Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1. śmietankę gotujemy z wanilią

Włoski deser – panna cotta - Śmietankę gotujemy z wanilią

Żelatynę namaczamy w wodzie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy nasionka wanilii i zagotowujemy. Dodajemy cukier, namoczoną żelatynę i pokruszoną białą czekoladę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

 

KROK 2. masę przelewamy do pucharków

Włoski deser – panna cotta - Masę przelewamy do pucharków

Pozostałą śmietankę lekko ubijamy. Łączymy z ciepłą, lecz nie gorącą masą. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

 

 

KROK 3. filetujemy pomarańcze

Pomarańcze filetujemy. Z pozostałego miąższu dokładnie wyciskamy sok.

KROK 4. robimy karmel

Na zimną patelnię wysypujemy cukier i powoli go karmelizujemy. Dodajemy masło, sok z pomarańczy. Gotujemy na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji sosu.

KROK 5. pomarańcze smażymy w karmelu

Włoski deser – panna cotta - Pomarańcze smażymy w karmeluDodajemy wycięte filety z pomarańczy i smażymy w sosie przez kilka minut z obu stron, uważając, by filety się nie rozpadły.

Na gotowy krem wykładamy wystudzone karmelizowane filety z pomarańczy.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    966 dni temu
    lista składników ma 2x więcej śmietanki niż opisano w przepisie...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    966 dni temu
    Drogi Gościu, w przepisie wszystko się zgadza :) 200 ml śmietanki zagotowujemy, a resztę ubijamy. Wykorzystujemy w sumie 400 ml śmietanki :)
  • Gość Gość
    965 dni temu
    Prosze czytac do konca. Na koncu przepisu jest napisane co zrobic z reszta smietany. Pozdrawiam
  • Gość Gość
    945 dni temu
    2razy po 200ml to jest 400:)
  • KUCHNIA LIDLA KUCHNIA LIDLA
    967 dni temu
    CHCEMY FILMIKÓW Z PAWŁEM MAŁECKIM!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    967 dni temu
    Bez obawy! Filmiki z deserami Pawła jeszcze się u nas pojawią :)
  • Gość Gość
    970 dni temu
    Szkoda, że Pana Pawła zaczęto tu traktować tak po "macoszemu"... Nie dość, że nie jest widoczny już na głównej stronie, to jeszcze nie ma swoich filmików... wielka szkoda. Kuchnia lidla podobała mi się lepiej przed zmianami, kiedy to jeszcze Pan Pascal był obecny. Teraz to już coraz gorzej

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    970 dni temu
    Drogi Gościu, przepisy Pawła pojawiają się regularnie co tydzień. Nie zawsze jednak posiadają filmik. Jeśli masz problemy z przygotowaniem danego deseru, prosimy pytać - chętnie rozwiejemy wszelkie wątpliwości :)
  • Gość Gość
    973 dni temu
    Dwa tygodnie bez filmu, a P. Małecki jest na zdjęciu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    973 dni temu
    Drogi Gościu, mimo że nie ma filmu, co tydzień pojawia się nowy przepis Pawła Małeckiego :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram