zobacz film Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto parzone

Mleko, masło (100 g) i szczyptę soli gotujemy w garnku.
Do gotującego się mleka dodajemy stopniowo mąkę (130 g), zmniejszamy ogień i sztywną łopatką bardzo energicznie mieszamy, nie zdejmując garnka z ognia (przez mniej więcej 45 sekund do półtorej minuty), aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę. Ciasto odstawiamy do ostudzenia, następnie przekładamy je do miski miksera.

Ciągle miksując, dodajemy pojedynczo wszystkie jajka (jeśli używamy miksera ręcznego lub ucieramy ciasto ręcznie, warto dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy je na dwie części.

Dwie tortownice (o średnicy 32 cm) smarujemy masłem i przesypujemy mąką.
Ciasto równomiernie rozkładamy na dwóch blachach, a następnie za pomocą łopatki wyrównujemy je.

Ciasta pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210-220 stopni C (bez termoobiegu) lub 200-210 stopni C (z termoobiegiem) przez mniej więcej 16-18 minut na środkowej kratce piekarnika, następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Masa śmietanowa

Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy razem z cukrem wanilinowym.

Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, przelewamy ją do większej miski. Ubitą śmietankę mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru. Niewielką ilość ubitej śmietanki mieszamy z żelatyną, następnie całość dodajemy do pozostałej części ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy.

W tortownicy umieszczamy jeden blat upieczonego ciasta, na blacie rozkładamy masę śmietanową, następnie posypujemy borówkami (niewielką ilość borówek pozostawiamy do dekoracji ciasta). Przykrywamy drugim blatem ciasta.

Karpatkę wstawiamy do lodówki i czekamy aż krem się ściągnie ( od 1 do 2 godz).

Jak podawać

Po wyjęciu z lodówki przesypujemy cukrem pudrem i dekorujemy borówkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Ania Ania
    34 dni temu
    Dodałam 2 jajka duże i trochę więcej żelatyny do śmietanki. Ciasto wyszło super! Dzięki :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    35 dni temu
    Jaki rozmiar jajek? wydaje mi się, że użycie 4 dużych jaj będzie przesadą i ciasto się rozleje...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    34 dni temu
    Rozmiar M :)
  • vs vs
    818 dni temu
    Goraco polecam, jesli ktos lubi spalenizne ze smietana. 200 stopni z termoobiegiem przez 16 minut zjaralo mi brzegi karpatki, a krem jest plynny i niczym nie przypomina kremu do karpatki. Lepiej zainwestowac w jakiegos gotowca niz sie z tym pieprzyc

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1332 dni temu
    Justynko, zachęcamy do wypróbowania innych przepisów Pawła Małeckiego!

    odpowiedz

  • Justynka ;P Justynka ;P
    1333 dni temu
    Ciasto wyszło pyszne, na pewno zrobię tą karpatkę jeszcze nie raz. Gorąco polecam! :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1595 dni temu
    Ja robiłam na foremce takiej jaką miałam w domu. Wyszło mi całkiem nieźle, tylko jak dla mnie trochę za mało słodkie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1634 dni temu
    Tylko skad forme 32cm bo odkad kupuje sobie rozne to 28cm najwieksza jaka znalazlam.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1637 dni temu
    A ja jestem z siebie DUMNA zrobiłam pierwszy raz ciasto i wyszło przepyszne i nie tylko mi smakowało Dzięki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1654 dni temu
    rozczarowany, będziemy mieć na uwadze Twoją prośbę. Tymczasem zapraszamy do działu z trikami, gdzie poznasz kilka rad i sztuczek dotyczących nie tylko wypieku ciast: http://kuchnialidla.pl/przepisy/triki :)

    odpowiedz

  • rozczarowany rozczarowany
    1655 dni temu
    Niestety karpatka spisana na straty . Skąd taki laik ja ja mógł widzieć że ubicie śmietany nie zawsze jest takie proste jak na filmie i lepiej ją wcześniej zmrozić czy ochłodzić i nie ubijać zbyt długo bo się zważy? Karpaty też mi nie wyrosły a raczej omlet razy 2;( A wszystko robiłem wg przepisu. Krok po kroku ! Prośba: róbcie przepisy i wskazówki dla stricte amatorów , np. facetów którzy robią ciasto kilka razy w życiu !

    odpowiedz

  • Viola ;) Viola ;)
    1661 dni temu
    Karpatka to ciasto mojego dzieciństwa. Moja babcia i mama robiły najlepszą na świecie karpatkę. W letnie popołudnie się nią zajadałam. Teraz ja robię karpatkę dla swoich dzieci. Karpatka Pawła wyszła niesamowicie! Moje dzieciaczki i mąż byli zachwyceni ;) Dziękuję za ten przepis, i oby było takich więcej. PS. Kiedy ją jadłam przypomniała mi się mała Violetta w warkoczykach jedząca przy stole karpatkę <33

    odpowiedz

  • GośćJoan GośćJoan
    1673 dni temu
    Zamiast żelatyny dodałam galaretkę a owoce pomieszałam .....borówki z malinami. Pycha

    odpowiedz

  • kociak kociak
    1678 dni temu
    Karpatka rewelacyjna, bardzo prosty i dobry przepis. Ciasto ładnie wyrosło, powstały piękne "góry", krem pyszny, delikatny i puszysty. Przepis do zapamiętania i powtórzenia w przyszłości :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1678 dni temu
    Pyszna karpatka p.Pawła zrobiona, pycha, do śmietanki dodałam śmietan fix i wyszła sztywna, zamiast borówek jagody, mniam:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1679 dni temu
    PY-CHO-TA ! Jak robić desery to tylko z przepisów Pawła !!!! Zawsze wychodzą, zawsze smakują !!!! Kiedy możemy spodziewać się kolejnego czatu z Pawłem ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1680 dni temu
    Ja chce być jego przyjaciółką, żeby mnie tak zapraszał :)

    odpowiedz

  • Aska Aska
    1681 dni temu
    Agar to vege odpowiednik żelatyny.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1681 dni temu
    Do śmietany zawsze dodaję tą śmierdzącą żelatynę,bita śmietana jest wtedy trwała i bardzo ją lubię :) świetny przepis pana Piotra.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1681 dni temu
    W przepisie jest ta ohydna żelatyna zwierzęca, ja jej nie stosuję. Jakiś zamiennik?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1681 dni temu
    A po co do Karpatki z bitą śmietaną żelatyna ? Zawsze robiłam bez

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    1681 dni temu
    Ja zrobiłam z malinami wyszła pyszna bardzo delikatna i dla mnie jest bardzo ok naprawdę wiecej żelatyny nie potrzeba bo ja lubię delikatnene ciasta

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1681 dni temu
    Niestety za mało żelatyny, śmietana po całej nocy chłodzenia wypływa bokami :( była dobrze ubita itd.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram