Dakos – przepis na grecką przekąskę
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o grubych oczkach
  • 2 mniejsze miski

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CHLEB

Bułki przekrój i każdą połowę skrop oliwą. Ułóż je blaszce do pieczenia i podpiecz przez 5-10 minut (kontrolując stopień przypieczenia).

KROK 2: ŚCIERAMY POMIDORY

Pomidory zetrzyj na tarce o grubych oczkach, aby uzyskać wodnisty sos z kawałkami pomidorów. Wrzuć do miseczki.

KROK 3: ŚCIERAMY SER FETA

Tarkę starannie umyj i osusz, a następnie przejdź do ścierania sera feta. Starty ser włóż do drugiej miseczki.

KROK 4: UKŁADAMY SKŁADNIKI NA SUCHARKACH

Na grzankachrównomiernie rozłóż starte pomidory, a następnie przykryj całość startym serem feta.

KROK 5: DOPRAWIAMY DAKOS

Skrop grzanki dodatkową porcją oliwy z oliwek, posyp oregano oraz dopraw solą i pieprzem według smaku. Na wierzchu ułóż oliwki kalamata lub inne ciemne oliwki.

KROK 6: ODSTAWIAMY SUCHARKI DO LODÓWKI

Gotowe dakos odstaw na chwilę do lodówki (ok. 10 minut), aby chleb nasiąknął sokiem z pomidorów i oliwą z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dakos — grecka przystawka prosto z Krety

Dakos (po angielsku dacos) to część tradycyjnego, greckiego meze pochodzącego z Krety. Jest to rodzaj przekąski lub lekkiego posiłku, który można podać jako dodatek do mięs czy jako samodzielne danie. W Grecji ta pyszna przystawka funkcjonuje pod nazwą Dakos lub Ntakos, natomiast na Krecie zwykle mawia się na nią koukouvagia.

Dakos ma bogatą historię sięgającą korzeniami do czasów starożytnych. Początkowo Dakos była podawana jako prosta, ale sycąca przekąska dla pracujących rolników i marynarzy, ale z czasem stał się popularnym daniem na całej wyspie. Dziś jest on często serwowany w restauracjach, tawernach i domach w całej Grecji.

Podstawowy przepis na dakos opiera się na sucharkach jęczmiennych zwanych  paximadia. W tradycyjnym przepisie dakos wykorzystuje się dojrzałe pomidory, ser feta lub dojrzały mizithra oraz grecką oliwę z oliwek. Jak przyrządza się tę grecką przekąską w tradycyjny sposób?

Oryginalna wersja podawana na Krecie tej pysznej przekąski na sucharach składa się z nasączonych sucharków, startych pomidorów i sera mizithra, polanych oliwą z oliwek. W innych częściach Grecji częściej spotkacie wersję z serem feta. Do dakos często dodaje się także kapary, oliwki kalamata, świeże zioła i świeżo mielony czarny pieprz, a także odrobinę soku z cytryny.

Tytułowy przepis jest naszą wersją dakos, dostosowaną do rodzimych warunków. Zamiast oryginalnych sucharków jęczmiennych, użyliśmy tych ogólnodostępnych. Jeśli nie masz do nich dostępu, możesz użyć także grahamek, grubej kromki chleba lub tostowanego chrupiącego wiejskiego chleba. Zamiast tradycyjnego sera mizithra, można wykorzystać ogólnodostępny ser typu feta. Nie masz dostępu do oliwek kalamata? Nic nie szkodzi! Do dakos możesz użyć dowolnych oliwek.

Chciałbyś nieco wzbogacić nasz przepis? Wykorzystaj różne składniki, takie jak pieczarki, ogórki, kukurydzę czy paprykę, by stworzyć wersję bardziej dostosowaną do własnych upodobań smakowych. Jeśli chcesz przygotować dakos jako danie główne, dodaj do tej przekąski podsmażony gyros lub wędlinę - przekąska stanie się dzięki temu pełnowartościowym daniem, które nasyci Cię na długie godziny. Dakos to nie tylko pyszna przystawka, ale wyjątkowo pożywna propozycja, której przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!