
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1. śmietankę gotujemy z wanilią
Żelatynę namaczamy w wodzie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy nasionka wanilii i zagotowujemy. Dodajemy cukier, namoczoną żelatynę i pokruszoną białą czekoladę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2. masę przelewamy do pucharków
Pozostałą śmietankę lekko ubijamy. Łączymy z ciepłą, lecz nie gorącą masą. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
KROK 3. filetujemy pomarańcze
Pomarańcze filetujemy. Z pozostałego miąższu dokładnie wyciskamy sok.
KROK 4. robimy karmel
Na zimną patelnię wysypujemy cukier i powoli go karmelizujemy. Dodajemy masło, sok z pomarańczy. Gotujemy na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji sosu.
KROK 5. pomarańcze smażymy w karmelu
Dodajemy wycięte filety z pomarańczy i smażymy w sosie przez kilka minut z obu stron, uważając, by filety się nie rozpadły.
Na gotowy krem wykładamy wystudzone karmelizowane filety z pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Grochówka wojskowa
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Gulasz węgierski
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Francuskie makaroniki
- Domowa pasta jajeczna
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
3497 dni temu
lista składników ma 2x więcej śmietanki niż opisano w przepisie...
odpowiedz
3497 dni temu
Drogi Gościu, w przepisie wszystko się zgadza :) 200 ml śmietanki zagotowujemy, a resztę ubijamy. Wykorzystujemy w sumie 400 ml śmietanki :)
3496 dni temu
Prosze czytac do konca. Na koncu przepisu jest napisane co zrobic z reszta smietany. Pozdrawiam
3477 dni temu
2razy po 200ml to jest 400:)
3498 dni temu
CHCEMY FILMIKÓW Z PAWŁEM MAŁECKIM!
odpowiedz
3498 dni temu
Bez obawy! Filmiki z deserami Pawła jeszcze się u nas pojawią :)
3502 dni temu
Szkoda, że Pana Pawła zaczęto tu traktować tak po "macoszemu"... Nie dość, że nie jest widoczny już na głównej stronie, to jeszcze nie ma swoich filmików... wielka szkoda. Kuchnia lidla podobała mi się lepiej przed zmianami, kiedy to jeszcze Pan Pascal był obecny. Teraz to już coraz gorzej
odpowiedz
3501 dni temu
Drogi Gościu, przepisy Pawła pojawiają się regularnie co tydzień. Nie zawsze jednak posiadają filmik. Jeśli masz problemy z przygotowaniem danego deseru, prosimy pytać - chętnie rozwiejemy wszelkie wątpliwości :)
3504 dni temu
Dwa tygodnie bez filmu, a P. Małecki jest na zdjęciu.
odpowiedz
3504 dni temu
Drogi Gościu, mimo że nie ma filmu, co tydzień pojawia się nowy przepis Pawła Małeckiego :)