Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tortownicę o średnicy 24 cm
- folię spożywczą
- mikser
- dużą miskę
- mikrofalówkę lub kąpiel wodną
- niewielki rondel
Krok 1
Formę wykładamy folią spożywczą. Kruche ciasteczka dokładnie rozdrabniamy i łączymy z bardzo miękkim masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy blaszkę, wyrównujemy powierzchnię, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 2
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i przekładamy do miski. Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, co kilkanaście sekund mieszamy i sprawdzamy jej konsystencję. Serek ricotta o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo płynną czekoladę oraz rozpuszczoną w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej żelatynę. Ubitą śmietankę łączymy z serkiem. Całość dokładnie mieszamy i od razu nakładamy na spód z kruchych ciasteczek. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy lodówki na kolejne 40-60 minut.
Krok 3
Maliny oraz cukier wkładamy do małego rondelka i podgrzewamy do momentu rozgotowania. W międzyczasie łączymy zimną wodę z mączką ziemniaczaną. Stopniowo dodajemy ją do gorących malin i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
Schłodzony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Zimnym sosem malinowym równomiernie pokrywamy wierzch ciasta. Przed podaniem sernik dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pierniki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makowiec japoński
- Uszka z grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Klasyczna sałatka grecka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Sałatka gyros
- Makówki śląskie
- Boczek pieczony
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (35)
916 dni temu
Dzień dobry, czy mogę użyć śmietankę 30% a jeśli tak, to czy dodać więcej żelatyny i o ile ?(muszę użyć śmietankę bez laktozy, mam tylko 30%) Pozdrawiam
Odpowiedz
1115 dni temu
Zrobiony- pyszny bardzo prosty. Na wierzch dałam jagody w syropie plus mmrożeone borówki całość zagęściłam zamiast mąką - kisielem pycha :)
Odpowiedz
2028 dni temu
Sernik wyszedł super jest pyszny. Zamiast malin użyłam mrożonych truskawek. Polecam
Odpowiedz
2442 dni temu
Super, polecam. Z przepisów PM zawsze wszystko wychodzi genialne.
Odpowiedz
2741 dni temu
Zrobiłam sernik myślałam że będzie lepszy lubię serek rikotta Ale nie w serniku na zimno
Odpowiedz
2750 dni temu
Czy śmietankę 36% mogę zastąpić jogurtem typ grecki ?
Odpowiedz
2749 dni temu
Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
2757 dni temu
Zamiast ricotty dodałem mascarpone, ale jednak z ricottą jest dużo lepszy (bardziej serowy, mniej mleczy). Na górę zamiast malin daję zawsze galaretkę z czerwonego wina i soku z granatu, polecam bardzo!
Odpowiedz
2761 dni temu
Pycha!!!!
Odpowiedz
2761 dni temu
Ten sernik to mistrzostwo świata!!! Szybki, łatwy i przepyszny! Dziękuję Panie Pawle za przepis. To od dzisiaj moj nr 1 wśród serników na zimno :)
Odpowiedz
3151 dni temu
Bardzo dobre .Zamiast malin dałem wiśnie bo nie lubię małych pestek.
Odpowiedz
3149 dni temu
Dobry pomysł!
3241 dni temu
Czy serek ricotta koniecznie trzeba miksować z cukrem, a potem roztopioną czekoladą przy użyciu miksera? Mam jedynie mikser ręczny i boję się, że jego użycie spowoduje, że masa zrobi się bardzo rzadka. Czy nie można mieszać tych składników po prostu przy pomocy rózgi?
Odpowiedz
3240 dni temu
Mikser jest najwygodniejszy w użyciu. Pamiętaj, że do masy dodajemy jeszcze żelatynę, która ją zwiąże :)
3316 dni temu
Na pewno go zrobie, wyglada wspaniale. Dziekuje za przepis. Pozdrawiam
Odpowiedz
3325 dni temu
Super serniczek, przełożyłam go biszkoptem makowym.Dzięki za przepis
Odpowiedz
3324 dni temu
Brzmi super!
3377 dni temu
czy jest możliwość zamiany malin na czerwone porzeczki? oczywiście z dodatkową porcją cukru.
Odpowiedz
3376 dni temu
Oczywiście! Można dokonać takiej zmiany :)
3507 dni temu
moja mama piecze lepsze
Odpowiedz
3583 dni temu
Pyszny torcik!
Odpowiedz
3584 dni temu
Wasze przepisy są super, ale czy możecie podawać ile mają kalorii?
Odpowiedz
3583 dni temu
Wszystkim się wydaje, że podawanie kalorii to taka prosta sprawa. Czy Wy macie pojęcie, jak wygląda procedura, prowadząca do określenia kalorii?
3575 dni temu
mozna na przyklad zsumowac kalorie skladnikow i podzielic na 16 porcji? do tego nie trzeba laboratorium:) ale moze to zbyt skomplikowana matematyka;P
3574 dni temu
A wiesz, że podczas łączenia produktów, poddawania ich działaniu temperatury, zmieniają one swoje właściwości? I kalorie?
3608 dni temu
czy można zrobić ten sernik na bazie zwykłego sera białego?
Odpowiedz
3607 dni temu
Oczywiście można eksperymentować z przepisem, jednak będzie to już trochę inne ciasto. Zachęcamy do przetestowania wersji z ricottą :)
3644 dni temu
zrobiłam, starannie wg przepisu. zalewanie żelatyny zimną wodą to jakaś pomyłka... wszystko do wyrzucenia :(
Odpowiedz
3643 dni temu
Drogi Gościu, żelatyna po zalaniu zimną wodą ładnie pęcznieje i łatwiej się ją rozpuszcza podgrzewając taki roztwór. Zobacz trik na prawidłowe rozpuszczanie żelatyny: #.
3562 dni temu
Potwierdzam, ciasto zrobione dokładnie według przepisu jest totalną porażką... Jeśli poziom trudności opisywany jest jako łatwy to przepis powinien być jednoznaczny a na filmie powinien się znaleźć przynajmniej komentarz z odesłaniem do sposobu przygotowania żelatyny. Tymczasem zamiast ciasta jest masa serowo-smietanowa...
2699 dni temu
Zgadzam sie z przedrozmowczynia. Robilam ten sernik pierwszy raz. Niestety nie bedzie niespodzianki dla mojego męża :( powino być odeslanie do sposobu przygotowania żelatyny.
2699 dni temu
Dziękujemy za cenną uwagę! Postaramy się to zmienić :) Tymczasem zapraszamy do zapoznania się z trikiem, w którym Paweł pokazuje, jak prawidłowo rozpuścić żelatynę: #
3665 dni temu
Tylko te kalorie:)
Odpowiedz
3669 dni temu
Włoski sernik po prostu przepyszny. Goście co chwilę to powtarzali, więc warto wypróbować.
Odpowiedz
zobacz wszystkie