zobacz film Bułeczki angielskie z konfiturą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto drożdżowe

Drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy około 1 łyżkę cukru, oba składniki ucieramy razem. Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury około 40°C (nie przegrzewamy mleka). Następnie mleko łączymy z utartymi drożdżami i pozostałą częścią cukru. Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Robimy w niej zagłębienie, gdzie wlewamy przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn. Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia.

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Gdy rozczyn urośnie, dodajemy do niego cukier wanilinowy i 1,5 szczypty soli. Całość wyrabiamy, następnie do ciasta dodajemy żółtka i roztopione masło. Za pomocą rąk bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od ręki. Następnie ciasto podsypujemy odrobiną mąki, odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką mniej więcej na 30-40 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, przekładamy na deskę lub stolnicę i podsypujemy mąką. Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego formujemy około 12-14 równych kuleczek (bułeczek). Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z przygotowanymi bułeczkami odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia.

Kruszonka

Do miseczki wrzucamy mąkę. Do mąki dodajemy cukier i masło. Wszystkie składniki zagniatamy rękoma do uzyskania konsystencji kruszonki.

Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane bułeczki pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika bułeczki odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Bułeczki kroimy na pół i smarujemy konfi turą malinową.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1287 dni temu
    REWELACJA! Bułeczki są znakomite, bardzo puszyste i leciutkie. PYCHA!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1318 dni temu
    Karolino, wtedy bułeczki będą miały zbitą konsystencję.

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1318 dni temu
    Mam jeszcze jedno pytanie, a co jak ciasto nie urośnie?, wtedy nie wyjdą.

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1318 dni temu
    Mam jeszcze jedno pytanie a co jak ciasto nie urośnie?, wtedy nie wyjdą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1318 dni temu
    Karolino, drożdże nie lubią chłodu i przeciągów. Musisz zadbać o ciasto, by stało w ciepłym miejscu, wtedy urośnie :) Przyczyną mogą być też stare drożdże.

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1318 dni temu
    Co zrobić jak ciasto nie chce urosnąć ? Co zrobiłam źle?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1557 dni temu
    Wspaniałe bułeczki wnuczki pochłonęły je w mig. Do przełożenia zamiast konfitury dałem taką fantazję śliwkową z Pińczowa, ona zrobiona jest z dodatkiem kakao i wanilii. Dziękuję za przepis cała moja rodzina jest zachwycona. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1577 dni temu
    Bułeczki już upieczone, smaczne i mięciutkie, dzieci chętnie je zjadły z czekoladą :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1581 dni temu
    Pyszne bułeczki, lubię takie słodkie śniadanie, kupiłam wczoraj w Lidlu mrożone maliny, więc konfiturę też zrobię, mniam :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram