zobacz film Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto parzone

Mleko, masło (100 g) i szczyptę soli gotujemy w garnku.
Do gotującego się mleka dodajemy stopniowo mąkę (130 g), zmniejszamy ogień i sztywną łopatką bardzo energicznie mieszamy, nie zdejmując garnka z ognia (przez mniej więcej 45 sekund do półtorej minuty), aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę. Ciasto odstawiamy do ostudzenia, następnie przekładamy je do miski miksera.

Ciągle miksując, dodajemy pojedynczo wszystkie jajka (jeśli używamy miksera ręcznego lub ucieramy ciasto ręcznie, warto dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy je na dwie części.

Dwie tortownice (o średnicy 32 cm) smarujemy resztą masła i przesypujemy resztą mąki.
Ciasto równomiernie rozkładamy na dwóch blachach, a następnie za pomocą łopatki wyrównujemy je.

Ciasta pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210-220 stopni C (bez termoobiegu) lub 200-210 stopni C (z termoobiegiem) przez mniej więcej 16-18 minut na środkowej kratce piekarnika, następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Masa śmietanowa

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Śmietankę ubijamy razem z cukrem wanilinowym.

Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, przelewamy ją do większej miski. Ubitą śmietankę mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru. Niewielką ilość ubitej śmietanki mieszamy z żelatyną, następnie całość dodajemy do pozostałej części ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy.

W tortownicy umieszczamy jeden blat upieczonego ciasta, na blacie rozkładamy masę śmietanową, następnie posypujemy borówkami (niewielką ilość borówek pozostawiamy do dekoracji ciasta). Przykrywamy drugim blatem ciasta.

Karpatkę wstawiamy do lodówki i czekamy aż krem się ściągnie ( od 1 do 2 godz).

Jak podawać

Po wyjęciu z lodówki przesypujemy pozostałą łyżką cukru pudru i dekorujemy borówkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • pawryc pawryc
    1143 dni temu
    Śmietana nie wyszła, polecam Wam ją zrobić bez żelatyny.

    odpowiedz

  • AnnaK AnnaK
    1739 dni temu
    Wyszła przepyszna, dodałam dodatkowo maliny. U nas zniknęła w mgnieniu oka. Przepis bardzo prosty.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1738 dni temu
    Z malinami musiało być pysznie! :)
  • Ania Ania
    2288 dni temu
    Dodałam 2 jajka duże i trochę więcej żelatyny do śmietanki. Ciasto wyszło super! Dzięki :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2289 dni temu
    Jaki rozmiar jajek? wydaje mi się, że użycie 4 dużych jaj będzie przesadą i ciasto się rozleje...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2288 dni temu
    Rozmiar M :)
  • vs vs
    3073 dni temu
    Goraco polecam, jesli ktos lubi spalenizne ze smietana. 200 stopni z termoobiegiem przez 16 minut zjaralo mi brzegi karpatki, a krem jest plynny i niczym nie przypomina kremu do karpatki. Lepiej zainwestowac w jakiegos gotowca niz sie z tym pieprzyc

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3586 dni temu
    Justynko, zachęcamy do wypróbowania innych przepisów Pawła Małeckiego!

    odpowiedz

  • Justynka ;P Justynka ;P
    3587 dni temu
    Ciasto wyszło pyszne, na pewno zrobię tą karpatkę jeszcze nie raz. Gorąco polecam! :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3849 dni temu
    Ja robiłam na foremce takiej jaką miałam w domu. Wyszło mi całkiem nieźle, tylko jak dla mnie trochę za mało słodkie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3888 dni temu
    Tylko skad forme 32cm bo odkad kupuje sobie rozne to 28cm najwieksza jaka znalazlam.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3891 dni temu
    A ja jestem z siebie DUMNA zrobiłam pierwszy raz ciasto i wyszło przepyszne i nie tylko mi smakowało Dzięki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3908 dni temu
    rozczarowany, będziemy mieć na uwadze Twoją prośbę. Tymczasem zapraszamy do działu z trikami, gdzie poznasz kilka rad i sztuczek dotyczących nie tylko wypieku ciast: http://kuchnialidla.pl/przepisy/triki :)

    odpowiedz

  • rozczarowany rozczarowany
    3909 dni temu
    Niestety karpatka spisana na straty . Skąd taki laik ja ja mógł widzieć że ubicie śmietany nie zawsze jest takie proste jak na filmie i lepiej ją wcześniej zmrozić czy ochłodzić i nie ubijać zbyt długo bo się zważy? Karpaty też mi nie wyrosły a raczej omlet razy 2;( A wszystko robiłem wg przepisu. Krok po kroku ! Prośba: róbcie przepisy i wskazówki dla stricte amatorów , np. facetów którzy robią ciasto kilka razy w życiu !

    odpowiedz

  • Viola ;) Viola ;)
    3915 dni temu
    Karpatka to ciasto mojego dzieciństwa. Moja babcia i mama robiły najlepszą na świecie karpatkę. W letnie popołudnie się nią zajadałam. Teraz ja robię karpatkę dla swoich dzieci. Karpatka Pawła wyszła niesamowicie! Moje dzieciaczki i mąż byli zachwyceni ;) Dziękuję za ten przepis, i oby było takich więcej. PS. Kiedy ją jadłam przypomniała mi się mała Violetta w warkoczykach jedząca przy stole karpatkę <33

    odpowiedz

  • GośćJoan GośćJoan
    3927 dni temu
    Zamiast żelatyny dodałam galaretkę a owoce pomieszałam .....borówki z malinami. Pycha

    odpowiedz

  • kociak kociak
    3932 dni temu
    Karpatka rewelacyjna, bardzo prosty i dobry przepis. Ciasto ładnie wyrosło, powstały piękne "góry", krem pyszny, delikatny i puszysty. Przepis do zapamiętania i powtórzenia w przyszłości :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3932 dni temu
    Pyszna karpatka p.Pawła zrobiona, pycha, do śmietanki dodałam śmietan fix i wyszła sztywna, zamiast borówek jagody, mniam:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3933 dni temu
    PY-CHO-TA ! Jak robić desery to tylko z przepisów Pawła !!!! Zawsze wychodzą, zawsze smakują !!!! Kiedy możemy spodziewać się kolejnego czatu z Pawłem ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3934 dni temu
    Ja chce być jego przyjaciółką, żeby mnie tak zapraszał :)

    odpowiedz

  • Aska Aska
    3935 dni temu
    Agar to vege odpowiednik żelatyny.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3935 dni temu
    Do śmietany zawsze dodaję tą śmierdzącą żelatynę,bita śmietana jest wtedy trwała i bardzo ją lubię :) świetny przepis pana Piotra.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3935 dni temu
    W przepisie jest ta ohydna żelatyna zwierzęca, ja jej nie stosuję. Jakiś zamiennik?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3935 dni temu
    A po co do Karpatki z bitą śmietaną żelatyna ? Zawsze robiłam bez

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    3935 dni temu
    Ja zrobiłam z malinami wyszła pyszna bardzo delikatna i dla mnie jest bardzo ok naprawdę wiecej żelatyny nie potrzeba bo ja lubię delikatnene ciasta

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3935 dni temu
    Niestety za mało żelatyny, śmietana po całej nocy chłodzenia wypływa bokami :( była dobrze ubita itd.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!