Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Masło roztapiamy w rondelku. Ciasteczka kruszymy i dodajemy do nich posiekane orzechy nerkowca. Roztopione masło mieszamy z ciasteczkami i orzechami. Pozostawiamy na około 30 minut do zestalenia. Całość przekładamy do foremki (28 x 20 cm).
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napecznienia. Śmietankę ubijamy z połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, a następnie dodajemy ją do serka mascarpone.
Do serka dodajemy ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. Maliny myjemy i osuszamy, następnie układamy na serniku i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną i zaczynającą żelować galaretkę wylewamy na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki − do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
Wyśmienite ciasto na lato z lekkim, puszystym ciastem i aksamitnym kremem śmietankowym z dodatkiem soczystych borówek!
Sernik cherry
Klasyczne ciasto z dodatkiem soczystych wiśni udekorowane pianą z białek i cukrem pudrem. Smak, którego się nie zapomina!
Włoskie ciasteczka Cantuccini
Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tiramisu
- Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
- Crumble z serkiem mascarpone i malinami
- Sałatka z grillowanych owoców
- Włoskie ciasteczka Cantuccini
- Sernik na kruchym cieście z bezą
- Tort czekoladowo-kawowy
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Torcik serowy à la tiramisu
- Sernik czekoladowy
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Jogurtowy sernik na zimno
- Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
Komentarze (56)
631 dni temu
Uwielbiam ten przepis. Rodzinka się zajada. Ja czasami robię mix owoców sezonowych (truskawki, maliny, jeżyny, borówki, jagody) 😀 Jeszcze muszę wypróbować spód na mieszance orzechów.
odpowiedz
2243 dni temu
czy moge uzyc mrozonych malin? jesli tak to czy je rozmrazac przed polozeniem na ciasto?
odpowiedz
2243 dni temu
Tutaj najlepiej sprawdzą się świeże maliny. Te mrożone będą zbyt mokre i będą puszczały sok.
2810 dni temu
Ciasto jest przepyszne, ja robię w okrągłej tortownicy na okrągłych biszkoptach. Polecam
odpowiedz
3141 dni temu
1000 pytań do... normalnie nooo ludzie oszaleli a czy może być ser taki? a czy cukier taki czy owaki? a moze orzeszki srakie czy nijakie. No kabaret jakiś haha róbcie tak jak pisze w przepisie i tyle, a nie głowe trujecie :)
odpowiedz
2806 dni temu
Głowę to Ty tutaj trujesz. Po jaką cholerę to czytasz jak Cię to tak irytuje. Zmień stronę i tyle. To nie te czasy co kiedyś że każdy miał w domu babcię i mamę z książką kucharską i przepisami rodzinnymi. Teraz to każdy tylko ciacho z marketu lub cukierni a jak trzeba coś samemu upiec to lament nie z tej rzeczy, więc ja tych "zagubionych" w pełni rozumiem.
1449 dni temu
Bardzo słusznie.....!!!!!
3157 dni temu
Drogi Gościu, w przepisie podaliśmy wymiary blachy: "Całość przekładamy do foremki (28 x 20 cm)."
odpowiedz
3158 dni temu
Mam pytanie o wielkosc blachy. Z obrazka wnioskuje ze raczej prostokatna?
odpowiedz
3181 dni temu
Justyno, spód ciasteczkowy ma to do siebie, że się kruszy. Możesz dodać więcej masła, by ciasteczka bardziej się związały.
odpowiedz
3181 dni temu
Witam. Mam pytanie odnośnie spodu. Robię wszystko wg przepisu, ale strasznie mi się kruszy :( co mogę zrobić by był bardziej zbity?
