Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- żeliwną patelnię
- tarkę
- praskę do czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KANAPECZKA Z CHORIZO
KROK 1: ROZGRZEWAMY PATELNIĘ
Żeliwną patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu.
KROK 2: SMAŻYMY CHORIZO
Chorizo kroimy na plasterki i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż się zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz. Usmażone chorizo odkładamy do miseczki.
KROK 3: GRILLUJEMY BAGIETKI
Pozostałym na patelni tłuszczem smarujemy bagietki, a następnie grillujemy je z obu stron na suchej patelni. Na gotowe pieczywo kładziemy ser i plastry chorizo.
KANAPECZKA Z KREWETKAMI
WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej wykorzystać już oczyszczone krewetki.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI
Kromki bagietki skrapiamy z obu stron 1 łyżeczką oliwy i grillujemy na suchej patelni.
KROK 2: SMAŻYMY KREWETKI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy oczyszczone krewetki. Smażymy. Kiedy krewetki zaczną nabierać różowego koloru, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posypujemy wędzoną słodką papryką i solą. Smażymy jeszcze minutę, a na końcu całość posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Na grzanki kładziemy paprykę piquillo oraz krewetki.
KANAPECZKA Z SEREM MANCHEGO
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI
Kromki bagietki skrapiamy z obu stron 1 łyżeczką oliwy i grillujemy na suchej patelni.
KROK 2: ŚCIERAMY POMIDOR
Na tarce o grubych oczkach ścieramy pomidor. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.
KROK 3: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Pomidor rozkładamy na grzankach i przykrywamy plastrami sera. Oliwki nabijamy na patyczki z rozmarynu i wtykamy w gotowe kanapeczki.
Zobacz podobne
przepisy
Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.
Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!
Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
Cztery tosty w czterech wyjątkowych odsłonach! Spróbuj, a już nigdy nie powiesz, że to banalne danie!
Tosty z brokułem i serem provolone
Grzanki wyjątkowe? Te z serem provolone i brokułem! Ten niesamowity i wyrazisty smak idealnie wpisze się w Twój dzień!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Domek z piernika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)