Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- praskę do czosnku
- dużą miskę
- bawełnianą ściereczkę
- foremkę do pieczenia babki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Do misy urządzenia wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, cukier i drożdże. Mieszamy suche składniki – wybieramy program gotowanie według ustawień własnych, czas 5 sekund, obroty 5.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do wymieszanych składników dodajemy jajko, ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiamy jednolite ciasto – wybieramy program ugniatanie, ciasto miękkie, czas 4 minuty.
KROK 3: ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCA
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski. Przykrywamy ręcznikiem i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
KROK 4: ROZPUSZCZAMY MASŁO
Po tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
KROK 5: FORMUJEMY Z CIASTA KULKI
Formę do pieczenia babki smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na 4 części, a następnie każdą z nich na 10 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę.
KROK 6: PIECZEMY BUŁECZKI
Zanurzamy kulki w przygotowanym maśle, a następnie w dowolnych posypkach, np. czarnuszce, sezamie lub serze. Układamy bułeczki w przygotowanej formie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.
Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.
Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!
Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)