odpowiedz
3185 dni temu
Karolino, bardzo nas cieszy popularność przepisu Pawła! Mamy nadzieję, że inne też podbiją serca Twoich znajomych :)
odpowiedz
3186 dni temu
Sernik jest super,polecam prosty i łatwy do zrobienia, dzieci się zakładają a dorośli proszą o przepis;)
odpowiedz
3202 dni temu
Oczywiście, można dokonać takiej zamiany :)
odpowiedz
3202 dni temu
Czy zamiast orzechów nerkowca można użyć niesolonych orzechów ziemnych?
odpowiedz
3211 dni temu
Magdo, możesz dorzucić kilka truskawek do masy, jednak wilgoć owoców będzie wpływać na jej strukturę. Rekomendujemy skupić się na owocach w galaretce ;)
odpowiedz
3211 dni temu
Witam, ponieważ jest sezon na truskawki postanowiłam maliny zastąpić innym owocem :) Pytanie moje dotyczy masy serowej - czy mogę dorzucić kilka pokrojonych truskawek? Czy nie będzie problemu ze stężeniem masy?
odpowiedz
3218 dni temu
Drogi Gościu, tak jak pisaliśmy wcześniej - mascarpone możemy zmiksować zarówno z cukrem pudrem, jak i zwykłym cukrem (tak, jak to jest w przepisie). Ciastka można zastąpić innymi.
odpowiedz
3218 dni temu
I jeszcze jedno pytanie czy ciastka można zastąpić innymi ??
odpowiedz
3218 dni temu
A czy serek mascarpone można zmiksować z cukrem ?
odpowiedz
3218 dni temu
Śmietanka ma być 30% , taką jaką stosujemy do deserów. Cukier do mascarpone można zastąpić cukrem-pudrem, jednak do ubijania śmietanki polecamy zwykły.
odpowiedz
3218 dni temu
śmietanka ma być 30% deserowo? Pilos? czy zamiast zwykłego cukru można użyć cukier puder do mascarpone ?
odpowiedz
3220 dni temu
Drogi Gościu, chodzi o zwykły cukier. Natomiast masło najlepiej rozpuszczać w garnku na małym ogniu.
odpowiedz
3221 dni temu
Mam pytanie odnośnie cukru. W składnikach jest 210g cukru, ale zwykłego czy pudru ? i proszę o najlepszy sposób na roztapianie masła :)
odpowiedz
3286 dni temu
Drogi Gościu, rozpuść żelatynę w rondelku nad ogniem.
odpowiedz
3286 dni temu
Co zrobić w przypadku braku kuchenki mikrofalowej? :)
odpowiedz
3345 dni temu
Natalio możesz użyć dowolnych innych owoców jagodowych, np. truskawek lub jagód. Świetnie sprawdzą się też kawałki brzoskwiń.
odpowiedz
3345 dni temu
jakich owocow mozna uzyc zamiast malin?
odpowiedz
3367 dni temu
kuchciku, w ostateczności można użyć malin mrożonych.
odpowiedz
3372 dni temu
Jest zima skąd mam wziąść maliny.
odpowiedz
3393 dni temu
Ewo, w tym przepisie nie ma to większego znaczenia. Przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu :)
odpowiedz
3393 dni temu
Galaretka na 500ml czy 600 ml? Są różne w sklepie zawartości. Czy dla tego przepisu ma to znaczenie? Czy przy 600ml dodajemy więcej wody?
odpowiedz
3395 dni temu
Drogi Gościu, namoczoną w wodzie żelatynę wkładamy w miseczce do mikrofali i podgrzewamy, aż się rozpuści. Czas zależy od mocy, radzimy zacząć od 20 sekund i w miarę konieczności wydłużać czas rozpuszczania.
odpowiedz
3397 dni temu
Co to oznacza, że żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej?
odpowiedz
3401 dni temu
Imka, nie każdy przepis posiada film :) Ten akurat go nie ma. Jeśli masz jakieś pytania odnośnie wykonania ciasta, chętnie na nie odpowiemy :)
odpowiedz
3402 dni temu
Szkoda, że nie ma filmu. Czy jest szansa na prezentację?
