Tarta cytrynowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Kruchy spód tarty

Masło, mąkę, sól, cukier mieszamy i rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą, chłodzimy w lodówce przez minimum pół godziny.

Ciasto wałkujemy do rozmiarów formy na tartę o średnicy 24-26 cm. Przekładamy ciasto do formy, nakłuwamy widelcem i chłodzimy 15 minut w lodówce bądź zamrażalniku.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) przez około 20 minut, aż delikatnie się zarumienieni.

Nadzienie cytrynowe

W miseczce mieszamy sok z mąką i żółtkami. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie w kolejności dodajemy (cały czas mieszając i podgrzewając na bardzo małym ogniu) cukier, wodę i mieszankę żółtek z mąką. Nie doprowadzamy do wrzenia! Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Studzimy.

Beza

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wykładamy ostudzoną masę cytrynową, przykrywamy ją pianą z białek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż piana zacznie się delikatnie rumienić.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (99)

Avatar
  • Ola Ola
    792 dni temu
    Super przepis! Po wcześniejszych komentarzach byłam sceptycznie nastawiona ale wyszło świetnie. Moje modyfikacje to 2 cytryny zamiast 4 i beza z 3 białek i 150 g cukru. Polecam! :)

    odpowiedz

  • Gryzlak Gryzlak
    1158 dni temu
    Po 13 minutach na 200 stopni termoobieg spód jest spalony Świetnie będzie się komponował czarny spód z biała bezą

    odpowiedz

  • Markuch Markuch
    1315 dni temu
    Kocham tartę cytrynową i pokusiłam się na ten przepis, bo wydawał się prosty, ale ... Spód w temp 200°C już po 10 min był spieczony , masa - woda (wszystko krok po kroku mieszałam chyba ze 40 min, prawie ręka mi odpadła, poza tym kwaśna jak nie wiem.. Jedynie beza udana bo zrobiłam ją “po swojemu”. Następnym razem napewno poszukam lepszego przepisu

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1362 dni temu
    Po jakim czasie masa cytrynowa powinna zacząć gęstnieć. Mieszam już ok.godziny i nic, nadal wodniste. Trzymałam się przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1390 dni temu
    Świetny przepis!! Dodałam tylko troszkę więcej cukru do masy cytrynowej, wydawała mi się za kwaśna ale to kwestia smaków :) Na pewno zapisze sobie ten przepis!

    odpowiedz

  • ella92 ella92
    1587 dni temu
    Zamierzam zrobić ciasto dzień przez podaniem. W jaki sposób przechowywać to ciasto aby krem nie popłynął a beza nie zawilgotniała?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1587 dni temu
    Jeśli chcesz upiec tartę z wyprzedzeniem, najlepiej podzielić pracę na etapy. Dzień wcześniej warto przygotować podpieczony spód ciasta i nadzienie cytrynowe. Spód w formie, owinięty folią aluminiową, możesz przechować w lodówce i wyjąć następnego dnia na ok. 30 minut przed przystąpieniem do dalszej pracy nad ciastem, by nabrał temperatury pokojowej. Nadzienie również dobrze przechowa się w lodówce. Bezę natomiast najlepiej jest przygotować tego dnia, w którym podajemy ciasto i dopiero wówczas połączyć oraz zapiec wszystkie składniki. Jeżeli nie chcesz dzielić pracy na etapy, poświęć czas na bardzo dokładne wystudzenie tarty w mało wilgotnym pomieszczeniu, np. na wysuniętej blasze otwartego i wyłączonego piekarnika. Po dokładnym wystudzeniu przechowuj ciasto w chłodnym, suchym pomieszczeniu lub w lodówce, szczelnie owinięte folią spożywczą.
  • Matyldziza Matyldziza
    1617 dni temu
    pychotka!!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1617 dni temu
    Niezmiernie miło nam to czytać i w 100% zgadzamy się z Twoją opinią:)
  • Gość Gość
    1617 dni temu
    super, kisiel wyszedł, gęsty, tylko trochę za słodki, beza wygląda super, POLECAM!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1617 dni temu
    Dziękujemy za miłą opinię:)
  • Gość Gość
    1677 dni temu
    Co zrobic gdy krem jest zdecydowanie za rzadki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1675 dni temu
    By krem zgęstniał, ważna jest kolejność dodawanych składników, energiczne mieszanie i odpowiednia temperatura. Być może te dwa ostatnie czynniki miały wpływ na efekt, o którym piszesz. Krem nie może się zagotować (nie doprowadzamy do wrzenia), powinien być podgrzewany na małym ogniu i cały czas mieszany. To właśnie mieszanie pozwoli Ci uzyskać gęstą, budyniową konsystencję.
  • Gość Gość
    1684 dni temu
    Moja wyszła pyszna!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1693 dni temu
    Jak dla mnie, krótko mówiąc - porażka. Zrobione wszystko krok po kroku jak w przepisie, tarta wygląda naprawdę ładnie, ale smak? Nie, nie i jeszcze raz nie. Masa jest jak dla mnie nie do zjedzenia, nie dość że kwaśna jak cholera to jeszcze ta jej konsystencja i ilość.. A w bezie zdecydowanie za dużo cukru. Myślę, że nawet zmodyfikowanie tego przepisu i zmniejszenie niektórych składników nic by nie dało. Nie polecam, szkoda czasu i pieniędzy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1690 dni temu
    zmniejszenie składników dało radę :) niecałe dwie cytryny zypełnie wystarczyły, aby zapenić smak, pondto cukier trzcinowy zamiast białego też złagodził całość. Masa wyszła pyszna aż podjadałam przed posmarowaniem spodu.
  • Asia Asia
    1697 dni temu
    Lubię kwaśne i wyraziste smaki, ale ten kremo-kisiel z podanych proporcji wychodzi tak niemożliwe kwaśny, że aż pali w przełyku(a próbowałam w trakcie i w rezultacie dałam więcej cukru niz w przepisie)...Wątpię, że będę próbować robić tę tartę drugi raz, ale zapewne zredukowałabym ilość cytryn do dwóch i w ogóle mniej tej masy- jest jej za dużo w stosunku do bezy. Ten niemożliwe kwaśny zajzajer dominuje nad całym ciastem, a jest zdecydowanie jego najsłabszą częścią. Poza tym, pomimo że masa była bardzo gęsta na następny dzień zaczęła podchodzić wodą. Ciężko polecić ten przepis :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1704 dni temu
    Zrobiłam wszystko jak w przepisie.. Dla mnie smak tej tarty to dramat.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1719 dni temu
    Tarta przepyszna, orzeźwiająca. Idealnie słodka.

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    1727 dni temu
    Po przeczytaniu komentarzy zastanawiałam się czy robic ta tarte... zrobiłam,wszytsko zgodnie z przepisem,ilość składników itp,dałam jedynie sok z 3,5 cytryn A nie z 4 w obawie że ciasto będzie jednak zacytrynowe ;) wyszlo rewelacyjne!sam krem przepyszny,spod zresztą również!bezą idealna;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2001 dni temu
    Bardzo szybko się robi i jest naprawdę pyszna polecam każdemu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2151 dni temu
    Nie nie nie nie! Szczerze nie polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2055 dni temu
    Tak tak tak jest prze pyszna najlepszy przepis na internecie na tarte cytrynowa!!!! Polecam jak najbardziej
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2053 dni temu
    Dziękujemy! ❤️
  • Gość Gość
    2447 dni temu
    trzeba byc głupkiem żeby ta pyszna tarta nie wyszla:) polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2501 dni temu
    Niestety nie polecam😦 nadzienie cytrynowe to kompletna porażka - bardzo keasnem pomimo dodaniu soku z 2 a nie z 4 cytryn, poza tym rozlewalo się.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2483 dni temu
    Jak tyle wody trzeba wlać, to nie dziwne, że się rozlewało :D po co w ogóle woda w przepisie? W żadnym innym nie ma wody
  • Gość Gość
    2568 dni temu
    Tarta cytrynowa przepyszna nie zostały nawet okruszki 😊

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2587 dni temu
    Przepis dramat, szkoda nerwów. Zdecydowanie polecam skorzystać z innego przepisu!

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    2735 dni temu
    Tarta wyszła bardzo smaczna!

    odpowiedz

  • Anka Anka
    2998 dni temu
    GT & Robal & UMA - a ja robiłam w ten weekend i była pyszna! Serdecznie polecam!

    odpowiedz

  • GT & Robal & UMA GT & Robal & UMA
    3000 dni temu
    No spróbowaliśmy przepisu i szczerze mówiąc - padaka. Niby to zjadliwe, ale zbyt wielkiej przyjemności z tego nie ma. Konsystencja masy cytrynowej kompletnie zniechęca. Skonczyło się na tym, że ciasto wylądowało w koszu - poza kruchym spodem. To jedyna część ciasta, która była dobra. Polecam poszukać innego przepisu na tartę cytrynową bo szkoda pieniędzy :)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3203 dni temu
    200 stopni, nie u mnie. Ciasto po 10 minutach przypalone:/ i wybrzuszone. Część cytrynowa-pyszna:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1705 dni temu
    dokładnie, 200 stopni 20 minut? ktos chyba ma slaby piekarnik
  • adam adam
    3231 dni temu
    jakiej średnicy powinna być forma do tej tarty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3229 dni temu
    Adamie, tak jak w przepisie: forma średnicy 24-26 cm :)
  • BOMBA BOMBA
    3270 dni temu
    moje ulubione ciasto! Tym, którzy narzekają na smak, sugeruję następnym razem próbować przed dodawaniem kolejnych cytryn :) Przecież wiadomo, że każda cytryna może być inaczej kwaśna. Ja tam lubię połączenie słodziutkiej bezy z tym nadzieniem!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3312 dni temu
    Nie wyszło. Kwaśne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3270 dni temu
    Okropne!! Kto dodaje u Was przepisy??? Robicie z ludzi króliki doświadczalne???? Sam kwas!! Nie polecam
  • Daniel Daniel
    3317 dni temu
    Czy podczas pieczenia spodu tarty należy dodać jakieś obciążniki ew. groch bo inaczej wyrośnie? Czy jest to może ciasto które nie wyrasta? Dziękuję z góry.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3317 dni temu
    Danielu, nie ma potrzeby obciążania ciasta podczas pieczenia.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3536 dni temu
    Drogi Gościu, podana ilość mąki i żółtek w przepisie powoduje zgęstnienie masy. Może w Twoim wypadku nadzienie potrzebuje trochę więcej czasu. Daj znać czy tarta się udała :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3539 dni temu
    co zrobić gdy masa cytrynowa nie gęstnieje? robilam wszystko zgodnie z instrukcja a 0d 20 minut moja masa nadal jest płynna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3543 dni temu
    SODA, ciasto i nadzienie przygotowujemy tego samego dnia.

    odpowiedz

  • SODA SODA
    3544 dni temu
    nadzienie cytrynowe, nakładam do ciasta tego samego dnia po zrobieniu? czy nadzienie powinno poleżeć w lodówce i dopiero następnego dnia brać się za pieczenie ciasta i łączenie wszystkich składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3579 dni temu
    Drogi Gościu, lepszym wyborem będzie mąka tortowa. Jednak pszenna również sprawdzi się w tym przepisie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3581 dni temu
    Witam, mam pytanko, mąka ma być zwykła pszenna czy tortowa ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3677 dni temu
    Tarta bardzo dobra tylko następnym razem dodam mniej cukru. Faktycznie bardzo słodka ale może taka powinna być? :) Polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3761 dni temu
    Drogi Gościu, jak najbardziej możesz użyć blaszanej foremki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3761 dni temu
    Kate, jeśli zastąpisz mąkę pszenną mąką kukurydzianą ciasto będzie niestety bardziej twarde, zbite i już nie tak smaczne, jak to z mąki pszennej.

    odpowiedz

  • Kate Kate
    3763 dni temu
    Czy mogłabym użyć mąki kukurydzianej zamiast pszennej do spodu tarty?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3763 dni temu
    Czy mozna uzyc blaszanej formy?

    odpowiedz

  • poczwarkah poczwarkah
    3791 dni temu
    Ja ponowię pytanie które już się pojawiło - może ktoś zna odpowiedź. Po upieczeniu na warstwie budyniowej pojawił się płyn. Masę wkładałam na lekko ciepłą tartę jako już bardzo gęstą (wręcz łyżką ją kładłam). Skąd ta woda?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3804 dni temu
    Pierwszy przepis z Kuchni Lidla, który mi się nie udał :( W smaku ciasto bardzo pyszne, ale niestety masa mi popłynęła...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3824 dni temu
    Drogi Gościu, nie, beza po upieczeniu nie będzie krucha. Będzie to jedynie przyrumieniona bezowa pianka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3826 dni temu
    ta beza po upieczeniu ma być krucha?

