Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Imbir siekamy na drobne kawałki. Papryczkę przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. Na rozgrzanym oleju przez 3 minuty smażymy krewetki, imbir oraz chilli. Dodajemy sok z 2 cytryn, grubo posiekaną natkę pietruszki oraz curry, mieszamy i chwilę podgotowujemy, tak by sos był gorący. Przekładamy całość do miseczki i dodajemy trochę oliwy extra vergine.
Jak podawać
Podajemy z grzankami, uprzednio przygotowanymi na patelni grillowej albo w piekarniku lub tosterze. Najlepiej użyć ulubionego chleba (np. włoskiego, z dodatkiem suszonych pomidorów i/lub oliwek) albo ciabatty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Krokiety z mięsem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Jajka na miękko
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Boczek pieczony
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledź w oleju
- Piernik świąteczny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Mini burgery
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl

Komentarze (7)
1130 dni temu
Sok z dwóch cytryn spowodował, że danie było tak kwaśne, że wykręcało. Poszło do kosza. Imbiru też zdecydowanie za dużo. Przepis do kitu.
Odpowiedz
3589 dni temu
A dla mnie zupełnie dobre, dzięki małej modyfikacji, polegającej na zmniejszeniu porcji niektórych dodatków: 1 łyżeczka tartego imbiru, pół papryczki chilli, koniecznie wyciśnięty ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, szczypta curry, sól do smaku, pieprzu odrobina, natka pietruszki, a na gotowe grzanki z krewetkami położyć posiekanego świeżego pomidora. Niby niewiele, ale smak uratowany ;-)
Odpowiedz
3637 dni temu
Ftalne danie, kiepski przepis. Zmarnowałam niezłe krewetki. Odradzam ten przepis!
Odpowiedz
3807 dni temu
Pyszne połączenie smaków ale za dużo soku cytrynowego na taką ilość krewetek.
Odpowiedz
3835 dni temu
Krewetki są ok. Ale ten kwaśny sos jaki wychodzi z cytryny jest zbyt wulgarny i męczący do krewetek. Zły dobór smaków
Odpowiedz
4462 dni temu
Bardzo lubię owoce morza, a w szczególności krewetki. Po raz pierwszy spróbowałem takiego połączenia. Polecam! Bardzo pyszne!
Odpowiedz
4538 dni temu
Smaczne! Polecam tylko użyć większej ilości krewetek.
Odpowiedz