Tarta cytrynowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kruchy spód tarty

Masło, mąkę, sól, cukier mieszamy i rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą, chłodzimy w lodówce przez minimum pół godziny.

Ciasto wałkujemy do rozmiarów formy na tartę o średnicy 24-26 cm. Przekładamy ciasto do formy, nakłuwamy widelcem i chłodzimy 15 minut w lodówce bądź zamrażalniku.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) przez około 20 minut, aż delikatnie się zarumienieni.

Nadzienie cytrynowe

W miseczce mieszamy sok z mąką i żółtkami. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie w kolejności dodajemy (cały czas mieszając i podgrzewając na bardzo małym ogniu) cukier, wodę i mieszankę żółtek z mąką. Nie doprowadzamy do wrzenia! Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Studzimy.

Beza

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wykładamy ostudzoną masę cytrynową, przykrywamy ją pianą z białek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż piana zacznie się delikatnie rumienić.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (73)

Avatar
  • Gość Gość
    256 dni temu
    trzeba byc głupkiem żeby ta pyszna tarta nie wyszla:) polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    310 dni temu
    Niestety nie polecam😦 nadzienie cytrynowe to kompletna porażka - bardzo keasnem pomimo dodaniu soku z 2 a nie z 4 cytryn, poza tym rozlewalo się.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    292 dni temu
    Jak tyle wody trzeba wlać, to nie dziwne, że się rozlewało :D po co w ogóle woda w przepisie? W żadnym innym nie ma wody
  • Gość Gość
    377 dni temu
    Tarta cytrynowa przepyszna nie zostały nawet okruszki 😊

    odpowiedz

  • Gość Gość
    396 dni temu
    Przepis dramat, szkoda nerwów. Zdecydowanie polecam skorzystać z innego przepisu!

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    544 dni temu
    Tarta wyszła bardzo smaczna!

    odpowiedz

  • Anka Anka
    807 dni temu
    GT & Robal & UMA - a ja robiłam w ten weekend i była pyszna! Serdecznie polecam!

    odpowiedz

  • GT & Robal & UMA GT & Robal & UMA
    809 dni temu
    No spróbowaliśmy przepisu i szczerze mówiąc - padaka. Niby to zjadliwe, ale zbyt wielkiej przyjemności z tego nie ma. Konsystencja masy cytrynowej kompletnie zniechęca. Skonczyło się na tym, że ciasto wylądowało w koszu - poza kruchym spodem. To jedyna część ciasta, która była dobra. Polecam poszukać innego przepisu na tartę cytrynową bo szkoda pieniędzy :)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1012 dni temu
    200 stopni, nie u mnie. Ciasto po 10 minutach przypalone:/ i wybrzuszone. Część cytrynowa-pyszna:)

    odpowiedz

  • adam adam
    1039 dni temu
    jakiej średnicy powinna być forma do tej tarty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1038 dni temu
    Adamie, tak jak w przepisie: forma średnicy 24-26 cm :)
  • BOMBA BOMBA
    1079 dni temu
    moje ulubione ciasto! Tym, którzy narzekają na smak, sugeruję następnym razem próbować przed dodawaniem kolejnych cytryn :) Przecież wiadomo, że każda cytryna może być inaczej kwaśna. Ja tam lubię połączenie słodziutkiej bezy z tym nadzieniem!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1121 dni temu
    Nie wyszło. Kwaśne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1079 dni temu
    Okropne!! Kto dodaje u Was przepisy??? Robicie z ludzi króliki doświadczalne???? Sam kwas!! Nie polecam
  • Daniel Daniel
    1126 dni temu
    Czy podczas pieczenia spodu tarty należy dodać jakieś obciążniki ew. groch bo inaczej wyrośnie? Czy jest to może ciasto które nie wyrasta? Dziękuję z góry.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1126 dni temu
    Danielu, nie ma potrzeby obciążania ciasta podczas pieczenia.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1345 dni temu
    Drogi Gościu, podana ilość mąki i żółtek w przepisie powoduje zgęstnienie masy. Może w Twoim wypadku nadzienie potrzebuje trochę więcej czasu. Daj znać czy tarta się udała :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1348 dni temu
    co zrobić gdy masa cytrynowa nie gęstnieje? robilam wszystko zgodnie z instrukcja a 0d 20 minut moja masa nadal jest płynna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1352 dni temu
    SODA, ciasto i nadzienie przygotowujemy tego samego dnia.

