zobacz film Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tortownicę o średnicy 24 cm
  • folię spożywczą
  • mikser
  • dużą miskę
  • mikrofalówkę lub kąpiel wodną
  • niewielki rondel

Krok 1

Sernik z ricottą - ciasteczka rozdrabniamy i łączymy z masłemFormę wykładamy folią spożywczą. Kruche ciasteczka dokładnie rozdrabniamy i łączymy z bardzo miękkim masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy blaszkę, wyrównujemy powierzchnię, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

 

Krok 2

Sernik z ricottą - ubitą śmietankę łączymy z serkiemMocno schłodzoną śmietankę ubijamy i przekładamy do miski. Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, co kilkanaście sekund mieszamy i sprawdzamy jej konsystencję. Serek ricotta o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo płynną czekoladę oraz rozpuszczoną w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej żelatynę. Ubitą śmietankę łączymy z serkiem. Całość dokładnie mieszamy i od razu nakładamy na spód z kruchych ciasteczek. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy lodówki na kolejne 40-60 minut.

Krok 3

Sernik z ricottą - chłodzimy sernikMaliny oraz cukier wkładamy do małego rondelka i podgrzewamy do momentu rozgotowania. W międzyczasie łączymy zimną wodę z mączką ziemniaczaną. Stopniowo dodajemy ją do gorących malin i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

Schłodzony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Zimnym sosem malinowym równomiernie pokrywamy wierzch ciasta. Przed podaniem sernik dekorujemy listkami mięty.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (35)

Avatar
  • Ewa Ewa
    552 dni temu
    Dzień dobry, czy mogę użyć śmietankę 30% a jeśli tak, to czy dodać więcej żelatyny i o ile ?(muszę użyć śmietankę bez laktozy, mam tylko 30%) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    751 dni temu
    Zrobiony- pyszny bardzo prosty. Na wierzch dałam jagody w syropie plus mmrożeone borówki całość zagęściłam zamiast mąką - kisielem pycha :)

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    1664 dni temu
    Sernik wyszedł super jest pyszny. Zamiast malin użyłam mrożonych truskawek. Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2078 dni temu
    Super, polecam. Z przepisów PM zawsze wszystko wychodzi genialne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2377 dni temu
    Zrobiłam sernik myślałam że będzie lepszy lubię serek rikotta Ale nie w serniku na zimno

    odpowiedz

  • Zdzichu Zdzichu
    2385 dni temu
    Czy śmietankę 36% mogę zastąpić jogurtem typ grecki ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2385 dni temu
    Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Piotrek Piotrek
    2392 dni temu
    Zamiast ricotty dodałem mascarpone, ale jednak z ricottą jest dużo lepszy (bardziej serowy, mniej mleczy). Na górę zamiast malin daję zawsze galaretkę z czerwonego wina i soku z granatu, polecam bardzo!

    odpowiedz

  • Zuzia Zuzia
    2396 dni temu
    Pycha!!!!

    odpowiedz

  • Agnes Agnes
    2397 dni temu
    Ten sernik to mistrzostwo świata!!! Szybki, łatwy i przepyszny! Dziękuję Panie Pawle za przepis. To od dzisiaj moj nr 1 wśród serników na zimno :)

    odpowiedz

  • staszko staszko
    2786 dni temu
    Bardzo dobre .Zamiast malin dałem wiśnie bo nie lubię małych pestek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2785 dni temu
    Dobry pomysł!
  • jg jg
    2876 dni temu
    Czy serek ricotta koniecznie trzeba miksować z cukrem, a potem roztopioną czekoladą przy użyciu miksera? Mam jedynie mikser ręczny i boję się, że jego użycie spowoduje, że masa zrobi się bardzo rzadka. Czy nie można mieszać tych składników po prostu przy pomocy rózgi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2876 dni temu
    Mikser jest najwygodniejszy w użyciu. Pamiętaj, że do masy dodajemy jeszcze żelatynę, która ją zwiąże :)
  • Malgosia Malgosia
    2951 dni temu
    Na pewno go zrobie, wyglada wspaniale. Dziekuje za przepis. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • anika1230 anika1230
    2960 dni temu
    Super serniczek, przełożyłam go biszkoptem makowym.Dzięki za przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2960 dni temu
    Brzmi super!
  • Gość Gość
    3012 dni temu
    czy jest możliwość zamiany malin na czerwone porzeczki? oczywiście z dodatkową porcją cukru.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3012 dni temu
    Oczywiście! Można dokonać takiej zmiany :)
  • Marta Marta
    3142 dni temu
    moja mama piecze lepsze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3219 dni temu
    Pyszny torcik!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3220 dni temu
    Wasze przepisy są super, ale czy możecie podawać ile mają kalorii?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3219 dni temu
    Wszystkim się wydaje, że podawanie kalorii to taka prosta sprawa. Czy Wy macie pojęcie, jak wygląda procedura, prowadząca do określenia kalorii?
  • Gość Gość
    3210 dni temu
    mozna na przyklad zsumowac kalorie skladnikow i podzielic na 16 porcji? do tego nie trzeba laboratorium:) ale moze to zbyt skomplikowana matematyka;P
  • Gość Gość
    3210 dni temu
    A wiesz, że podczas łączenia produktów, poddawania ich działaniu temperatury, zmieniają one swoje właściwości? I kalorie?
  • Gość Gość
    3243 dni temu
    czy można zrobić ten sernik na bazie zwykłego sera białego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3243 dni temu
    Oczywiście można eksperymentować z przepisem, jednak będzie to już trochę inne ciasto. Zachęcamy do przetestowania wersji z ricottą :)
  • Gość Gość
    3280 dni temu
    zrobiłam, starannie wg przepisu. zalewanie żelatyny zimną wodą to jakaś pomyłka... wszystko do wyrzucenia :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3279 dni temu
    Drogi Gościu, żelatyna po zalaniu zimną wodą ładnie pęcznieje i łatwiej się ją rozpuszcza podgrzewając taki roztwór. Zobacz trik na prawidłowe rozpuszczanie żelatyny: https://kuchnialidla.pl/musy.
  • Niezadowolony :( Niezadowolony :(
    3197 dni temu
    Potwierdzam, ciasto zrobione dokładnie według przepisu jest totalną porażką... Jeśli poziom trudności opisywany jest jako łatwy to przepis powinien być jednoznaczny a na filmie powinien się znaleźć przynajmniej komentarz z odesłaniem do sposobu przygotowania żelatyny. Tymczasem zamiast ciasta jest masa serowo-smietanowa...
  • Gość Gość
    2335 dni temu
    Zgadzam sie z przedrozmowczynia. Robilam ten sernik pierwszy raz. Niestety nie bedzie niespodzianki dla mojego męża :( powino być odeslanie do sposobu przygotowania żelatyny.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2335 dni temu
    Dziękujemy za cenną uwagę! Postaramy się to zmienić :) Tymczasem zapraszamy do zapoznania się z trikiem, w którym Paweł pokazuje, jak prawidłowo rozpuścić żelatynę: https://kuchnialidla.pl/musy
  • Gość Gość
    3300 dni temu
    Tylko te kalorie:)

    odpowiedz

  • Kuchareczka Kuchareczka
    3304 dni temu
    Włoski sernik po prostu przepyszny. Goście co chwilę to powtarzali, więc warto wypróbować.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!