Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • żeliwną patelnię
  • tarkę
  • praskę do czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KANAPECZKA Z CHORIZO

KROK 1: ROZGRZEWAMY PATELNIĘ

Żeliwną patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu.

KROK 2: SMAŻYMY CHORIZO

Chorizo kroimy na plasterki i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż się zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz. Usmażone chorizo odkładamy do miseczki.

KROK 3: GRILLUJEMY BAGIETKI

Pozostałym na patelni tłuszczem smarujemy bagietki, a następnie grillujemy je z obu stron na suchej patelni. Na gotowe pieczywo kładziemy ser i plastry chorizo.

KANAPECZKA Z KREWETKAMI

WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej wykorzystać już oczyszczone krewetki.

KROK 1:  PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI

Kromki bagietki skrapiamy z obu stron 1 łyżeczką oliwy i grillujemy na suchej patelni.

KROK 2: SMAŻYMY KREWETKI

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy oczyszczone krewetki. Smażymy. Kiedy krewetki zaczną nabierać różowego koloru, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posypujemy wędzoną słodką papryką i solą. Smażymy jeszcze minutę, a na końcu całość posypujemy drobno posiekaną pietruszką.

Na grzanki kładziemy paprykę piquillo oraz krewetki.

KANAPECZKA Z SEREM MANCHEGO

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI

Kromki bagietki skrapiamy z obu stron 1 łyżeczką oliwy i grillujemy na suchej patelni.

KROK 2: ŚCIERAMY POMIDOR

Na tarce o grubych oczkach ścieramy pomidor. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.

KROK 3: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Pomidor rozkładamy na grzankach i przykrywamy plastrami sera. Oliwki nabijamy na patyczki z rozmarynu i wtykamy w gotowe kanapeczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!