
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne lub kokilki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotowanie
Kruszonka
Siekamy orzechy. Płatki i ziarno słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy i studzimy. Wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki, rozcieramy palcami aż do uzyskania kruszonki.
Owoce
Owoce mieszamy z cukrem, mąką, sokiem z cytryny. Naczynie do zapiekania (lub kilka mniejszych) smarujemy masłem, wkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.
Jak podawać
Podajemy na ciepło, najlepiej z kulką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.

Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.

Zobacz przepisy
na lato
- Ziemniaki z grilla
- Proziaki – przepis
- Sałatka z zupek chińskich
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makaron alla carbonara z guanciale
- Kurczak po tajsku
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Spanakopita
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Smażony żółty ser z sosem tatarskim
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
3408 dni temu
Deser pyszny, jednak w przepisie jest dla mnie za dużo cukru i mimo kwaskowatych owoców, deser był za słodki ;)
odpowiedz
3749 dni temu
Jak dla mnie za dużo masła i wychodzą tłuste :( ale gdyby nie to, to pyszne ;)
odpowiedz
4343 dni temu
Smaczne!
odpowiedz
4347 dni temu
Zrobiłam z morelami pyszne...
odpowiedz
4507 dni temu
Najlepszy i najpyszniejszy deser na ciepło jaki robiłam i jadłam pychaaa......
odpowiedz
4674 dni temu
pyszne :)
odpowiedz
4708 dni temu
fajne i szybkie w lodowkach w L. Maja mrozone owoce w torebce chyba czerwone, tez sa do tego dobre :)
odpowiedz
4712 dni temu
a w jakiej temperaturze zapiekać?
odpowiedz