
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- foremki o pojemności 150 ml
- filtr do herbaty
Krok 1: Przygotowujemy panna cottę
10 g kawy rozcieramy na grubo w moździerzu. Zagotowujemy w rondelku z dodatkiem śmietany i 50 g cukru. Następnie gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie przez 5 minut. Następnie osączamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie. Masę przelewamy przez sitko do 4 foremek (po ok. 150 ml). Wstawiamy na 4 godziny lub na noc do lodówki, aby masa stężała.
Krok 2: Przygotowujemy sos wiśniowy
Wiśnie osączamy na sitku, zbierając przy tym sok. Pozostałe ziarna kawy przekładamy do jednorazowego filtra do herbaty, szczelnie zamykamy i zagotowujemy z sokiem i pozostałym cukrem. Gotujemy przez 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy odrobiną wody, następnie zagęszczamy nią sok z wiśni. Dodajemy wiśnie i pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem usuwamy filtr do herbaty.
Panna cottę wysuwamy z foremek na talerze i podajemy z syropem wiśniowym.
Zobacz podobne
przepisy
Kokosowa panna cotta
Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź, jak smakuje tradycyjny deser inspirowany kuchnią Włoch. Tym razem w wersji kokosowej!

Panna cotta fit
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!

Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!

Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Komentarze (1)
1812 dni temu
czas przygotowania jak wynika z opisu to minimum 4 godziny a nie 40 minut !!!
odpowiedz