    odpowiedz

  • SODA SODA
    1353 dni temu
    nadzienie cytrynowe, nakładam do ciasta tego samego dnia po zrobieniu? czy nadzienie powinno poleżeć w lodówce i dopiero następnego dnia brać się za pieczenie ciasta i łączenie wszystkich składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1388 dni temu
    Drogi Gościu, lepszym wyborem będzie mąka tortowa. Jednak pszenna również sprawdzi się w tym przepisie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1390 dni temu
    Witam, mam pytanko, mąka ma być zwykła pszenna czy tortowa ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1486 dni temu
    Tarta bardzo dobra tylko następnym razem dodam mniej cukru. Faktycznie bardzo słodka ale może taka powinna być? :) Polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1570 dni temu
    Drogi Gościu, jak najbardziej możesz użyć blaszanej foremki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1570 dni temu
    Kate, jeśli zastąpisz mąkę pszenną mąką kukurydzianą ciasto będzie niestety bardziej twarde, zbite i już nie tak smaczne, jak to z mąki pszennej.

    odpowiedz

  • Kate Kate
    1571 dni temu
    Czy mogłabym użyć mąki kukurydzianej zamiast pszennej do spodu tarty?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1571 dni temu
    Czy mozna uzyc blaszanej formy?

    odpowiedz

  • poczwarkah poczwarkah
    1600 dni temu
    Ja ponowię pytanie które już się pojawiło - może ktoś zna odpowiedź. Po upieczeniu na warstwie budyniowej pojawił się płyn. Masę wkładałam na lekko ciepłą tartę jako już bardzo gęstą (wręcz łyżką ją kładłam). Skąd ta woda?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1613 dni temu
    Pierwszy przepis z Kuchni Lidla, który mi się nie udał :( W smaku ciasto bardzo pyszne, ale niestety masa mi popłynęła...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1633 dni temu
    Drogi Gościu, nie, beza po upieczeniu nie będzie krucha. Będzie to jedynie przyrumieniona bezowa pianka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1635 dni temu
    ta beza po upieczeniu ma być krucha?

    odpowiedz

  • @g@ @g@
    1653 dni temu
    U mnie wszystko wyszło rewelacyjnie, smak niepowtarzalny - kwas masy cytrynowej i słodycz bezy... marzenie!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1774 dni temu
    właśnie zrobiłam to ciasto, wszystko wyszło ok ale, jak zapiekałam z białkami masę cytrynowa na tarcie pojawiła się płynna maź z budyniu . Czy wiecie dlaczego się tak stało?, masa budyniowa jak ją wkładałam na tartę była bardzo gęsta.

    odpowiedz

  • SP SP
    1850 dni temu
    Zrobiłam, bardzo łatwa w wykonaniu. Przepis dla mnie jest jasny i zrozumiały. Masa wyszła gęsta (gotowalam na małym ogniu cały czas mieszając). Polecam i czekam na inne smaczne tarty!

