie szprycujemy mus migdałowy. Sos malinowy przekładamy do kornetu wykonanego z papieru do pieczenia i szprycujemy na warstwę musu.
Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy wiórki z czekolady i dekorujemy nimi desery. W każdym pucharku umieszczamy ciasteczko amaretti, prażony migdał i listek mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Krokiety z mięsem
- Sałatka gyros
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Spaghetti carbonara
- Burek ze szpinakiem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Jajka na miękko
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
304 dni temu
Dlaczego w Lidlu nie można kupić amaretto ??
Odpowiedz
2030 dni temu
Pucha :)
Odpowiedz