• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz
  • foremki o pojemności 150 ml
  • filtr do herbaty

Krok 1: Przygotowujemy panna cottę

10 g kawy rozcieramy na grubo w moździerzu. Zagotowujemy w rondelku z dodatkiem śmietany i 50 g cukru. Następnie gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie przez 5 minut. Następnie osączamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie. Masę przelewamy przez sitko do 4 foremek (po ok. 150 ml). Wstawiamy na 4 godziny lub na noc do lodówki, aby masa stężała.

Krok 2: Przygotowujemy sos wiśniowy

Wiśnie osączamy na sitku, zbierając przy tym sok. Pozostałe ziarna kawy przekładamy do jednorazowego filtra do herbaty, szczelnie zamykamy i zagotowujemy z sokiem i pozostałym cukrem. Gotujemy przez 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy odrobiną wody, następnie zagęszczamy nią sok z wiśni. Dodajemy wiśnie i pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem usuwamy filtr do herbaty.

Panna cottę wysuwamy z foremek na talerze i podajemy z syropem wiśniowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram