Sernik z malinami na serku mascarpone

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Masło roztapiamy w rondelku. Ciasteczka kruszymy i dodajemy do nich posiekane orzechy nerkowca. Roztopione masło mieszamy z ciasteczkami i orzechami. Pozostawiamy na około 30 minut do zestalenia. Całość przekładamy do foremki (28 x 20 cm).

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napecznienia. Śmietankę ubijamy z połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, a następnie dodajemy ją do serka mascarpone.

Do serka dodajemy ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. Maliny myjemy i osuszamy, następnie układamy na serniku i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną i zaczynającą żelować galaretkę wylewamy na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki − do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (57)

Avatar
  • Justyna Justyna
    879 dni temu
    Uwielbiam ten przepis. Rodzinka się zajada. Ja czasami robię mix owoców sezonowych (truskawki, maliny, jeżyny, borówki, jagody) 😀 Jeszcze muszę wypróbować spód na mieszance orzechów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2490 dni temu
    czy moge uzyc mrozonych malin? jesli tak to czy je rozmrazac przed polozeniem na ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2490 dni temu
    Tutaj najlepiej sprawdzą się świeże maliny. Te mrożone będą zbyt mokre i będą puszczały sok.
  • Gość Gość
    140 dni temu
    Robiłam z mrożonymi malinami wychodzi super. Na masę dajemy mrożone maliny (nie rozmrażamy) i zalewamy tężejącą galaretką. Galaretka szybciutko tężeje.
  • Gość Gość
    3058 dni temu
    Ciasto jest przepyszne, ja robię w okrągłej tortownicy na okrągłych biszkoptach. Polecam

    odpowiedz

  • apsik apsik
    3388 dni temu
    1000 pytań do... normalnie nooo ludzie oszaleli a czy może być ser taki? a czy cukier taki czy owaki? a moze orzeszki srakie czy nijakie. No kabaret jakiś haha róbcie tak jak pisze w przepisie i tyle, a nie głowe trujecie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3053 dni temu
    Głowę to Ty tutaj trujesz. Po jaką cholerę to czytasz jak Cię to tak irytuje. Zmień stronę i tyle. To nie te czasy co kiedyś że każdy miał w domu babcię i mamę z książką kucharską i przepisami rodzinnymi. Teraz to każdy tylko ciacho z marketu lub cukierni a jak trzeba coś samemu upiec to lament nie z tej rzeczy, więc ja tych "zagubionych" w pełni rozumiem.
  • Gość Gość
    1696 dni temu
    Bardzo słusznie.....!!!!!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3404 dni temu
    Drogi Gościu, w przepisie podaliśmy wymiary blachy: "Całość przekładamy do foremki (28 x 20 cm)."

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3405 dni temu
    Mam pytanie o wielkosc blachy. Z obrazka wnioskuje ze raczej prostokatna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3429 dni temu
    Justyno, spód ciasteczkowy ma to do siebie, że się kruszy. Możesz dodać więcej masła, by ciasteczka bardziej się związały.

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    3429 dni temu
    Witam. Mam pytanie odnośnie spodu. Robię wszystko wg przepisu, ale strasznie mi się kruszy :( co mogę zrobić by był bardziej zbity?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3433 dni temu
    Karolino, bardzo nas cieszy popularność przepisu Pawła! Mamy nadzieję, że inne też podbiją serca Twoich znajomych :)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3434 dni temu
    Sernik jest super,polecam prosty i łatwy do zrobienia, dzieci się zakładają a dorośli proszą o przepis;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3449 dni temu
    Oczywiście, można dokonać takiej zamiany :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3449 dni temu
    Czy zamiast orzechów nerkowca można użyć niesolonych orzechów ziemnych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3459 dni temu
    Magdo, możesz dorzucić kilka truskawek do masy, jednak wilgoć owoców będzie wpływać na jej strukturę. Rekomendujemy skupić się na owocach w galaretce ;)

    odpowiedz

  • magda magda
    3459 dni temu
    Witam, ponieważ jest sezon na truskawki postanowiłam maliny zastąpić innym owocem :) Pytanie moje dotyczy masy serowej - czy mogę dorzucić kilka pokrojonych truskawek? Czy nie będzie problemu ze stężeniem masy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3465 dni temu
    Drogi Gościu, tak jak pisaliśmy wcześniej - mascarpone możemy zmiksować zarówno z cukrem pudrem, jak i zwykłym cukrem (tak, jak to jest w przepisie). Ciastka można zastąpić innymi.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3465 dni temu
    I jeszcze jedno pytanie czy ciastka można zastąpić innymi ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3465 dni temu
    A czy serek mascarpone można zmiksować z cukrem ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3466 dni temu
    Śmietanka ma być 30% , taką jaką stosujemy do deserów. Cukier do mascarpone można zastąpić cukrem-pudrem, jednak do ubijania śmietanki polecamy zwykły.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3466 dni temu
    śmietanka ma być 30% deserowo? Pilos? czy zamiast zwykłego cukru można użyć cukier puder do mascarpone ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3468 dni temu
    Drogi Gościu, chodzi o zwykły cukier. Natomiast masło najlepiej rozpuszczać w garnku na małym ogniu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3468 dni temu
    Mam pytanie odnośnie cukru. W składnikach jest 210g cukru, ale zwykłego czy pudru ? i proszę o najlepszy sposób na roztapianie masła :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3533 dni temu
    Drogi Gościu, rozpuść żelatynę w rondelku nad ogniem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3533 dni temu
    Co zrobić w przypadku braku kuchenki mikrofalowej? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3592 dni temu
    Natalio możesz użyć dowolnych innych owoców jagodowych, np. truskawek lub jagód. Świetnie sprawdzą się też kawałki brzoskwiń.

