zobacz film Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • tortownicę o średnicy 24 cm
  • folię spożywczą
  • mikser
  • dużą miskę
  • mikrofalówkę lub kąpiel wodną
  • niewielki rondel

Krok 1

Sernik z ricottą - ciasteczka rozdrabniamy i łączymy z masłemFormę wykładamy folią spożywczą. Kruche ciasteczka dokładnie rozdrabniamy i łączymy z bardzo miękkim masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy blaszkę, wyrównujemy powierzchnię, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

 

Krok 2

Sernik z ricottą - ubitą śmietankę łączymy z serkiemMocno schłodzoną śmietankę ubijamy i przekładamy do miski. Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, co kilkanaście sekund mieszamy i sprawdzamy jej konsystencję. Serek ricotta o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo płynną czekoladę oraz rozpuszczoną w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej żelatynę. Ubitą śmietankę łączymy z serkiem. Całość dokładnie mieszamy i od razu nakładamy na spód z kruchych ciasteczek. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy lodówki na kolejne 40-60 minut.

Krok 3

Sernik z ricottą - chłodzimy sernikMaliny oraz cukier wkładamy do małego rondelka i podgrzewamy do momentu rozgotowania. W międzyczasie łączymy zimną wodę z mączką ziemniaczaną. Stopniowo dodajemy ją do gorących malin i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

Schłodzony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Zimnym sosem malinowym równomiernie pokrywamy wierzch ciasta. Przed podaniem sernik dekorujemy listkami mięty.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (29)

Avatar
  • Gość Gość
    25 dni temu
    Zrobiłam sernik myślałam że będzie lepszy lubię serek rikotta Ale nie w serniku na zimno

    odpowiedz

  • Zdzichu Zdzichu
    33 dni temu
    Czy śmietankę 36% mogę zastąpić jogurtem typ grecki ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    33 dni temu
    Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Piotrek Piotrek
    41 dni temu
    Zamiast ricotty dodałem mascarpone, ale jednak z ricottą jest dużo lepszy (bardziej serowy, mniej mleczy). Na górę zamiast malin daję zawsze galaretkę z czerwonego wina i soku z granatu, polecam bardzo!

    odpowiedz

  • Zuzia Zuzia
    45 dni temu
    Pycha!!!!

    odpowiedz

  • Agnes Agnes
    45 dni temu
    Ten sernik to mistrzostwo świata!!! Szybki, łatwy i przepyszny! Dziękuję Panie Pawle za przepis. To od dzisiaj moj nr 1 wśród serników na zimno :)

    odpowiedz

  • staszko staszko
    434 dni temu
    Bardzo dobre .Zamiast malin dałem wiśnie bo nie lubię małych pestek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    433 dni temu
    Dobry pomysł!
  • jg jg
    524 dni temu
    Czy serek ricotta koniecznie trzeba miksować z cukrem, a potem roztopioną czekoladą przy użyciu miksera? Mam jedynie mikser ręczny i boję się, że jego użycie spowoduje, że masa zrobi się bardzo rzadka. Czy nie można mieszać tych składników po prostu przy pomocy rózgi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    524 dni temu
    Mikser jest najwygodniejszy w użyciu. Pamiętaj, że do masy dodajemy jeszcze żelatynę, która ją zwiąże :)
  • Malgosia Malgosia
    599 dni temu
    Na pewno go zrobie, wyglada wspaniale. Dziekuje za przepis. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • anika1230 anika1230
    609 dni temu
    Super serniczek, przełożyłam go biszkoptem makowym.Dzięki za przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    608 dni temu
    Brzmi super!
  • Gość Gość
    660 dni temu
    czy jest możliwość zamiany malin na czerwone porzeczki? oczywiście z dodatkową porcją cukru.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    660 dni temu
    Oczywiście! Można dokonać takiej zmiany :)
  • Marta Marta
    790 dni temu
    moja mama piecze lepsze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    867 dni temu
    Pyszny torcik!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    868 dni temu
    Wasze przepisy są super, ale czy możecie podawać ile mają kalorii?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    867 dni temu
    Wszystkim się wydaje, że podawanie kalorii to taka prosta sprawa. Czy Wy macie pojęcie, jak wygląda procedura, prowadząca do określenia kalorii?
  • Gość Gość
    858 dni temu
    mozna na przyklad zsumowac kalorie skladnikow i podzielic na 16 porcji? do tego nie trzeba laboratorium:) ale moze to zbyt skomplikowana matematyka;P
  • Gość Gość
    858 dni temu
    A wiesz, że podczas łączenia produktów, poddawania ich działaniu temperatury, zmieniają one swoje właściwości? I kalorie?
  • Gość Gość
    892 dni temu
    czy można zrobić ten sernik na bazie zwykłego sera białego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    891 dni temu
    Oczywiście można eksperymentować z przepisem, jednak będzie to już trochę inne ciasto. Zachęcamy do przetestowania wersji z ricottą :)
  • Gość Gość
    928 dni temu
    zrobiłam, starannie wg przepisu. zalewanie żelatyny zimną wodą to jakaś pomyłka... wszystko do wyrzucenia :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    927 dni temu
    Drogi Gościu, żelatyna po zalaniu zimną wodą ładnie pęcznieje i łatwiej się ją rozpuszcza podgrzewając taki roztwór. Zobacz trik na prawidłowe rozpuszczanie żelatyny: http://kuchnialidla.pl/product/musy.
  • Niezadowolony :( Niezadowolony :(
    845 dni temu
    Potwierdzam, ciasto zrobione dokładnie według przepisu jest totalną porażką... Jeśli poziom trudności opisywany jest jako łatwy to przepis powinien być jednoznaczny a na filmie powinien się znaleźć przynajmniej komentarz z odesłaniem do sposobu przygotowania żelatyny. Tymczasem zamiast ciasta jest masa serowo-smietanowa...
  • Gość Gość
    948 dni temu
    Tylko te kalorie:)

    odpowiedz

  • Kuchareczka Kuchareczka
    952 dni temu
    Włoski sernik po prostu przepyszny. Goście co chwilę to powtarzali, więc warto wypróbować.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram