
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne lub kokilki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotowanie
Kruszonka
Siekamy orzechy. Płatki i ziarno słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy i studzimy. Wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki, rozcieramy palcami aż do uzyskania kruszonki.
Owoce
Owoce mieszamy z cukrem, mąką, sokiem z cytryny. Naczynie do zapiekania (lub kilka mniejszych) smarujemy masłem, wkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.
Jak podawać
Podajemy na ciepło, najlepiej z kulką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pieczona ryba po grecku
- Spaghetti carbonara
- Golonka pieczona po bawarsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Burek ze szpinakiem
- Śledź w oleju
- Nuggetsy z kurczaka
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Łazanki
- Boczek pieczony
- Jajka na miękko
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka gyros
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (8)
3520 dni temu
Deser pyszny, jednak w przepisie jest dla mnie za dużo cukru i mimo kwaskowatych owoców, deser był za słodki ;)
Odpowiedz
3861 dni temu
Jak dla mnie za dużo masła i wychodzą tłuste :( ale gdyby nie to, to pyszne ;)
Odpowiedz
4455 dni temu
Smaczne!
Odpowiedz
4459 dni temu
Zrobiłam z morelami pyszne...
Odpowiedz
4619 dni temu
Najlepszy i najpyszniejszy deser na ciepło jaki robiłam i jadłam pychaaa......
Odpowiedz
4785 dni temu
pyszne :)
Odpowiedz
4820 dni temu
fajne i szybkie w lodowkach w L. Maja mrozone owoce w torebce chyba czerwone, tez sa do tego dobre :)
Odpowiedz
4824 dni temu
a w jakiej temperaturze zapiekać?
Odpowiedz