
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- foremki o pojemności 150 ml
- filtr do herbaty
Krok 1: Przygotowujemy panna cottę
10 g kawy rozcieramy na grubo w moździerzu. Zagotowujemy w rondelku z dodatkiem śmietany i 50 g cukru. Następnie gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie przez 5 minut. Następnie osączamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie. Masę przelewamy przez sitko do 4 foremek (po ok. 150 ml). Wstawiamy na 4 godziny lub na noc do lodówki, aby masa stężała.
Krok 2: Przygotowujemy sos wiśniowy
Wiśnie osączamy na sitku, zbierając przy tym sok. Pozostałe ziarna kawy przekładamy do jednorazowego filtra do herbaty, szczelnie zamykamy i zagotowujemy z sokiem i pozostałym cukrem. Gotujemy przez 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy odrobiną wody, następnie zagęszczamy nią sok z wiśni. Dodajemy wiśnie i pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem usuwamy filtr do herbaty.
Panna cottę wysuwamy z foremek na talerze i podajemy z syropem wiśniowym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makówki śląskie
- Pierniki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Nuggetsy z kurczaka
- Guacamole
- Śledź w oleju
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba z piekarnika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makowiec japoński
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2566 dni temu
czas przygotowania jak wynika z opisu to minimum 4 godziny a nie 40 minut !!!
Odpowiedz