odpowiedz
3426 dni temu
Ja też już raz zrobiłam, tylko z brzoskwiniami. Sernik przepyszny, jednak brzoskwinie średnio się sprawdziły przy krojeniu gotowego ciasta. Dziś zrobię znowu, ale z mrożonymi malinami. Polecam!
odpowiedz
3437 dni temu
Magdo, brzoskwinie z puszki sprawdzą się w tym przepisie świetnie.
odpowiedz
3439 dni temu
Ja robiłam z mrożonymi malinami i też bardzo dobre było.
odpowiedz
3439 dni temu
Dzień dobry! :) sernik już raz robiłam - wyszedł przepyszny! chciałabym go powtórzyć, ale mam duży problem - nie ma świeżych malin :( Jakie inne owoce można wykorzystać? Brzoskwinie z puszki, ananasa? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję :)
odpowiedz
3481 dni temu
spód można zrobić z sucharków i nutelli, pokruszone lub zmielone w blenderze sucharki (1/2 opakowania) przekładam na patelnię i dodaję 400 g nutelli, mieszam i lekko podgrzewam następnym razem zrobiłam bez spodu i też było bardzo dobrze tortownicę wykładam folią spożywczą
odpowiedz
3496 dni temu
Kocham ten przepis, ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Szybko sie je wykonuje, idealne na weekendowe leniuchowanie :) Dziekuje za ten przepis. Odnośnie spodu - ja do ciastek dodaje zamiast midgałów np. orzechy laskowe lub fistaszki - tez jest rewelacyjne!
odpowiedz
3511 dni temu
Oczywiście nie miało być "na brzozie" tylko "na biszkopcie" :-)
odpowiedz
3511 dni temu
Ciasto robiłam wczoraj.jest przepyszne. Maliny zastapilam jezynami i wyszło świetnie. Galaretkę rozpuscilam w około 600ml bo obawiałam się że będzie zbyt miękka. Do betty: Moim zdaniem na brzozie też może być ale będzie bardziej mdłe.ale spokojnie można pominąć orzechy i dać same ciasteczka lub zrobić kruchy spód
odpowiedz
3513 dni temu
Nie lubię orzechów stąd moje pytanie - czy orzechy mogę zastąpić czymś innym? albo czy ze zwykłym biszkoptem też będzie takie pyszne? :)
odpowiedz
3518 dni temu
Nie trzeszczy :)
odpowiedz
3518 dni temu
Do mascarpone dodałam cukier puder. Ciekawa jestem, czy zwykły cukier utrze się z serkiem i nie będzie ,,trzeszczał''?
odpowiedz
3519 dni temu
Drogi Gościu, powinny być bez problemu :)
odpowiedz
3519 dni temu
czy sasanki dostanę w Lidlu?
odpowiedz
3528 dni temu
annuílla, używamy zwykłego cukru.
odpowiedz
3529 dni temu
Czy należy użyć cukru pudru czy zwykły?
odpowiedz
3530 dni temu
Wyszedł cudownie. Oprócz malin dodałam jeszcze trochę jagód :) Wszyscy byli zachwyceni
odpowiedz
3531 dni temu
Serniczek wyszedł pyszny. Śmiało można wykorzystać jako letni zaminnik dla tortu. Masa serowa puszstya, kremowa więc nadaje się też na masę to innych tortowych ciast. Zamiast nerkowców zastosowałam orzechy włoskie.
odpowiedz
3532 dni temu
Sernik przepyszny,najlepszy jaki do tej pory zrobilam,wszyscy byli zachwyceni :)
odpowiedz
3533 dni temu
Pyszny wreszcie ciekawy przepis, krem delikatny puszysty godny polecenia Ciasto przepyszne
odpowiedz
3536 dni temu
Zapowiada się przepysznie, śmietanka Pilos i mascarpone, mniam, do tego moje ulubione sasanki :)
odpowiedz
zobacz wszystkie