    odpowiedz

  • @g@ @g@
    3844 dni temu
    U mnie wszystko wyszło rewelacyjnie, smak niepowtarzalny - kwas masy cytrynowej i słodycz bezy... marzenie!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3965 dni temu
    właśnie zrobiłam to ciasto, wszystko wyszło ok ale, jak zapiekałam z białkami masę cytrynowa na tarcie pojawiła się płynna maź z budyniu . Czy wiecie dlaczego się tak stało?, masa budyniowa jak ją wkładałam na tartę była bardzo gęsta.

    odpowiedz

  • SP SP
    4041 dni temu
    Zrobiłam, bardzo łatwa w wykonaniu. Przepis dla mnie jest jasny i zrozumiały. Masa wyszła gęsta (gotowalam na małym ogniu cały czas mieszając). Polecam i czekam na inne smaczne tarty!

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    4135 dni temu
    W sumie to w przepisie jest napisane, żeby zdjąć NA CHWILĘ z ognia, czyli logiczne, że trzeba z powrotem postawić na ogień, właśnie zabieram się za robienie tarty:)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4156 dni temu
    Mam jedno pytanie - w bezie czuję posmak mąki, Czy to znaczy, że jej za dużo dodałam (zbyt kopiaste łyżki), a może źle wypiekłam. A poza tym super super super - jadłam u koleżanki i zachwyciłam się.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4156 dni temu
    Jedno małe zastrzeżenie - miałam wrażenie, że w bezie czuję mąkę. Czy to znaczy, że dodałam zbyt kopiaste łyżki, a może źle wypiekłam?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4156 dni temu
    W przepisie brakuje dopowiedzenia co dokładnie robić z masą. Ja wyszłam z założenia, że jak każde tego typu masy należy i tę zagotować - trochę chyba zagotowałam za bardzo, Musiałam porcjami łyżką kłaść ale po upieczeniu wyszło super. Ale faktycznie mógł ktoś to zinterpretować, że już po zdjęciu masła z ognia nie trzeba stawiać na gaz. Proponuję uściślić to w przepisie. Za radą koleżanki do masy cytrynowej dodałam znacznie mniej cukru, a uważam że jeszcze mogło być kwaśniejsze. Następnym razem dodam jeszcze mniej (wystarczy połowa, bo beza jest bardzo słodka, a z bezy cukru nie odejmę, bo się nie zrobi)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4171 dni temu
    Jadzina, wodę dodaje się do nadzienia cytrynowego, w momencie gdy w przepisie mowa jest o pozostałych składnikach.

    odpowiedz

  • jadzina jadzina
    4172 dni temu
    w takim razie co z tą wodą się robi?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4190 dni temu
    Mnie się tam nic nie rozlewa, masa wyszła bardzo gęsta, beza idealna, co do smaku - to okaże się jutro. Ale sam krem cytrynowy wyszedł bardzo dobry!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4192 dni temu
    tragedia!!! mimo gęstej masy wszystko się rozłazi i rozlewa, tyle kasy w błoto :(

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4192 dni temu
    Ciasto już po raz trzeci wyszło idealnie! :) Pamiętajcie, że masę cytrynową należy podgrzewać na małym ogniu AŻ nie zgęstnieje, a nie tylko rozpuścić masło i resztę robić po zdjęciu rondelka z ognia. Ważne zapamiętania jest również to, że wodę dodaje się po rozpuszczeniu masła i po dodaniu do masła cukru. Inaczej masło nie będzie się chciało szybko rozpuścić! :) A ciasto naprawdę warte zrobienia - czas przygotowania i pieczenia to 1h, jeżeli dobrze rozplanujemy sobie działanie - najpierw robienie ciasta, w trakcie gdy ciasto się chłodzi można zrobić masę cytrynową, potem pieczenie ciasta i w międzyczasie ubijanie białek, co skutkuje tym, że po wyjęciu upieczonego spodu można od razu przystąpić do finalnego pieczenia całości z białkami na wierzchu, bo masa zdąży już trochę wystygnąć i nie będzie "rozwadniała" białek :) Pozdrawiam Wszystkich Lidlowiczów

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4201 dni temu
    wszystko super - tarta wyszła idealna, poza jednym szczegółem. do kremu cytrynowego dodałabym nieco mniej cukru. jak dla mnie, ta warstwa jest o jakieś 20-30 % za słodka ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4211 dni temu
    Muszę się poprawić napisałam w poprzednim komentarzu, że całkiem nie wyszło. A tu niespodzianka... wyjęłam ciasto z piekarnika iii jest dobrze, może masa cytrynowa nie jest całkowicie "ścięta" bo w bardzo mały, stopniu wylewa się z ciasta, ale nie na tyle żebym uznała ze to psuje całe ciasto. Tyle, że podczas przygotowania jak masa miała gęstnieć i mnie nie gęstniała ja dodałam jeszcze jedno żółtko i jeszcze jedną kopiastą łyżkę maki ziemniaczanej i całą masę jeszcze podgrzałam na gazie cały czas mieszając. Dla Tych którzy lubią połączenie słodziutkiej bezy i w zasadzie kwaśnej masy cytrynowej ciasto na prawdę pycha.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4211 dni temu
    Niestety masa mi nie wyszła, postępowałam zgodnie z opisem masa cytrynowa to właściwie woda nie masa, może trzeba było całość trzymać na ogniu a nie tylko rozpuścić masło. OJ OJ OJ szkoda tylko pieniędzy na składniki. Może ktoś podpowie jak zrobić tą masę właściwie. Bardzo proszę o radę bo mam ochotę na takie właśnie ciasto a za drugim razem może wyjdzie.

    odpowiedz

  • agata agata
    4236 dni temu
    dzis robie 1 raz zaskoczona bylam kremem cytrynowym ale widze ze taki mial byc jak kisiel gesty wiec jest ok za 15 minut wyciagam i sie okaze ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4236 dni temu
    pyszna, piekę już drugi raz:)

    odpowiedz

  • Condwi Condwi
    4241 dni temu
    Pyszna i śliczna :D Wyszła super (no może krem cytrynowy troszkę za gęsty, ale i tak wyśmienita) kwestia wprawy :) Piekę drugą i wiozę do teściów, tam to będzie test :P

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4250 dni temu
    Ja robiłam w weekend i wszystkim smakowało:) Dla kogoś, kto się nie zna, kwestia z masą cytrynową może być niejasno opisana. Jak nie wiem, to pytam, a jak nie mam kogo, to próbuje aż wyjdzie - tym większa satysfakcja, kiedy się uda ;)

    odpowiedz

  • emilka emilka
    4254 dni temu
    zgadzam się w 100% z domka102 ;) moje nowe ulubione ciasto, musze przyznac ze trudno mi dogodzic

    odpowiedz

  • domka102 domka102
    4254 dni temu
    Kocham to ciasto, robiłam go z waszego przepisu pierwszy raz wyszedł rewelacyjny, po prostu brak słów żeby opisać ten smak "niebo w gębie"

    odpowiedz

  • Czas na poludniowa kawe i kawalek tarty :) Czas na poludniowa kawe i kawalek tarty :)
    4277 dni temu
    To juz moja druga tarta cytrynowa, ta jest mniej kwasna i o wiele bardziej "efektowna" - przez beze. Osobiscie uwielbiam ja!! Niestety chlopak w imieniu calej jego rodziny poproil mnie, zebym juz wiecej jej nie robila, bo podobno ze slodyczami/deserem nie ma nic wspolnego i wyczyszczenie talerza (bo tak wypada) jest zbyt duzym wyzwaniem... Nie rozumiem ich...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4286 dni temu
    Prosta i dość szybka w wykonaniu. Pięknie się prezentuje. Słodka i kwaśna jednocześnie, super smakuje z filiżanką mocnej czarnej kawy. POLECAM! :)

    odpowiedz

  • smarta smarta
    4289 dni temu
    wygląda pysznie..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4290 dni temu
    Pyszna,polecam.Tylko trzeba dobrze zrobić tartę

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4291 dni temu
    Niebo w gębie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4291 dni temu
    Tartę przyrządziła moja 12-letnia siostrzenica,wyszła rewelacyjnie-nic nie wypływało ani nie zmoczyło spodu-kroiliśmy jak tort ,wszystkie kawałki prezentowały się wyśmienicie!

