Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto drożdżowe

Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Podgrzewamy mleko. W środku miski robimy zagłębienie, wlewamy mleko (ciepłe), dodajemy połowę cukru i drożdże. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką, tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała „sucha”. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do momentu wyrośnięcia.

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Ciasto drożdżowe - rozczyn

Roztapiamy masło i dodajemy je do rozczynu, do tego pozostałą część cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Smarujemy blaszkę masłem i oprószamy mąką.

Ciasto drożdżowe - owoce

Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki. Rozwałkowane ciasto nakłuwamy widelcem, następnie rozkładamy na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz umyte i pokrojone truskawki. Całość delikatnie posypujemy cukrem.

Kruszonka

Na blat sypiemy mąkę, cukier puder i masło. Całość siekamy nożem, a następnie rozcieramy palcami ciasto, aby połączyło się w małe kuleczki.

Ciasto drożdżowe - kruszonka

Na tak przygotowane ciasto sypiemy kruszonkę oraz płatki migdałów, po czym odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze około 190°C przez 20-30 minut bez termoobiegu lub 180-185°C przez 20-30 minut z termoobiegiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (57)

Avatar
  • jane jane
    300 dni temu
    Dobre ciasto, ale wychodzi grubsze niż na zdjęciu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2666 dni temu
    Przepyszne ciasto, pięknie pachnie, mega przyjemnie się robi. W czwartek zrobiłam po raz pierwszy na okoliczność gości a dziś wtorek- i juz stygnie kolejna blacha- bez okazji. Pyszne sezonowe ciasto. Składniki wyjątkowo zważyłam przed dodaniem i nie musiałam nawet mąki podsypywać do wyrobienia ciasto. Prima sort jak dla mnie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2666 dni temu
    Przepyszne ciasto, pięknie pachnie, mega przyjemnie się robi. W czwartek zrobiłam po raz pierwszy na okoliczność gości a dziś wtorek- i juz stygnie kolejna blacha- bez okazji. Pyszne sezonowe ciasto. Składniki wyjątkowo zważyłam przed dodaniem i nie musiałam nawet mąki podsypywać do wyrobienia ciasto. Prima sort jak dla mnie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2732 dni temu
    Jakiej wielkości powinna być blaszka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2729 dni temu
    Używamy blachy piekarnikowej - takiej jak na zdjęciu :)
  • Gość Gość
    2666 dni temu
    35cmx45 cm,
  • Gość Gość
    3077 dni temu
    ja tylko podpowiem, że dobrze jest posmarować najpierw ciasto rozkłóconym białkiem lub białkiem z łyżką smietany i dopiero wtedy układac owoce. Mamy wtedy pewność, że sok z owoców nie wsiaknie w ciasto

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3082 dni temu
    Niestety nie podano wymiarów blachy i nie wyszło tak ja zdjęciu. Urosło dwa razy bardziej :( szkoda:(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3078 dni temu
    Używamy blachy piekarnikowej :)
  • Gość Gość
    3102 dni temu
    Nie raz piekłam już to ciasto-zawsze wychodzi przepysznie.W sezonie z owocami świeżymi,ale teraz mam tylko mrożone truskawki.Czy się uda?Czy nie będzie zakalca?Proszę o odpowiedź.Dyzia

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3101 dni temu
    Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je i odsącz z nadmiaru wody :)
  • Gość Gość
    3069 dni temu
    Sprawdzone,nie trzeba rozmrażać! Zrobiłam z mrożonymi malinami,borówkami i jeżynami.Wyszło cudowne,pachnące.Teraz siedzi w piekarniku z mrożonymi truskawkami i świeżym rabarbarem.Pięknie pachnie.Znów będzie pysznie. Dziękuję za super przepis.Dyzia
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3360 dni temu
    IreQ, dziękujemy za czujność, poprawione :)

    odpowiedz

  • IreQ IreQ
    3363 dni temu
    "umyty, pokrojony i osuszony truskawki", a co z rabarbarem ?

    odpowiedz

  • Estera Kafka Estera Kafka
    3404 dni temu
    Panie PIotrze, super objasnienia, ide piec ciacho :) Dzieki za "krok po kroku" , najlepsze w necie ! Pozdrawiam, Esti :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1598 dni temu
    Świetny przepis! Ciasto na dużej blaszce wyrosło 2 x więcej niż na zdjęciu! Pyszne i pachnące. Dziękuję i pozdrawiam! będę próbować inne przepisy...
  • Gość Gość
    3407 dni temu
    Bardzo dobry przepis, wszystko wychodzi jak trzeba. Zapisałam, zachowałam i na pewno powtórzę nie raz. Polecam

