Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto drożdżowe
Drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy około 1 łyżkę cukru, oba składniki ucieramy razem. Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury około 40°C (nie przegrzewamy mleka). Następnie mleko łączymy z utartymi drożdżami i pozostałą częścią cukru. Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Robimy w niej zagłębienie, gdzie wlewamy przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn. Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Gdy rozczyn urośnie, dodajemy do niego cukier wanilinowy i 1,5 szczypty soli. Całość wyrabiamy, następnie do ciasta dodajemy żółtka i roztopione masło. Za pomocą rąk bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od ręki. Następnie ciasto podsypujemy odrobiną mąki, odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką mniej więcej na 30-40 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, przekładamy na deskę lub stolnicę i podsypujemy mąką. Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego formujemy około 12-14 równych kuleczek (bułeczek). Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z przygotowanymi bułeczkami odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
Kruszonka
Do miseczki wrzucamy mąkę. Do mąki dodajemy cukier i masło. Wszystkie składniki zagniatamy rękoma do uzyskania konsystencji kruszonki.
Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane bułeczki pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika bułeczki odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Bułeczki kroimy na pół i smarujemy konfi turą malinową.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Spaghetti carbonara
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makowiec japoński
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Boczek pieczony
- Śledzie po kaszubsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Jajka na miękko
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Makówki śląskie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
3908 dni temu
REWELACJA! Bułeczki są znakomite, bardzo puszyste i leciutkie. PYCHA!
Odpowiedz
3939 dni temu
Karolino, wtedy bułeczki będą miały zbitą konsystencję.
Odpowiedz
3939 dni temu
Mam jeszcze jedno pytanie, a co jak ciasto nie urośnie?, wtedy nie wyjdą.
Odpowiedz
3939 dni temu
Mam jeszcze jedno pytanie a co jak ciasto nie urośnie?, wtedy nie wyjdą?
Odpowiedz
3939 dni temu
Karolino, drożdże nie lubią chłodu i przeciągów. Musisz zadbać o ciasto, by stało w ciepłym miejscu, wtedy urośnie :) Przyczyną mogą być też stare drożdże.
Odpowiedz
3939 dni temu
Co zrobić jak ciasto nie chce urosnąć ? Co zrobiłam źle?
Odpowiedz
4178 dni temu
Wspaniałe bułeczki wnuczki pochłonęły je w mig. Do przełożenia zamiast konfitury dałem taką fantazję śliwkową z Pińczowa, ona zrobiona jest z dodatkiem kakao i wanilii. Dziękuję za przepis cała moja rodzina jest zachwycona. Pozdrawiam.
Odpowiedz
4198 dni temu
Bułeczki już upieczone, smaczne i mięciutkie, dzieci chętnie je zjadły z czekoladą :)
Odpowiedz
4202 dni temu
Pyszne bułeczki, lubię takie słodkie śniadanie, kupiłam wczoraj w Lidlu mrożone maliny, więc konfiturę też zrobię, mniam :)
Odpowiedz