Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto drożdżowe
Drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy około 1 łyżkę cukru, oba składniki ucieramy razem. Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury około 40°C (nie przegrzewamy mleka). Następnie mleko łączymy z utartymi drożdżami i pozostałą częścią cukru. Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Robimy w niej zagłębienie, gdzie wlewamy przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn. Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Gdy rozczyn urośnie, dodajemy do niego cukier wanilinowy i 1,5 szczypty soli. Całość wyrabiamy, następnie do ciasta dodajemy żółtka i roztopione masło. Za pomocą rąk bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od ręki. Następnie ciasto podsypujemy odrobiną mąki, odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką mniej więcej na 30-40 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, przekładamy na deskę lub stolnicę i podsypujemy mąką. Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego formujemy około 12-14 równych kuleczek (bułeczek). Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z przygotowanymi bułeczkami odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
Kruszonka
Do miseczki wrzucamy mąkę. Do mąki dodajemy cukier i masło. Wszystkie składniki zagniatamy rękoma do uzyskania konsystencji kruszonki.
Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane bułeczki pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika bułeczki odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Bułeczki kroimy na pół i smarujemy konfi turą malinową.
Zobacz podobne
przepisy
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
Puszysty omlet z owocami
Paweł Małecki ma doskonały przepis na puszysty omlet z owocami. Z chęcią się z Tobą podzieli! Dzięki niemu przygotujesz najlepszy omlet w swojej kuchni!
Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!
Ciasto na maślance
Szukasz słodkości z Wysp Brytyjskich? W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na pyszny placek w stylu brytyjskim na maślance z jabłkami i rabarbarem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowy pudding z croissantów
- Pyszne ciasto gryczane
- Ciasto na maślance
- Grillowany arbuz z sosem z mango, limonki i melisy
- Grahamka z kolorowym twarożkiem
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Tort czekoladowo-kawowy
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Torcik serowy à la tiramisu
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
- Babeczki dyniowe
- Sernik czekoladowy
- Strogonow po wegetariańsku
- Deser gruszkowo-malinowy
- Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami
- Syrop imbirowy
- Smażona ryba na purée z groszku
- Sałatka fitness
- Barszcz z uszkami
- Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
- Aromatyczna konfitura pomarańczowa
- Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
- Gorąca czekolada i domowa przyprawa piernikowa
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Kanapka z polędwicą i jajkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3510 dni temu
REWELACJA! Bułeczki są znakomite, bardzo puszyste i leciutkie. PYCHA!
odpowiedz
3541 dni temu
Karolino, wtedy bułeczki będą miały zbitą konsystencję.
odpowiedz
3541 dni temu
Mam jeszcze jedno pytanie, a co jak ciasto nie urośnie?, wtedy nie wyjdą.
odpowiedz
3541 dni temu
Mam jeszcze jedno pytanie a co jak ciasto nie urośnie?, wtedy nie wyjdą?
odpowiedz
3541 dni temu
Karolino, drożdże nie lubią chłodu i przeciągów. Musisz zadbać o ciasto, by stało w ciepłym miejscu, wtedy urośnie :) Przyczyną mogą być też stare drożdże.
odpowiedz
3541 dni temu
Co zrobić jak ciasto nie chce urosnąć ? Co zrobiłam źle?
odpowiedz
3780 dni temu
Wspaniałe bułeczki wnuczki pochłonęły je w mig. Do przełożenia zamiast konfitury dałem taką fantazję śliwkową z Pińczowa, ona zrobiona jest z dodatkiem kakao i wanilii. Dziękuję za przepis cała moja rodzina jest zachwycona. Pozdrawiam.
odpowiedz
3800 dni temu
Bułeczki już upieczone, smaczne i mięciutkie, dzieci chętnie je zjadły z czekoladą :)
odpowiedz
3805 dni temu
Pyszne bułeczki, lubię takie słodkie śniadanie, kupiłam wczoraj w Lidlu mrożone maliny, więc konfiturę też zrobię, mniam :)
odpowiedz