Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Drożdże piekarskie to jeden z najstarszych środków spulchniających. W sklepach dostępne są dwa rodzaje – suche (instant) i świeże. Te pierwsze nie wymagają rozczynu, ale przygotowując ciasto z ich udziałem, trzeba zwracać ogromną uwagę na temperaturę dodawanego do ciasta płynu – powinna ona wynosić około 45 stopni. Drożdży instant nie należy dodawać do ciast, w których zawartość cukru przekracza 5%, ani do ciast tłustych i ciężkich.
Do pozostałych ciast niezbędne będą drożdże świeże. By ciasto pięknie wyrosło, powinny one być przede wszystkim świeże oraz – tuż przed rozpoczęciem pieczenia – ogrzane do temperatury pokojowej. No i trzeba przygotować z nich rozczyn.
Przygotowanie rozczynu to obok zagniatania ciasta jedna z ważniejszych czynności, jakie trzeba wykonać podczas pieczenia drożdżowego ciasta. Jak zrobić to prawidłowo? Posłuchajcie Pawła! On zdradzi Wam sekret idealnego rozczynu.
Gdy już zdobędziecie tę umiejętność, niestraszne Wam będzie przygotowanie włoskich bułeczek z bazylią i suszonymi pomidorami lub drożdżowego placka z rabarbarem i truskawkami.
Trwa ładowanie komentarzy