Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kruchy spód
Przygotowujemy kruchy spodu bez pieczenia. Ciastka dokładnie kruszymy i łączymy z miękkim masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Rozkładamy mieszankę masła i ciastek, mocno dociskamy do dna.
Masa serowa
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na garnku umieszczamy metalową miskę, w niej ubijamy na parze: żółtka, 100 ml śmietanki 30%, cukier i cukier wanilinowy − aż do momentu otrzymania puszystej masy.
Gdy masa uzyska odpowiednią konsystencję i będzie ciepła, dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę i serek homogenizowany. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Żelującą masę łączymy z ubitą śmietanką i wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Wstawiamy do lodówki na ok. 1,5-2 godzin.
Jak podawać
Dekorujemy ubitą śmietaną i truskawkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Mini burgery
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Piernik świąteczny
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Krokiety z mięsem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Burek ze szpinakiem
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Ryba z piekarnika
- Uszka z grzybami
- Boczek pieczony
- Śledź w oleju
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (30)
313 dni temu
smietana 30% 100ml i smietana 30% 300ml to ile w koncu tej smietany?
Odpowiedz
2270 dni temu
Jestem laikiem w pieczeniu ciast, a mój piekarnik, to jeszcze gorzej! Dlatego cieszę się z każdego przepisu na słodkości bez pieczenia w piekarniku. Wypróbowałam! wyszedł bardzo smaczny, wg. mnie bardzo dobrze są dobrane proprcje, a to najistotniejsze! Sernik bardzo udany, choć wzięłam, to co pod ręką miałam, mix z różnych resztek herbatników zalegajacych w szafce na półce i zamiast truskawek resztę borówek amerykanskich, zarówno w masie sernikowej, jak i do deco zagospodarowałam. Przepis wpisuję na takie i podobne słodkie swawole do notesika! Dzieki bardzo! P.S. Mała uwaga! : Myślę, że wskazanym byłoby w filmiku przypomnieć, że w tym przypadku, przed przystąpieniem do ubijania na parze żółtek ( a'la sabayonne, tu ze śmiatanką zamiast wina) bezwzględnie koniecznie należy uprzednio sparzyć przeznaczone do tego celu jajka (salmonella to grozna bakteria), ale pewnie wszyscy o tym pamiętają!
Odpowiedz
2269 dni temu
Cieszymy się, że ciasto się udało! Co do mycia i sparzania jajek - zakładamy, ze to elementarna wiedza, o której każdy wie. Paweł Małecki często w swoich filmach instruktażowych wspomina o tej praktyce :)
2487 dni temu
Bardzo smaczny sernik, w dodatku łatwy w przygotowaniu - poradzi sobie nawet osoba niegotująca na co dzień ;-) Kruchy spód zrobiłam ze 100 g roztopionego masła i 150 g miękkich herbatników maślanych i wyszło pysznie!
Odpowiedz
2777 dni temu
Pyszne ! Polecam :)
Odpowiedz
3319 dni temu
Na wierzch sernika dodałam drylowane wiśnie z syropu i wiśniową galaretkę. Mniam... Muszę przyznać, że u nas w domu ciasta niestety zjadane są w małej ilości, dlatego zabieram się za pieczenie jedynie kilka razy w roku. Jednak ten sernik skradł serce mojemu mężowi:) Zawitał na naszym stole 2x w tygodniu :D Przepyszny .... Polecam wszystkim.
Odpowiedz
3319 dni temu
Ilono, cieszymy się, że sernik przypadł do gustu! Liczymy, że wykorzystasz również inne przepisy z Cukierni Lidla na słodkie pyszności!
3745 dni temu
Pyszny! robiłam wczoraj. Idealny na upalne dni. Bardzo polecam :)
Odpowiedz
4082 dni temu
Sernik naprawdę nam smakował. U mnie na wierzch dodaliśmy czerwoną porzeczkę i galaretkę porzeczkową. To cudownie przełamało, jak dla nas, dość słodki sernik sam w sobie. Smaki wspaniale się przebijały. Tylko naprawdę trzeba się spieszyć z żelującą masą bo szybko tężeje.
