Tarta Cytrynowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Foremkę do tarty lub tortownicę o średnicy około 22-24 cm lub 3 foremki do minitarty o średnicy 14 cm.

Ciasto kruche

Tarta Cytrynowa - Ciasto kruche

Robimy kruche ciasto: Kroimy masło na mniejsze części. Mąkę przesiewamy na blat lub do miski. Robimy w mące zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz otartą skórkę z cytryny. Dużym nożem lub łopatką łączymy składniki, siekając je, a następnie delikatnie zaczynamy zagniatać ciasto.

Ważne!

Ciasta nie zagniatać zbyt długo, bo po wypieczeniu się skurczy.

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy, wykładamy nim formę. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze około 170ºC mniej więcej 15 minut (bez termoobiegu ciasto powinno się piec 15-20 minut w temperaturze 180-190ºC).

Krem cytrynowy

Do garnka wlewamy jajka, wino, śmietankę i wsypujemy cukier puder. Gotujemy na średnim ogniu, ciągle ubijając rózgą. Gdy masa zacznie tężeć, wlewamy sok z cytryny i przez chwilę jeszcze trzymamy garnek na kuchence. Kiedy masa będzie gęsta, dodajemy miękkie masło, otartą skórkę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany krem wylewamy na upieczone wcześniej kruche ciasto, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem o temperaturze około 150ºC na 12-20 minut w zależności od wielkości tarty. (Bez termoobiegu ciasto powinno się piec 15-22 minut w temperaturze 165ºC).

Tarta Cytrynowa - Krem cytrynowy

Z 2 białek, które zostały po wykonaniu ciasta kruchego, robimy bezę: białka ubijamy mikserem na średnich obrotach. Wino gotujemy z cukrem około 3 minut po zagotowaniu. Ubite białka zalewamy gorącym winem z cukrem i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach.

Tarta Cytrynowa - Wyciskamy na tartę niewielkie stożki lub rozetki

Tak ubitą masę z białek wkładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na tartę niewielkie stożki lub rozetki. Następnie opalamy je palnikiem lub wstawiamy do piekarnika z włączoną górną grzałką rozgrzanego do temperatury 210ºC na mniej więcej 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Pola Pola
    2788 dni temu
    Czy wykonując syrop z winem do bezy można zrobić próbę pióra? Czy w wypadku syropu z wykorzystaniem wina również się uda? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3531 dni temu
    Za pierwszym razem wszystko smacznie, jednak słabo z estetyką- po wyjęciu z piekarnika beza szybko zaczęła się kurczyć :( dzisiaj robię drugie podejście. Deser pyszny, nie wiem tylko, jak "dopracować" bezę

    odpowiedz

  • martina martina
    3537 dni temu
    Znakomita, przepyszna i wogóle fantastyczna!! U mnie wszystkim smakowała i zniknęła po 20 minutach od upieczenia :) polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3564 dni temu
    Makowiec, oczywiście. Tak jak napisaliśmy: Przygotuj foremkę do tarty lub tortownicę o średnicy około 22-24 cm :)

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    3565 dni temu
    Panie Pawle, czy przepis można zrealizować na dużej, klasycznej formie do tarty?

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3566 dni temu
    Zrobiłem tartę zgodnie z przepisem- nie może się nie udać! Jeżeli kogoś tarta ma złą konsystencję to proponuję użyć na każdym etapie o jedno jajko więcej ( ja tak zrobiłem) i wszystko wyjdzie ok. Co do moich opinii: ciasto wygląda świetnie (o dziwo beza włoska po całej nocy w temp. pokojowej się skurczyła), a smakuje jeszcze lepiej. Nie jest zbyt kwaśna. Pomimo, iż masa cytrynowa delikatnie mi się zważyła, po upieczeniu tego nie czuć. Mam radę, gdy już podgrzewacie krem i wydaje Wam się, że jest za rzadki to już jest idealny. Nie przegrzewajcie go! Jedyny minus przepisu, to brak informacji, czy masę wylewamy na zimny, czy też ciepły spód. Ja wylałem na letni i wszystko się udało. Gorąco polecam i życzę udanych wypieków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3768 dni temu
    Robiłam tę tartę pierwszy raz i ciasto się udało, super kruche. Niestety krem cytrynowy po ugotowaniu miał konsystencję źle odsączonego twarogu. Poza tym było go tak mało, że nie wiem, jak panu Pawłowi mogło wystarczyć kremu na 4 małe tarty, a ja robiłam ciasto w formie do tarty o średnicy 24cm, czyli zgodnie z przepisem. Szkoda, bo na zdjęciu krem wygląda naprawdę ładnie, trochę jak aksamitny budyń. Beza była nawet dobra. Tak na marginesie, to w przepisie na kruche ciasto jest pominięty cukier puder, a jest on w składnikach. Czy tylko ja się zastanawiam, czemu w przepisie są podane 3 małe foremki do tarty, a pan Paweł robi 4 małe tarty (widać to na głównym zdjęciu)? Jeśli ktoś zastanawia się, czy tę tartę zrobić, to polecam, bo była smaczna, ale krem może nie wyglądać tak jak na zdjęciu, więc proszę się nie zrażać.

    odpowiedz

  • Zjawa Zjawa
    3993 dni temu
    Nie robilam ciasta kruchego z przepisu, bo miałam kawałek swojego do wykorzystania, beze trochę za bardzo przypieklam, a masa wyszła mi grudkowata, czyli muszę spróbować zrobić te tarte jeszcze raz. Ale, pomimo mankamentów mojego wykonania, i tak cieszyła sie powodzeniem. Ma zrównoważony smak, choć dla mnie mogłaby być bardziej kwaskowa, cytrynowa.

    odpowiedz

  • Kasia M. Kasia M.
    4039 dni temu
    Niebo w gębie- doskonałe kruche ciasto z nutką cytrynową, idealny krem i słodka beza mmmm... :)

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    4062 dni temu
    Miałam problem z kruchym ciastem. Przy wałkowaniu mi się rozpadało, jednak efekt końcowy był powalający :) Bardzo smaczny przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4070 dni temu
    Uwielbiam takie przepisy! Proste i pyszne :)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    4074 dni temu
    Przepis dość prosty. Tarta wszystkim bardzo smakowała. Jeszcze nie raz ją przygotuję!

    odpowiedz

  • pawel1234 pawel1234
    4150 dni temu
    witam mam małe pytanie czy wino wytrawne mozna zastapić winem pól wytrawnym bądź słodkim?

    odpowiedz

  • RAMBO90 RAMBO90
    4172 dni temu
    no no niektórzy mają po tym niestrawności i ich czyści

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4196 dni temu
    Podpisuję się pod poprzednikiem, bardzo przydałby się film...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4198 dni temu
    Wielka szkoda, że do tego przepisu brak filmu...

    odpowiedz

  • Bożka Bożka
    4211 dni temu
    Dlaczego bez filmu?!

    odpowiedz

  • Marzena Marzena
    4217 dni temu
    Dodatek białego wina do tej Tatry świetny pomysł ja uwielbiam tartę cytrynową w każdym wydaniu a ta jest wyjątkowa .polecam

    odpowiedz

  • ŚWIDER ŚWIDER
    4218 dni temu
    ... a ja jednak wolę wypieki wg moich własnych przepisów

    odpowiedz

  • Ania-gotuje.blog.pl Ania-gotuje.blog.pl
    4218 dni temu
    brzmi pysznie!

    odpowiedz

  • Maja Maja
    4231 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj, wszystko super, bez specjalnego starania, takie przepisy lubię :)

    odpowiedz

  • Condwi Condwi
    4232 dni temu
    Miłka nie zniechęcaj się :) Beza włoska tak ma, jak dodajesz ten syrop to trzeba powoli i ostrożnie bo brzegu miski. Ja dopiero za 5 razem zrobiłam taką, że jej nie wyrzuciłam XD

    odpowiedz

  • Miłka Miłka
    4233 dni temu
    A mnie chyba nie wyszła , ciasto ok, natomiast krem przypominał trochę twaróg i nie był aksamitny, z bezy została płaska klucha. Więc bez zachwytów.

    odpowiedz

  • Wiola Wiola
    4233 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj, pychotka :)

    odpowiedz

  • aneta aneta
    4234 dni temu
    będę piekła w piątek :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4234 dni temu
    Wyglądają smakowicie,chętnie wypróbuję przepis na cytrynowe tarty pana Piotra:)

    odpowiedz

  • Bożka Bożka
    4235 dni temu
    A gdzie film?!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!