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3592 dni temu
    jakich owocow mozna uzyc zamiast malin?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3615 dni temu
    kuchciku, w ostateczności można użyć malin mrożonych.

    odpowiedz

  • kuchcik kuchcik
    3620 dni temu
    Jest zima skąd mam wziąść maliny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3641 dni temu
    Ewo, w tym przepisie nie ma to większego znaczenia. Przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu :)

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    3641 dni temu
    Galaretka na 500ml czy 600 ml? Są różne w sklepie zawartości. Czy dla tego przepisu ma to znaczenie? Czy przy 600ml dodajemy więcej wody?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3643 dni temu
    Drogi Gościu, namoczoną w wodzie żelatynę wkładamy w miseczce do mikrofali i podgrzewamy, aż się rozpuści. Czas zależy od mocy, radzimy zacząć od 20 sekund i w miarę konieczności wydłużać czas rozpuszczania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3644 dni temu
    Co to oznacza, że żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3649 dni temu
    Imka, nie każdy przepis posiada film :) Ten akurat go nie ma. Jeśli masz jakieś pytania odnośnie wykonania ciasta, chętnie na nie odpowiemy :)

    odpowiedz

  • Imka Imka
    3649 dni temu
    Szkoda, że nie ma filmu. Czy jest szansa na prezentację?

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3674 dni temu
    Ja też już raz zrobiłam, tylko z brzoskwiniami. Sernik przepyszny, jednak brzoskwinie średnio się sprawdziły przy krojeniu gotowego ciasta. Dziś zrobię znowu, ale z mrożonymi malinami. Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3685 dni temu
    Magdo, brzoskwinie z puszki sprawdzą się w tym przepisie świetnie.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3686 dni temu
    Ja robiłam z mrożonymi malinami i też bardzo dobre było.

    odpowiedz

  • magda magda
    3687 dni temu
    Dzień dobry! :) sernik już raz robiłam - wyszedł przepyszny! chciałabym go powtórzyć, ale mam duży problem - nie ma świeżych malin :( Jakie inne owoce można wykorzystać? Brzoskwinie z puszki, ananasa? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3729 dni temu
    spód można zrobić z sucharków i nutelli, pokruszone lub zmielone w blenderze sucharki (1/2 opakowania) przekładam na patelnię i dodaję 400 g nutelli, mieszam i lekko podgrzewam następnym razem zrobiłam bez spodu i też było bardzo dobrze tortownicę wykładam folią spożywczą

    odpowiedz

  • Kinga Skoczylas Kinga Skoczylas
    3744 dni temu
    Kocham ten przepis, ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Szybko sie je wykonuje, idealne na weekendowe leniuchowanie :) Dziekuje za ten przepis. Odnośnie spodu - ja do ciastek dodaje zamiast midgałów np. orzechy laskowe lub fistaszki - tez jest rewelacyjne!

    odpowiedz

  • justyna justyna
    3759 dni temu
    Oczywiście nie miało być "na brzozie" tylko "na biszkopcie" :-)

    odpowiedz

  • justyna justyna
    3759 dni temu
    Ciasto robiłam wczoraj.jest przepyszne. Maliny zastapilam jezynami i wyszło świetnie. Galaretkę rozpuscilam w około 600ml bo obawiałam się że będzie zbyt miękka. Do betty: Moim zdaniem na brzozie też może być ale będzie bardziej mdłe.ale spokojnie można pominąć orzechy i dać same ciasteczka lub zrobić kruchy spód

    odpowiedz

  • betty betty
    3760 dni temu
    Nie lubię orzechów stąd moje pytanie - czy orzechy mogę zastąpić czymś innym? albo czy ze zwykłym biszkoptem też będzie takie pyszne? :)

    odpowiedz

  • nelke nelke
    3765 dni temu
    Nie trzeszczy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3765 dni temu
    Do mascarpone dodałam cukier puder. Ciekawa jestem, czy zwykły cukier utrze się z serkiem i nie będzie ,,trzeszczał''?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3766 dni temu
    Drogi Gościu, powinny być bez problemu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3766 dni temu
    czy sasanki dostanę w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3776 dni temu
    annuílla, używamy zwykłego cukru.

    odpowiedz

  • annuílla annuílla
    3776 dni temu
    Czy należy użyć cukru pudru czy zwykły?

    odpowiedz

  • Martyna Durczak Martyna Durczak
    3777 dni temu
    Wyszedł cudownie. Oprócz malin dodałam jeszcze trochę jagód :) Wszyscy byli zachwyceni

    odpowiedz

  • Olllaa Olllaa
    3778 dni temu
    Serniczek wyszedł pyszny. Śmiało można wykorzystać jako letni zaminnik dla tortu. Masa serowa puszstya, kremowa więc nadaje się też na masę to innych tortowych ciast. Zamiast nerkowców zastosowałam orzechy włoskie.

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    3779 dni temu
    Sernik przepyszny,najlepszy jaki do tej pory zrobilam,wszyscy byli zachwyceni :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3780 dni temu
    Pyszny wreszcie ciekawy przepis, krem delikatny puszysty godny polecenia Ciasto przepyszne

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3783 dni temu
    Zapowiada się przepysznie, śmietanka Pilos i mascarpone, mniam, do tego moje ulubione sasanki :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!