Odpowiedz
4272 dni temu
Dziękujemy Wojtku za opinię :)
Odpowiedz
4273 dni temu
Sernik pyszny. Słodki, ale nie mdły. Dla gości jak znalazł. Pozdrowienia dla Pawła.
Odpowiedz
4317 dni temu
Zamiast cukru wanilinowego uzylam naturalnej esencji waniliiwej, zamiast spodu z przepisu zrobilam zwykły blat z kruchego ciasta, który posmarowalam cienka warstwa ciemnej czekolady. Zamiast ozdabiać bita śmietaną, zalalam tezejaca wiśniowa galaretka z wisniami (uzylam mrożonych). Sernik wyszedł naprawdę swietny. Sadze, ze z blatem z przepisu byłby jeszcze lepszy. Dodatek czekolady i kwaśnych wiśni przełamał słodycz masy serowej.
Odpowiedz
4328 dni temu
jest pyszny tylko ja w domu nie miałam śmietanki więcuzyłam serka mascarpone ale tez pycha wyszedł :)
Odpowiedz
4428 dni temu
Proszę bardzo: http://anulekkkk.blox.pl/2013/04/Sernik-na-zimno.html
Odpowiedz
4442 dni temu
maże moglibyście polecić gdzie znajdę sernik na zimno ale taki według babci bez serka homogenizowanego?? szukam i szukam i znaleźć nie mogę. linki strony lub własne przepisy pliz.
Odpowiedz
3101 dni temu
Ja zamiast serka homogenizowanego używam mascarpone lub twarogu sernikowego ,dodaje wtedy odrobinę skórki z cytryny pomarańczy .
4483 dni temu
Pyszny, puszysty mniam:) i robi sie szybko
Odpowiedz
4515 dni temu
Robiłam sernik według przepisu, jest bardzo prosty w wykonaniu i smaczny. Robiłam też wersję, że na górę układałam truskawki i zalałam galaretką, wtedy sernik był wyższy :) Czekam na kolejne takie przepisy i pozdrowienia dla Cukiernika :)
Odpowiedz
4521 dni temu
można dać biszkopt lub biszkopty a zamiast serka waniliowego kokosowy będzie sernik z kokosem i galaretkę cytrynową w 1/2 szklanki zamiast żelatyny .
Odpowiedz
4528 dni temu
Jakie inne ciastka można użyć do tego sernika \
Odpowiedz
4537 dni temu
sernik jest pyszny, wykonanie bardzo szybkie......super
Odpowiedz
4541 dni temu
Ale ten serniczek jest fajny smaczny i puszysty będzie to mój ulubiony serniczek na zimno dzięki za przepis Panie Pawle
Odpowiedz
4542 dni temu
Serniczek robiłam wczoraj, bałam się że nie wyjdzie, ale wyszedł pyszny i szybko znikł, śmietanka Pilos i truskawki to idealne połączenie.
Odpowiedz
4543 dni temu
Truskawki można zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie, wlozyc do lodówki, żeby zastygly i takie polozyc na szczycie ciacha - pycha :D
Odpowiedz
4544 dni temu
Polecam truskawki zatopić w masie serowej - takie równomiernie rozłożożony w masie akcent owocowy podnosi wartość ciasta ;) Dziękuję za przepis ;)
Odpowiedz
4545 dni temu
Uwielbiam ciastka sasanki,ten serniczek chętnie przygotuję.
Odpowiedz
4546 dni temu
Bardzo smaczny i mocno puszysty serniczek mninm mninm i naprawdę wychodzi !
Odpowiedz
4546 dni temu
Ciekawy przepis na masę serową,pyszny serek Pilos już kupiony więc niedługo robię serniczek.
Odpowiedz
4546 dni temu
A to 100 ml śmietanki dodajemy do jajek, bo na filmiku nie ma o tym mowy???
Odpowiedz
3101 dni temu
Tak do żółtek dodajemy śmietankę ,aby powstała nam delikatna aksamitna masa .
zobacz wszystkie