
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- praskę do czosnku
- dużą miskę
- bawełnianą ściereczkę
- foremkę do pieczenia babki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Do misy urządzenia wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, cukier i drożdże. Mieszamy suche składniki – wybieramy program gotowanie według ustawień własnych, czas 5 sekund, obroty 5.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do wymieszanych składników dodajemy jajko, ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiamy jednolite ciasto – wybieramy program ugniatanie, ciasto miękkie, czas 4 minuty.
KROK 3: ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCA
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski. Przykrywamy ręcznikiem i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
KROK 4: ROZPUSZCZAMY MASŁO
Po tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
KROK 5: FORMUJEMY Z CIASTA KULKI
Formę do pieczenia babki smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na 4 części, a następnie każdą z nich na 10 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę.
KROK 6: PIECZEMY BUŁECZKI
Zanurzamy kulki w przygotowanym maśle, a następnie w dowolnych posypkach, np. czarnuszce, sezamie lub serze. Układamy bułeczki w przygotowanej formie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Spaghetti carbonara
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik pistacjowy
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Krokiety z mięsem
- Łazanki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Makówki śląskie
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Guacamole
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)