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3484 dni temu
    Ciasto wyglada obłednie , własnie sie u mnie piecze hmmm az niemoge sie doczekac jak posmakuje tej pysznosci . Super przepis 👍

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3700 dni temu
    Sandro same śliwki wystarczą. Pamiętaj jednak, by pozbawione pestek połówki układać skórką do dołu :)

    odpowiedz

  • Sandra Sandra
    3701 dni temu
    Koniecznie muszę zrobić to ciasto, tylko zastanawiam się jakimi innymi owocami mogłabym zastąpić truskawki i rabarbar. W sklepach nie ma już rabarbaru, ani pysznych świeżych truskawek. Może zrobić ze śliwką, ale chciałabym również mieć dwa smaki owoców słodki i kwaśny. Może śliwka + porzeczka? Czy sama śliwka wystarczy?

    odpowiedz

  • darus darus
    3707 dni temu
    pychotka

    odpowiedz

  • Felinia Felinia
    3725 dni temu
    Wyszło!!!! Z innymi owocami, ale było przepyszne. Wątpiłam w powodzenie tej misji, więc zrobiłam kiedy nie ma się komu pochwalić :( Biedny mąż musi zjeść cała blachę - oczywiście z moją pomocą...Następnym razem już z większą wiarą zrobię dla gości. Może dzieci tez dla tego ciasta zrezygnują z batonów?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3763 dni temu
    Jak by to babcia powiedziała weź blaszkę jaką chcesz. Robiłam na większej prostokątnej, część z jabłkami w korytku. Zawsze smakuje tak samo pysznie:)

    odpowiedz

  • Pingwin Pingwin
    3769 dni temu
    Właśnie wyjęłam z piekarnika...zapach roztaczał się po całym domu, wszyscy domownicy szaleli z niecierpliwości, przepyszne, lekko kwaskowe (robiłam bez truskawek z samym rabarbarem - jak za młodzieńczych lat) przełamane słodyczą ciasta i kruszonki. Rewelacja! Wszyscy zachwyceni...jeszcze ciepłe i prawie cała blaszka już zjedzona.

    odpowiedz

  • Ewa Musiał Ewa Musiał
    3779 dni temu
    Jadłam u koleżanki. Zrobiłam wczoraj sama, z małymi modyfikacjami. Pyszne :D i uda się każdemu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3791 dni temu
    Kingo bardzo się cieszymy, że Ci smakował! :) Placek drożdżowy ma to do siebie, że bez względu na to czy troszkę wyższy, czy niższy - jest równie pyszny! :)

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    3791 dni temu
    Uhm, miarki w oczach nie mam, a i widzę, że expert lidlowy też za bardzo się nie orientuje w temacie:-) Dziewczyny zaryzykowałam i upiekłam w blaszce "piekarnikowej" wymiary 40x34. Wyszedł taki jak na zdjęciu - smakuje nieziemsko, kwaśny rabarber i słodkie truskawki...Polecam

    odpowiedz

  • aga aga
    3793 dni temu
    uśmiałam się, ze widać tą blaszkę na zdjęciu no ale centymetra w oczach nie mam :) mniej więcej widać tyle,że lepiej byłoby znac te wymiary.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3793 dni temu
    kingo, wielkość blaszki użytej w przepisie widoczna jest na zdjęciach :)

    odpowiedz

  • kinga kinga
    3793 dni temu
    Witam, na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis?? Moja z piekarnika ma 40x34 i nie wiem czy nie będzie za duża. Fajnie gdyby jakiś expert lidlowy nam odpowiedział:-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3818 dni temu
    Super przepis! ja zawsze miałam problem z ciastem drożdżowym ale z tego przepisu wychodzi idealne ! polecam

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4028 dni temu
    Wiele razy robiłam ciasto drożdżowe i zawsze wszystkim smakowało. Jednak moim zdaniem właśnie to, które zrobiłam według powyższego przepisu, było najlepsze. Polecam.

    odpowiedz

  • regina regina
    4032 dni temu
    tak, już kilka razy przygotowywałam ten przepis, latwo, prosto, pysznie

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4106 dni temu
    Pycha :)

    odpowiedz

  • Agnieszka Wojciechowska Agnieszka Wojciechowska
    4116 dni temu
    ciasto wyszło super !!!Mama bardzo się postarała i nie poszło to na marne dzięki PAWEŁ ..

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    4116 dni temu
    Ciasto super, połączenie słodkich truskawek i lekko kwaśnego rabarbaru jest rewelacyjne, ale moim zdaniem trochę trzeba dłużej piec. Polecam!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4122 dni temu
    Ja użyłam 2 paczek cukru po 16g i była to ilość wg mnie idealna:) Ciasto pycha!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4125 dni temu
    Jak już robi się przepis, to bądźcie precyzyjni, mam jedno opakowanie cukru waniliowego -32 gramy, a drugie 16 gram. Dlaczego nie podano gramatury. Proszę o pomoc.

    odpowiedz

  • Jagoda Dybek Wiejcka Jagoda Dybek Wiejcka
    4127 dni temu
    Piekłam tego placka drożdżowego i jestem pod dużym wrażeniem , wyszedł taki jak na zdjęciu idealny, pyszny . Polecam , a te migdały hmmmmm

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4127 dni temu
    świetne, smak dzieciństwa :)

    odpowiedz

  • Sandra Sandra
    4132 dni temu
    Rewelacyjny przepis:) Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe i wyszło lepiej niż idealne :) Polewam :)

    odpowiedz

  • Gość MAGDA Gość MAGDA
    4136 dni temu
    Rewelacja...pół blachy zjedliśmy na ciepło:-).Polecam.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4136 dni temu
    Ciasto super wyszło, polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4136 dni temu
    genialne, przypomina smakiem dzieciństwo, polecam :)

    odpowiedz

  • Bobcio Bobcio
    4138 dni temu
    Przepis rewelacja, ciasto przepyszne (zwłaszcza na drugi dzień) i jak cudownie pachnie...Na pewno znów je upiekę ;o)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4139 dni temu
    ten przepis będzie przez całe lato moim ulubionym, jak truskawki się skończą można ciasto robić z innymi sezonowymi owocami. Ciasto jest przepyszne, bardzo aromatyczne, pięknie pachnie

    odpowiedz

  • Midnight Midnight
    4139 dni temu
    Pierwsze ciasto drożdżowe, które mi wyszło!!!! Właśnie rodzinka dokonała degustacji i jest wniebowzięta a ja dumna jak paw :)

    odpowiedz

  • Izabela Izabela
    4139 dni temu
    Ja jeszcze nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego ale jak zobaczyłam je na zdjęciu to musiałam spróbować - i wiecie co? Wyszło pyszne, rodzina myślała że kupiłam. . . :D :P Dzięki wielkie za pyszne przepisy... A jeżeli chodzi o czas jaki ciasto rosło, to tak mniej więcej - patrzyłam czy się podnosi, potem je zagniotłam i znowu odstawiłam - ale za drugim razem musiało podwoić objętość, później wyłożyć na blachę, dodać owoce i kruszonkę i jeszcze chwilę odczekać aż też trochę urośnie - i do piekarnika..... Smacznego! :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4140 dni temu
    jak duża blacha musi być do tego ciasta?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4140 dni temu
    Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe, wyszło rewelacyjnie, pulchniutkie i przede wszystkim bardzo smaczne. Świetny przepis!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4140 dni temu
    Ciasto jest na dużą blachę wkładaną bezpośrednio do piekarnika, taką dołączona do kuchenki na wysokośc wychodzi wówczas ja to na zdjęciu, wymiaru w centymetrach nie pamiętam.

    odpowiedz

  • Krytyk kulinarny Krytyk kulinarny
    4141 dni temu
    takie tam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4141 dni temu
    Pyszny wyszedł mi drożdżowy placuch dziękuje za przepis :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4143 dni temu
    Ja zrobiłam w blaszce 31x21 i to w/g mnie jest za mała blaszka. Ciasto pięknie wyrosło i jest dużo wyższe niż na zdjęciu, z przerażeniem patrzyłam podczas pieczenia czy mi nie wykipi. Ale w smaku boskie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4143 dni temu
    Dokładnie, jaki wymiar blachy??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4144 dni temu
    Na jaki wymiar blachy jest ten przepis? Jakie proporcje powinny być na to ciacho do małej tortownicy? Pozdrawiam :-)

    odpowiedz

  • agusia agusia
    4144 dni temu
    Witam :) mam pytanie. Na jak długo odstawiamy rozczyn? tak mniej więcej... dziękuję

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!