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    1944 dni temu
    W sumie to w przepisie jest napisane, żeby zdjąć NA CHWILĘ z ognia, czyli logiczne, że trzeba z powrotem postawić na ogień, właśnie zabieram się za robienie tarty:)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1965 dni temu
    Mam jedno pytanie - w bezie czuję posmak mąki, Czy to znaczy, że jej za dużo dodałam (zbyt kopiaste łyżki), a może źle wypiekłam. A poza tym super super super - jadłam u koleżanki i zachwyciłam się.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1965 dni temu
    Jedno małe zastrzeżenie - miałam wrażenie, że w bezie czuję mąkę. Czy to znaczy, że dodałam zbyt kopiaste łyżki, a może źle wypiekłam?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1965 dni temu
    W przepisie brakuje dopowiedzenia co dokładnie robić z masą. Ja wyszłam z założenia, że jak każde tego typu masy należy i tę zagotować - trochę chyba zagotowałam za bardzo, Musiałam porcjami łyżką kłaść ale po upieczeniu wyszło super. Ale faktycznie mógł ktoś to zinterpretować, że już po zdjęciu masła z ognia nie trzeba stawiać na gaz. Proponuję uściślić to w przepisie. Za radą koleżanki do masy cytrynowej dodałam znacznie mniej cukru, a uważam że jeszcze mogło być kwaśniejsze. Następnym razem dodam jeszcze mniej (wystarczy połowa, bo beza jest bardzo słodka, a z bezy cukru nie odejmę, bo się nie zrobi)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1980 dni temu
    Jadzina, wodę dodaje się do nadzienia cytrynowego, w momencie gdy w przepisie mowa jest o pozostałych składnikach.

    odpowiedz

  • jadzina jadzina
    1981 dni temu
    w takim razie co z tą wodą się robi?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1999 dni temu
    Mnie się tam nic nie rozlewa, masa wyszła bardzo gęsta, beza idealna, co do smaku - to okaże się jutro. Ale sam krem cytrynowy wyszedł bardzo dobry!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2001 dni temu
    tragedia!!! mimo gęstej masy wszystko się rozłazi i rozlewa, tyle kasy w błoto :(

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2001 dni temu
    Ciasto już po raz trzeci wyszło idealnie! :) Pamiętajcie, że masę cytrynową należy podgrzewać na małym ogniu AŻ nie zgęstnieje, a nie tylko rozpuścić masło i resztę robić po zdjęciu rondelka z ognia. Ważne zapamiętania jest również to, że wodę dodaje się po rozpuszczeniu masła i po dodaniu do masła cukru. Inaczej masło nie będzie się chciało szybko rozpuścić! :) A ciasto naprawdę warte zrobienia - czas przygotowania i pieczenia to 1h, jeżeli dobrze rozplanujemy sobie działanie - najpierw robienie ciasta, w trakcie gdy ciasto się chłodzi można zrobić masę cytrynową, potem pieczenie ciasta i w międzyczasie ubijanie białek, co skutkuje tym, że po wyjęciu upieczonego spodu można od razu przystąpić do finalnego pieczenia całości z białkami na wierzchu, bo masa zdąży już trochę wystygnąć i nie będzie "rozwadniała" białek :) Pozdrawiam Wszystkich Lidlowiczów

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2009 dni temu
    wszystko super - tarta wyszła idealna, poza jednym szczegółem. do kremu cytrynowego dodałabym nieco mniej cukru. jak dla mnie, ta warstwa jest o jakieś 20-30 % za słodka ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2020 dni temu
    Muszę się poprawić napisałam w poprzednim komentarzu, że całkiem nie wyszło. A tu niespodzianka... wyjęłam ciasto z piekarnika iii jest dobrze, może masa cytrynowa nie jest całkowicie "ścięta" bo w bardzo mały, stopniu wylewa się z ciasta, ale nie na tyle żebym uznała ze to psuje całe ciasto. Tyle, że podczas przygotowania jak masa miała gęstnieć i mnie nie gęstniała ja dodałam jeszcze jedno żółtko i jeszcze jedną kopiastą łyżkę maki ziemniaczanej i całą masę jeszcze podgrzałam na gazie cały czas mieszając. Dla Tych którzy lubią połączenie słodziutkiej bezy i w zasadzie kwaśnej masy cytrynowej ciasto na prawdę pycha.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2020 dni temu
    Niestety masa mi nie wyszła, postępowałam zgodnie z opisem masa cytrynowa to właściwie woda nie masa, może trzeba było całość trzymać na ogniu a nie tylko rozpuścić masło. OJ OJ OJ szkoda tylko pieniędzy na składniki. Może ktoś podpowie jak zrobić tą masę właściwie. Bardzo proszę o radę bo mam ochotę na takie właśnie ciasto a za drugim razem może wyjdzie.

    odpowiedz

  • agata agata
    2045 dni temu
    dzis robie 1 raz zaskoczona bylam kremem cytrynowym ale widze ze taki mial byc jak kisiel gesty wiec jest ok za 15 minut wyciagam i sie okaze ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2045 dni temu
    pyszna, piekę już drugi raz:)

    odpowiedz

  • Condwi Condwi
    2050 dni temu
    Pyszna i śliczna :D Wyszła super (no może krem cytrynowy troszkę za gęsty, ale i tak wyśmienita) kwestia wprawy :) Piekę drugą i wiozę do teściów, tam to będzie test :P

    odpowiedz

  • Aga Aga
    2059 dni temu
    Ja robiłam w weekend i wszystkim smakowało:) Dla kogoś, kto się nie zna, kwestia z masą cytrynową może być niejasno opisana. Jak nie wiem, to pytam, a jak nie mam kogo, to próbuje aż wyjdzie - tym większa satysfakcja, kiedy się uda ;)

    odpowiedz

  • emilka emilka
    2063 dni temu
    zgadzam się w 100% z domka102 ;) moje nowe ulubione ciasto, musze przyznac ze trudno mi dogodzic

    odpowiedz

  • domka102 domka102
    2063 dni temu
    Kocham to ciasto, robiłam go z waszego przepisu pierwszy raz wyszedł rewelacyjny, po prostu brak słów żeby opisać ten smak "niebo w gębie"

    odpowiedz

  • Czas na poludniowa kawe i kawalek tarty :) Czas na poludniowa kawe i kawalek tarty :)
    2086 dni temu
    To juz moja druga tarta cytrynowa, ta jest mniej kwasna i o wiele bardziej "efektowna" - przez beze. Osobiscie uwielbiam ja!! Niestety chlopak w imieniu calej jego rodziny poproil mnie, zebym juz wiecej jej nie robila, bo podobno ze slodyczami/deserem nie ma nic wspolnego i wyczyszczenie talerza (bo tak wypada) jest zbyt duzym wyzwaniem... Nie rozumiem ich...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2095 dni temu
    Prosta i dość szybka w wykonaniu. Pięknie się prezentuje. Słodka i kwaśna jednocześnie, super smakuje z filiżanką mocnej czarnej kawy. POLECAM! :)

    odpowiedz

  • smarta smarta
    2098 dni temu
    wygląda pysznie..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2099 dni temu
    Pyszna,polecam.Tylko trzeba dobrze zrobić tartę

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2099 dni temu
    Niebo w gębie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2099 dni temu
    Tartę przyrządziła moja 12-letnia siostrzenica,wyszła rewelacyjnie-nic nie wypływało ani nie zmoczyło spodu-kroiliśmy jak tort ,wszystkie kawałki prezentowały się wyśmienicie!

    odpowiedz

  • como como
    2103 dni temu
    bardzo dobra i szybka. polecam oczywiście - jak pisze Karla - masę trzeba podgrzać, żeby się ścięła cały czas mieszając trzepaczką. do ciasta proponuję zamiast dwóch żołtek, dać jedno jajo. a jak będzie za twarde, zamiast wody dać mleko

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2103 dni temu
    Tarta strasznie kwasna . Masa mimo tego, ze zrobiona według Zaleceń po pokrojeniu rozlewa się . Ogólnie nie polecam

    odpowiedz

  • Karla Karla
    2105 dni temu
    Tomaszu, tak zgadza się, przepis nie jest dokładnie napisany. Dla kogoś kto robi 1 raz taki krem cytrynowy może nie wiedzieć, że masę trzeba podgrzać na małym ogniu tak aby skrobia się ścięła. Cały czas należy mieszać trzepaczką. Robi się taki kisiel ;) i nie wolno doprowadzić tego do wrzenia, należy pamiętać, że w składzie są żółtka. Przypuszczam, że właśnie dlatego niektórym ten krem nie wyszedł. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Tomasz Tomasz
    2105 dni temu
    Fakt - można zrozumieć "wszystkie składniki" jako wodę... Dziwne pozostaje, że pozostałym składnikiem jest tylko i wyłącznie WODA. Ale to nie zmienia faktu, że z przepisu NIC nie wynika!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2105 dni temu
    do Tomasza,trzeba czytac uwaznie,woda wprzepisi wcaale nie znika!!

    odpowiedz

  • Tomasz Tomasz
    2106 dni temu
    Załogo Lidla! Czy ktokolwiek z Was zanim umieścił ten przepis na stronie wypróbował go osobiście?! mam wrażenie, że nie! Najpierw czytając przepis widzę, że w w składnikach jest 250 ml wody, a potem w przygotowaniu woda znika. Wyparowuje?! Masa jest na tyle wodnista, że wylewa się z foremki. A zrobiłem wszystko według przepisu. Zgadzam się z przedmówcą, który miał ten sam problem! Więc drogi Lidlu - zawiodłem się na przepisie - ale kto mi odda za produkty, kto wynagrodzi za zły humor i bałagan w kuchni?! Zawiodłem się, co prowadzi do tego, że zanim coś nowego spróbuję z Waszej oferty, zastanowię kilka razy! Innych przestrzegam, uważajcie na ten przepis! Niestety nie wychodzi!

    odpowiedz

  • Cz Cz
    2108 dni temu
    Właśnie wyjęłam w piekarnika i skosztowałam. Fantastyczna zarówno wizualnie jak i smakowo!

    odpowiedz

  • Monika Monika
    2109 dni temu
    zrobiłam wczoraj, zgodnie z przepisem R E W E L A C J A !!!!! a masa cytrynowa - już myślę, do jakiego deseru ją zastosować. Dzięki za szybką i prostą tertę

    odpowiedz

  • Marta Marta
    2109 dni temu
    Robiłam wg,tego przepisu,wyszła pyszna tarta cytrynowa,użyłam Bio cytryn a dodatek wody zamieniłam na mleko .

    odpowiedz

  • Basik Basik
    2109 dni temu
    Ja bardzo podobne ciasto robię, tylko zamiast wody 2 łyżki kwaśniej śmietany. Wychodzi zawsze dobre.

    odpowiedz

  • Aguś Aguś
    2110 dni temu
    Właśnie wyjęłam z pieca. Tylko zastanawiam się jak to mam wyciągnąć z formy żeby nie połamać . hmm....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2111 dni temu
    Jakby ktoś robił ciasto tylko z opisu to nie byłoby w nim grama mąki ! Pewnie i tak to ciasto nie wyjdzie najlepsze....

    odpowiedz

  • Ermas Ermas
    2111 dni temu
    Robiłam właśnie :( masa cytrynowa zrobiła sie wodnista po wyjęciu z piekarnika.. Namoczyla całe ciasto i cała tarta nie udana.. Mokro ciasto woda cytrynowa i beza z tego wyszła.. A szkoda :(

    odpowiedz

  • Agi Agi
    2111 dni temu
    Ja robie ! ale z pomarańczy bo nie miałam cytryn

    odpowiedz

  • tuurbo tuurbo
    2111 dni temu
    Muszę to zrobić ") ktoś już próbował ??

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram