Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- foremki o pojemności 150 ml
- filtr do herbaty
Krok 1: Przygotowujemy panna cottę
10 g kawy rozcieramy na grubo w moździerzu. Zagotowujemy w rondelku z dodatkiem śmietany i 50 g cukru. Następnie gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie przez 5 minut. Następnie osączamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie. Masę przelewamy przez sitko do 4 foremek (po ok. 150 ml). Wstawiamy na 4 godziny lub na noc do lodówki, aby masa stężała.
Krok 2: Przygotowujemy sos wiśniowy
Wiśnie osączamy na sitku, zbierając przy tym sok. Pozostałe ziarna kawy przekładamy do jednorazowego filtra do herbaty, szczelnie zamykamy i zagotowujemy z sokiem i pozostałym cukrem. Gotujemy przez 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy odrobiną wody, następnie zagęszczamy nią sok z wiśni. Dodajemy wiśnie i pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem usuwamy filtr do herbaty.
Panna cottę wysuwamy z foremek na talerze i podajemy z syropem wiśniowym.
Zobacz podobne
przepisy
Kokosowa panna cotta
Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź, jak smakuje tradycyjny deser inspirowany kuchnią Włoch. Tym razem w wersji kokosowej!
Panna cotta fit
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!
Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!
Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
- Torcik bezowy z owocami
- Tort czekoladowo-kawowy
- Pudding z letnich owoców
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Naleśniki z syropem kawowym
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Kremówki
- Panna cotta fit
- Halloweenowa panna cotta
- Tatar wołowy
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Warstwowa panna cotta
- Lekka sałatka z brązowym ryżem
- Penne z salsą freddo
- Ziołowa lemoniada
- Tumbet
- Puszyste pianki w czekoladzie
- Golonka na sposób azjatycki
- "Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
- Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
- Zakwas żytni
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Tort szwarcwaldzki z wiśniami
- Wegański green bowl
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Mandarynkowy pulled pork
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2231 dni temu
czas przygotowania jak wynika z opisu to minimum 4 godziny a nie 40 minut !!!
odpowiedz