
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tortownicę o średnicy 24 cm
- folię spożywczą
- mikser
- dużą miskę
- mikrofalówkę lub kąpiel wodną
- niewielki rondel
Krok 1
Formę wykładamy folią spożywczą. Kruche ciasteczka dokładnie rozdrabniamy i łączymy z bardzo miękkim masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy blaszkę, wyrównujemy powierzchnię, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 2
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i przekładamy do miski. Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, co kilkanaście sekund mieszamy i sprawdzamy jej konsystencję. Serek ricotta o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo płynną czekoladę oraz rozpuszczoną w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej żelatynę. Ubitą śmietankę łączymy z serkiem. Całość dokładnie mieszamy i od razu nakładamy na spód z kruchych ciasteczek. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy lodówki na kolejne 40-60 minut.
Krok 3
Maliny oraz cukier wkładamy do małego rondelka i podgrzewamy do momentu rozgotowania. W międzyczasie łączymy zimną wodę z mączką ziemniaczaną. Stopniowo dodajemy ją do gorących malin i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
Schłodzony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Zimnym sosem malinowym równomiernie pokrywamy wierzch ciasta. Przed podaniem sernik dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!

Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!

Sernik cytrynowy na zimno
Klasyczne ciasto w eleganckim wydaniu. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo wygląda i smakuje wspaniale!

Komentarze (35)
152 dni temu
Dzień dobry, czy mogę użyć śmietankę 30% a jeśli tak, to czy dodać więcej żelatyny i o ile ?(muszę użyć śmietankę bez laktozy, mam tylko 30%) Pozdrawiam
odpowiedz
351 dni temu
Zrobiony- pyszny bardzo prosty. Na wierzch dałam jagody w syropie plus mmrożeone borówki całość zagęściłam zamiast mąką - kisielem pycha :)
odpowiedz
1264 dni temu
Sernik wyszedł super jest pyszny. Zamiast malin użyłam mrożonych truskawek. Polecam
odpowiedz
1678 dni temu
Super, polecam. Z przepisów PM zawsze wszystko wychodzi genialne.
odpowiedz
1977 dni temu
Zrobiłam sernik myślałam że będzie lepszy lubię serek rikotta Ale nie w serniku na zimno
odpowiedz
1986 dni temu
Czy śmietankę 36% mogę zastąpić jogurtem typ grecki ?
odpowiedz
1985 dni temu
Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
1993 dni temu
Zamiast ricotty dodałem mascarpone, ale jednak z ricottą jest dużo lepszy (bardziej serowy, mniej mleczy). Na górę zamiast malin daję zawsze galaretkę z czerwonego wina i soku z granatu, polecam bardzo!
odpowiedz
1997 dni temu
Pycha!!!!
odpowiedz
1997 dni temu
Ten sernik to mistrzostwo świata!!! Szybki, łatwy i przepyszny! Dziękuję Panie Pawle za przepis. To od dzisiaj moj nr 1 wśród serników na zimno :)
odpowiedz
2387 dni temu
Bardzo dobre .Zamiast malin dałem wiśnie bo nie lubię małych pestek.
odpowiedz
2386 dni temu
Dobry pomysł!
2477 dni temu
Czy serek ricotta koniecznie trzeba miksować z cukrem, a potem roztopioną czekoladą przy użyciu miksera? Mam jedynie mikser ręczny i boję się, że jego użycie spowoduje, że masa zrobi się bardzo rzadka. Czy nie można mieszać tych składników po prostu przy pomocy rózgi?
odpowiedz
2477 dni temu
Mikser jest najwygodniejszy w użyciu. Pamiętaj, że do masy dodajemy jeszcze żelatynę, która ją zwiąże :)
2552 dni temu
Na pewno go zrobie, wyglada wspaniale. Dziekuje za przepis. Pozdrawiam
odpowiedz
2561 dni temu
Super serniczek, przełożyłam go biszkoptem makowym.Dzięki za przepis
odpowiedz
2561 dni temu
Brzmi super!
2613 dni temu
czy jest możliwość zamiany malin na czerwone porzeczki? oczywiście z dodatkową porcją cukru.
odpowiedz
2613 dni temu
Oczywiście! Można dokonać takiej zmiany :)
2743 dni temu
moja mama piecze lepsze
odpowiedz
2820 dni temu
Pyszny torcik!
odpowiedz
2820 dni temu
Wasze przepisy są super, ale czy możecie podawać ile mają kalorii?
odpowiedz
2820 dni temu
Wszystkim się wydaje, że podawanie kalorii to taka prosta sprawa. Czy Wy macie pojęcie, jak wygląda procedura, prowadząca do określenia kalorii?
2811 dni temu
mozna na przyklad zsumowac kalorie skladnikow i podzielic na 16 porcji? do tego nie trzeba laboratorium:) ale moze to zbyt skomplikowana matematyka;P
2811 dni temu
A wiesz, że podczas łączenia produktów, poddawania ich działaniu temperatury, zmieniają one swoje właściwości? I kalorie?
2844 dni temu
czy można zrobić ten sernik na bazie zwykłego sera białego?
odpowiedz
2843 dni temu
Oczywiście można eksperymentować z przepisem, jednak będzie to już trochę inne ciasto. Zachęcamy do przetestowania wersji z ricottą :)
2880 dni temu
zrobiłam, starannie wg przepisu. zalewanie żelatyny zimną wodą to jakaś pomyłka... wszystko do wyrzucenia :(
odpowiedz
2879 dni temu
Drogi Gościu, żelatyna po zalaniu zimną wodą ładnie pęcznieje i łatwiej się ją rozpuszcza podgrzewając taki roztwór. Zobacz trik na prawidłowe rozpuszczanie żelatyny: http://kuchnialidla.pl/product/musy.
2798 dni temu
Potwierdzam, ciasto zrobione dokładnie według przepisu jest totalną porażką... Jeśli poziom trudności opisywany jest jako łatwy to przepis powinien być jednoznaczny a na filmie powinien się znaleźć przynajmniej komentarz z odesłaniem do sposobu przygotowania żelatyny. Tymczasem zamiast ciasta jest masa serowo-smietanowa...
1935 dni temu
Zgadzam sie z przedrozmowczynia. Robilam ten sernik pierwszy raz. Niestety nie bedzie niespodzianki dla mojego męża :( powino być odeslanie do sposobu przygotowania żelatyny.
1935 dni temu
Dziękujemy za cenną uwagę! Postaramy się to zmienić :) Tymczasem zapraszamy do zapoznania się z trikiem, w którym Paweł pokazuje, jak prawidłowo rozpuścić żelatynę: https://kuchnialidla.pl/musy
2901 dni temu
Tylko te kalorie:)
odpowiedz
2905 dni temu
Włoski sernik po prostu przepyszny. Goście co chwilę to powtarzali, więc warto wypróbować.
odpowiedz
zobacz wszystkie