Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1. śmietankę gotujemy z wanilią
Żelatynę namaczamy w wodzie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy nasionka wanilii i zagotowujemy. Dodajemy cukier, namoczoną żelatynę i pokruszoną białą czekoladę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2. masę przelewamy do pucharków
Pozostałą śmietankę lekko ubijamy. Łączymy z ciepłą, lecz nie gorącą masą. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
KROK 3. filetujemy pomarańcze
Pomarańcze filetujemy. Z pozostałego miąższu dokładnie wyciskamy sok.
KROK 4. robimy karmel
Na zimną patelnię wysypujemy cukier i powoli go karmelizujemy. Dodajemy masło, sok z pomarańczy. Gotujemy na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji sosu.
KROK 5. pomarańcze smażymy w karmelu
Dodajemy wycięte filety z pomarańczy i smażymy w sosie przez kilka minut z obu stron, uważając, by filety się nie rozpadły.
Na gotowy krem wykładamy wystudzone karmelizowane filety z pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!
Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!
Tort migdałowy "Mandorla"
Pyszne ciasto, w którym tradycyjną mąkę zastąpiono mielonymi migdałami. Warto je przygotować – efekt jest powalający!
Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
3242 dni temu
lista składników ma 2x więcej śmietanki niż opisano w przepisie...
odpowiedz
3242 dni temu
Drogi Gościu, w przepisie wszystko się zgadza :) 200 ml śmietanki zagotowujemy, a resztę ubijamy. Wykorzystujemy w sumie 400 ml śmietanki :)
3241 dni temu
Prosze czytac do konca. Na koncu przepisu jest napisane co zrobic z reszta smietany. Pozdrawiam
3222 dni temu
2razy po 200ml to jest 400:)
3244 dni temu
CHCEMY FILMIKÓW Z PAWŁEM MAŁECKIM!
odpowiedz
3243 dni temu
Bez obawy! Filmiki z deserami Pawła jeszcze się u nas pojawią :)
3247 dni temu
Szkoda, że Pana Pawła zaczęto tu traktować tak po "macoszemu"... Nie dość, że nie jest widoczny już na głównej stronie, to jeszcze nie ma swoich filmików... wielka szkoda. Kuchnia lidla podobała mi się lepiej przed zmianami, kiedy to jeszcze Pan Pascal był obecny. Teraz to już coraz gorzej
odpowiedz
3246 dni temu
Drogi Gościu, przepisy Pawła pojawiają się regularnie co tydzień. Nie zawsze jednak posiadają filmik. Jeśli masz problemy z przygotowaniem danego deseru, prosimy pytać - chętnie rozwiejemy wszelkie wątpliwości :)
3249 dni temu
Dwa tygodnie bez filmu, a P. Małecki jest na zdjęciu.
odpowiedz
3249 dni temu
Drogi Gościu, mimo że nie ma filmu, co tydzień pojawia się nowy przepis Pawła Małeckiego :)