
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne lub kokilki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotowanie
Kruszonka
Siekamy orzechy. Płatki i ziarno słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy i studzimy. Wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki, rozcieramy palcami aż do uzyskania kruszonki.
Owoce
Owoce mieszamy z cukrem, mąką, sokiem z cytryny. Naczynie do zapiekania (lub kilka mniejszych) smarujemy masłem, wkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.
Jak podawać
Podajemy na ciepło, najlepiej z kulką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.

Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.

Zobacz przepisy
na święta
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
3318 dni temu
Deser pyszny, jednak w przepisie jest dla mnie za dużo cukru i mimo kwaskowatych owoców, deser był za słodki ;)
odpowiedz
3659 dni temu
Jak dla mnie za dużo masła i wychodzą tłuste :( ale gdyby nie to, to pyszne ;)
odpowiedz
4253 dni temu
Smaczne!
odpowiedz
4257 dni temu
Zrobiłam z morelami pyszne...
odpowiedz
4417 dni temu
Najlepszy i najpyszniejszy deser na ciepło jaki robiłam i jadłam pychaaa......
odpowiedz
4583 dni temu
pyszne :)
odpowiedz
4618 dni temu
fajne i szybkie w lodowkach w L. Maja mrozone owoce w torebce chyba czerwone, tez sa do tego dobre :)
odpowiedz
4622 dni temu
a w jakiej temperaturze zapiekać?
odpowiedz