Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Imbir siekamy na drobne kawałki. Papryczkę przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. Na rozgrzanym oleju przez 3 minuty smażymy krewetki, imbir oraz chilli. Dodajemy sok z 2 cytryn, grubo posiekaną natkę pietruszki oraz curry, mieszamy i chwilę podgotowujemy, tak by sos był gorący. Przekładamy całość do miseczki i dodajemy trochę oliwy extra vergine.
Jak podawać
Podajemy z grzankami, uprzednio przygotowanymi na patelni grillowej albo w piekarniku lub tosterze. Najlepiej użyć ulubionego chleba (np. włoskiego, z dodatkiem suszonych pomidorów i/lub oliwek) albo ciabatty.
Zobacz podobne
przepisy
Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem kuchni w stylu hiszpańskim.
Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.
Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.
Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy
- Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
- Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
- Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
- Konfitura borówkowa z limonką
- Sum w śmietanie
- Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
- Żurek babci
- Krem z gotowanym indykiem
- Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
- Gulasz z jagnięciny z kopytkami
- 2 sposoby na krewetki z ananasem
- Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Szparagi z szynką parmeńską
- Faszerowane pieczarki portobello
- Świąteczny talerz obfitości
- Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
- Pikantne leczo ze schabem i cukinią
- Pizza capriciosa
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Ocet morelowy
- Sok z buraka – szybki przepis
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Tapas z salchichón
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
745 dni temu
Sok z dwóch cytryn spowodował, że danie było tak kwaśne, że wykręcało. Poszło do kosza. Imbiru też zdecydowanie za dużo. Przepis do kitu.
odpowiedz
3204 dni temu
A dla mnie zupełnie dobre, dzięki małej modyfikacji, polegającej na zmniejszeniu porcji niektórych dodatków: 1 łyżeczka tartego imbiru, pół papryczki chilli, koniecznie wyciśnięty ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, szczypta curry, sól do smaku, pieprzu odrobina, natka pietruszki, a na gotowe grzanki z krewetkami położyć posiekanego świeżego pomidora. Niby niewiele, ale smak uratowany ;-)
odpowiedz
3252 dni temu
Ftalne danie, kiepski przepis. Zmarnowałam niezłe krewetki. Odradzam ten przepis!
odpowiedz
3422 dni temu
Pyszne połączenie smaków ale za dużo soku cytrynowego na taką ilość krewetek.
odpowiedz
3451 dni temu
Krewetki są ok. Ale ten kwaśny sos jaki wychodzi z cytryny jest zbyt wulgarny i męczący do krewetek. Zły dobór smaków
odpowiedz
4077 dni temu
Bardzo lubię owoce morza, a w szczególności krewetki. Po raz pierwszy spróbowałem takiego połączenia. Polecam! Bardzo pyszne!
odpowiedz
4153 dni temu
Smaczne! Polecam tylko użyć większej ilości krewetek.
odpowiedz