zobacz film Sernik na zimno

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kruchy spód

Przygotowujemy kruchy spodu bez pieczenia. Ciastka dokładnie kruszymy i łączymy z miękkim masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Rozkładamy mieszankę masła i ciastek, mocno dociskamy do dna.

Masa serowa

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na garnku umieszczamy metalową miskę, w niej ubijamy na parze: żółtka, 100 ml śmietanki 30%, cukier i cukier wanilinowy − aż do momentu otrzymania puszystej masy.

Gdy masa uzyska odpowiednią konsystencję i będzie ciepła, dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę i serek homogenizowany. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Żelującą masę łączymy z ubitą śmietanką i wylewamy na wcześniej przygotowany spód.

Wstawiamy do lodówki na ok. 1,5-2 godzin.

Jak podawać

Dekorujemy ubitą śmietaną i truskawkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (29)

Avatar
  • Gość Gość
    105 dni temu
    Jestem laikiem w pieczeniu ciast, a mój piekarnik, to jeszcze gorzej! Dlatego cieszę się z każdego przepisu na słodkości bez pieczenia w piekarniku. Wypróbowałam! wyszedł bardzo smaczny, wg. mnie bardzo dobrze są dobrane proprcje, a to najistotniejsze! Sernik bardzo udany, choć wzięłam, to co pod ręką miałam, mix z różnych resztek herbatników zalegajacych w szafce na półce i zamiast truskawek resztę borówek amerykanskich, zarówno w masie sernikowej, jak i do deco zagospodarowałam. Przepis wpisuję na takie i podobne słodkie swawole do notesika! Dzieki bardzo! P.S. Mała uwaga! : Myślę, że wskazanym byłoby w filmiku przypomnieć, że w tym przypadku, przed przystąpieniem do ubijania na parze żółtek ( a'la sabayonne, tu ze śmiatanką zamiast wina) bezwzględnie koniecznie należy uprzednio sparzyć przeznaczone do tego celu jajka (salmonella to grozna bakteria), ale pewnie wszyscy o tym pamiętają!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    105 dni temu
    Cieszymy się, że ciasto się udało! Co do mycia i sparzania jajek - zakładamy, ze to elementarna wiedza, o której każdy wie. Paweł Małecki często w swoich filmach instruktażowych wspomina o tej praktyce :)
  • Marie Marie
    323 dni temu
    Bardzo smaczny sernik, w dodatku łatwy w przygotowaniu - poradzi sobie nawet osoba niegotująca na co dzień ;-) Kruchy spód zrobiłam ze 100 g roztopionego masła i 150 g miękkich herbatników maślanych i wyszło pysznie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    613 dni temu
    Pyszne ! Polecam :)

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    1155 dni temu
    Na wierzch sernika dodałam drylowane wiśnie z syropu i wiśniową galaretkę. Mniam... Muszę przyznać, że u nas w domu ciasta niestety zjadane są w małej ilości, dlatego zabieram się za pieczenie jedynie kilka razy w roku. Jednak ten sernik skradł serce mojemu mężowi:) Zawitał na naszym stole 2x w tygodniu :D Przepyszny .... Polecam wszystkim.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1155 dni temu
    Ilono, cieszymy się, że sernik przypadł do gustu! Liczymy, że wykorzystasz również inne przepisy z Cukierni Lidla na słodkie pyszności!
  • Gość Gość
    1581 dni temu
    Pyszny! robiłam wczoraj. Idealny na upalne dni. Bardzo polecam :)

    odpowiedz

  • Sunfruity Sunfruity
    1918 dni temu
    Sernik naprawdę nam smakował. U mnie na wierzch dodaliśmy czerwoną porzeczkę i galaretkę porzeczkową. To cudownie przełamało, jak dla nas, dość słodki sernik sam w sobie. Smaki wspaniale się przebijały. Tylko naprawdę trzeba się spieszyć z żelującą masą bo szybko tężeje.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2108 dni temu
    Dziękujemy Wojtku za opinię :)

    odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    2108 dni temu
    Sernik pyszny. Słodki, ale nie mdły. Dla gości jak znalazł. Pozdrowienia dla Pawła.

    odpowiedz

  • Zjawa Zjawa
    2153 dni temu
    Zamiast cukru wanilinowego uzylam naturalnej esencji waniliiwej, zamiast spodu z przepisu zrobilam zwykły blat z kruchego ciasta, który posmarowalam cienka warstwa ciemnej czekolady. Zamiast ozdabiać bita śmietaną, zalalam tezejaca wiśniowa galaretka z wisniami (uzylam mrożonych). Sernik wyszedł naprawdę swietny. Sadze, ze z blatem z przepisu byłby jeszcze lepszy. Dodatek czekolady i kwaśnych wiśni przełamał słodycz masy serowej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2164 dni temu
    jest pyszny tylko ja w domu nie miałam śmietanki więcuzyłam serka mascarpone ale tez pycha wyszedł :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2264 dni temu
    Proszę bardzo: http://anulekkkk.blox.pl/2013/04/Sernik-na-zimno.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2278 dni temu
    maże moglibyście polecić gdzie znajdę sernik na zimno ale taki według babci bez serka homogenizowanego?? szukam i szukam i znaleźć nie mogę. linki strony lub własne przepisy pliz.

    odpowiedz

  • Adam Adam
    936 dni temu
    Ja zamiast serka homogenizowanego używam mascarpone lub twarogu sernikowego ,dodaje wtedy odrobinę skórki z cytryny pomarańczy .
  • Justyna Justyna
    2318 dni temu
    Pyszny, puszysty mniam:) i robi sie szybko

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    2351 dni temu
    Robiłam sernik według przepisu, jest bardzo prosty w wykonaniu i smaczny. Robiłam też wersję, że na górę układałam truskawki i zalałam galaretką, wtedy sernik był wyższy :) Czekam na kolejne takie przepisy i pozdrowienia dla Cukiernika :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2357 dni temu
    można dać biszkopt lub biszkopty a zamiast serka waniliowego kokosowy będzie sernik z kokosem i galaretkę cytrynową w 1/2 szklanki zamiast żelatyny .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2364 dni temu
    Jakie inne ciastka można użyć do tego sernika \

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2373 dni temu
    sernik jest pyszny, wykonanie bardzo szybkie......super

    odpowiedz

  • Wiola Wiola
    2377 dni temu
    Ale ten serniczek jest fajny smaczny i puszysty będzie to mój ulubiony serniczek na zimno dzięki za przepis Panie Pawle

    odpowiedz

  • Goga Goga
    2378 dni temu
    Serniczek robiłam wczoraj, bałam się że nie wyjdzie, ale wyszedł pyszny i szybko znikł, śmietanka Pilos i truskawki to idealne połączenie.

    odpowiedz

  • Grany Grany
    2378 dni temu
    Truskawki można zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie, wlozyc do lodówki, żeby zastygly i takie polozyc na szczycie ciacha - pycha :D

    odpowiedz

  • Ethylparaben Ethylparaben
    2379 dni temu
    Polecam truskawki zatopić w masie serowej - takie równomiernie rozłożożony w masie akcent owocowy podnosi wartość ciasta ;) Dziękuję za przepis ;)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2380 dni temu
    Uwielbiam ciastka sasanki,ten serniczek chętnie przygotuję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2381 dni temu
    Bardzo smaczny i mocno puszysty serniczek mninm mninm i naprawdę wychodzi !

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    2381 dni temu
    Ciekawy przepis na masę serową,pyszny serek Pilos już kupiony więc niedługo robię serniczek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2382 dni temu
    A to 100 ml śmietanki dodajemy do jajek, bo na filmiku nie ma o tym mowy???

    odpowiedz

  • Adam Adam
    936 dni temu
    Tak do żółtek dodajemy śmietankę ,aby powstała nam delikatna aksamitna masa .

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram