Przekąski na imprezę - Grzanki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą
Szybka w przygotowaniu i pełna smaku – taka jest kanapka z kiełbasą nduja i kremową burratą według przepisu Kingi. Wypróbuj ten przepis i ciesz się ciepłym śniadaniem lub kolacją we włoskim stylu!
![Kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8eed21e10468-50cfbad14173-kuchnia-lidla-kinga-paruzel-kanapka-z-nduja.webp)
Dakos – przepis na grecką przekąskę
Dakos to tradycyjna przystawka kuchni greckiej pochodząca z Krety. Chrupiąca grzanka podana z soczystymi pomidorami i serem solankowym skropiona delikatnie oliwą to prawdziwa poezja smaków. Zanurz się w świat śródziemnomorskiej kuchni przygotuj wraz z nami greckie dakos!
![Dakos – przepis na grecką przekąskę](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cbefa0bd2365-fe719f965162-dakos_1250x700.webp)
Talerz przystawek
Talerz przystawek pełen podawanych na zimno i na ciepło przekąsek w greckim stylu. To pyszny pomysł na imprezę!
![Talerz przystawek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/222472c1b582-31417a324606-kw08-2024-lidl-talerz-przystawek.webp)
Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.
![Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c0473647124d-619f03e54e05-kw07-2024-karol-okrasa-kanapka-z-klopsikami-w-sosie-pomidorowym-z-burrata-1250x700.webp)
Ubijany ser brie z grzankami
Błyskawiczna w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje! Połączenie wyraźnego smaku brie i czosnku ze słodkim miodem gwarantuje naprawdę pyszne danie.
![Ubijany ser brie z grzankami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b129237de7dd-9f699cddb81e-kw04-2024-kinga-paruzel-ubijany-ser-brie-z-grzankami.webp)
Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
Wywodzące się z Kraju Basków małe grillowane kanapeczki z różnorodnymi dodatkami to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Wypróbuj wersję z chorizo, krewetkami i serem manchego. To szybki, prosty i pyszny przepis!
![Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c6ad8a3f54a5-bc05fde1e504-pintxos-kanapeczki-w-stylu-hiszpanskim-na-3-sposoby-kinga-paruzel-kuchnia-lidla.webp)
Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
Tosty z bagietki z wyjątkowymi dodatkami Deluxe to smakowita, a jednocześnie prosta przekąska, którą zachwycisz swoich gości.
![Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/83cf7d724db1-f4014aa8e84a-tosty-z-bagietki-z-szynka-parmenska-salami-pasztetem-i-sosem-musztardowym-kuchnialidla.webp)
Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami
Chrupiące i aromatyczne crostini z serem gorgonzola i gruszką umilą Ci jesienne wieczory. Wypróbuj to połączenie i przekonaj się, jakie to pyszne!
![Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/83ff7b194440-e07afc23e130-crostini-z-gruszkami-serem-gorgonzola-miodem-i-orzechami-kinga-paruzel-kuchnialidla.webp)
Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.
![Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cf92672ad82e-e6bf4ee2549f-przekaski-sylwestrowe-wedlug-karola-okrasy.webp)
Crostini z szynką i melonem
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!
![Crostini z szynką i melonem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/65f3ae9d6135-09344745adc1-kw18-2022-lidl-summer-crostini.webp)
Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!
![Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/70214b82fdb0-bd4f8af4903e-kw18-2022-lidl-summer-crostini.webp)
Crostini z mango i awokado
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!
![Crostini z mango i awokado](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e9b743b18306-bf2daa134052-kw18-2022-lidl-summer-crostini.webp)
Jak zrobić grzanki czosnkowe?
Duet, któremu warto poświęcić w kuchni parę chwil, to bez wątpienia grzanki i czosnek. Tradycyjne grzanki czosnkowe przygotujecie z kromek zwykłego pszennego chleba, ale równie dobrze możecie sięgnąć po innego rodzaju pieczywo. Z przepisu Kuchni Lidla na krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą dowiecie się na przykład, jak zrobić grzanki z chleba tostowego w piekarniku. Aby nabrały czosnkowego aromatu, wystarczy przed pokrojeniem chleba w kostkę natrzeć go rozgniecionym ząbkiem czosnku. Potrzebujecie więcej szczegółów? Nic prostszego. Skorzystajcie również z innych przepisów Kuchni Lidla na grzanki czosnkowe, m.in. z tego na zupę czosnkową.
Grzanki do zupy – podpowiadamy, jak przyrządzić!
Grzanki idealnie odnajdują się jako uzupełnienie i dodatek do zupy kremu. Korzystajcie więc z tej możliwości jak najczęściej i przygotowujcie grzanki z chleba, bagietki czy ciabatty. Wszystkim, którzy wcześniej nie mieli okazji samodzielnie przyrządzać grzanek, podpowiadamy, że najprościej usmażyć je na patelni. Wystarczy kilka minut, aby wasze grzanki z patelni zyskały piękny złocisty kolor i chrupiące wnętrze. Spójrzcie, jak radzi zrobić grzanki do zupy Kuchnia Lidla:
- zupa serowa z grzankami
- zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
- zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- krem z borowików z chrupiącymi grzankami
A dokładne wskazówki, jak krok po kroku zrobić grzanki na patelni, znajdziecie w przepisie na krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami. Wypróbujcie koniecznie!
Sprawdzone przepisy na grzanki z piekarnika
Kto powiedział, że grzanki trzeba jeść tylko i wyłącznie w zupie? Nic nie stoi przecież na przeszkodzie, aby większe porcje grzanek upiec w piekarniku i zjadać je jak ciepłą kanapkę. Jeśli interesuje was taka opcja serwowania grzanek, to nie możecie pominąć przepisów Kuchni Lidla na grzanki podawane wprost z piekarnika. Oto i one, czyli pomysły na:
- grzanki z bagietki:
- grzanki z pieczarkami: tosty z piwnymi pieczarkami
- grzanki z jajkiem: zapiekana kanapka z jajkiem i serem
- grzanki z awokado: awokado zapiekane z jajkiem
- grzanki z pomidorami: bruschetty z mozzarellą
- grzanki z mozzarellą: grillowane grzanki z serem
- grzanki z łososiem: łosoś i jajka pieczone w chlebie