Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne lub kokilki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotowanie
Kruszonka
Siekamy orzechy. Płatki i ziarno słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy i studzimy. Wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki, rozcieramy palcami aż do uzyskania kruszonki.
Owoce
Owoce mieszamy z cukrem, mąką, sokiem z cytryny. Naczynie do zapiekania (lub kilka mniejszych) smarujemy masłem, wkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.
Jak podawać
Podajemy na ciepło, najlepiej z kulką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!
Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
- Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
- Powidła śliwkowe z czekoladą
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Zapiekane brzoskwinie
- Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
- Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
- Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
- Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
- Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Cake pops: ciastka na patyku
- Lody waniliowo-malinowo-kokosowe
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Hummus bowl
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Bigos rybny
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- Sos do ravioli
- Ośmiorniczki z grilla
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Sałatka z topinamburem
- Kuleczki z koziego sera
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
3187 dni temu
Deser pyszny, jednak w przepisie jest dla mnie za dużo cukru i mimo kwaskowatych owoców, deser był za słodki ;)
odpowiedz
3528 dni temu
Jak dla mnie za dużo masła i wychodzą tłuste :( ale gdyby nie to, to pyszne ;)
odpowiedz
4122 dni temu
Smaczne!
odpowiedz
4127 dni temu
Zrobiłam z morelami pyszne...
odpowiedz
4286 dni temu
Najlepszy i najpyszniejszy deser na ciepło jaki robiłam i jadłam pychaaa......
odpowiedz
4453 dni temu
pyszne :)
odpowiedz
4487 dni temu
fajne i szybkie w lodowkach w L. Maja mrozone owoce w torebce chyba czerwone, tez sa do tego dobre :)
odpowiedz
4491 dni temu
a w jakiej temperaturze zapiekać?
odpowiedz