    odpowiedz

  • como como
    4294 dni temu
    bardzo dobra i szybka. polecam oczywiście - jak pisze Karla - masę trzeba podgrzać, żeby się ścięła cały czas mieszając trzepaczką. do ciasta proponuję zamiast dwóch żołtek, dać jedno jajo. a jak będzie za twarde, zamiast wody dać mleko

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4294 dni temu
    Tarta strasznie kwasna . Masa mimo tego, ze zrobiona według Zaleceń po pokrojeniu rozlewa się . Ogólnie nie polecam

    odpowiedz

  • Karla Karla
    4296 dni temu
    Tomaszu, tak zgadza się, przepis nie jest dokładnie napisany. Dla kogoś kto robi 1 raz taki krem cytrynowy może nie wiedzieć, że masę trzeba podgrzać na małym ogniu tak aby skrobia się ścięła. Cały czas należy mieszać trzepaczką. Robi się taki kisiel ;) i nie wolno doprowadzić tego do wrzenia, należy pamiętać, że w składzie są żółtka. Przypuszczam, że właśnie dlatego niektórym ten krem nie wyszedł. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Tomasz Tomasz
    4296 dni temu
    Fakt - można zrozumieć "wszystkie składniki" jako wodę... Dziwne pozostaje, że pozostałym składnikiem jest tylko i wyłącznie WODA. Ale to nie zmienia faktu, że z przepisu NIC nie wynika!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4296 dni temu
    do Tomasza,trzeba czytac uwaznie,woda wprzepisi wcaale nie znika!!

    odpowiedz

  • Tomasz Tomasz
    4297 dni temu
    Załogo Lidla! Czy ktokolwiek z Was zanim umieścił ten przepis na stronie wypróbował go osobiście?! mam wrażenie, że nie! Najpierw czytając przepis widzę, że w w składnikach jest 250 ml wody, a potem w przygotowaniu woda znika. Wyparowuje?! Masa jest na tyle wodnista, że wylewa się z foremki. A zrobiłem wszystko według przepisu. Zgadzam się z przedmówcą, który miał ten sam problem! Więc drogi Lidlu - zawiodłem się na przepisie - ale kto mi odda za produkty, kto wynagrodzi za zły humor i bałagan w kuchni?! Zawiodłem się, co prowadzi do tego, że zanim coś nowego spróbuję z Waszej oferty, zastanowię kilka razy! Innych przestrzegam, uważajcie na ten przepis! Niestety nie wychodzi!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1697 dni temu
    Jak się piecze ciasta, to wszystko jest jasne i wychodzi jak trzeba 😉 jak dla mnie rewelacja🙂
  • Cz Cz
    4299 dni temu
    Właśnie wyjęłam w piekarnika i skosztowałam. Fantastyczna zarówno wizualnie jak i smakowo!

    odpowiedz

  • Monika Monika
    4300 dni temu
    zrobiłam wczoraj, zgodnie z przepisem R E W E L A C J A !!!!! a masa cytrynowa - już myślę, do jakiego deseru ją zastosować. Dzięki za szybką i prostą tertę

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4300 dni temu
    Robiłam wg,tego przepisu,wyszła pyszna tarta cytrynowa,użyłam Bio cytryn a dodatek wody zamieniłam na mleko .

    odpowiedz

  • Basik Basik
    4300 dni temu
    Ja bardzo podobne ciasto robię, tylko zamiast wody 2 łyżki kwaśniej śmietany. Wychodzi zawsze dobre.

    odpowiedz

  • Aguś Aguś
    4301 dni temu
    Właśnie wyjęłam z pieca. Tylko zastanawiam się jak to mam wyciągnąć z formy żeby nie połamać . hmm....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4302 dni temu
    Jakby ktoś robił ciasto tylko z opisu to nie byłoby w nim grama mąki ! Pewnie i tak to ciasto nie wyjdzie najlepsze....

    odpowiedz

  • Ermas Ermas
    4302 dni temu
    Robiłam właśnie :( masa cytrynowa zrobiła sie wodnista po wyjęciu z piekarnika.. Namoczyla całe ciasto i cała tarta nie udana.. Mokro ciasto woda cytrynowa i beza z tego wyszła.. A szkoda :(

    odpowiedz

  • Agi Agi
    4302 dni temu
    Ja robie ! ale z pomarańczy bo nie miałam cytryn

    odpowiedz

  • tuurbo tuurbo
    4302 dni temu
    Muszę to zrobić ") ktoś już próbował ??

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!