Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1. śmietankę gotujemy z wanilią
Żelatynę namaczamy w wodzie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy nasionka wanilii i zagotowujemy. Dodajemy cukier, namoczoną żelatynę i pokruszoną białą czekoladę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2. masę przelewamy do pucharków
Pozostałą śmietankę lekko ubijamy. Łączymy z ciepłą, lecz nie gorącą masą. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
KROK 3. filetujemy pomarańcze
Pomarańcze filetujemy. Z pozostałego miąższu dokładnie wyciskamy sok.
KROK 4. robimy karmel
Na zimną patelnię wysypujemy cukier i powoli go karmelizujemy. Dodajemy masło, sok z pomarańczy. Gotujemy na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji sosu.
KROK 5. pomarańcze smażymy w karmelu
Dodajemy wycięte filety z pomarańczy i smażymy w sosie przez kilka minut z obu stron, uważając, by filety się nie rozpadły.
Na gotowy krem wykładamy wystudzone karmelizowane filety z pomarańczy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Jajka na miękko
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sernik pistacjowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kutia
- Spaghetti carbonara
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Guacamole
- Przekąski sylwestrowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makówki śląskie
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania



Komentarze (10)
3599 dni temu
lista składników ma 2x więcej śmietanki niż opisano w przepisie...
Odpowiedz
3599 dni temu
Drogi Gościu, w przepisie wszystko się zgadza :) 200 ml śmietanki zagotowujemy, a resztę ubijamy. Wykorzystujemy w sumie 400 ml śmietanki :)
3598 dni temu
Prosze czytac do konca. Na koncu przepisu jest napisane co zrobic z reszta smietany. Pozdrawiam
3579 dni temu
2razy po 200ml to jest 400:)
3600 dni temu
CHCEMY FILMIKÓW Z PAWŁEM MAŁECKIM!
Odpowiedz
3600 dni temu
Bez obawy! Filmiki z deserami Pawła jeszcze się u nas pojawią :)
3604 dni temu
Szkoda, że Pana Pawła zaczęto tu traktować tak po "macoszemu"... Nie dość, że nie jest widoczny już na głównej stronie, to jeszcze nie ma swoich filmików... wielka szkoda. Kuchnia lidla podobała mi się lepiej przed zmianami, kiedy to jeszcze Pan Pascal był obecny. Teraz to już coraz gorzej
Odpowiedz
3603 dni temu
Drogi Gościu, przepisy Pawła pojawiają się regularnie co tydzień. Nie zawsze jednak posiadają filmik. Jeśli masz problemy z przygotowaniem danego deseru, prosimy pytać - chętnie rozwiejemy wszelkie wątpliwości :)
3606 dni temu
Dwa tygodnie bez filmu, a P. Małecki jest na zdjęciu.
Odpowiedz
3606 dni temu
Drogi Gościu, mimo że nie ma filmu, co tydzień pojawia się nowy przepis Pawła Małeckiego :)